Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 05. 08. 07:16

A pszichiátria és ami mögötte van  

Nézzük mióta létezik ez a "tudomány", mirõl is szól, miket állít és tagad, milyen diagnózisokat állít fel, milyen terápiákat javasol és milyen érdekcsoportok mûködtethetik és milyen céllal? Nézzük, a pszichiátria történetét napjainkig, és lássuk miként fonódik össze a világ egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) üzletével , a gyógyszerbiznisszel.Felkérem Tõzsdenyúl barátomat , cáfoljon meg minden alkalommal, amikor csak teheti , ha van ideje és kedve figyelni miféle "képtelenségeket" állítok.Ha tárgyi tévedést írok, azonnal szóljon, és javítson kis. Egyszerûen a lényeg : azonnal cáfolja meg minden állításomat, ha hamis.

A pszichiátria ,- mint az "orvostudomány" egyik ága - kialakulása :

Bethlehem Royal Hospital,London, XVIII. század. Ez volt a világ elsõ pszichiátriai intézete. Ide nemes egyszerûséggel az õrültnek tartott embereket szépen bezárták. Falakhoz láncolt, ketrecekbe zárt embereket lehett a külsõ közönségnek megbámulni belépõjegyekért. Ezeket ugyanis menet közben árulták a jónépnek.

Dr. William Battie Királyi Orvosi Egyetem elnöke at állította, hogy intézetei meg tudják gyógyítani a mentális betegeket. Intézetei korbácsolások, kínzások , egyéb ehhez hasonló terpáiák színhelye volt. Közben véletlenül ebbõl kõgazdag lett , így aztán mások is vérszemet kaptak. Usában is és Angliában is gombamód elkezdtek szaporodni ezek az "elmegyógyintézetek", melyekben hasonló "kezelés" alá vették az "õrülteket". Ily módon elkülönítették õket a mentálisan egészséges emberektõl.

A XIX századra az elmegyógyintézeti ipar a csúcsra került, az állam az adófizetõk pénzébõl szépen elfinanszírozta ezeket az intézményeket. Vezetõi egyre gazdagabbak lettek. Adódott egy probléma. Nem sikerült gyógyulást produkálni, muszáj lett egy "tudományos" magyarázattal kirukkolni.

Az elsõ érdemi pszihciátriai állítás a következõ volt : minden egyes mentális betegség biológiai eredetre vezethetõ vissza.

A betegeket kezelhetõbbekké kívánták tenni, eljárásaikat ezért "kezelésnek" kezdték hívni.

Ezek a kezelések lényegében kínzások voltak : fulladáshoz közeli állapot elõidézése, egy koporsószerûségbe helyzett pácienst a vízbe engedtek egy idõre,lepedõbe csavarták és hideg vízbe mártották... Nem ragozom tovább. Dokumentumok igazolják, hogy az elhalálozási arány milyen magas volt ezekben az intézményekben.

És elkezdték orvosi kifejezésekbe csomagolni eljárásaikat. Tudományos köntöst borítottak mûködésükre.

Erre tette fel a koronát Dr. Benjamin Rush,( a Függetlenségi Háború leghírhedtebb orvosa)

a Pennsylvania Egyetemen, aki a mentális betegségek biológiai elméletét "kidolgozta."

Egy nagyon egyszerût állított hirtelen : az õrültséget a fejben lévõ túl sok vér okozza. A gyógymód magától értedõdik : minden lehetséges eszközzel a vért el kell távolítani a fejbõl.Érvágás, lekötözés, hidegvíz, ijesztegetés....de elsõsorban érvágás...

ennek volt õ a nagymestere. Feltalálta a "lenyugtatót", egy villamosszékhez hasonló szerkezebe kötözték a beteget, majd hideg vizet juttatak a fejére órákon át.1812-ben egy tankönyvet írt Rush : ebben ezen módszereit részletesen leírta. Ez a könyv 70 éven át 1880-as évekig a pszichiátria "alapmûve" lett.

1965-ben Rush felkerült az American Psychiatric Association pecsétjére, mint a pszichiátria alapító atyja. Ma is akként tisztelik.

Az 1860-as 1870-es évekre az ígért gyógyulások elmaradása erõsen feltûnt és a pénzforrások elapadásával fenyegetett.

Új "orvosi " kezelések születtek a XIX századra. Dr. Henry Cotton pld. csonkolni kezdte pácienseit. Ezt nem részletezem, mert tömény horror. Azt állította, ez nagy áttörés a mentális betegségek kezelésében. A páciens mivel a nyálával lenyelt valamilyen baktériumot, meg kell szabadítani a testrészeitõl (belsõ is..). Borzasztó.De nem kommentálom. A társadalmi tiltakozás miatt ezen módszerek helyett újakat találtak fel.

A XX. századra a pszichiátria valójában és teljes nagyságában felvirágzott. Az eugenika , mint egy új tudomány, megoldotta a kitörést.

(folytatom ha lesz idõm innen tovább)

Ui : tudom, az összes Xanax hívõ, és (kíváncsi vagyok még kik...?), ide járnak majd aktívan anyázni. Állok elébe.

--Óvakodj a központi idegrendszerre ható nyugtatóktól, stresszcsökkentõktõl..és a társaiktól , ne szedj gyógyszert ha csak megteheted....higgy nekem--
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 17:47
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
DLPH,

"A most kezdő pszichiáter kislány valóban bizonyíték mindenre.....hát..ez is egy érvelés. "

Valószínűleg többet tud a témáról kezdő - de gyakorló -pszichiáterként mint mi mindannyian, az évtizedes családi ismeretségünk, valamint a szüleivel kapcsolatos háziorvosi és gyerekorvosi tapasztalatom elegendő bizonyíték számomra, hogy ne fogadjam el általánosan érvényes alapelvnek, hogy a pszichiátria semmi más, mint halálgyár.

"Célom a tájékoztatás volt, nem a meggyőzés."

"És nekem elég csak 1. Egy megmentett élet, az öngyilkosságtól. És már volt értelme. De ezt már írtam."

Ez nagyon dicséretes cél, viszont szerintem lehetnél hatékonyabb is, ha nem itt, a fórumon publikálnál, hanem valamilyen napilapban... :)

Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 17:35
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
DLPH,

"Akira a véleményed merő feltételezés. "

Valóban, tényleg azt feltételezem, hogy a pszichiátriának lehetnek hasznos területei, és nem tartom helytállónak a többször idézett sommás összefoglalódat, azaz, hogy a pszichiátria legális halálgyár volna.

Hasonlóképpen túlzónak, radikálisnak és hamisnak tartom, mint pl. a keresztény vagy zsidó egyházat minden papjával együtt álnok, kétszínű és önző szervezetnek kikiáltani...

"Nincs miről beszélnünk."

Így valóban nincs értelme, habár maga a témafelvetés valóban jó és érdekelnének - a pszichiátria több évtizeddel ezelőtti fejlődéstörténetén kívül - mai tapasztalatok is, mások véleménye is, nem csupán DLPH-é.

"Megkérlek ne lebegtesd, hogy hazudozom...köszönöm."

Eszem ágában sincs, nem is értem, miről beszélsz...

"És ne fogd a gyermekeimre az írás motivációját."

Nem ráfogtam, csupán az alapján, amit írtál erről, azt gondoltam, hogy szerepet játszott a saját tapasztalatod is az írásban. Ezek szerint mégsem?

"HA majd más lesz a véleményed, MERT
lesz tapasztalatod a közös teniszen kívül..."

...ha már te hiányolod az én tapasztalatomat... Nem, szerencsére valóban nincs személyes tapasztalatom, csupán némi ismeretem és véleményem. Ellentétben veled, akinek nyilván személyes tapasztalatai is vannak, sőt, bizonyára mindenre kiterjedő ismeretekkel rendelkezel és tévedhetetlen is vagy a témában.... :)

exmnbs1 2008. 05. 12. 17:34
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
A skizfréniára adott gyógyszerek átstruktúrálják a személyiséget,"kiherélik" az agyat. Több ilyent láttam.

Munkatársam talált rá valakire, aki egy napja aludt skizo gyógyszer túladagolástól, kórházba majd idegszanatóriumba került az illető, eltávozásán metrókocsik közé ugrott, túlélte.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 16:57
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Egyszerűbben fogalmazva : mivel véleményed merő szubjektum és csupa feltételezés, ezért nem látom értelmét eszmét cserélni erről veled.Ez nem azt jelenti, hogy ne hihetnél azt, amit akarsz. A most kezdő pszichiáter kislány valóban bizonyíték mindenre.....hát..ez is egy érvelés.
Azt hiszel el, vagy sem, amit akarsz. Nincs közöm hozzá.Célom a tájékoztatás volt, nem a meggyőzés. Ahhoz, hogy ki mit gondol, semmi közöm.

És nekem elég csak 1. Egy megmentett élet, az öngyilkosságtól. És már volt értelme. De ezt már írtam.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 16:51
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Akira a véleményed merő feltételezés.
Nincs miről beszélnünk.

Megkérlek ne lebegtesd, hogy hazudozom...köszönöm.És ne fogd a gyermekeimre az írás motivációját.

HA majd más lesz a véleményed, MERT
lesz tapasztalatod a közös teniszen kívül, ÉS felfedezel tárgyi vagy történelmi tévedést az írásban, ÉS ok-okozati összefüggéseket társz fel, melyeket én nem tártam fel, vagy tévesen közöltem,ÉS azt látod, hogy én a te ellenvéleményedet nem tűröm ,
MAJD AKKOR leszel kedves arról beszélni, hogy nem tűrök meg más véleményt, csak a sajátomét.

Kösz.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 16:08
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
DLPH,

Elolvastam mindent amit írtál, de továbbra sem változott meg a véleményem. Fölsoroltál a pszichiátria történetéből számtalan olyan történetet, amelyet tényként állítottál be. Egyrészt ezekkel a történetekkel és idézetekkel nem tudok vitázni, akár valóban tények, akár nem, mert - még egyszer mondom - nem értek hozzá, nem vagyok szakember a témában, csupán átlagos ismeretekkel rendelkező családapa.

(A személyes tapasztalatod alapján azonban kezdem érteni, hogy miért is kiáltottad ki a pszichiátriát "halálgyárnak", hiszen a saját gyerekedet is - érzésed szerint - "rá akarták szoktatni" valamilyen pirulára...

Azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy a pszichiátria (mint az orvostudomány egy ága) eredendően rossz lenne, és az egészére rá lehetne húzni: "A pszichiátria egy legális halálgyár. Mögötte három dolog áll : pénz, pénz és a pénz."

Te persze - ellentmondást nem tűrően - csupán ezt a véleményt fogadod el, ha valakinek más lenne a véleménye, vagy tapasztalata azzal személyeskedni és türelmetlenkedni kezdesz, ki tudja milyen okból, de ez lényegtelen...

A feleslegesen felírt antidepresszáns-ról nics túl sok értelme vitázni, mert míg te úgy gondolod, hogy ilyen gyógyszerre egyátlalán nincs szükség, nekem fogalmam nincs róla, hogy jó-e valamire az ilyen pirula. Mondandóm lényege nem is kifejezetten az antidepresszánsra irányult csupán arra kívántam fölhívni a figyelmedet, hogy a pirulákat sok esetben (de nem minden esetben) feleslegesen alkalmazzák, amely az orvostudomány számtalan területére igaz. Részben azért, mert egyszerűbb, gyorsabb a pirula felírása, részben azért, mert téves a diagnózis, részben azért, mert hamis tényekre alapozva használ az orvostudomány egyes gyógyszereket, sőt, részben (és lehet, hogy a pszichiátriára ez fokozottabban érvényes, mint más szakterületre) azért, mert nagy üzlet. Ez utóbbival kapcsolatban maximálisan egyetértek veled, de szerintem a tájékozódásodban itt leragadsz, és nem vagy túl nyitott más pszichiáter-motivációt is elfogadni.

Néhány éve üzleti kapcsolatban voltan egy magánrendelővel, ahol neves belgyógyászok, pszichológusok, pszichiáterek dolgoztak. A vezetőjük éppen egy pszichiáter professzor volt, egy keveset beszélgettünk a munkájukról. Beszélgetés közben, amikor a pszichológusként vagy pszichiáterként aposztrofáltam őket, nem mulasztotta el mindannyiszor kiegészíteni, hogy "... és pszichoterapeuta." Azóta vannak sejtéseim arról, hogy mivel is foglalkoznak a pszichiáterek/pszichoterapeuták, és a beszélgetésünkből azt szűrtem le, hogy kifejezetten igyekeznek gyógyszerek helyett pszichoterápiát alkalmazni - már ahol ez szakmailag lehetséges.

Háziorvosunk és gyerekorvosunk lánya kezdő pszichiáter, 20 éve ismerem őket, együtt teniszezünk, elég jól ismerem a vagyoni helyzetüket is, ugyan nem beszélgettünk még a pszichiáter-szamka rejtelmeiről, de nem tudnám róluk (konkrétan a lányukról) elképzelni, hogy rá(juk)illene az általad deklarált minősítés:

"A pszichiátria egy legális halálgyár. Mögötte három dolog áll : pénz, pénz és a pénz."

Ezek persze messze nem tények - pláne nem történelmi tények a pszichiátria fejlődéstörténetéből -, mindenesetre talán elfogadod, ha nekem kicsit más a véleményem a pszichiátria megítélésével kapcsolatban.

Ha - ne adj' isten - a családomban, gyerekeimnél szükség volna pszichológus/pszichiáter segítségére, biztosan gyanakodni kezdenék, ha csupán valamilyen pirulára állítaná, hogy meggyógyul a mentális betegségéből, és - mint ahogy szinte minden esetben - más orvos/pszichológus véleményére is kíváncsi volnék, mielőtt döntenék az alkalmazható terápiát illetően.

Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:18
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
"Amiről te vitát nyitottál, az nem az egész pszichiátria, csupán egy része. "

ezt most olvastam csak....

Akira. Nem nyitottam semmilyen vitát. Ha elolvastad volna amit írtam, tudnád.
Természetesen a pszichiátriáról szól amit írtam, az egészről úgy komplett. De nem fordítom le magyarra, mert magyarul írtam.

Csak magamat tudom ismételni.

Óvasd már el....
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:10
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Akira...még valami....ez így nem jó.
Mondod : nem értesz ehhez sokat, mert nem vagy sem pszichiáter, sem pszichológus...mondod : nincs nagy tapasztalatod ezen a téren ...mondod : nem olvastad el rendesen az öt részt....

Az a nem jó, hogy közben meg állítasz, kérdezel aztán megint állítasz. És olyan fogalmakat használsz pld : "feleslegesen felírt antidepresszáns" .

Még egyszer utoljára : légy szíves olvasd el amit írtam rendesen,elfogulatlanul és utána kezdj el eszmét cserélni.Nem egyetérteni velem, hanem eszmét cserélni. Nagy különbség...
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:02
Előzmény: #90  Törölt felhasználó
Egyébként Tőzsdenyúl, ha óhajtod, akkor kiegészítek mindent azzal,hogy a hazai pszichológusokra mindez a tendencia (egyelőre?) nem áll fenn, vagy csak alig Mivel nem votl célom a hazai pszichológus társadalmat semmilyen módon minősíteni, ezért ezt a toldást szívesen megteszem. És elfogadom amit állítasz.

De ! Az eredeti mondanivalómtól eltávolodó eszmecserékben nem akarok részt venni. Tartok tőle, néhány hozzászóló tesz róla majd (okkal) , hogy az elsikkadjon.

És a helyzetet semmiben nem szépíti, ha bizonyos nemzetek pszichológiai képzése és terápiás szokásai esetleg még humánusak.

A lényeg a lényeg. Azt meg már leírtam. És ezek tények.

Új : várok olyan nickeket, akik körében már pszichiáterek által kezelt személyek terápiája öngyilkossággal vagy brutalitással végződött.
Nem kell konkrétum, mert az túl indiszkrét lenne. Csak igen/nem alapon.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 14:55
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
Akira idézz pontosan. Kivettél egy részt, ami mást jelent, mint amit írtam. Ez elég egyszerű.
Ezért a "semmire" reagálsz.

" az egyes terápiás eljáráscsoportok megkülönböztetésére célozgattak "

Tegyétek. Huszadrangú. Eredeti mondanivalómhoz semmi köze.
Egyébként ez is tipikus Kivesztek egy morzsát egy rendszerből, és arról cseréletek eszmét.

Nélkülem.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 14:54
Magyarországon a pszichológus több évig tanul pszichológiát. Nem írhat fel gyógyszert.
A pszichiáter fél évig tanul pszichológiát és írhat fel gyógyszert.

Pszichoterápiát bármely pszichológus vagy orvos végezhet (nemcsak pszichiáter orvos), aki részesült pszichoterápia oktatásban és megszerezte a szükséges képesítést.

Egy érdemi pszichoterápiás foglalkozás akár több órás is lehet. 4-nél több páciens nehezen látható el egy nap.

A gyógyszeres kezelés gyorsabb, 15 perc elég egy betegre, felírom a gyógyszert és néha ellenőrzésre jöjjön vissza.

Magyarországon a gyermekpszichiátriában főleg, de természetesen más területen is, óriási igény lenne pszichoterápiás foglalkozásokra. Nincs elég szakember (főleg pszichológusok foglalkoznának pszichoterápiával).
Még ha a pszichiáter esetleg szeretne is pszichoterápiás kezelést javasolni a betegnek, ő nem tudja megcsinálni, más szakemberhez nem tudja küldeni, mert nincs.

A topikban korábban leírtak egyébként főként az USA helyzetre vonatkoznak, itthon kicsit más, de lényegét tekintve ez a világtrend.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 14:44
gibi,

Még talán annyival egészíteném ki a gondolatmenetemet, hogy szerintem a jelenleg elterjedt "orvoslátogatós" gyógyszerkereskedelem jelentősen erősíti az orvosok (anyagi) függését a gyógyszergyártóktól, így ez elősegíti az egészségügyi szolgáltatások azon káros változását, hogy gyengül az orvostársadalom valódi "független gyógyító" és erősödik a "gyógyszerkereskedő" funkció.

Szvsz az orvosnak kizárólag a beteg érdekeivel lenne szabad azonosulnia, nemcsak elméletben de gyakorlatban is teljesen függetlennek kellene lennie a gyógyszergyárak anyagi érdekeitől.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 14:30
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
gibi,

"Véleményem szerint ezek nagyon veszélyes hatékony szerek, melyek megfelelő indikációval adva életet menthetnek, annak híján életet veszélyeztethetnek.

Ne felejtsük el, a gyógyszeripar hatalmas üzlet. De azt se, hogy a gyógyítás alapvetően mindig a beteg érdekét kell, hogy szolgálja.

Ez a topic szükséges és üdvözlendő felvilágosító munka: az antitézis. De a szintézis még várat magára."

Szóval Neked is a következtetésedre reagálnék, mivel a tényekkel nem kimondottan vagyok tisztában ugyanis nem vagyok pszichiáter/pszichológus:

Igen valószínűnek tartom, hogy így van, ahogy írod. Azon túl, hogy egy (akár mentális, akár szervi) betegség diagnózisa is lehet hibás, gyakran "túl gyorsan" előkerül a "pirula-terápia", ahelyett, hogy egyéb gyógymódokkal (itt pl. pszichoterápiával) próbálnák megoldani a problémát.

Ez többé-kevésbé így van más szakterületeken is, az antibiotikumokat is jóval több esetben használják, mint az indokolt volna, és ennek is vannak - ha nem is mindig olyan súlyos - káros hatásai, mint a feleslegesen adott antidepresszánsoknak, fájdalomcsillapítóknak, vagy más felesleges piruláknak.

(Nincs közvetlen köze a gyógyszerekhez/mérgekhez, de a fent említett hatás jelentkezik akkor is, amikor a sebész "hakellhanem" vág, mert abból él, ahelyett, hogy más, kevésbé invazív terápia megfontolását javasolná a páciensének pl. egy belgyógyász kollégájánál.)

Nyilván a baleseti sebészeket érheti a legkevesebb kritika e téren... :)
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 14:12
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
DLPH,

Félreértesz, nem személyeskedés a célom, csupán arra akartam rávilágítani, hogy talán célszerűbb lenne folyamatosan is differenciáltan kezelni a pszichiátria bizonyos terápiás eljárásait - nem csak úgy elvétve -, mert így félreérthető.

Szvsz más fórumtársak is épp erre, az egyes terápiás eljáráscsoportok megkülönböztetésére célozgattak - még ha másképpen is fogalmaztak.

"Akira legközelebb kímélj meg attól, hogy kiveszel egy mondatot egy kompett egész gondolatból, aztán véleményezed
a semmit ."

Miért, szerinted miként lehetne konkrétumokról vitátzni, ha nem úgy, hogy idézlek? Az "ötkötetes" tényfeltáró történelmi áttekintést mégsem idézhetem be, a tényekről pedig nincs sok értelme vitázni, csupán a következtetéseiddel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy mivel értek egyet, és kérdeztem rá, hogy pontosan jól értem-e azt, amivel nem.

"És azért nem válaszolok arra, amit itt feszegetsz, mert egy huszadrangú semmilyen kérdés, engem egyáltalán nem érdekel. Nem sok köze van ahhoz, amiről írtam. "

Szerinted. Szerintem meg jelentős köze van hozzá, éppen a fogalmak összemosása és általánosítások miatt. Ha valaki vitázik szerintem jó, ha pontosan definiálja a vita tárgyát. Amiről te vitát nyitottál, az nem az egész pszichiátria, csupán egy része.

De ha nem akarsz, vagy kellemetlen válaszolnod, akkor ne tedd, nem kényszeríthetlek rá...

Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 12:44
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
Illetve nem.

A 7. pont hazugság.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 12:41
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
Tökéletesen egyetértek Gibivel.

Akira...miért találtál meg engem azokat a fogásokat gyakorolni rajtam, ami más topikokban és az egész fórumon divat, és te is előszeretettel műveled most is és más topikokban is?

EZT ÍRTAM :

Tőzsenyúl a pszichológia-pszichiátria összepancsolása részemről szándékos volt, noha van különbség tudom, olyan különbség, ami számít. De a vizsgálódás szempontjából : mivel a pszichológsok jelentős része ugyanazokat a központi idegrendszerre ható gyilkos mérgeket írja fel kezelés közben, melyekről volt szó, ezért szándékosan nem tértem ki arra, hogy tisztelet annak a kevés tisztességes pszichológusnak, aki nem mérgezi és kezeli halálba a pácienseit. Ilyen is van, személyes köreimben is.De nem ez a jellemző.
------------------------------------------------------------
Akira legközelebb kímélj meg attól, hogy kiveszel egy mondatot egy kompett egész gondolatból, aztán véleményezed
a semmit .

És azért nem válaszolok arra, amit itt feszegetsz, mert egy huszadrangú semmilyen kérdés, engem egyáltalán nem érdekel. Nem sok köze van ahhoz, amiről írtam.

Más biztosan beszélget veled arról, amit írtam úgy, hogy el sem olvastad.

Én nem szívesen.

De köszönöm érdeklődésed.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 12:09
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
Alapvetően egyetértek DLPH-val, néhány kiegészítést tennék.

1. Mint minden általánosítás, a pszichiáter=gyilkos általánosítás sem állja meg a helyét.

2. Mikor a Roche a világ első pszichiátriai szerét nagy sikerrel kezde terjeszteni (Librium), Amerikában a major depresszió előfordulása a definiciók szerint 1,5 % körül volt (a statisztikák kezdete óta, ez megegyezett kb. szerte a világon), ma a 10%-ot meghaladja szintén a kritériumok szerint.

3. Az antipszichotikum hatlmas üzlet, pl. a hazai ilyen típusú gyógyszerek TB. támogatása megközelítette a 40 milliárd forintot.

4. Szendi könyvében számos nem publikált tanulmány szerint az SSRI-k (olvass utánna, ha nem tudod, mi az) helytelen (nem major depressziós) indikációval együtt növelik az elsődleges végpont: a suicidium gyakoriságát. Ugyanott az SSRI és a megmagyarázhatatlan iskolai agresszivitások hátterében magas korreláció lelhető fel.

5. Az SSRI komoly fizikális dependenciát okoz.

6. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság depresszió guideline tartalma 40 éve alatt többszörösére duzzadt. Olvasnivaló - vajon depressziós vagyok-e?
link
link

7. DE: az antipszichotikumok, SSRI-k bizonyítottan hatékonyak maior depressziós tünetegyüttesben. Ezért szükséges azok felismerése és kezelése.

Véleményem szerint ezek nagyon veszélyes hatékony szerek, melyek megfelelő indikációval adva életet menthetnek, annak híján életet veszélyeztethetnek.

Ne felejtsük el, a gyógyszeripar hatalmas üzlet. De azt se, hogy a gyógyítás alapvetően mindig a beteg érdekét kell, hogy szolgálja.

Ez a topic szükséges és üdvözlendő felvilágosító munka: az antitézis. De a szintézis még várat magára.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:13
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
DLPH,

Konkrétan ezt írtad:

"a pszichológia-pszichiátria összepancsolása részemről szándékos volt, noha van különbség tudom, olyan különbség, ami számít. "

Szerinted az összepancsolás mennyiben tér el az általánosítástól?

Egyébként félretéve ezt az általánosítási kérdést, nemigen szóltál hozzá - mely témát már már előttem többen is pedzegettek - mondandóm lényegéhez, azazhogy a pszichiátriának a gyógyszeres (és pl az egyéb műtéti) kezelésével vannak ellenérzéseid (ezügyben egyébként egyetértünk), vagy a pszichoterápiával is?

(Egyébként valóban nem olvastam végig a hosszú tényfelsorolások mindegyikét, csak egyet-kettőt...)
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 10:51
Akit már pszichiáterek gyógyszereznek és le akar arról szokni, fordulhat ide:
link
Szendi Gábor, a szakmából kizárt magyar pszichológus honlapja, akit ugyanazért zártak ki, amiről DLPH ír.
Amúgy gratulálok az 5 részből álló sorozathoz! Amennyire én ismerem a területet, tárgyilagos és korrekt adatok vannak benne. Én sem vagyok szcientológus, mégcsak az összeesküvés elméletekben sem hiszek, de azt világosan látom, ha valahol ennyi pénz van, akkor az a terület önjáróvá válik és mindaddig nyomul, amíg be nem tiltják. A pszichiátria esetén most ez utóbbinak jött el az ideje. Sokat segítene nekik, ha valami olyan menekülési lehetőségük lenne, mint amit korábban a lobotómia, elektrosokk, kínzás után a kábítószerezés jelentett, de a rendelkezésre álló valóban hatásos szerek kizárólag vitaminok, nyomelemek, a természetben előforduló és nem szabadalmaztatható szerek. Valószínűleg ki fogják találni, hogy ezek elállítása, kivonása is szabadalmaztatható legyen és, és a vízzel együtt méregdrágán vehessük csak meg.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 10:12
Kb két éve a Petőfi rádióban egy fizikus arról értekezett, hogy a hiperaktivitásért előrehaladott francia kutatások szerint a bennünket lassan mindenhonnan körbevevő katódsugárzás a felelős. A televiziót emelte ki külön is. Gyermekeink lehetőlg minél távolabról nézzék a hagyományos készülékeket, v. cseréljük le a készüléket modernebb (LCD stb.) készülékekre, vmint mobilozást is érdemes kerülni, stb stb. Lehet benne valami?

Topik gazda

DLPH_
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek