Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 05. 11. 05:50

"Az 1%-os ingatlanadó sokkolóan magas"  

Ugrás a cikkhez
Az ingatlanpiac szereplői egyáltalán nem zárkóznak el az ingatlanadó bevezetésétől, ám a megvalósításban mindenképpen szükségesnek tartják a konzultációt a szakma és a törvényalkotók között. A Portfolio.hu által rendezett Ingatlanadó Kerekasztal 2007 konferencián felszólalt előadók szerint a - kormányzat elképzelései szerint 2008-tól bevezetendő - ingatlanadó megvalósításában a legfontosabb kérdések az adó mértéke és az adóalap meghatározása. A konferencia előadói közül többen kiemelték, hogy az ingatlanadózás alapvetően elfogadható és racionális lépés lenne, ám a mértékét illetően olyan megoldást tartanának optimálisnak, mely nem tesz elviselhetetlen terhet a lakosságra és nem fogja vissza a beruházásokat. A piaci szereplők legjobban a konzultáció hiányától tartanak.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=82849
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2007. 05. 13. 20:03
Előzmény: #37  Hasse
Én még sohasem voltam utcai demonstráción,de ha bevezetik az ingatlan adót és a mértéke 1 % -ék lesz ÉN FOGOM SZERVEZNI A DEMONSTRÁCIÓT!!!
Ez már most itt megigérhetem.
Remélem lesznek társaim ia a fórumról.
ujonc 2007. 05. 13. 19:58
Előzmény: #37  Hasse
Bocs, de mennem kell dolgozni. Jó volt veletek érvelni. Sziasztok.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:56
Előzmény: #34  Hasse

hasse,

ezt kifejtenéd egy példával? onnantól, hogy sávos amortizáció....
Hasse 2007. 05. 13. 19:55
Ez mondjuk atipikus eset, ha a jövedelemadó csökken párhuzamosan, akkor a szivatás kivételesen jófele megy.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:54
Előzmény: #33  ujonc

szerintem ha eladsz egy ingatlant, akkor a vételi és az eladási ár különbözete után kell adóznod, HA nem veszel egy értékesebb ingatlant annál, mit anelyet eladtál.

tehát: ha veszel egy ingatlant 100 egységért és nem több mint 100 egységért adod el (bármikor), akkor nem fizetsz adót, semmiképpen

az örökléssel kapcsolatban csak találgatok, de furcsa lenne, ha azt úgy tekintenék, mint ingatlanvételt adó szempontjából. (mi lenne az elismert vételár?). így szvsz, nincs adófizetési kötelezettséged, ha 10 évvel azután adsz el valamit, miután te vagy akitől örökeölted megvetted illetve megvette. függetlenül attól, hogy drágábban adod el a vételárnál.

ujonc 2007. 05. 13. 19:53
Az örökösnek mennyibe volt az ingatlan?
Hasse 2007. 05. 13. 19:50
Előzmény: #33  ujonc
Nem, adózni az eladási ár-bekerülési érték után kell, megfejelve egy sávos amortizációval és levonható belőle az új lakás megszerzésére fordított összeg bizonyos része.
ujonc 2007. 05. 13. 19:47
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
A tulajdonjog onnantól számít, hogy megörökölted. A példából úgy következtettem, hogy nem tízévvel ezelötti az eset. Adózni meg a két ingatlan különbsége után kell (Jövedelem adó).
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:43
Előzmény: #31  ujonc

az mondjuk tényleg abszurdum lenne, hogy az illeték jelenlegi rendszere fennmarad változatlanul és úgy vezetik be az ingatlanadót.
ujonc 2007. 05. 13. 19:42
Előzmény: #29  Hasse
De az illeték is egy kiadás lesz neki.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:41
Előzmény: #28  Törölt felhasználó

még pontosabban: az adófizetési kötelezettség nemcsak attól függ, hogy kisebb értékű ingatlant veszel vagy sem, hanem, hogy meddig volt a tulajdonodban (vagy annak a tulajdonában, akitől örökölted) az előző, amit eladtál. ha 10 éven túl, akkor nincs adókötelezettség. Továbbá csak az értéknövekmény után kell adóznod (így a mértani sorod nem pontos)
Hasse 2007. 05. 13. 19:39
Előzmény: #25  ujonc
Az illeték alapja mint bekerülési érték levonható, SZJA ezért nagy valószínűséggel nem lesz.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:38
Előzmény: #27  Törölt felhasználó

bocs újonc. most értettem meg.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:36
Előzmény: #25  ujonc

"Az új és a régi ingatlan árkülönbözete után leadózik. "

ha olcsóbb ingatlant vesz, akkor miért is adózik? ezt a (teljes indukciót) még csiszold lécci egy kicsit
Hasse 2007. 05. 13. 19:36
Előzmény: #20  pampa
A társadalom hasznos tagjait a pont a jövedelemadó bünteti.
ujonc 2007. 05. 13. 19:35
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Sziasztok! Én az itt leírt példát szeretném kiegészíteni. Amikor a szülők meghaltak, emberünk fizette a temetést. Ezután fizette az örökösödési adót. A példa alapján részletfizetést kellett kérnie amit az adóhivatal tól megkapott. Az ingatlan adó bevezetése után kénytelen eladni a családi ingatlant (akarata ellenére), mert nem bírja fizetni az ingatlan adót. Természetesen kissebb értékü ingatlant vesz. Az új és a régi ingatlan árkülönbözete után leadózik. Az új ház után lakásszerzési illetéket fizet és a ház ingatlan adóját. A vagyon szépen elfogy, pedig emberünk nem is az a herdálós fajta. Olvassátok el Drábik: Uzsoracivilizáció című könyvét. Ezután sok mindent megérthet az ember. Azt nem tudom, a vállalkozások, hogy fognak adózni a lakáscélu ingatlanok után?
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:11
Előzmény: #23  Törölt felhasználó

valóban nemcsak közgazdaságtan van.

Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 19:01
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Vagyis, a kicsi X szorozva a magyarországi, lakáscélra használt ingatlanhalmaz összegével kisebb, mint a beszedéssel járó ktsg. Vagyis gazdaságtalan. Ha nagyobb, akkor kifizethetetlen. Az egyenletnek nincs megoldása.
A világ azonban nem csak közgázból áll, van még humánum, etika, stb. Az embereknek meg nem csak pénzük van (vagy nincs), hanem pszichéjük is és öntudatuk.
Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 18:22
Előzmény: #21  Törölt felhasználó

visszakanyarodnék az ingatlan adó módszertanához. mégegyszer: nem értek egyet az 1%-kal.

tegyük fel, hogy közgazdasági és egyéb szempontokból X % az elfogadható.

a vitaalapot képező tanulmányból is kitűnik, hogy a leves drágább lehet mint a hús (ha X elég kicsi).

ezt lehetne úgy egyszerűsíteni, hogy az emberek maguk mondhatnák meg, hogy mennyit kóstál az ingatlanuk. ez az ár azonban nemcsak az adó alapját, hanem eladási kényszert is jelentene, ha valaki hajlandó ezt megfizetni. (erre vonatkozóan korábban csatoltam egy méltatlanul nem neves közgazdász leírását).

fontos, hogy X legyen kellően kicsi

Törölt felhasználó 2007. 05. 13. 17:45
Előzmény: #20  pampa
Pampa
A jövedelemadó igazságos, bár nem lehet igazságosan adóztatni - nézd meg a jelen adózási rendszert. Igazságosan csak és kizárólag a fogyasztást lehet adóztatni. Áfa, illeték, fogyasztási adó, stb...

Topik gazda

realcritical
3 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek