Nem tudjuk, hogy az Erste hogyan számolja a certik árát.
Én feltételezem, hogy a dollár alapú terméket előbb Euróban jegyzik, és azt még egyszer átszámolják forintra.
Amikor az olaj certik ármozgását figyeltem, úgy látom, hogy a longnak a dollár Euróhoz képest való gyengülése kedvez, a shortnak az USD/EUR erősödése a jó.
Tehát az én 2) pontom a dollár euróhoz való mozgására vonatkozik, ilyen értelemben nem látok ellentmondást.
Egyébként még az is megfordult a fejemben, hogy az olyan alapvetően EUR elszámolású részvényeknek - mint pl. az AAA - jól jöhet-e egy forint gyengülés ?!
Ez így nem igaz, a 2. és a 3. pont ellentmond egymásnak (miközben ugyanarra a tényezőre vonatkozik).
A certi értéke két dologtól függ, az alaptermék árától és a devizaárfolyamtól.
A dollár forinttal szembeni erősödése kedvez minden olyan certinek, aminek a mögöttes termékét dolárban jegyzik, függetlenül attól, hogy short vagy long certi.
A forint gyengülését én nem certivel játszanám meg, mivel az árfolyam csak egyszeres szorzóval szerepel a képletben, tehát egy százalékos forint gyengüléssel csak egy százalékot nyersz, viszont hogy éppen melyik irányba lesz az az egy százalékos elmozdulás, lehetetlen megmondani.
ami igaz: ha az összes többi (nem csak 3 van) tényezőt kizárod, és a forint gyengülésére számítasz, a certi többet fog érni. De azt senki nem mondta, hogy a pol-i bizonytalanságbol JELEN ESETBEN is következni fog a ft-gyengülés....sztem 250-en lesz a ft három héten belül....
ja és a fő kérdés ugyis, hogy adunk-e arra sanszot, hogy a dollár ujra tartosan 1,55 alatt legyen. Mert ha nem, akkor az arany már tul sokat nem eshet, igaz?
Olaj short certi 29xx?? Ezt nem hiszem el. 1800on vásárolt az full az alja volt, de kár volt dobni 1845 ön:D
Törölt felhasználó2008. 03. 28. 14:06
Dax elmozdult több mint 0.5% ot, certi felment majdnem 3%-ot. Szerintem teljesen rendben van, kicsit többet is ment mert közben a forint is gyengült.
Nekem máskor is igy mozgott, nem vettem észre semmi botrányosat.
EBDAX5500L, EBDAX880S
A változatosság kedvéért nem lehet rájuk kötni, hétfő reggel alszanak az ERSTE-nél??? Remélem ez egyszeri alkalom lessz....