mmm. na akkor tegyük már tisztába mert kezdem elveszteni a fonalat. 1. Eladhatom és visszavehetem egy napon belül. Igaz? 2. Ha bevallok - 100.000 ft-ot, akkor ennek a 15% át be kell fizetnem adóba? (ennek mi a f* a logikája komolyan) 3. jövő és az utáni évben az esetleges nyereségből levonhatom az ez évi veszteség bevallásom összegét? Pont.
Ha eladsz pl. dec 27 én, akkor az a T+2 miatt atcsuszik 2019 jan. 3-ra (addig még jogi készleten nálad) Amit megvettél az is jogi készleten van, majd 2 nap mulva lesz fizikai keszleten.
ja, és természetesen a tavalyi -tavalyelőtti nyerőt is lehet csökkenteni az idei veszteséggel. Konkrétan visszaigényelhető a tavaly befizetett adó. Állítólag van, aki már kapott vissza pénzt a NAV-tól. :DDD mende-monda.
igazából ha bevallod a veszteséget idén, akkor a jövő év utáni adóbevallás kitöltésekor a NAV programja automatikusan korrigálja a nyereség után fizetendő adódat (csökkenti), amikor beírod a nyereséget. És rá 2 évvel folytatja, ha még marad a veszteségből.. Amúgy az adóalapot csökkented a realizált veszteséggel hivatalosan. De ugye emiatt az adót is. Más: ha nem a Te neveden van a másik számla, akkor ugyanez vonatkozik, csak nem vonjuk össze a 2 értékpapírszámlát, mintha mindkettő a tiéd lenne. Mindkettőtök adóbevallásán el lehet bíbelődni. :)))
Bocsánat elolvastam ... Tehát: -Jövőre lesz 3.333.333 nyereség, ennek adója 500.000. Ezt én levonhatom egy az egyben az idei bevallott 1.000.000 veszteségemből? Tehát nem fizetek jövőre adót. És ha a következő évemben is lesz 3.333.333 nyereségem akkor szintén nem fizetek adót? Magyarán ilyen formában él a 2 év leirhatóság? vagy a 2 évből csak az egyikben lehet leírni
Tehát eladhatom NAPON BELÜL ÉS VISSZA IS VEHETEM? Ez így rendben van? Magyarán holnap eladom a DB-t nyereség veszteségem lesz : "-1000000" (tehát minusz! ) Decemberig semmit nem adok el. Jön a jövő év, akkor ennyit bevallok? Beírom hogy - 1.000.000 , na és ezután van adó? vagy bármi kötelezettségem? Továbbá a példa kedvéért. -Jövőre lesz 3.333.333 nyereség, ennek adója 500.000. Ezt én levonhatom egy az egyben az idei bevallott 1.000.000 veszteségemből? Tehát nem fizetek jövőre adót. És ha a következő évemben is lesz 3.333.333 nyereségem akkor szintén nem fizetek adót? (tehát meddig lehet a most bevallott veszteségem tolni években?
Viszont kérdés: több sima számlád van? Ha igen, akkor össze kell vonni a számlák nyereséget illetve veszteségét. Ha nem, akkor érdemes bevallani jövő májusban, mert akkor a következő 2 adóév nyereségét csökkentheted az ezévi veszteséggel. Egyből visszaveheted a DB részvényeidet, nem kell varni vele semmit. Viszont figyelj a T+2 nap teljesítésre, nehogy átcsússz 2019re.
BLUE topic