Topiknyitó: Krumenaker 2008. 12. 29. 18:43

Évvégi számvetés  

Ebben az évben a teljes tőzsdei portfoliómon 58 %-os veszteséget szenvedtem el.

Következő hibákat követtem el:

- Menet közben megváltoztattam a döntéseimet (jellemzően longban maradtam).

- Hulló késekbe nyulkáltam, 20 %-os esésnél (előző csúcsból) automatikusan sávosan elkezdtem venni.

- Végül a megélhetési pénzemet is betoltam OTP-be.

Tőkeáttét, befektetési hitel nem volt, nem is lesz (van azért olyan, önmagamnak felállított szabály, amit idén is betartottam).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 01. 01. 23:11
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2010. 12. 31. 13:22
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
A bux csinált egy "0"-ás évet,
ott zárt kábé, ahol nyitott év elején.
búék
Törölt felhasználó 2010. 12. 31. 13:10
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
ja most látom h 20 perc után kiléptet, nem tudtam, most legalább tudom, a lényege amit írtam h pluszban zártam az évet, nincs erőm leírni újra, viszont sokszor nem futattam ki a nyerőt eléggé, így sokkal többet is nyerhettem volna. Júli egytől van netbrokim és amennyire jó, sokszor annyira nem h látod mindig az árfolyamokat, tehát sztem sokszor emiatt is zártam korán. fú nem bírok most többet írni, jaj de sajnálom azt a hosszú hozzászólást:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 31. 13:05
Előzmény: #13  kata311
basszus írtam egy tök hosszú hozzászólást és nem tette be, leírtam az idei évemet, de sarnálom h elszállt, a francba, ennél azért jobb volt az évem:)
kata311
kata311 2010. 12. 31. 12:28
Előzmény: #12  Krumenaker
viszont kívánjuk, krumi............:))
Krumenaker 2010. 12. 31. 12:17
Nem vagyok Kosztolányi, és számvetést csinálok :)

Idén csak év elején és év végén kereskedtem aktívan, a pozícióim nagy részét tavalyról hoztam, és görgetem tovább 2011-re is.

A hozam (nem realizált nyereség) 17,2 %. A realizált és nem realizált nyereséget azért különböztetem meg, mivel hazánkban adó terheli a nyereséget, nem is elhanyagolható mértékű, továbbá az esetemben, speciálisan is nehéz a realizálás, mivel előszeretettel spájzolok illikvid papírokat, amelyeket nem lehet bármikor eladni.

A realizált nyereség nulla.

A tények objektív szemléléséhez hozzátartozik, hogy idén intenzíven szerelmes voltam, és az érzelmi állapotom alapján akár szerteszét is bukhattam volna magam. Ezt úgy tudtam elkerülni, hogy a legtöbbször be se kapcsoltam a PETI-t :)

Ami még ezen kívül az évet jellemzi, hogy folyamtosan tőkét szerettem volna emelni (kérdés: mikor nem akarok? válasz: szinte mindig!), de ez nem jött össze, inkább szedtem le a pénzt az értékpapír számlámról. A cél tehát jövőre: tőkét emelni :)

Fundamentális favoritok: OTP, Rába, Állami Nyomda.

Spekuláció: Econet, Pannergy, Fotex, Phylaxia.

Az illekvid kedvenceimet nem merem leírni, mert körberöhögés tárgyát képeznék.

Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! :)
Pandix 2009. 12. 25. 03:07
Előzmény: #10  Krumenaker
Kedves Krumenaker!

Nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá az írásodhoz. Karácsony a béke és a szeretet ünnepe, de a szavaim valószínűleg kötekedésnek fognak tűnni, pedig nem bántani akarlak.

Szóval, Kosztolányi szerint egy tőzsdés sohase csináljon számvetést, az az örökösök feladata.
Az én értelmezésem szerint ezt azért mondja, mert a spekuláns legfőbb feladata, hogy döntést hozzon. Döntést arról, hogy mit csináljon a birtokában levő pénzzel (vegyen-e rajta valamit és ha igen, akkor mit) és mit tegyen az éppen birtokában levő papírokkal (eladja-e vagy nem). Ehhez a döntéshez szerintem nem ad semmilyen mankót az a tény, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott a portfóliója, vagy milyen nyereséggel/veszteséggel zárt le ügyleteket.

De ha már mindenképpen számvetést csinálunk, akkor az én szemléletem szerint nincs értelme különválasztani a „realizált” ügyleteket a nem lezárt, „áthozott” portfólió értékváltozásától. A portfólió bármely pillanatban lezárható vagy újranyitható, csak a brókerdíj a veszteség. Ezt sokan máshogyan gondolják. Erről és hasonló dolgokról már vitáztam itt a fórumon. Lehet, hogy most is többen letámadnak majd.
Továbbá szerintem nincs értelme olyan célokat megfogalmazni, hogy mennyivel nőjön a portfólió/vagyon a következő évben. Ezt egyszerűen lehetetlen előre meghatározni. Ráadásul a befektetési döntések, spekulációk nem is köthetők naptári határhoz.

Az viszont igenis hasznos, hogy elemzed, milyen hibákat követtél el, miért hoztál jó/rossz döntéseket, mit nem vettél figyelembe stb…
De ezekhez is lenne megjegyzésem.
Technikai elemzés: én személy szerint egyáltalán nem vagyok híve. De ebben aztán tényleg megoszlanak a vélemények. Viszont kezdek arra gondolni, hogy kell(ene) valamennyire ismerni, akár elismerem, akár nem, mivel nagyon sokan ez alapján hoznak döntést, sőt állítólag van, ahol technikai kritériumok alapján megírt számítógépes programra bízzák a döntést. Azt pedig nem árt tudni, hogy mások milyen alapon hoznak majd tőzsdei döntéseket.
„Elmulasztottam tőkét emelni”: ezen biztos azt érted, hogy idén nem vittél be plusz pénzt a tőzsdére, de ez összhangban van azzal, hogy „túl sok kp-ben ültél” és nyilván ezért nem vittél be plusz pénzt.
Az, hogy bika piacon túl sok kp-ben ültél, (beszari voltál) az én szememben nem „hiba”. Hiba szerintem az, ha valaki helytelenül gondolkodik, pl olyan dolgokat hoz összefüggésbe, amik függetlenek Ez egyszerűen rossz döntés volt, de ez csak év végére derült ki. Ezzel nagyon sokan így voltak. Sőt voltak, akik shortolták a piacot; ők még rosszabbul jártak. Nem hibáztathatod magad azért, mert a tőzsde egy nagy rallyt csinált, amire nem számítottál. Szerintem nem is nagyon hemzsegtek olyan elemzők, akik 1300 Ft-os OTP-nél azt mondták, hogy őszre 5000 felett lesz. Sőt akkor inkább az 500 tűnt közelebbinek.
De azért mégsem hoztál te olyan rossz döntéseket, hiszen az OTP vezérhajós „áthozott” portfóliódat meghagytad év végéig, amivel 50% nyereséget termeltél. Ilyen eredménynek nagyon sokan örülnének, pl én is.
Krumenaker 2009. 12. 24. 19:28
Előzmény: #1  Krumenaker
Eltelt egy év, ismét számvetés ideje van.

Idénre azt a cél tűztem ki, hogy legalább nullán sikerüljön zárnom - a realizált ügyletek területén. Ezt pöccre teljesítettem.

A tavalyról áthozott részvényportfolióm árfolyamértéke 52 %-ot emelkedett. Ez hangzani jól hangzik, de a tavalyi közel 60 %-os veszteséghez képest szerény. Mert ugye az egyik fölülről, a másik alulról számítódik. ( 100 forinton 60 % veszteség 40 forintot eredményez, 40 forinton 50 % nyereség 60 forintot eredményez...)

Idén a következő hibákat követtem el:

- Túl nagy hangsúlyt fektettem a technikai elemzésre.

- Elmulasztottam tőkét emelni (eredeti szándékomtól eltérően).

- Bika piacon túl sok kp-ben ültem (beszari voltam).

Jövőre nehezebb, iránytalanabb piacra számítok, így újra az a célt fogalmazom meg magamnak, hogy a realizált ügyletekből sikerüljön legalább nullán kijönnön, a portfolióm értéke meg legalább 20 %-ot emelkedjen. (Az OTP továbbra is vezérhajó.)
kerikoma 2008. 12. 29. 21:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Vigyázzni kell. Az asszony nagynon szereti a nyerőt, de ha buksz akkor véged van. Nem szabad megmondani a nyerőt mindíg, csak néha. Tartalékolj a néhai bukókra is és nem lesz baj.
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 21:03
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Mindenki csak becsületessen,nem szégyen,csak rohadt kellemetlen!!!!!!!!!!!
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 20:58
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Ugyan már a májusi célárat emlegeti december végén ...
;)
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 19:16
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Örülök hogy ilyen jó kedve van medve úrfinak. :)
Ha egy %os nyerő/vesztő hsz-t is betolna mindjárt többen hivatkoznának rá jövőre.
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 19:13
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A medvétől.. nem ből ))
májusi otp célár bőven teljesült
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 19:09
Nagyon sokat tanultam medvéből. Első végig spekulált totális medve piacom volt. A tőke nagyja megmaradt, jövő évre várt "langyi " piac és néhány volatilis nap remélhetőleg segít jobbá válni.

Folyamatos tőkeáttétel. Kisebb csoda hogy likvidálás nélkül írhatok. Volt egy-két "sírós" és "nevetős" nap. totál: -30%

fő tanulság: Ki-be ugrálást kell mellőzni. ráállni swingre.
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 18:58
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Majd 70%-os buko. Trend ellen kereskedtem,hittem az otp-ben,6200-ról ragadtam be,igaz 3000--en kiszortam.Többször nyitottam hati shortot fedezetnek,de a stop mindig kiütött,ha nem rakok stoppot most pluszban lennék.Trend ellen soha nem játszok.Jövöre össze kell kapnom magam,mert az asszony letekeri . tö....-met ha megtudja és az lesz csak az igazi bukó
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 18:45
én elhalasztottam az évvégi számvetést, januárra :))))

Topik gazda

Krumenaker
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek