Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 11:37

Ki nyer ma? Dollárhatás a magyar részvényekre 10 percben...  

Ugrás a cikkhez
Három hónap alatt 14.5%-kal erősödött a dollár a forinttal szemben. Fordulni látszik az elmúlt két és fél év negatív trendje, mely számos magyar tőzsdei céget is igen negatívan érintett. Időszerű tehát komplexen áttekinteni, hogy az egyes tőzsdei cégek profitabilitására hogyan hat a dollár árfolyam változása.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=54685
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 17:35
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Azért a Portfolio szerkesztőségétől egy reagálást minimum várnék - ez így sehogy sem korrekt a Mol-lal.
Más, a Rába.
Azt írják, hogy 230-240 Usd/Huf áron nulsszalldós az eredmény. Ez igaz lehet, csakhogy nem a cég eredménye, hanem a dollárban elszámolt export eredménye. A honvédelmi tender, stb. már most szép nyereséget tartalmaz, így cégszinten sokkal előbb, mint 240 lesz nyereségesség. (A pontos számokat nem tudom, nem vagyok elemző.)
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 17:29
Előzmény: #1  portfolio
"A dollár gyengülés az elmúlt két évben olajár emelkedéssel és finomítói margin bővüléssel párosult, melyek hatása erősebb volt." - ez már tegnap is így szerepelt? Fel sem tűnt.
Így még jogosabb a tegnapi felvetésem - a cikk azt akarja bizonygatni, hogy a forint gyengülése jó a Mol-nak...
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 11:50
Előzmény: #11  oszlopos
Köszi, én is így látom.
Szerintem viszont már a Q2 is meglepően jó lehet ráadásul épp a Futómű esetében.
Azért gondolom ezt, mert az előző negyedévben a divízió üzemi er. szintje a dollát 10%-os gyengülése ellenére (év/év alapon)is 16%-al javult. Bár ilyet még sehol nem olvastam de szerintem nullszaldó körüli eredmény is lehet ha nem fordul júniusban a dollár/forint.
Üdv.:
oszlopos 2005. 06. 01. 11:33
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
a Rába rossz környezetben is jelentősen tudta növelni a rendelési állományát...a versenyképessége most pedig jelentősen javult. számokban mondjuk ez fél év vagy több is, mire megjelenik.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 11:22
Előzmény: #9  oszlopos
Hello oszlopos!
A Rábával kapcsolatban mire gondolsz?
oszlopos 2005. 06. 01. 11:00
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
bocsi, de az OTP nem blue chip?
amúgy a Rábának sokkal jobbat tesz, mit írják...a Pflaxról nem írtak, de a cég méretéhez képest jelentősen javulnak majd ott is a számok...és a lehetőségek persze...
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 06:41
Jó vidal!A dollár jobb pénz mint az euró és a piac is így itéli meg,hogy ki jár jól vele?Az exportőr cégek akik dollár és euróban exportálnak.Azért ne felejtsük el hogy a FED-lent tartsa a kamatokat és a doolár gyenge legyen ezt ma már semmi sem indokolja.Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 18:24
Most látom, hogy már volt hiba a cikkben. De akkor itt van még egy:
Illett volna jelezni, hogy a mûködési költségeken belül a négy tétel nem mind +/-, hanem közülük kettõ -/+ elõjelû, mert csak így jön ki az összesen 14,3 mrd Ft. Ha a hatás egyirányú, akkor az összesen 26,7 mrd Ft változást jelent. Ha már ír a portfolio cikket, akkor írjon világosan és érthetõen...
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 18:13
A Portfolio szándékosan ír zavaros cikkeket?
"Összessé gében 10 forintnyi gyengülés a HUF/USD árfolyamban 14 mrd Ft-tal növeli a konszolidált üzemi eredményt." - számtalanszor felhívtam rá a figyelmet, mindhiába, hogy egy magára valamit adó elemző oldalnak illene végre helyesen írni a devizaárfolyamokat. A fenti mondat helyesen: '10 forintnyi gyengülés a Huf/Usd árfolyamban 14 mrd Ft-tal csökkenti a konszolidált üzemi eredményt' vagy 'az Usd/Huf árfolyam 10 Ft-nyi felfelé elmozdulása (vagyis a forint gyengülése) 14 mrd Ft-tal csökkenti az üzemi eredményt' vagy '10 forintnyi csökkenés (nem gyengülés !) az Usd/Huf árfolyamban 14 mrd Ft-tal növeli az üzemi eredményt'.
Mindhár om fenti mondat helyes, csak a Portfolio megállapítása hibás.
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 14:45
A Portfólió.hu-nak ezt az "apró" tévedését már elnézhetjük az összes többi olyan tévinformációkat tartalmazó (ál)elemzés mellett, ami úgy általában megjelenik ezeken az oldalakon az utóbbi időben ... de nem baj, a lényeg, hogy a piacon az elemzéshez valamit is értők és maga a piac ezt már a bejelentés napján tudták (ezért sem volt olyan eufórikus az emelkedés). Még szerencse, hogy nem újságírók ülnek a brókercégeknél :-)
concorde1 2005. 05. 31. 13:50
A NABI-val kapcsolatban jegyezném meg, hogy a régi részvényesek a hitelátstrukturálás után már GBP kitettséggel sem nagyon rendelkeznek, mivel az Optare a hitelezõk 90%-os tulajdonába kerülõ NABI Inc. tulajdonában van.
Portfolio
Portfolio 2005. 05. 31. 12:45
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
köszi szépen, javítottuk...
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 12:06
(+/-) 10 Ft elmozdulás a dollárhoz képest nem 14,3%-kal, hanem 14,3 mrd forinttal módosítja (+/-) a MOL üzemi eredményét.

Topik gazda

loan
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek