Kopejka01 Kopejka01
1
1
1
2016. november 28. | 09:08
#1

Figyelem! Nagy zuhanás lesz jövőre!  

Kockázati figyelmeztetés!

Minden kopajka rally előtti long poziciómat ajánlásomat fedeztem, zártam. Semmi nemű kockázatot nem kivánok megosztani illetve a piacok irányváltásából eredő kárt enyhíteni!

Hasznos tőzsdézést!

Buxer and Partners.
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
hétfő, 10:06
#1631
Attol fugg ki mit nevez elvesziteni.
Lehet hogy nagy zuhanas lesz jovore,de az is lehet hogy amit a fejlodo piacokon latunk az mar a kovetkezo vihar elo szele.Iden osszel is johet 1 meretesebb eses korrekcio, az pedig a fejlodo piacokon nem 15-20%-os lesz.
július 31. | 09:09
#1628
5 éve mondják. majd ha itt lesz látni fogjuk ;)
július 16. | 21:07
előzmény: #1620  zodiac
#1624
ECB has discussed buying everything but gold: Draghi8:30 AM ET Thu, 4 Dec 2014
https://www.cnbc.com/video/2014/12/04/ecb-has-discussed-buying-everything-but-gold-draghi.html
július 16. | 21:05
előzmény: #1620  zodiac
#1623
emlékszel még arra amikor megkérdezték Mario Draghitól, hogy mit fog venni a QE keretében az EKB?
a válasz kb. a következő volt:
bármit csak aranyat nem
július 16. | 09:25
előzmény: #1620  zodiac
#1621
Nyersanyagok, nemesfemek es jo nehany mezogazdasagi termek ara hisztorikus alapon rendkivul jo (alacsony aron van).
Ez nem jelenti azt hogy ertekuk nem eshet tovabb,de a rv, kotveny, ingatlanpiachoz viszonyitva nagyon olcsonak szamitanak.
Ha megnezed mondjuk a platina es a SPX vagy NDX viszonyat akkor tobb evtizedes melypont kozeleben tanyazik.
Nyilvan ez nem jelenti azt hogy az aranyszam nem romolhat tovabb es azt se hogy holnap vagy holnap utan ez jelentosen valtozik pozitiv iranyban.A piacok hosszabb tavon vissza szoktak kozeliteni az atlagos aranyokhoz.(Mean reversion).
Nagy valoszinuseggel a kovetkezo 5-10 evben felulteljesitheti ezek teljesitmenyet.
július 16. | 07:51
előzmény: #1619  Kisvuk
#1620
Az aranyban is buborék van?
július 16. | 02:17
#1619
Nos Zsiday szepen ravilagitott nehany dologra.Ami a Dax indexet illeti en nem hiszem hogy ujbol 75%-os esesre kepes lenne az index.Ahoz a GFC-nel nagyobb gazdasagi valsagra volna szukseg; a GFC-bol tanulva a jegybankok elobb be fognak avatkozni.Ha nem a kisbufikrol beszelunk, hanem intezmenyi il. profi kereskedokrol azok tisztaban vannak azzal, hogy az europai bankrendszer milyen problemakkal kuzd.Ez pedig az europai bankok rv arfolyamaban jol latszik, foleg ha a DBK-t nezzuk.Raadasul a DBK extrem nagyra nott derivativ pozicioinak leepitese mar jo ideje folyamatban van.Persze ez nem jelenti azt hogy a DBK befektetoi nem konyvelhetnek el ujabb nagyon komoly vesztesegeket,de DBK-t sem a Bundeskbank sem az europai jegybank nem fogja hagyni bedolni teljesen, inkabb allamositjak 1 reszet ill. kotvenyvasarlassal feltokesitik.Ne feledjuk az ECB meg nem von ki penzt a piacokrol.Velemenyem szerint komolyabb gazdasagi visszaeses ill. receszio hatasara a Dax index max 6000-8000 pont kore eshet (ez kevesebb mint 60% es a Dax mar 1 ideje alulteljesiti az amcsi indexeket, szoval a jelenlegi szintrol inkabb 40-50%-ot tudok csak elkepzelni), ez ala csak a GFC-nel nagyobb valsag eseten eshet.Olyan dolgokat sem szabad figyelmen kivul hagyni, hogy a nemet munkaeropiac, nyugdij megtakaritasok ill. beektetesek jelentosen kulonboznek az amerikaitol.Demografiailag nemetek rosszabul allnak hosszabb tavon,de nemetek az europai unio tagja tehat a kornyezo orszagokbol a munkaero problema megoldhatova valik pozitiv gazdasagi kornyezetben.Az ingatlanpiac(ill. az ott megfigyelheto buborekok) es tulajdon arany a nemeteknel sokkal kisebb gazdasagi sokkot idezhet elo mint a legtobb fejlett orszagban ill. az usaban.Nem allitom, hogy a nemet allamkotvenyek nem veszithetnek jelentosen ertekukbol es azt se hogy a nemet allamadossag nem ugorhat meg 1 recesszio ill. gazdasagi valsag hatasara;de a nemetek tovabbra is az eurozonaban a legerosebb lancszem es ezt nem egyik naprol a masikra hanem folyamatosan hosszu evek alatt fogja elvesziteni.Az viszont valoszinu hogy az europai gazdasagban betoltott szerepuk csokkeni fog a kovetkezo 5-10evben.Ebbol kovetkezoen eleg korultekintonek kell lenni aki a nemet piacokon akar befektetni, mert hosszabb tavon a Dax nem fog a legjobban teljesito indexek koze tartozni a kovetkezo evtizedekben.8000-es szintre viszont eleg jo esely van a kovetkezo 2-3evben.
július 15. | 21:07
#1618
Négy negatívum
http://www.zsiday.hu/blog/n%C3%A9gy-negat%C3%ADvum
018. július 14. - 10:01
Négy olyan negatív tényező is veszélyezteti jelenleg a világgazdaságot, amelyek külön-külön még talán kezelhetőek lennének, de együtt egyre valószínűbbé teszik, hogy a következő 12-18 hónapban komoly világgazdasági lassulás/recesszió lesz.
.
.
1. Számomra a legfontosabbnak a pénznyomtatás megfordulása tűnik: elindul a pénzvisszaszívás. Az idei évben havi 25 milliárd dollárral CSÖKKENTETTE az amerikai jegybank a mérlegfőösszegét, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy visszaszívja a sok kinyomtatott pénzt. Ez a pénz valahonnan hiányozni fog...
Nézzük meg mekkora elképesztő monetáris politikai kísérlet zajlott 2008 óta, mennyi pénzt nyomtattak ki:
FEDBS
Ha ráközelítünk a grafikon végére, akkor azonban látszik, hogy ez megfordult:
FEDBS2
Az amerikai jegybank azt mondja, hogy ősztől már havi 50 milliárd dollárral csökkenti majd a mérlegfőösszegét, azaz ennyi pénzt szív vissza - elsősorban a tőkepiacokról.
Eközben az ECB azt ígéri, hogy a jelenlegi havi 30 milliárd eurós pénznyomtatása októbertől felére csökken, majd év végén nullára (https://www.thetimes.co.uk/article/ecb-to-halt-bond-buying-at-end-of-year-69c2mnpp2    ;    https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2018/html/ecb.mp180614.en.html)
Azaz, a kettőjük által nyomtatott pénz összege már most is "csupán" nulla körüli, és ahogy telik az év, egyre negatívabb lesz, őszre már kb. 30 milliárd dollárnyi havi pénzvisszaszívás lesz, január elejétől pedig havi 50.
Ez nagyon-nagyon szignifikáns változás. Az elmúlt években ugyanis mindennek az árát (kötvény, részvény, arany, műtárgyak, bitcoin, ingatlan, stb.) a pénznyomtatás emelte meg. Leegyszerűsítve: a sok pénzt valamibe tenni kellett, megvettek mindent, amit láttak. Mivel most egyre kevesebb pénz lesz, logikus azt feltételezni, hogy ez bizonyos piacokon eséshez vezet. Ennek egyrészt a vagyonhatáson, másrészt a magasabb kamatszinteken keresztül lesz hatása a gazdaságokra. Ez az első negatívum.
.
.
2. Az amerikai jegybank kamatemelési üzemmódban van, mert a túlfűtötté váló amerikai gazdaságban bérinflációs nyomástól tartanak, ami aztán árinflációhoz vezethet (szerencsére a Magyar Nemzeti Bank nem hisz az ilyen elavult elméletekben, és 10+%-os bérnövekedés mellett is nullán tartja a kamatot). Az amerikai jegybank kamatemelései viszont  - akár tetszik, akár nem - sok helyen megdrágítják a pénzt, és lassítják a különböző gazdaságokat. Nem meglepő, hogy ha a "világpénz" kamatát emeljük, akkor a világban megdrágul mindenhol a pénz, még Magyarországon is, hiába nem szeretnénk, lásd alább a magyar 10-éves állampapírok hozamát. Ez is gazdasági lassító tényező.
HU10
 .
 .
3. Kereskedelmi háború. Nagyon régen nem látott a világ ilyen komoly kereskedelmi háborút mint ami most van kibontakozóban. A hatását nehéz felbecsülni, de ez kb. olyan, mint amikor a western-filmekben két állig felfegyverzett banda áll egymással szemben, és előrántják a pisztolyaikat: biztos, hogy mindkét oldalon lesznek áldozatok (kivéve Terence Hill és Clint Eastwood, mert ők mindenkinél gyorsabbak). A kereskedelmi háború számos csatornán keresztül okoz károkat, és ezek a csatornák ráadásul egymásra is hatnak.
.
.
4. Xi Jinping "királlyá koronázása" után a kínai hatóságok a pénzügyi rendszer reformját ígérték, ami teljesen logikus: minden értelmes politikus a választások után hoz fájdalmas intézkedéseket, amelynek a gyümölcseit remélhetően az új választásokra aratja le (elképesztő és kívülről nézve érthetetlen kivétel volt erre a 2002-es magyar költségvetési ámokfutás közvetlenül a választások után). A kínai elnök sok  évtizede a legerősebb felhatalmazás birtokában kénytelen nekivágni ennek a régóta égető problémának. Nehéz megítélni, hogy mennyire gondolják (és teszik) komolyan, de az árnyék-bankrendszerrel való leszámolás egészen biztosan nem egyszerű és gazdaságilag lassító tényező.
.
.
Ez a négy pont külön-külön is érdekes lenne, de együtt még izgalmasabbá teszi a jelenlegi helyzetet. A pénzbőség vége, a globális kereskedelem lassulása és Kína belső problémái együtt soknak tűnik. A 2011-13 közötti európai adósságválság óta nem nagyon volt olyan helyzet, amikor ennyire sok potenciális negatívum jött volna össze.
Ha analógiát akarok keresni, akkor szerintem a 2001-3 közötti világgazdasági/tőkepiaci helyzet lehet az érvényes: gazdasági problémák+lassulás jellemezte a világot, de semmiképpen sem 2008-hoz hasonló összeomlás. 
.
.
Ugyanakkor a tőkepiacokon súlyos dolgok történtek: kis baj a gazdaságban (Magyarországon pl. a növekedés végig fennmaradt), nagy baj a piacokon (a DAX index 8000-ről majdnem 2000-ig esett!!!) - ez volt a jellemző. A következő 1-2 évben simán el tudok képzelni egy hasonló forgatókönyvet. 
 
