A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is nagyon jól teljesített a Fidesz-közeli Közgép: több mint 90 közbeszerzésen nyertek, de a leányvállalatai sem panaszkodhatnak. A cégek, illetve azok a konzorciumok, amelyeknek tagjai voltak, több mint 380 milliárd forintot nyertek 2013-ban különböző tendereken. A Közgép nemcsak vasutat és autópályát épít, hanem radioaktív hulladéktárolókat, de megjelent az energia- és távközlési szektorban is. A cég minden évben megnövelte az árbevételét, és milliárdos osztalékot fizet ki a tulajdonosainak.
hát persze, hogy jó lenne a magán-önkéntes-állami nyugdíj így egyben, de szerintem csóró országban ez nagyon nehéz téma....., de szerintem a fizetés a legnagyobb probléma és nem a nyugdíj
hát a kötelezővel mindenki fizeti annak a kárát,aki balesetet okoz....nem fedezi a kötelező emelése azt....a nyugdíjnál ez hülyén nézne ki, mert tovább éltél? hát akkor csökkentjük a nyugdíjat....mert ugye itt fordított bonus malus elve lépne életbe....meghaltál idő előtt? akkor adunk vissza, mert nem okoztál kifizetési eseményt
Én akartam saját megtakarítást. Elvették. Van rendes magán megtakarításom de ebben az országban azt is féltem mikor dobják be a nagy kalapba ezek után. De felőlem legyen magasabb járulék ( anno meg is emelték ha jól tudom a magán bevezetése idejében ) de az ne egy nagy közös kalapba menjen hanem mindenkinek a saját részére amit befizetett. Egy kis részt persze meghagyynék arra akiknél szociális alapon kell a segítség. Az legyen az alap biztosítás díja. Ettől függetlenül nálam a magénnyugdíj bedarálása egy nagyon nagy visszalépés volt a nyugdíjrendszer rendbetétele felé vezető úton és azóta se látom hogy töüneti kezelésen kívül csinálnák bármit is.
persze, hogy csökkenteni kellene...na, de hogyan, ha senki nem érti miről van szó? a mostani dolgozónak csak a mostani nyugdíjasokhoz van köze és nincs köze az ő nyugdíjas éveihez...ezért felosztó kirovó, de mindenképpen egy biztosítási forma...nekem csak az az érdekes, hogy minden más biztosításnál értik az emberek, de ennél nem
"egyébként biztosítás és nem megtakarítás, amit lottónak hívsz" Igen biztosítás csak a világon ez már rég továbbfejlődött. Az említett köteleződ is hosszú távon a balesetett okozóval fizetteti meg a baleset költségét ( emelkedő díjon keresztül ) míg ha te nem okozol balesetett alacsonyan marad a díjad. Jelenleg simán lehetne az állami rendszert is úgy átalakítani hogy a befizetésed arányában kapnál juttatást is. Nem pedig a mostani generáción keresztül kizsákmányolod őket csak hogy neked ne kelljen szembesülnöd azzal hogy nincs elég befizető ezért csökkenteni kéne a juttatásod. Mert ha sima biztosítás lenne ez a kkor már rég csökkentek volna a kifizetések és nem a befizetéseket növelnék csak azzal hogy 65 éves korig kitolják a nyugdíjkorhatárt miközben van több mostani nyugdíjas aki 50-55 évesen ment nyugdíjba.
én is mindenképpen az állami nyugdíjnak adok jövőt (ez így korrekt az államtól, hiszen az én munkámból tud létezni), csak valahol minimalizálni és maximalizálni kellene + akinek van megtakarítása az legyen az adott egyéné kizárólag
nem gondolom, hogy a lottó jó szó erre....egyébként a növekvő nyugdíjas létszámra a befizetőkhöz képest 3 megoldás van....vagy csökkenteni kell a nyugdíjat....vagy többet kell befizetni....vagy növelni kell a korhatárt....nem azért, hogy kevesebb ideig kapja a nyugdíjat, hanem azért, mert kevesebb a befizető és nem lett megemelve a járulék ( biztosítási összeg)
"az egész világon így működik..." Érdekes a japánoknál pl van magánnyugdíj alap. A Belgáknál is a cégek egy külön magánnyugdíj alapnál vezetik a munkavállalóik befizetéseit azt befektetik és abból fizetnek nyugdíjat majd nekik. Vannak különböző rendszerek.
Pedig kéne neki ha kevesebb a befizető és hosszab a nyugdíjas év. Persze könnyebb a nyugdíjbavonulást húzni így a mostaniaknál nem kell csökkenteni hanem a jelen dolgozó nem fog majd később annyi ideig nyugdíjat kapni illetve jó pár évvel tovább fizeti a járulékot.
Ja mennyire jó is mikor 50-55 évesen nyugdíjba ment emberek 30-35 év szolgálati idő után ( és ezek még a jobb esetek ) élnek 80 éves korig és kapnak 25-30 év nyugdíjat. miközben mások meg 60 évesen nyugdíjba mentek és 1 év nyugdííj után meghaltak. Ők 40 évig fizettek járulékot kemény 1 év kifizetésre. Miközben most meg 62-64 éves emberek kell még éveket lehúzniuk fizikai munkában ( Rendőrök, tűzoltó, mentősök, de legyen akár építőipar vagy más fizikai munkás ) miközben már 40+ évnyi szolgálati idejük van. Ők a büdös életbe nem fognak annyit visszakapni az állami rendszerből mint amennyit befizettek míg mások akik 5-10 évvel ezelött mentek nyugdíjba meg a többszörösét. Én nem azt mondom hogy többen járnak jól hanem mint a lottóban is van aki nyer van aki veszít vele. Állami lottó évekkel. De leginkább a jelen dolgozó generációt terhelik a végletekig az egyel ezelöttiek miközben a mostani dolgozók mikor nyugdíjba mennek majd fele ilyen jó dolguk se lesz.
az egész világon így működik....egyébként biztosítás és nem megtakarítás, amit lottónak hívsz....az autó kötelezője is úgy működik, hogy aki nem okoz balesetet az fizeti a balesetet okozó helyett a kárt....igazságos? nem, hanem ez van
"az emberek többsége jobban jár az állami nyugdíjjal" Semmi nem teremtődik elő a semmiből. A magán esetében azt kapod amit félretettél. Állami esetén meg állami lottó évekkel. Vagy nyersz rajta vagy buksz. Persze jobb begyűjteni mindenkitől és szétosztani újra. Persze hogy jobban járnak akik élve maradnak. a korán meghalók meg így jártak. őket kihasználta a társadalom.
A Fidesz rendbeteszi az országot
link