A tegnapi amerikai kereskedés közben elterjedt az a pletyka a Wall Street-en, mely szerint újból kamatot csökkent a FED még a hónap végi FOMC ülés előtt. Ezt a pletykát a Bloomberg TV délelőtti adásában is említették!
Egy ilyen lépés valószínűleg végképp kirobbantaná a Nasdaq-ot a jelenlegi szüttyögéséből, a rendkívüli kamatcsökkentés esélyei azonban szerintem nem túl nagyok a délutáni retail sales számok után.
Egy ilyen lépés valószínűleg végképp kirobbantaná a Nasdaq-ot a jelenlegi szüttyögéséből, a rendkívüli kamatcsökkentés esélyei azonban szerintem nem túl nagyok a délutáni retail sales számok után.
Kamatot csökkentett a FED (2.)
#kép:fed010104.gif:b#
A FED 1999 közepétől egy éven keresztül emelte agresszíven irányadó kamatait, mely két okra vezethető vissza; egyrészt az 1998 őszi nemzetközi tőkepiaci válságot követő hirtelen szükségszerűvé vált kamatcsökkentések természetes korrekciója zajlott le (fed funds rate emelése 4.75%-ról 5.50%-ig), másrészt központi kérdéssé vált az amerikai gazdaság túlfűtöttsége (erőteljes növekedés túlfeszített munkapiac mellett, mely az infláció elszabadulásához vezethetett volna). A túlfűtöttség megfékezését szolgálta a fed funds rate 5.5%-ról 6.5%-ra történő emelése. A FED a kamatemelések ezen fázisánál már nem hitt abban, hogy a gazdasági növekedés kizárólag a termelékenység jótékony hatásain keresztül megy végbe és fékezni akarta a gazdaságot. Elsődleges cél az infláció féken tartása melletti egyensúlyi növekedési ütem elérése volt.
A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy Greenspan, a FED elnöke gyakorlatilag másfél éven keresztül részvények túlértékeltségéről és ennek káros hatásairól is rendszeresen megemlékezett beszédeiben, jó néhányszor élve a piac befolyásolásának pszichológiai eszközeivel.
Az elsődleges cél az infláció elszabadulásának megelőzése tökéletesen sikerült a FED-nek. A fogyasztói árak emelkedése 2000 júniusában elértek egy lokális csúcsot és innen stagnálás volt jellemző a továbbra is növekvő energiaárak ellenére. Az inflációs célok elérése mellett azonban a növekedési ütem lefékezése túlzottan erőteljesnek bizonyult, több makromutató is ezt támasztja alá (álljon itt példaként a beszerzési manager index tíz éves mélypontra zuhanása). A GDP reálnövekedése 2000 harmadik negyedévében visszaesett az 1997 őszi ázsiai válságot és az 1998 őszi orosz, illetve azt követő latin-amerikai válságot követő mélypontra.
#kép:makro010104.gif:b#
A túlzott lefékezés mikroszinten a vállalati profit dinamikák drasztikus lefékeződésében jelentkezett, melyet kiválóan szemléltet az elmúlt fél év példátlan profit warning hulláma. 2000 első negyedévében még átlagosan 23%-kal emelkedett az S&P 500-as társaságok eredménye, ez a mérték várhatóan 7% lesz 2000 utolsó negyedévére. És a fő áldozat természetesen a tech szektor, melyen belül a gazdasági növekedés lassulása többszörösen jelentkezik (itt gyakorlatilag tizedére esett egy év alatt a várható profitnövekedés), ezt szemlélteti a Nasdaq mélyrepülése is.