Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 11. 30. 20:10

ÉMÁSZ ÁRFOLYAM 2007 VÉGÉRE: 30.000 FORINT  

ÉMÁSZ osztalékalapú árazása – 12 HÓNAPOS CÉLÁR 30.000 FORINT

(A leírtak objektív tények, a forrásokat megjelölöm – a legvalószínűbb verziójú árampiaci szabályozás alapján íródtak a megjelölt elemzések):

.

.

1.) 2006. augusztus 01-én hatályba lépett a kompenzációs rendelet, ÉMÁSZ jövőbeni osztalékalapját alaposan megnövelte.

.

.

2.) Raiffeisen elemzője (2006. augusztus 04-i Portfolio cikk):

„2006-OS OSZTALÉKALAP 1800-2000 FORINT RÉSZVÉNYENKÉNT.”

.

.

3.) 2006. augusztus 04-i Portfolio cikk:

A 2007-ES NETTÓ EREDMÉNYT TÖBB, MINT 4 MILLIÁRD FORINNTAL NÖVELHETI A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSA.

.

.

4.) IDÉZET a 2006. szeptember 01-i Portfolio cikkből:

„Ha a 2007-re várt 2.200 -2600 FORINT KÖZÖTTI OSZTALÉK TARTÓSAN FENNMARADNA, AZ ÁRFOLYAM 25.000-30.000 FORINT közötti szintre kerülhetne.

.

.

5.) IDÉZET a 2006. szeptember 01-i Portfolio elemzésből:

„Az Émász részvényei 150-250 bázispontos prémiummal forognak a kockázatmentes állampapírokkal …. szemben.”

.

.

6.) IDÉZET a Morgan Stanley elemzéséből (2006. október 20-án közölte a PORTFOLIO):

„2007. második félévében legalább 100 bp-os kamatcsökkentésre lát esélyt.”

.

.

7.) Ha összeveted az 1-5) pontokat a 6)-al és számolsz egy kicsit, néhány művelet után rájössz, hogy 12 hónap múlva 50 %-os hozamot érhetsz el az ÉMÁSZ részvényeken. (28000-30000 Forintos forward árfolyam + 2006. év után 1800 Forintos árfolyam).

.

.

És ehhez nem kell csinálni semmit, csak megvenni az ÉMÁSZt és kivárni türelemmel. Nem kell izgulni hogy hova rakd a stoppot, nem kell monitort bámulnod napi 8 órában, tengernyi időd marad mindenre......

.

.

Ha meg belegondolunk abba, hogy a konvergencia alapján milyen állampaírhozamok várhatók 2007 után, akkor az osztalékalapú árazás alapján 30.000-40.000 Forintos ÉMÁSZ árfolyamról kell beszélnünk + kapsz egy nagyon komoly osztalékhozamot minden évben (akkor az állampapírhozam lesz 5 % körül /se/) .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 22:30
Előzmény: #1399  Törölt felhasználó
Koistván,
Gyurcsány bukását tényként lehet kezelni. Tehát nem rejt komoly kockázatot.
Magam nevében : Nem érzem magam beragadt kisbüfinek. Igaz, magasabb az átlag bekerem a jelenlegi árnál. De komolyan írtam 30k alatt nem adom. (hacsak valami személyes dolog közbe nem jön)

Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 22:21
Előzmény: #1398  szász
ide akartam irni, de mashova sikerul fecserelni a szot..
de roviden:
szerintem elottem hozzaszolo (szasz) jokat ir (annyival kiegeszitenem, hogy eleg nagy a bizonytalansag es gyf csereje eseten minden elemzo hozamemelkedest var. rovidtavon biztos.)
masreszt tavasszal eleg kemenyen kilett tomve (ld. gafikon) a piac, rengeteg beragadt lehet, aki felvasarlasra spekizett. kapott osztalekot es most az elso alkalommal, amikor mar kb. 0-ban van, menekul a reszvenybol.

osszegezve: szerintem januar vegeig kiderul az igazsag, en bizok a papirban.
szász 2008. 09. 08. 21:57
Előzmény: #1397  Törölt felhasználó
lacke szerintem sem érdemes a fölvásárlással foglalkozni.
mert ilyen nem lesz. volt két jó pillanat de bénák voltak.
viszont úgy néz ki lesz jó osztalék. legalább egyszer. hogy kétszer is lesz-e az fifty-fifty.
ezeket az áramosokat az 5 vagy tíz éves hozammal árazzák
namármost akkor azt kéne föltételezni, hogy 5 vagy 10 évig tudod, mekkora lesz az osztalék.
mi sem könnyebb, mert:
- kormányváltás lesz egy vagy két éven belül.
- ha nem lesz akkor is jó nekimenni a közműcégeknek a lakosság érdekében
- az áram jó nagy részét gázból csinálák, az meg ugye egyre olcsóbb :)
- az osztalékfizetési ráta az betonbiztos, nem lehet, hogy a lé egy része átalakul tanáncsadói díjjá.
csak azt akarom mondani, hogy azért ez nem egy ingyenebéd,
és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a bux egy év múlva vajon 15000 vagy 25000?
és ha mol 13000, akkor inkább émászt veszel 20000 huf-ért?
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 19:31
Előzmény: #1396  Törölt felhasználó
Tisztázzunk valamit:

Egyrészt az valóban igaz, hogy a 180 napos súlyozott tőzsdei átlagár 22300Ft, az kétségtelen, viszont az is igaz, hogy fél év alatt elért 2300Ft-os eredmény után nincs az a hülye aki oda is adná ezen az áron, tekintve, hogy ha minden így marad küszöbön a megaosztalék.
Az meg a másik, még ha valakinek tulajdonában is van valamekkora pakk, azt is lehet tudni hogy nincs 5%-nál több nála.
A legfontosabb viszont, hogy Émász-t tőzsdéről kivezetni 90% alatti tulajdonosi háttérnél nem lehet. Ha valaki utánanéz az egyből látja hogy Rwe és Bádenwürtenbergi haverja a két tulaj, de könyörgöm ez a kettő nem egy cég.
Ha viszont föl akarja vásárlni, akkor a haver hülye lenne ilyen áron megvállni tőle, mikor az elmúlt 10 év legjobb eredményét hozza a cég, lássuk be ez abszurd.
Ráadásul a piacon is komoly prémiumot kellene fizetni, azért, hogy sokan odaadják részvényeiket.
Én speciell egy ajánlatra min. 28000Ft alatt rá se néznék.
Ezzel azt hiszem sokan így vagyunk, viszont ha a havernak egy jó árat ajánl Rwe bácsi, az ugye egyértelműen kötelező érvényű ajánlat lenne a többi kisrészvényesre is, az elmúlt egy évét tekintve pedig nem gondolom hogy az Rwe dúskálna a lében, főleg az elmúlt év elég siralmas eredményének fényében, így szerintem ez a lehetőség kizárható egyenlőre.
Amúgymeg azt sem kéne borítékolni, hogy bárki is módosítani fog itt a szabályzott piacon, hiszen semmiféle visszhangja nem volt a dolgoknak, 1500Mrd forintos hiánynál mit számít 3-4 Mrd extra profit?
Semmmit... ez maximum politikai tőke lehet, de mivel csupán ez a két társaság maradt meg kicsi az esélye szerintem az ilyenfajta kirohanásoknak
A concorde eladásaira meg szerintem megintcsak nem kellene apellálni.
Nem tudni mekkora a tétel amit eladnak, maximum a bróker, aki a megbízást adja ugye a dealernek.
Ilyen eredmény után szerintem is csak úgy szórni fogja a piacot a Concorde minél olcsóbban Émász részvényekkel, minél kevesebb haszonnal, persze nem várja meg a nagy osztalékot, biztosan így lesz....
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 11:50
Előzmény: #1395  Törölt felhasználó
A Concorde az eladó, neki sok van, vélhetően csökkenti a csomagját, mert most van vevő, de lejjebb nem fogja adni max emelkedni sem fog, amíg nem ad el annyit amennyit akar
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 11:21
Előzmény: #1394  tshoky
Akkor minek tesznek állandóan egy bizonyos összegre (22000-re) egy kisebb-nagyobb pakkot?
Ha folyamatos lenne az eladási szándék és erősebb, mint a vásárlási, akkor csorogna lefelé az ár. De ez most állandónak tekinthető. A db-számokból meg azt látom, hogy van kereslet rá, hiszen 22000 alatt és gyakran ennyiért is veszegetik ...
tshoky 2008. 09. 08. 10:52
Előzmény: #1393  Törölt felhasználó
szerintem nem lenne logikus lépés a nagytulajok részéről, mert ha most felvásárolnák ezen az áron, mert akkor nagy lenne a hőbörgés, ha megfizetik rendesen,akkor meg az lesz a gáz, hogy ha állambácsi közbelép akkor visszaesik a profit.
Ha fel akarták volna vásárolni, akkor már meg kellett volna tenni. akár 10e Ft körül még anno. Ráadásul az elműnél ott az mvm mint tulaj, ami miég nehezebbé teszi a dolgot. Legalábbis én így látom.
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 10:44
Előzmény: #1392  Törölt felhasználó
Valaki megtudná mondani mennyi volt az elmúlt héten a mennyiséggel súlyozott átlag árfolyam ?
Erős a gyanúm, hogy 22000 közeli értéket kapunk.
A db-számokra tekintettel ez - szerintem - felvásárlás is lehet ...
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 10:26

Értesítjük kedves utasainkat és a vonatra várakozókat, hogy a rossz idő miatt az intézményi vásárlás elmarad!
ujonc 2008. 09. 04. 15:24
Előzmény: #1387  Törölt felhasználó
Igen Kisbüfi! Az én értetlenségem is az ELMÜ 3073Ft-os RV-enkénti eredményéböl fakad.
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 14:55
Előzmény: #1389  Törölt felhasználó
Átmeneti állapot ...
Zárásra meglesz a 22000.
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 14:16
Előzmény: #1388  Törölt felhasználó
Szakad az árfolyam, már 21 800.
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 12:01
Előzmény: #1387  Törölt felhasználó
A játékosok fékező ereje :
Mi történik akkor ha a pl. a 22000 -es több ezres pakkot, a "féket" kiveszik ? Egy korábbi válasz :
"ha kikapja, oda teszem egy másik kisebb pakomat, aztán meheet a játék egész nap
aranykastely"
Remélem egyszer az is elfogy ...
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 11:19
Előzmény: #1382  Törölt felhasználó

Köszönöm az insight-ot. Elméletben ez jól hangzik, és az Elmü 2007-es közgyűlésen is valami hasonló hangzott el (válaszul egy 2500 ft-os osztalékjavaslatra).

Azonban a hivatalos kimutatásban azt látom, hogy az Elmü 2007-es működési cash flow-ja 19 459 m (3203 ft / részvény), az Émászé
12 851 m (4212 ft / részvény). Ez ténylegesen befolyt pénz, nem könyvelési játék.
Elvileg ezeknek a terhére lehetne fizetni rogyásig, de szemben állnak velük irdatlan befektetési tételek (22 150m ill. 9 400 m), tehát nekem úgy látszik h. megtermelték a pénzt, de visszaforgatták kifizetés helyett, ugyanakkor nem látom, mire. És nem értem, hogy mért nem ezt kommunikálják.

Az eredménykimutatásban az üzemi eredmény 18666 m (3073 ft / rv) ill. 6244 m (2047 ft / rv). Itt meg azt nem értem h. az Émásznál ez mért csak fele az Op. CF-nek, ennek a kettőnek "illik" köszönőviszonyban lennie egymással.

A politikai kockázatra én is utaltam egy korábbi beírásomban, erre nem lehet eléggé felhívni a figyelmet. Lassan már nem is lesz olyan értelemes tőzsdei cég, amibe nem rugott bele a szaros politika (MOL, gyógyszergyártók, Zwack, OTP), az Orbán-kormány különösen aktív volt e téren (az Mszp kisebb mértékben, de szintén "villantott") .
mondoka 2008. 09. 04. 11:02
Előzmény: #1385  Törölt felhasználó
Na ne! remélem nem miattam.
Én elfogultságot jelentek!

Nekem már van.-és nem vettem hozzá.
De miért is?
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 10:58
Előzmény: #1384  mondoka
Sziasztok.
Kérek szépen egy ajánlati könyvet. Előre is köszönöm.
mondoka 2008. 09. 04. 10:50
Előzmény: #1383  Törölt felhasználó
Ha lesz 5%.... -á el sem hiszem!
De ha lesz annyi az MNB alapkamat egyszer....
Ez akkor lesz 40000.
Ja és a mostani duplázódó eredményt még diszkréten nem is számoltam, mert ugyebár,hát ki tudja lesz e mindig kolbászból a kerítés.
Törölt felhasználó 2008. 09. 04. 10:42
Előzmény: #1382  Törölt felhasználó
Ha valaki többet (lát vagy) tud tőlem az kérem javítson ki : Nem látok komolyabb ellenállást 24000 -ig. Mehetnénk tovább ...
Aranyom ? Mi a véleményed?
Törölt felhasználó 2008. 09. 03. 21:12
Előzmény: #1381  Törölt felhasználó
Így fordulhatott elő, hogy bizonyos eszközök átértékeléséből úgynevezett egyéb kategóriában papíron extra nyereség keletkezett, de gondolom legtöbben tudjuk az áramszolgáltatók törekvése nem az hogy gyorsan el....juk a lóvét amit épp most kaptunk, ezért csupán egy bizonyos százalékát osztja föl a megtermelt profitnak.
Remélem így már egyértelműbb a helyzet, továbbá így hogy 2008-tól teljesen kinyílt a piac, és szűkült azon cégek köre akik a védett kategóriába tartoznak, egyértelműbb hogy a versenypiacon egész normális profit képződött.
Továbbá a legfontosabb nyereségképződési ok szerintem, a 10%-os drágulás, míg az MVM-től kapott áram csupán elég szerény mértékben drágult.
Az hogy a cégek árfolyamai nem reagálják le rögtön a nagy nyereséget nem véletlen ugye az Orbán Viktor féle luxusprofitos mondat miatt.
Gábor én továbbra is azt látom, hogy vannak akik veszik a szabad mennyiséget 22.000Ft-ig
Nem érdekes hogy nagy mennyiséget nem borít senki?
Pár darabka hull csak , aztán valaki fölszipkázza a nagyobb legalább 100 daraabos falatokat.
Már korábban mondtam én is ezt tenném, hiszen borítékolható az osztalék, így könnyű vásárolni, hiszen jöhet bármi, az osztalék az már megvan, de durván.
Törölt felhasználó 2008. 09. 03. 21:01
Előzmény: #1380  ujonc
Nem célom okoskodni, de úgy érzem az elmúlt 3 év ismerete alapot ad arra a dologra, hogy valamelyest megpróbáljak rávilágítani a valós és kevésbé érthető részekre.
A múlt évi osztalékra visszatérve, azért volt csupán annyi az osztalék, mivel az volt a valós üzemi eredmény után fizethető pénz. Ugye mindenki tudja, hogy 2007-ben az Émász-Elmü páros nagyszabású tevékenységegyszerűsítésbe kezdett.
A fő cél az erősebb érdekérvényesítés, illetve a költségcsökkentés.
Ha utánanézünk, mindenki láthatja, hogy a két cég létrehozott több kft-t is amely kiszervezte a tevékenységeket, nyilván ez bizonyos fokú eddig nem látott papíron vagyoni gyarapodáshoz is vezetett, mivel minden cég vagyontárgyat legtöbbször nem készpénz formájában, hanem bevitt tárgyi eszközben jelenít meg, hiszen nem célja egy tőzsdei cégnek a túlzott készpénzfölhalmozás.

Topik gazda

terensz_hill
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek