Topiknyitó: megabuko 2008. 01. 29. 22:40

Amerikai rémálom  

Amerikai rémálom: a hitelválság miatt egész kerületek néptelenedtek el



Az amerikai Shaker Heights szellemváros, az Ohio állambeli Cleveland egyik elővárosa. Egész kerületek néptelenedtek el az utóbbi hónapokban-években, miután a lakók nem tudták fizetni házaik hitelrészleteit.



Sok családot kilakoltattak, a bankok lefoglalták az ingatlanokat. Mások önszántukból költöztek el, abban a reményben, hogy más városokban talán munkát találnak. A térségben sok gyár bezárt, a dolgozók elvesztették munkahelyüket.



A néhány éve még élénk forgalmú utcák ma már üresek. Szemetet sodor a szél, elhagyott bútordarabok hevernek a járdán. Gondozatlan házak, gazzal benőtt telkek. Mindez az Egyesült Államokat sújtó jelzáloghitel-piac válságának következménye.



Sok házon Eladó felirat lóg, és sok épület bedeszkázva a kábítószerező hajléktalanok és önkényes házfoglalók visszatartására. A legtöbb elhagyott házból már kilopták a vízcsöveket, leszerelték az ajtókat és ablakokat, eltávolították az alumínium zsaluzatot. A közbiztonság fenntartására a helyi rendőrőrs tisztjeinek száma 2006 óta megháromszorozódott.



A városban maradt kevesek egyike, a Chagrin utcában lakó 60 éves Sarah Evans kénytelen volt táblát kiszögezni házára, hogy ne zaklassák. Utcájában alig él rajta kívül valaki. Őt is kilakoltatás fenyegeti. Az utóbbi 30 évben rendesen fizette a részleteket, 2003-ban azonban aláírattak vele egy olyan újrafinanszírozási szerződést, amelynek apró betűs része radikális kamatemelést tett lehetővé. Már nem képes lépést tartani a részletekkel, 2006 óta 24 ezer dollár tartozást halmozott föl.



"Hittem az amerikai álomban, de rémálom lett belőle" - mondta. A bank hamarosan őt is kiköltözteti házából. Két telekkel odébb kutyák védenek egy házat, amelyet már lefoglalt a bajba jutott tulajdonosokkal szemben kíméletlenül eljáró bank.



A városka Eagle Fresh bevásárlóközpontjának parkolója is kong az ürességtől. Az üzletben a pénztáros a 24 éves Myra Bibldwit, egyike annak a kevés helyi lakosnak, aki meg tudta tartani munkáját. Mint elmondta, egy átlagos napon óránként ha egy-két vásárló betéved az üzletbe.



Az Eagle Freshtől 10 percre lakó 50 éves Laura Johnston elmondta, hogy az utcában, ahol lakik, a házak fele kiürült. A hitelrészletek az utóbbi években megkétszereződtek és a lakók ezt már nem tudták fizetni. A hitelezők pedig könyörtelenek voltak, kilakoltatták őket.



A megyei kincstárnok szerint a tragédiát a bankok mohósága idézte elő. Annak idején mindenkinek hitelt adtak. Senkitől nem kértek anyagi biztosítékot vagy jövedelemigazolást, nem ellenőrizték a hiteligénylők hátterét. Shaker Heights szegény, munkanélküli lakói az amerikai álom helyett valami egészen mást kaptak.(hvg.hu)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Monster 2008. 02. 01. 07:43
Előzmény: #9  TrendMan
#10
Az enyém biztos nem:)
TrendMan 2008. 02. 01. 00:54
Előzmény: #8  trendelek
#9
Az amerikai álomba simán belefér néhány zöldellő fa ilyen évszakban is :-)
Az meg nem újdonság, hogy a működő amerikai piacgazdaság kitermeli a maga veszteseit - bármit, ami rövid távon hasznot hajt támogatnak: Annak idején sorra felélték a gyapotföldeket, aztán amikor már termőképtelen volt odébb áltak. Most örömmel (v)eszik a génmanipulált kaját és boldog-boldogtalanra hitelt tukmálnak.

És ez az értékrend a mi ideálunk .... ?!
trendelek 2008. 01. 30. 16:16
Előzmény: #7  Monster
#8
Tudom, hogy régiek a képek, de akkor is csak ... az egész....szvsz.
Monster 2008. 01. 30. 10:23
Előzmény: #4  trendelek
#7
Jah, nem keltett gyanút benned, hogy január közepén zöldellő fákat látsz a műholdképeken?:)
Törölt felhasználó 2008. 01. 30. 08:59
Előzmény: #4  trendelek
#6
A google earth-ön biztonsági okokból több éves (akár 5 is) térképek vannak, ezért semmit nem számít mit látsz most ott. Lehet a háza felét téglástól elhordták már onnan.
sanka 2008. 01. 30. 07:41
#5
Ez hasonló cikk lehet, mint az amerikai egészségügyről szóló hablaty, persze valamennyi igazságtartalma van, lehet, valszeg a középút az ami igaz lehet.
trendelek 2008. 01. 30. 00:05
Előzmény: #1  megabuko
#4
Egy szenzációhajhász újságíró terménye lehet ez, aminek ugyan lehet valóságtartalma, - miért is ne - de nem valószinű, hogy olyan mértékű mint a cikk által sugalt.
A google earth-ban rá lehet nézni, van ott többszáz utca, többezer ház... lehet lerobbant egy-két utca, néhánytucat ház... ugyan nem látszik, rendezettnek tünik minden ... micsoda katasztrófa.
Aki kiváncs nézzen rá New Orleansra, ott valóban vannak kihalt részek a hurrikán okán... és látszik is.
(Itthon vajon hogy nézne ki néhány falu, ha látható lenne egyáltalán?)
Törölt felhasználó 2008. 01. 29. 23:09
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
nem!
majd ha szólnak csak akkor. :))
Törölt felhasználó 2008. 01. 29. 22:56
Előzmény: #1  megabuko
#2
Azé még nem kell megshortolni a piacot erre a hírre, ugye?

Topik gazda

megabuko
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek