Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 17:13

Felfüggesztették az ingatlanalapok forgalmazását!  

Ugrás a cikkhez
A Pénzügyi Szervezetek tájékoztatása szerint a felügyelet 10 napra felfüggesztette a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását. A felfüggesztés időtartalma alatt ezen alapok befektetési alapok jegyeit nem lehet megvásárolni, illetve visszaváltani.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=105685
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 22:54
Előzmény: #159  Törölt felhasználó
#160
szia brunni neked is van ingatlan alap?
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 22:47
#159
És lehet olyan alap továbbra is, aki a T napos visszaváltást engedi?
Pl. CIB INGATLAN alapok alapja eddig is T napos volt és nem vontak ki belőle pénzt túl sokat. szerintetek mi lesz? mert ez kusza nekem.
tegnap még azt igérték, hogy 10 nap elteltével (LEGKÉSÖBB) újra indul a forgalmazás, most meg azt olvasom az indexen, hogy lehet a visszaváltás akár 180 nap is?

Most mi a fene van, gyerekek????????????????????????????
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 20:22
Előzmény: #156  Törölt felhasználó
#158
90 napra fizetnek majd az ingatlanalapok
Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. 11. 10., 18:44 | Frissítve: 1 órája
Átalakul az elszámolási időszak, zártvégűvé alakulhatnak az alapok, nagyobb arányban vehetnek fel hitel likviditásuk biztosítására is – ezek a részben egy hétfőn benyújtott törvényjavaslatban szereplő, részben a PSZÁF által kért, általános szerződésfeltételek módosításával megvalósítható intézkedések hivatottak stabilizálni, a megváltozott viszonyokhoz igazítani az ingatlanalapok helyzetét.

Nem likviditási problémák vezettek az ingatlanalapok felfüggesztéséhez, azt a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) proaktív intézkedést hozott a befektetők védelmében – jelentette ki Farkas István, a felügyelet elnöke a hatóság és befektetési alapok szövetsége, a Bamosz közös sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor jelezte: a tíznapos felfüggesztés lehetőséget ad az érintetteknek a tájékozódásra, a piaci szereplőknek a tájékoztatásra. Az Index azon felvetésére, hogy a most előállt kockázatok lehetőségéről korábban nem igazán szóltak a piaci szereplők és a felügyelet sem, Farkas István úgy vélekedett, a magyar pénzügyi kultúra vonatkozásában senkinek nem lehet tiszta a lelkiismerete.

A legfontosabb változás a tíznapos felfüggesztési időszakot követően az lehet, hogy a befektetési jegyek eddigi, lényegében azonnalos visszaváltása jelentősen hosszabbra nyúlik. A tőkepiaci törvény szerint erre ma is 90 napja lenne az alapoknak, a gyakorlatban azonban piaci verseny odavezetett, hogy minden alap úgynevezett T+3-as, azaz három forgalmazási napos elszámolási rendszert működtet. Ez biztosan megváltozik, az alap a törvény által írt 90 nap lesz, verseny a jövőben abban lehet, hogy ehhez képest melyik szolgáltató mennyit enged.

Benyújtott a kormány ugyanakkor a bankmentőcsomag részeként azt a törvényjavaslatot, melyet a tervei szerint már a jövő héten el is fogadna (házszabálytól való eltéréssel) a parlament. Ez egyebek között lehetővé teszi a visszaváltás akár 180 napra történő, az alap kérésére, de a felügyelet döntése alapján való felfüggesztését. Másfelől könnyebb hitelfelvételi lehetőséget nyújt az alapoknak akár pusztán likviditásuk biztosítására is. Egyszersmind az eddigi tiltást feloldva lehetőséget ad az ingatlanalapok esetében arra, hogy a nyíltvégűnek indult alapok is zárt végűvé alakuljanak át: ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az elszámolási időszak hosszának növelésétől függetlenül az alap dönthet úgy, hogy a továbbiakban meghatározott időre, a köztes visszaváltás lehetősége nélkül fogad betéteket.

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
Szalai Sándor, a Bamosz elnöke hangsúlyozta: az alapok felfüggesztésére bár Magyarországon még nem volt példa, a több európai országban igen, Németországban pillanatnyilag is ez a helyzet. Ugyanakkor akad olyan uniós ország, ahol, nem példa nélkül álló módon a nálunk a gyakorlatban élő három nappal szemben 365 nap a visszaváltási idő. A szakember szerint most a válság kapcsán előállt extrém piaci körülmények, a három százalékos kamatemelés és a bankok betétéhsége miatt megnőtt betéti kamatok, az oda átáramoltatott (októberben több mint százmilliárd forintnyi) tőke mutatta meg, hogy az ingatlanalapok működésének feltételrendszerén módosítani kell

menetközben visszamenőlegesen durva módosítani,

köszi pszáf

köszi gyurcsi

köszi mo

utolsó csepp megvolt...

Ft megtak és Mo elfelejtve
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 19:43
Előzmény: #156  Törölt felhasználó
#157
opcioka,
addig orulj, ameddig a beva nem kerul kepbe
ha az alapnak likviditas gondjai vannak, akkor azt kell megoldani
ha nem garantalt hozamrol van szo a szerzodesben, akkor veszteseg is lehetseges kimenetel

mi a jobb megoldas?
1. hozza tudsz jutni a penzedhez (nyeroben/vesztoben)
2. beva jon es majd fel ev mulva kapsz ertesitest, hogy mar csak honapok kerdese es kartalanitanak ... valamilyen arfolyamon
nem is beszelve arrol, hogy panik is lehet belole, ami terjedhet. nem biztos, hogy a tomeg megerti, mi is a problema

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 18:03
Előzmény: #155  Törölt felhasználó
#156
"A felfüggesztés nem rendkívüli, volt ilyen már más országban is, a zártkörűvé alakítás már egy keményebb kérdés. Lehet, hogy a vége az lesz, hogy a befektetési jegy tulajdonosok 20% mínuszba kerülnek, de a rendkívüli piaci körülmények között senki sem várjon csodát. Olyan nincs, hogy 10% hozam kockázat nélkül."

T. Pf.

10% nem volt a hozam igazán 8% + se 2006. aug óta

és 7-8% + nem igazán nevezhető nagynak, mondhatni kockázatmentes kamatláb

a zártvégűség pedig több, mint furcsa, hisz menetközben nem módosítunk szabályt, az csak a béten az otiban divat...

inkább fizessék ki aki kéri 180 napos átlagáron és kész, aki pedig maradni akarjon maradjon 50. évig zártba

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:48
Előzmény: #154  Törölt felhasználó
#155
de ha elbukja Linch bírót illene már segítségül hívni!

rengeteg kis ember tönkre megy és senki sem felelős, és az adófieztők fizetik ki mindenhol néhány 1000 piszkos bankár és bróker bűncselekményeit

mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok a kockázatokkal ált. hisz tőzsdézek, de mari néni nics, és a bef alap kezelésébe se szólhat bele,

a tőzsdén én döntök és ha bukok az az éb hibám, de ez nem mari néni

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:44
Előzmény: #153  Törölt felhasználó
#154
nem mentette el valaki a "mi lesz az ing. alapokkal 3-at" ? eltünt

felülírta a 4
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:43
Előzmény: #152  Törölt felhasználó
#153
Mikor kártalanít a Beva?

Ha fennáll a veszélye annak, hogy a Beva tagja a kötelezettségeinek nem tud eleget tenni, a PSZÁF megteszi a szükségesnek ítélt intézkedéseket, ennek körében a befektetési szolgáltatási tevékenység folytatását felfüggesztheti, felügyeleti biztost rendelhet ki, a számlák feletti rendelkezési jogot korlátozhatja.

Amennyiben a befektetési szolgáltató az esedékességtől számított 5 napon belül nem tudja kiadni az általa sem vitatott követelést, illetve megállapítható, hogy nincs meg a kellő fedezete valamennyi ismert befektető követelésének, a PSZÁF a tevékenységi engedélyt visszavonja, és felszámolási eljárást kezdeményez a társasággal szemben. A felszámolásról a bíróság 8 napon belül határoz, felszámolót jelöl ki és a felügyeleti biztostól az ügyeket a felszámoló veszi át. Amennyiben az ügyfélvagyon részben vagy egészben hiányzik, kártalanítási eljárásra kerül sor.

A Beva kártalanítási eljárása azzal veszi kezdetét, hogy a bíróság a tagjának felszámolását elrendeli. A felszámolást elrendelő végzésnek a Cégközlönyben történő közzétételét követően a Beva a kártalanítás lehetőségéről közleményben tájékoztatja az érintett befektetőket, amelyet a Magyar Tőkepiac című lapban és egy országos napilapban tesz közzé. Természetesen a kártalanítás lehetőségéről a felszámolás alá került társaságnál, a Bevánál, illetve a PSZÁF Ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak az érintettek.

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:42
Előzmény: #151  Törölt felhasználó
#152
ha elbukta akkor nem tud fizetni, tehát fizetésképtelen

A kártalanítás összege

A befektető szerződéssel alátámasztott követelésének és a Beva tagja által vezetett nyilvántartás adatainak megegyezése esetén, az egyezőség erejéig a Beva kártalanítást állapít meg.

