Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 16. 10:00

Az ingyen roamingtól leszünk európaiak?  

Ugrás a cikkhez
A címben feltett, elsõre ostobának és provokatívnak tûnõ kérdésre a válasz az, hogy IGEN. Az európai identitást nem Jean-Claude Juncker ünnepi beszéde vagy Donald Tusk szózatai fogják erõsíteni, hanem az, ha az emberek a mindennapi
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 06. 16. 13:12
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
"Azt a rendszert, amelyben a költségviszonyok figyelmen kívül hagyásával politikusok szabhatják meg az árakat (most éppen a nullát), ismerjük: központi tervgazdálkodás a neve, és nem szokott jó vége lenni. A politikusoknak azonban egy látványosan bejelenthető akcióra volt szükségük, és ennek érdekében simán felrúgták a piacgazdaság szabályait." Aha. Eszerint azok a brüsszelokraták, akik ezt kitalálták, eldöntötték és megcsinálták komcsik vagy legalábbis politikai önérdekből komcsi módszereket alkalmaznak.
Törölt felhasználó 2017. 06. 16. 10:00
Előzmény: #1  portfolio
#2
A politikai szempontok teljesen érthetőek, közgazdászként azonban kénytelen vagyok megjegyezni, hogy szakmai szempontból ez a döntés, a roamingolás ingyenessé tétele teljesen elhibázott. Annak, hogy a mobiltelefonokat más hálózatban, esetleg a saját hálózattól nagyon messze is használni lehessen, komoly költsége van. Azt a rendszert, amelyben a költségviszonyok figyelmen kívül hagyásával politikusok szabhatják meg az árakat (most éppen a nullát), ismerjük: központi tervgazdálkodás a neve, és nem szokott jó vége lenni. Ebben az esetben az lehet a vége, hogy a roamingszolgáltatás színvonala romlik, elérhetősége visszaszorul, illetve a roamingolás költségeit azok fogják megfizetni, akiknek soha életükben esélyük sincs arra, hogy roamingolhassanak, mert külföldön sem járnak. Szerintem ez innen nézve egy szomorú és igazságtalan történet. A történet azért különösen szomorú, mert ezt a dolgot tisztességesen is el lehetett volna rendezni. A roaming szolgáltatások kétségtelenül túlárazottak voltak, aminek az ágazati verseny korlátozottsága az oka. Okos szabályozással azonban rá lehetett volna szorítani a szolgáltatókat arra, hogy csak a méltányos, költségalapú árakat számlázzák: erre mind a módszerek, mind az intézmények megvannak. A politikusoknak azonban egy látványosan bejelenthető akcióra volt szükségük, és ennek érdekében simán felrúgták a piacgazdaság szabályait. Ezzel veszélyes precedenst teremtettek; csak remélhetjük, hogy képesek leszünk ezen az úton megállni.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek