És a legszebb része az anyagnak :-) Aki szívesen spekulál a naperőműves részvényeken, ne adj isten beszállna a naperőmű-bizniszbe, annak érdemes a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a MAVIR, a hazai energiatőzsde, vagy az MNNSZ (szakmai szövetség) honlapján böngészni a cikkeket, közleményeket, és nem az online fórumok név nélküli megmondóembereire hallgatni.
Az akvizíció ára A portfólió leggyorsabban akvizícióval bővíthető, amit önrész és hitel konstrukcióban szokás finanszírozni – utóbbi általában NHP 2,5% fix kamatozású volt. A mai infláció mellett a 2,5% kamatozású NHP-s hitel igencsak növeli az így finanszírozott projekt értékét. Vannak még további nagyon fontos piaci folyamatok is, mint a kapacitástérkép állapota, hálózatfejlesztési tervek, nemzetközi kiegyenlítő hálózathoz való becsatlakozásunk. Ezek a trendek nehezen láthatók át az egyszeri tőzsdéző számára, de naperőműves szemmel ugyanaz a hatásuk: emelik a már működő projektek értékét.
Mennyibe kerülnek valójában a kis napelemparkok? Az úgynevezett KÁT (kötelező átvételi tarifa) vagy METÁR (megújuló támogatási rendszer) körben, garantál áron értékesítő „félmegás” naperőművek – 650/499 kWp kapacitásnál, ahol a 650 kWp a napelem oldali teljesítmény, a 499 kWp pedig a kimenő teljesítmény – soha nem volt 210 millió Ft., hanem 250-270 millió között alakul a piaci áruk. Vagyis, amikor 210 milliós projektekre lett „beárazva” a részvény, akkor az téves alap adaton alapult. Valójában 20%-28%-kal magasabb a piaci ára a portfólió alapját képező projekteknek.
A hazai tőzsdézők a különféle fórumokon vad találgatásba kezdtek, hogy mekkora értéke lehet egy főleg KÁT és METÁR erőművi portfólióval rendelkező cégnek, mennyire megtérülő a részvényekbe való befektetés? A kommentszekcióban körülbelül 200-210 millióra taksálták egy átlagos fél megawattos napelempark árát, melynek mindössze 10 éves működést tulajdonítottak. Ilyen számokkal természetesen a naperőmű-részvények megtérülése több, mint gyanús – ám szerencsére a laikusok matekolása alapvetően téves. Mivel az ASTRASUN is tőzsdére készül, már csak a leendő befektetőink miatt is szeretnénk tisztázni néhány, az interneten kerengő bizonytalan vagy pontatlan állítást.
A beszélgetés, a vitatkozás előremutató lehet. Akkor nem, amikor személyeskedésbe torkollik, vagy ha nincs érv, marad az agresszió. Szerencsére az ilyen "viták" önmaguktól elhalnak.
Szerintem ebben teljesen egyetértünk, jobban kellett volna erre figyelni. Lehetett volna betenni egy ársapkát, mint ahogy az Astránál, erre az volt a válasz, hogy nehezen lehetett volna az összehangoltság elkerülése miatt. Megtörtént... Akik magas árfolyamon belevettek, megégették magukat, ami sajnálatos de józan ésszel (mint ahogy Te is írtad) ez elkerülhető volt, a cég ismerete nélkül pedig hazárdjáték, és nem jött be (legyünk annyira igazságosak, hogy aki olyan áron belevett, az fogadja el, hogy a felelősség őt terheli, még ha szeretné is szétteríteni más tulajdonosokra. ) Többször letorkoltál, hogy mindenki saját maga tud dönteni, nem kell ide írogatni, de a valóság mást mutat. Térjünk rá az Astrára: Annyiban szeretném pontosítani az általam leírtakat, hogy a két pénzbeli tőkeemelés (794 ezer db) külső forrásból történt (tehát nem Keresztes család). 258 Ft-on lehetett bekerülni tulajdonosnak (emiatt gondoltam, hogy tulajdonosok ennyire értékelik a céget). Illetve 250 ezer db-ot eladtak valakinek valamennyiért. Így állt össze a jelenlegi közkéz.Vagyis a 258 Ft-on (vagy valamennyin) szerzett részvények egy része kerülhet(ett) eladásra jelenleg. Elnézést kérek ha ez valakit félrevezetett a fórumtársak közül, és természetesen a Keresztes családtól is, ha véletlenül összemosódtak az előző hsz-ekben említett tulajdonos megnevezéssel, mivel ők nem is adhattak volna el úgy, ha nem jelentik. Az viszont pontos és fontos, hogy névérték közeli a bekerülési értékük (vagyis ehhez képest 5x az árfolyam), a külső tőkebevonásnak pedig csak 2,2x-e. Hogy ez jó árfolyam-e? A tök tudja. Amennyit adatot, közöltek az alapján erős hit, és bizalom kell a bele vásárláshoz.nem tudom megítélni, de ha többlet információhoz jutunk, akkor tisztulhat a kép (addig én csak mozizni tudok)
Hát fiúk...most jövök haza melóból és elképedve olvasom a beírásokat, most végeztem vele. Nagyon vegyes érzelmek, sok minden eszembe jut erről. Negatív az, hogy van egy kis konfliktus, amit rossz olvasni, viszont ahol nincs konfliktus, azzal a céggel nem érdemes törődni, mert ott nincs pénz. Ami senkit nem érdekel, ott az emberek nem vitáznak semmin, ez megerősít, hogy nem vagyok rossz helyen ebben a cégben. Régóta tőzsdézem. Hányan akartak már engem megmenteni? Hm. 10 kezem kevés volna megszámolni. Valamikor igazam volt, nyertem, valamikor nem, buktam. Minden spekuláns tönkremegy egyszer, az a legnagyobb nyereség, amit az ember elérhet a tőzsdén, ha mindenedet elveszíted!!! Akkor már tudod, mit rontottál el és mit csinálsz majd másképpen. Azt megtanultam, hogy a nagy megmentők szinte soha nem őszinte, jó szándékkal fogalmazzák meg az intelmeiket és én megtanultam félni tőlük, ahogyan a feldumásoktól is. Aki már egyszer elbukta mindenét az nem fél semmitől és senkitől. Engem nem kell megmenteni, saját elhatározásból vettem ezt a papírt mert van bennük fantázia. Ha pedig ráadásul a konkurencia duruzsol, na akkor az a bingó! Talán érthetőek a célzások, nem kell ezt körülírni. Sütni fog a nap egyre többet, jön a tavasz, jön a profit. Hajrá napos befektetők!
2021. szeptember 28-án bevezették, október 25. történelmi maximum 9470. Egy hónappal a bevezetés után. A tulajdonosi tőkeemelés 9,5-szerese kb. Az itt 258. Ennek a 9.5-szöröse 2451. Attól azért nagyon messze vagyunk és a forgalom sem az mint ott volt. Az egy hónap itt már eltelt és ennek a módszernek nincs nyoma sem szerencsére. Én az elején követtem a Nap-ot is, de az emelkedést látva nem vettem bele, épp azért, mert nem lehetett tudni hol durran ki. Ez az én döntésem volt akkor és jól tettem, hogy nem piszkáltam. A szektor érdekel, nagy lehetőség van benne. Ha itt is fel rántják 2500-3000-re, majd megjelenik a fórumon Keresztes úr és a beragadtakkal közli, hogy jobban kellett volna számolni, de ő közben eladott nagyon magason, akkor ezt a céget is elfelejtem. Fundától függetlenül a vezetésbe vetett bizalom nekem ugyanolyan fontos, mint, hogy mennyi az árbevétel. Keresztes úrtól egyelőre szívesebben vennék használt autót. A Nap számomra red flag. Ez van.
Akkor beszéljenek a számok: 31000x5900=1830.000.000 ft 61000x1412= 86.000.000 ft (átlagárakkal számoltam) Tehát eladott összesen 92.000 darabot, aminek az értéke 244.000.000 ft volt majd vett 600.000 darabot 618milló forintért.Valljuk be nem rossz deal :) 2000 forint felett miért nem tájékoztatta a befektetőket FG,hogy túlárazott a részvény?Bezzeg akkoriban nem volt ennyire aktív.
Megint olvasás nélkül ítélkezel. Elmondtam, hogy a NAp-pal csak pár hónapja kezdtem el foglalkozni, elmondtam, hogy ott eléggé félrecsúszott a bevezetés, nem sikerült kontrollálni az árfolyamot (egyébként 1-2 napig volt 8-9 ezer, ha utána néztél volna) elmondtam, hogy hogy érdekel az iparág, elmondtam, hogy ezért néztem rá az Astrára is, elmondtam, hogy pont ugyanaz a hangulat kezdett uralkodni a fórumon, mint ott, így mertem leírni mi a rendelkezésre álló információhalmaz. elmondtam, hogy az Astra jó cég, igazi alulról épített sikersztori, elmondtam, hogy túl sok információt nem tettek közzé, főleg az üzleti terv hiánya a fájó, elmondtam, hogy a tulajdonosok értékelése alapján mennyi lehet a cégérték. Se vihogás, se pump and dump nem hangzott el, köpködés pláne nem. Mindössze annyit mertem megjegyezni, hogy a közzétett információk alapján nem alátámasztott az árfolyam, de ez nem kell, hogy visszatartson senkit a vételtől, mások vagyunk. Ellenben stróman nem lehetett a NAP-nál, mert ha utána nézel 7-en alapították a céget, ebből 3 személy nem tette közé a részvény számát folyamatosan ,összesen 32500 db részvény, a többiek lekövethetőek ebben az időszakban. (15 perc, max fél órába telt volna...) Egyébként a hócipőm teli van az ilyen típusú hozzászólásoktól, legalább olyat írjatok, aminek utána is néztetek, vagy legalább értelmesen lehessen róla beszélgetni.
ASTRASUN SOLAR NYRT