Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerõ hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvõ kereseteknek köszönhetõen kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok -
de visszatérve az "irreális bérigényekhez", nem hinném hogy sokáig fog tartani ez a Kánaán mivel szép lassan szembe kell nézni azzal a szocialista bullshit tengerrel amit 2008 óta összehoztak...
és több mint 50 millió ember van élelmiszerjegyen, 40%-os a GDP arányos állami újraelosztást, az egészségügyi barkácsolás miatt egyenes úton haladnak az állami egészségügy felé, a felsőoktatást is sikeresen tönkretette az állam, a monetáris/fiskális politikájuk kb. időzített bomba... 2020-ban jó sansszal a Sanders féle szocialisták fognak tarolni...
én azt látom, hogy a piacon az "őstermelő" az áfamentes spanyol nagybani paradicsomot adja el, csak drágábban mint a lidl és nem adózik utána. úgyhogy nálam a piac bekaphatja.
az usa meg a szocializmus, ne röhögtess. akinek nincs biztosítása felkötheti magát. erősebb kutya baszik. nekem összességében szimpatikus, de karcos világ.
attól tartok, hogy ez inkább a mainstream nyugati trend, ha borul bili akkor még az USA is lájtos szocializmusba fog süllyedni (jó részt már különben ott vannak... )
Ilyen mindenhol van, a prémium minőséget nem ezek fogják venni. Porter szerint alapvetően 3 sikeres stratégia van: 1, Minőséget kínálni, folyamatos innováció, alacsony piaci részesedés mellett (prémium minőség, magas ár) . 2, Relatíve alacsony ár mellett nagy eladott mennyiség (tömegtermék, alacsony ár) . 3, Koncentrált stratégia: egy paci szegmensre való koncentrálás, piaci rés (olyan termékkel lépek piacra, amely a versenytársaknál nem elérhető) Porter féle U görbe ábrázolja a fenti strarégiákat a piaci részesedés és a megtérülés függvényében.
Nem árt többet, mint az átlag szarok a hiperből, de nem is jó, ha ilyeneken él valaki. Ami a fő, hogy mondjuk nem mindegy, hogy egy beazonosíthatatlan aromát kóstolsz a vegyipar csodájába keverve, vagy egy gyümölcs saját ízét tiszta összetevőkbe építve. Ég és föld. És aki megszokta a hupikék törpikék aromát, nem is dobódik fel a mi málnából készült málnánk ízétől, az már nem elég ütős. kell a műmálna robbanás.
a fagyi legyen olcsó vagy drága, nem sok egészséges elemet tartalmaz... Telített zsír, cukor, víz nagyrésze. A minőségiben vannak valódi gyümölcselemek is, de a minőséget inkább a fenti három komponens és az (alkalmasint természetes) aromák civilizált konzisztenciája adja, amitől finomabb lesz.
Nem provokálni akarlak, de érdekelne, hogy az olcsó fagyi mennyire egészséges? Nem sok természetes anyagot tartalmazhat ha az alapanyagár kb 10 %-a az eladási árnak. (Ezt egy szakmabelitől hallottam). Ennél már csak az jobb, ha csapvizet adok el ásványvízként. :)
ismerek olyan embert, aki simán egészségtelen ételeket fogyaszt, mert arra felesleges költeni mert nem látszik (ezt így konkrétan kimondja), pedig van rá pénze. amíg nem a gyerekével szemben követi el, addig többé-kevésbé OK, habár a szüleivel meg a családtagjaival szemben nem szép, hogy majd ötvenes éveiben már roncs lesz, pedig ők szeretnének még időt tölteni vele.
olyan szinten megelőzi a mennyiségi szemlélet (nem baj ha fos, legyen laktató) a minőséget, hogy ha van egy hetvendekás besamelmártásos finomfőzelékes plaza tészta ezerért műanyag tányérról műanyag villával, meg van egy negyvendekás al dente, valódi tejszínes, friss hozzávalós pasta ezerötért felszolgálva, akkor a besameles plazamoslékos ötször annyit fog eladni. mert az nagy és mire megeszi a boldog vásárló, kijön a szeme a kajanyomástól. a másnapi székrekedés is azt üzeni, hogy jó választás volt, mert benn maradt az érték.
mi ennek megyünk szembe a minőséggel, nem egyszerű, de kihalásos váltással már érkezik ennek is a felvevőrétege.
Ez van, elsőre csak az árcédulát látja a vásárló - illetve apuka inkább behajtja az óccó fagyizóba a gyerkőcöket - ha azt a fagyit is megeszik, neki több marad sörre.
Re.: minőség - nálunk a fos de kicsit olcsóbban adott fagyit jobban viszik, mint az ötször annyiba kerülő alapanyagú jobb fagyit kicsit drágábban. Én is abban hiszek, amit írtál, csak gondoltam, megosztom ezt a kijózanító megfigyelést. Jövőre ezért csinálunk egy a mostani brandünktől szigorúan független fos fagyizót. Így lesz egy olyan vállalkozásunk amiben hiszünk meg egy amin kaszálunk.
Igen...ilyen valóban van hogy elaprózzák többféle dologra az üzletet a vállalkozók.. túl sok mindent tartanak és nem tudnak mindenre figyelni.. És az is igaz hogy nagyot kell adni, finomat és olcsón :-)) Erre írtam itt többeknek hogy a nagy adag csavartfagyit ha kéri nálam valaki akkor "gomócja" 113 forint .-) jönnek is a vendégek szépen...
Szóval egyik 25-éves segédmunkás ismerősöm, Belgiumba ment zsaluzni, nincs ács papírja,de tudja csinálni. Netto 8-euróért,napi 10-12 órában,és szombaton is délig. Szállása volt, kis lakrészeket bérelt a Román-Erdélyi főnök. A kaját mindenkinek magának kellett állnia előre 11-hétre! Juni 20-szeptemner 12-ig kapott a végén netto 4500 Eurót. Ebből lejön a 11-hét kaja költsége, persze diszkontban ALDI-vásároltak. 600-700 euró a kaja költsége kb. Netto 3700 ért dolgozott Belgiumban 11-hetet. A Balaton ezt adja? Ennyit?
Ezért jó az opció kiírás, ott nem kell eltalálnod az irányt :-)) . Amúgy amit írtál, hogy mi mennyibe kerül én nem venném meg, hanem bérelném a cuccot ha lehet ilyet, főleg ha csak idénymunkára rendezkednék be. Olyan helyen meg eleve nem nyitnék, ahol van még pár sütöde a környéken, vagy csak és kizárólag olyan termékkel foglalkoznék, amely másnál nincs vagy gyenge minőségű. Max. 1-2 termékre koncentrálnék, de azt nagyon jól csinálnám és nagy adagot adnék, nem spórolnám ki az alapanyagot. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent, mindenkinek akarnak árulni, pl. hamburgert, hotdogot, lángost, halat, saslikot, kebabot, csirkét, fagyit, palacsintát stb. aztán ezek közül szinte mindegyik alacsony vagy közepes minőségű. Én azt figyeltem meg, hogy azok a modellek sikeresek elsősorban, ahol kevés termékre fókuszálnak és nem törekednek arra, hogy a teljes piacot lefedjék, hanem célközönségük van. . Ismerősöm egy jól menő pizzériát bérelt ki, ő is belefutott abba a hibába, hogy mindent akart csinálni a pizza mellett (hambi, hotdog csirke, gofri, vega cuccok, saláták stb.), és hiába volt színes a termékpaletta, egy idő után már a pizzát sem vették mert leromlott a minősége. Vissza is adta az üzletet néhány hónap után. Az a pizzéria viszont ahol csak pizzát lehet kapni és semmi mást, de abból a legjobbat és csak kiszállításra, ott meg tulaj azért akar szabadulni tőle mert a családi élete is ráment, annyira nem győzik a melót, 3 - 4 milliót is hoz nekik az üzlet egy 15000-es városban, ahol 4 pizzéria van. Székesfehérváron az egyik fagyizó a belvárosban ugyanez, csak fagyi, de majdnem akkora a tölcsérben az adag, mint egy ember feje. 100 méteres körzetben 6 fagyizó tutira van, de ez megy a legjobban, mindig baromi hosszú a sor. Drágább, viszont finonabb és nagyobb adag, így oda mennek a legtöbben. A többi fagyizóhoz azért mennek általában mert nem akarják kivárni a sort.
Én láttam kukoricát címerezni a romákat. Hajnali négykor kezdtek, esőben, sárban, illetve 36 fokos hőségben robotoltak, bérmunkában. A föld szélén lévő erő'ben laktak, két ócska autóval járták Mosonmagyaróvár környékét A fehér diákok munkája a MELÓDIÁK szervezettől semmit sem ért, nem beszélve a megbízhatóságról, ígértek 30 diákot, megérkezett 15 és délutánra elszökdöstek. A mezőhegyesi romák fejezték be, amit a diákok nem voltak képesek elvégezni.
Hú...ha 20 literes lenne ez akkor szerintem meg is venném... majd este lemérem hogy pontosan milyen a mienk...de ilyesminek tűnik ez... este lemérem majd..
a héten volt nálam egy brazil gépsor, mert vettünk a szomszéd településen egy évek óta zárva lévő cukrászdát műhelynek és ki kellett szedni a kéttonnás sütőgépet meg pár etázskemencét, hűtőkamrát, csupa olyasmit, ami nem kell egy csokiműhelybe és amúgy is hetvenes évekbeli cuccok voltak. basszus, ne tudd meg, mit melóztak, nagyon kemény. na amennyiben nem a vasúti jelzőkábelt szedik, hanem úgy dolgoznak mint nálam, akkor rohadtul keményen megdolgoznak minden forintért.
hát kétségtelen, hogy ez sokkal letisztultabb modellnek tűnik, mint a büfé üzemeltetés :)
persze itt nincs olyan, hogy ötszáz forintos lángosra spekuláltál, de holnap ötvenen kell zárnod a százért vett tésztakészletedet, max nem kel el, és holnapután sütöd ki :)))
és még az a jó érzésed is megvan, hogy értéket teremtettél ;)
:-)) Itt mondjuk éppen az egyik cigány család vett egy új fuxosmercit.egy új E osztályú mercit...fogalmam sincs hogy miből...mert hogy dolgozni az egész családból nem dolgozik senki :D Mert amelyik cigány lomis cigány, az viszont kemény meló...és pénzük sincs egyiknek sem annyi, csak egy futkosós Ducató, amelyik már majdnem széjjelrohad :DD Az én futkosós autóm is csak olyan hogy a szentlélek tartja csak össze :D És igen... a jó forgalomhoz kéne még egy kávéfőző gép, egy sörös hűtő, üdítős hűtő..ami plusz kiadás
Tököm vesződne ilyenekkel. Kiírok néhány kontraktus opciót SP határidőn, USA államkötvényben, Olajban 45 napos lejárattal. Ha lejjebb megy a piac, bezsákolok még pár DIA, SPY ETF-et, meg hozzáveszek néhány REIT osztalékpapírt, aztán hátradőlök és kérek egy kávét. Többet érek vele, mint a lángossütéssel. Már az osztalékos befektetéssel előrébb vagyok, mert azt akkor is kapom ha hideg van és esik a hó, amikor a lángos a kutyának sem kell. Amire szükségem van: egy szoba, gyors internet, számítógép, tőke, bróker és képesség a rendszerem üzemeltetéséhez. ANTSZ, NAV meg mindenféle hatóság sem jár a nyakamra...
igaz, fölélőttem a várható forgalmat, szar napon nincs annyi, meg a jó napon a 300-hoz is kell palacsinta, sör meg ilyenek. és jó lokáció. olyan jó lokáció, ahol jön a fuxosmercis (akit gaguse kolléga a vállalkozóval kever) és felajánlja, hogy ha kap havi százezret, nem fog kigyulladni a bódé, sőt, a bérlő fogai is megmaradnak.
:DD Egy igy van ahogy mondod....nekem is volt kolbász sütőm-lángossütőm ugyebár... igy van : pénztárgép adatforgalmi internet díj..havi 3000 kb. könyvelési díj. - az se ingyen van..havi 6000-10000 -ből kijön azért. É anyiban módosítanám hogy : Jó napon , jó helyen ha van a büfé, a tuti strandon..akkor meglehet kb. a 300.000 bevétel ...de ugye ezek olyan féltve őrzött titkok hogy 7pecsétes...nemzetbiztonságban nincsenek ekkora titkok... rosszabb napon 50.000 - 150.000 ? ha vacak az idő akkor 20.000- 30.000 Ft...vagy még annyi SE !!!!! Ha meleg az idő akkor az a baj, ha hideg az idő akkor az a baj..ha esik akkor azért nem jönnek :!!! igy megy ez : D Szállítójárművet talán nem írnak elő egy lángososnak....azt modod az állategészségügyi ellenőrnek hogy helybe hoz mindent a szállító Artisjus a zene, rádió után..az havi 4000-6000 Ft lehet kb. függ a helytől / van -e terasz..stb.. Szóval...még egy XAR lángossütő beindítása is micsoda nagy munka.... aztán igy van ahogy mondod....te magad ingyen dolgozol kb. egész szezonban...mert magadnak nem tudsz pénzt kivenni..mert mi van ha jön egy előre nem látható nagy kiadás ? alkalmazottakat kell először kifizetni...mondjuk 1 ember. HA kiszámoljuk akkor nemhogy Mercedesre, meg új autóra..hanem kb. használt Fiat Ducato , Ford Connect -re ha futtja 400.000 forintért :D
Ha mindent olyan jobban tudsz akkor mond el hogy kinnt mik voltak a tapasztalataid eddig a munka terén... mert mi is szeretnénk tanulni :-) hol dolgoztál ? merrefelé ? és mit ? milyen beosztásban..stb ? had tanuljunk....:-))
sőt, kell neki havi párezret fizetni a nemzeti adatfaszomnak a
pénztárgép kommunikációra, évente poroltót meg mérleget stb.
hitelesíteni egyenként nem nagy, de összesen sok összegért, kell
tojástörő, tojás tároló, tojás simogató és tojás vakaró helyiség,
kellenek gyártmánylapok amiket némi rendszeres díjért felregisztrálva
lehet vezetni, kell jármű, amivel a lángosnak valót beszerzi, annak az
összes nyűgjével, meg kell csináltatia a könyvelőjével az összes
aktuális nyűgöt pl. gdpr pillanatnyilag (mert ugye kezeled az
alkalmazott adatát), ha bekapcsolsz valami zenét, fizetsz az
artisjusnak, stb., még nem történt semmi, de beletoltál pár millát és
két, váltásban dolgozó emberrel együtt úgy hogy magadnak nem adtál
fizetést van egy havi millás rezsid. megsütsz napi 500 lángost, eladsz
mellé még üdítőt stb, van erős napon napi 300e, gyenge napon 100k
bevételed, elábé, áfa után adózás előtt mondjuk ebből megmarad napi
átlag 100k eredmény. És akkor ez egy nagyon jó kis büfé. Ez havi 3
milla, ebből kifizeted az embereket, a bérletet stb, ha nagyon jól
csináltad, marad 2 milla, ez két és fél hónap vagyis a szezon alatt 5
milla. ebből bizony nincs meg a csúcsverda meg a baraka arany (ez nagyon
megragadott a 30 éves tapasztalt kollégánál).
nem kell bemutattni! nem vagyok hülye! kimaradt a listából, hogy jelentsd be az embereket ;) de 1 guriga betakarja saccra. a lényeget nem fogtad meg, ha jó a minőség és a kiszolgálás akkor visszamegyek! nem baj, vedd fel az említett telefonnyomkodós csajszit, aztán csodálkozz hogy nem megy a bolt ;)
Mondjuk ezt kapásból egy 35 év alattinak érdemes indítani, aki felmarkolja a fiatal vállalkozók 3 millás támogatását, majd diákmunkással érdemes indulni, akire meg kell pályázni a 75%-os bértámogatást. Egyébként szerintem nem hozna akkora hozamot, hogy érdemes belevágni.
okidoki! nem olyan nevelést kaptam, nyugi! a 30 évből 10-t nem ebben az országban töltöttem, lehet ezért látom hatalmas lehúzásnak amit itthon csinállnak szegény balcsis melósokkal! de nem baj skacok, majd beálltok ti palit sütni, mert már nem hülye senki, hogy a ti zsebeteket tömje napi 16 órában, mikor a meki többet fizet és bejelent lool :D
Szerintem nyiss egy lángossütőt a Balatonon :-)) - találni kell egy kiadó üzlethelyiséget, már ha van valahol...jó helyen lehetetlen már feljhajtani igy a nulláról...de tételezzük fel hogy lehet. :-)) - bérleti díj ...kitudja mennyiért lehet bérelni a Balatonon egy bódét ? 250-350 ? - veszel egy gázos lángossütőt, kb. 90.000 - kell egy dagasztógép 10 kg -os legalább, 20 Kg -os.. SAvaria dagasztógépet lehet kapni 50 - 100 ezerért. új Olasz 250.000 kb. - Kellenek polcok, regálok, eszközök...hűtőszekrény, sajtdaráló, 1-2-3 : 100-200 , 60 , 120, 30 - engedélyek, HACCP rendszer, orvosi papírok...50, 100, 30 ..csak úgy megy a pénz kifelé...és még sehol sincs az ember :D - alapanyag: liszt, só, élesztő, tejföl, sajt, virsli, stb..150 e - Át kell vetetni a hatóságokkal, kapásból 3 hatóság az tuti... - pénztárgép : 130 aztán már mehet is lánoggsütő bizniszed :-)) lehet dolgozni benne éjjel nappal :-)))
én nem tudom a tutit, nem ezt mondtam. csak azon akadtam ki, hogy a 900 ft os órabér sok nekik! hát a pofám leszakad, de akkor te is ilyen kis lehúzó ember lehetsz, ugye jól gondolom :D
Örülök a felvetésednek, mert így fel tudom hívni a figyelmedet, hogy Kádár népe között szocializálódtál, az emléke és az iránta érzett nosztalgia a mai politikai preferenciákat is meghatározza, nem véletlenül hasonlít annyira a ner a legvidámabb barakkra. Szóval amikor a szüleid, a tanáraid, minden tekintéllyel bíró személy a neveltetésed alatt kádári program szerint működött, az törvényszerűen átragadt. A jó hír, hogy 30 évesen a legjobb korban vagy, hogy elkezdd a saját politikai látásmódodat kialakítani.
Csak azt nem értem,hogy ha ennyire tudod a tutit,akkor miért itt vered a zongorát és nem a Balaton parton árulod a lángost,sült kolbit,palit meg a sört? Így csak elfecsérled a drága idődet (nem is beszélve a miénkről!)...
Szeretem abba fektetni az energiámat amibe érdemes. Nézz utána magad. Nagyon felszínes és Kádár korabeli mítoszokkal rendelkezel, valamint összekevered a vállalkozást az alvilággal. Ebben nem én fogok a fejedben rendet tenni.
"a vállalkozások költségszerkezetéről a balcsin ne beszéljünk" - ez ugye attól függ. Ha teljesen korrekten minden költséget el akarunk számolni, elsőként ott az ingatlan, ami a tulajnak mázli, ha megörökölte - de ez a tény magát a vállalkozást nem érinti. Korrekt költségszerkezethez egy ingatlan bérleti díjat és persze az összes befizetett adót és járulékot fel kell számolni.
maradjunk annyiban hogy: számlát nem adnak, 14-16 órát melóztatnak mindenkit akik álltalában feketén melóznak! (bár ebben van némi előrelépés) a lényeg, hogy aki nem tudja kitermelni a 900 ft os órabért a melósnak az hazudik!!!! konkrétan 2 db sima lángos! kérlek mesélj még!!
a vállalkozások költségszerkezetéről a balcsin ne beszéljünk :D lool! Merga, fújt arany barakka az van a főninek, ja meg 900 ft os órabér a melósnak! haha tolvaj lehúzos gec...k!
Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók
Ugrás a cikkhez