A kártalanítás megállapítása során a befektetőnek a Beva tagjánál fennálló, befektetési szolgáltatási tevékenységből származó valamennyi követelését össze kell számítani.

A Beva a kártalanítást pénzben nyújtja. Ha a kártalanítás értékpapír után jár, összege az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján kerül kiszámításra. Tőzsdei vagy tőzsdén kívüli árfolyam hiányában a kártalanítás alapjául szolgáló árat a Beva igazgatósága állapítja meg, szükség esetén szakértő bevonásával.

A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva - befektetőnként és összevontan - hatmillió forintig nyújt pénzbeni térítést oly módon, hogy az egymillió forintot meghaladó követelésnek csak a 90 %-át fizeti meg, a kár fennmaradó 10 százalékát, mint egyfajta önrészt, a befektető viseli.

Közös tulajdonban álló értékpapír esetén, a kártalanítási összeghatárt a biztosított követelés alapjául szolgáló szerződésben szereplő valamennyi személy esetén külön kell számításba venni.

[Vissza]
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:41
Előzmény: #150  Törölt felhasználó
#151
BEVA a letétkezelő fizetésképtelenségekor fizet, nem akkor ha az alap elbukja a pénzed...
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 16:29
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#150
jobb lenne ha bedőlne, és a beva fizetné ki, mint 30-40% bukás...

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 12:42
Előzmény: #146  Törölt felhasználó
#149
"növeli a hozamot, azaz csökkenti a jegy értékét."
igen, igy helyes!
.
kozben az jutott eszembe:
1.anyabank hitelt ad az alapkezelonek
2.a bef. jegyert penz a tulajhoz kerul
3.tulajtol a penz vissza az anyabankhoz betet formajaban (amire meg ugye garancia van)
.
3. pont a lenyeges a forrasok miatt.
kerdes, mennyire lehet megbeszelni ezt a bef. jegy tulajokkal
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 09:37
Előzmény: #147  Törölt felhasználó
#148
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 08:50
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#147
Nincs abban a mondatomban semmi különös. A bankvezetés, vagy a fiókvezető "felhívhatja a figyelmét" az ügyfelekkel foglalkozó munkatársainak, hogy melyik termékekekt kell a figyelmükbe ajánlani. Ennyi. Lehet hogy ez történt, lehet hogy spontán ajánlotta neked az a pénztáros. Elsőre tippelek.
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 07:57
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#146
"hitel csokkenti a hozamot, azaz a jegy erteket "

"növeli a hozamot, azaz csökkenti a jegy értékét."

ha csökken a jegy értéke, az azt jelenti, hogy magasabb hozamot érhetsz el.
Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 23:18
Előzmény: #144  Törölt felhasználó
#145
Igen, ezt a cikket én is olvastam.
Nem értem, hogy válaszolja meg ez a kérdésemet?
Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 22:10
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#144
Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 20:05
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#143
Tisztelt Gepida, kedves Attish,

Mégis, csak az ördög ügyvédjeként, visszatérhetnénk az alábbi egy-egy hozzászólásokra

“Biztosan nem véletlenül ajánlgatta.”
“Még mielőtt bárki pálcát törne az IA-k felett nézzen utána a múltjának és a portfoliójának.”

Komolyan érdekel, ami mögötte van..
Őszinte tisztelettel maradok lelkes vitapartnerük.

Ps: A másodikhoz: nem akarok okoskodni, ahhoz tényleg nem tartom elég képzettnek magam. Azért azt a mondatot mégis tudja folytatni mindenki, hogy a múltbéli hozamok... Miért kellene akkor a múlt?

Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 19:22
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
#142
mivel penzhez kell jutniuk (berleti dijak szinte biztos, hogy keves):
1. hitelt kapnak (nem hinnem, hogy most lenne bank, ami megvenne, tekintettel a forrasok koruli problemakra)
2. elkezdik eladni az ingatlanokat
.
ugy sejtem a ketto parhuzamosan fog menni.
a kovetkezmenyek:
1. hitel csokkenti a hozamot, azaz a jegy erteket
2. a piacot elarasztja az eladatlan ingatlanok, ami a likviditas problemaja miatt mindenkeppen ertekesiteni kell. igy varhatoan az ingatlan arakban ez megfog latszani. (ami csokkenti a jegy erteket)
.
lehet magyarazni, hogy tulertekelt vagy sem az orszagban az ingatlan, de ugy latom, a valsag ezen eleme is bemaszott az ablakon.
.
bankok reszere a mentocsomag letrehozasa ennek fenyeben ertheto es szukseges.

Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 18:39
Előzmény: #139  csuloktata
#141
Szabadverseny?

link

Topik gazda

Defender
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek