Csodálom a kitartásotokat és a türelmeteket. Én ezt még csak tanulom. És nem is vagyok még meggyőződve arról, hogy ez jelen helyzetben is jó irány. Nem tudom, hogy lehet e még alapozni a tavalyi évre. Igaz, nagy pakkokat nem könnyű se eladni, se visszavenni. Sajnos ilyen problémával még nem kell szembenéznem. Különben meg most minden papírom minuszos, úgyhogy éppen károsult vagyok, plusz a nordba, setbe nem mertem belevenni, az is jócskán megkárosított.
Nem nagyon van olyan ember szerintem aki végig nez 2-300%-ot felfele es nem remeg meg a keze hogy eladjon. Duplanal mar a brókercégek hivogatjak az embert hogy mit tanacsolnak... meg mindenki a környezetedben arrol beszel hogy Jajj mar adna. En ha van valaki aki végig ülte eladas nélkül az elejétől a végéig a konzumot/opust azzal kezet akarok fogni, mert baromi nagy dolog!
Igen, feltétlenül. A stoploss egy iszonyat bonyolult kérdés, hosszan lehetne elmélkedni róla. Arra jó, hogy megvédjen, meg arra is, hogy elszedjék az ember pénzét. :) Nehéz ügy ez.
én belevettem mindenbe..de sosem gondoltam volna, hogy eddig húzzák a kicsiket és ki is szórtam őket, sőt örültem, mint majom a farkának, ha valaki megvette csúcsközelben:)..jah és a tőkém is a bérből és fizetésből élők szintjén volt
:))Aki követte Hathort, az 2-3 éve piaci aljon tudott venni a kis papírokból. 10Ft alatt OPust, 20Ft alatt Konzumot, 5Ft-ért Futurt, ott1-et.... Én akkor még nem voltam aktív. Kérdés, ki bírta volna idáig tartani, miközben egy duplázás is 15 évnyi állampapír hozam...
Nagyon egyetértek. És erre a tisztítótűzre tudatosan készülni kell. Sokan kérdezik tőlem is, miért nem realizálom a spekulatív dolgaimat, ha jó felmegy. Hát pontosan amiatt, amit mondtál! Merthogy tartani meg megvásárolni valamit ég és Föld. Izgulva nézem USA, DAX, BUX stb., hogy minden rendben van-e a világban...mert ha a kis speka papírjaim jelenleg 2-3x áron forognak, mint ahol vettem, akkor összeomlás esetén legrosszabb esetben ki tudok szállni nullán. Nálam ezeknél ez jelenti a védelmet. Aljon megvenni, tartani, lehetőleg nem bővíteni sokat.
Jahm. Mondanám, hogy bárcsak meglenne még az 1,7Ftos Est papírom, meg a többi, de a tavalyi év kivételes volt ilyen szempontból. Óriási tőke keresi a helyét a hozamsivatagban, bármilyen funda nélküli papírokat felrángattak bátor spekulánsok. Hosszú távon fenntartható kockázatkezelés mellett tudni kell elengedni ezeket. Egy tisztítótűz a tőzsdéken örökre beragaszthatja az embereket ezekbe a papírokba.
Most így előttem van a következő kép: Térdelsz előtte, ő meg a hátadat csapkodja a korbáccsal, miközben kérdezi: - Veszel még Nordot 80 felett???? - Ááá, neeeem, ááááá.... - Veszel még Estet 70 felett??? - ááááááúúúú, neeheheeeeemmm. - Mikor kellett volna venni???? - áhááúúú mikor olcsó volt....ááááá :DDD
Hát barátom ezekhez a vételekhez kevés lesz a szó. :D Nem volt gyanús, hogy te lelkesen rohansz oda, ahonnan a többiek már visszafelé szaladnak? :D Állj neki főzni, mosni, takarítani, lesd minden kívánságát, vidd el moziba, kirándulni, adj a kezébe korbácsot, hogy megtanítson kesztyűbe dudálni.. :))))
Lastdepositma, 20:54előzmény: #5839 balentum#5842Én még nem vagyok hozzáértő, csak egy félig kezdő, félig valamit kapisgáló spekuláns. Én azért vettem sokat magamhoz képest, mert szentül hiszek a sztoriban. Soha ne vegyél semmit szerintem senki tanácsára, az soha nem olyan megnyugtató és kifizetődő, mintha meggyőződésből tennéd. Erre utalok mindig, hogy ezért nem lehet megkerülni a tanulást (Most ezt nem a Nordra értem persze, mert az színtiszta spekuláció.). Nem kell sok mindent, csak egy kis TA, fundamentális elemzés, pszichológia stb., nem kell megszállottnak lenni. Te már elvileg egy sikeres ember vagy. Amit elértél, azt munkával, tanulással és alázattal érted el. Nem nehéz ilyet feltételezni látatlanban sem, mivel szvsz. máshogyan nem lehet. Ha már tapasztalt emberként ismered ezt a megkerülhetetlen utat, hogy hogyan lehet jónak lenni valamiben, miért nem akarod meggyomlálni ezt a vonalat is egy kicsit? Nekem mindig rosszul eső érzés az, hogy valamit csinálok, de bizonytalan vagyok, nem tudom, mit miért teszek.
Kispapír Károsultak Érdekvédelmi Szövetsége