július 10. | 13:48
előzmény: #1615  NagyBarnaMacika
#1617
a "világvége" csak a gondosan óvott "doom and gloom" klímaizé topicodban közeleg:)
ott szoktad alufóliasipkában a fejeden várni a konteóid mentén a végítéletet:)
július 06. | 19:26
előzmény: #1614  Kisvuk
#1615
nyugi még lehetnek új csúcsok kint az usában
túl sok a rosszhír felfoghatatlan, pl. máskor ami argentinban van arra  estek a piacok, most? semmi
ááá más időket élünk,  a jegybankok világát,  piacbarát  mind
meccs lesz ))
július 06. | 19:20
#1614
Kedves toled hogy megosztottad, velemenyem szerint ezt mas topikba is belinkelhetned hatha 1-2%-a a forum olvasoknak elgondolkodik es sikerul kevesebb penzt veszitenie a kovetkezo lejtmenetbe.
Sok sikert!
es jo szorakozast a Brazil-Belgahoz!
június 10. | 20:02
#1612
a tévút már 2008 óta egyértelmű...
június 05. | 22:13
előzmény: #1591  radani
#1610

Iden meg nem ;-)
De ha a HUF  kamata csak egyutt megy az Olasz szinttel (most HUF 10Y Kamat 0.5%-al van  az Olasz 10Y folott),
es kiderul mindenkinek hogy hiaba  a MNB manipulacioja a rovid kamatokban, mert 2Y folott mar egyre kevesbe tudjak manipulalni, szoval, akkor hamar lesz a sima bankbetet jobb alternativa, mint  az OTP es mas reszvenyek.
Ha hozzajon az HUF gyengulese ujabb 10%al, akkor plane gyorsul majd a penz atvandorlas a biztonsag fele.
Jovore latunk olyan OTP arat, mondjuk 4% HUF kamat es 330Ft USD arfolyamnal, amit most el se birunk kepzelni.
nagyjabol egy siznten van a 10Y, amit MNB nem tud manipulalnitalan nem gyorsabban emelkedik)
június 05. | 21:19
#1609
A 12 milliárd eurót kezelő Algebris Investment egy világvége-alapot dob piacra, miután egyre több intézményi befektető gondolja úgy, hogy a következő pénzügyi válság már rég esedékes lenne - írja a Financial Times.
március 23. | 14:50
előzmény: #1524  pitcairn2
#1605
...............

Topik gazda

Kopejka01
Kopejka01
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE