Az ECFR szerint éppen az a reális végpont, hogy a háború nem klasszikus győzelemmel, hanem egy bizonytalan tűzszünettel ér véget, amely után kezdődik a nehezebb rész: hogyan lehet úgy fenntartani ezt az állapotot, hogy ne legyen belőle újabb háború. A lényeg az úgynevezett „managed disorder”: nem valódi béke, hanem egy tartósan feszült, de szabályozott együttélés Oroszországgal, ahol a rivalizálás megmarad, csak a felek megpróbálják megakadályozni, hogy újra háborúvá fajuljon. Konkrétan:
A frontvonalat ideiglenesen befagyasztani, de az orosz területszerzést jogilag nem elismerni.
Ukrajnát erős, jól felfegyverzett, védekezésre képes állammá tenni, hogy Oroszországnak ne érje meg újra támadni.
Oroszországnak jutalom járjon az együttműködésért (pl. fokozatos, visszafordítható szankcióenyhítés), és azonnali büntetés a szabályok megszegéséért.
Ukrajna kapjon EU-integrációt, újjáépítést és hosszú távú lehetőséget a megszállt területek visszaszerzésére, de ne újabb háború árán.
Európa és az USA előre rögzített szabályokkal kezelje a konfliktust, hogy egy újabb incidensből ne automatikusan eszkaláció legyen.
Putyin nem túl bonyolultan elme vagy magától abbahagyja a háborút, mint pl tették az oroszok afganisztánban, vagy teljes ukrajna elfoglalásáig folytatja az öldöklést, ennek nulla az esélye.
Ahogy elnézem az EU bankokat a múlt heti esés 60-70%-át már visszahozták a mai nappal. Onnan már túl sok erősödést nem várok. Stoxx 600 Banks kb. 426 körül oldalozott az elmúlt hetekben, aztán múlt héten bebzúzták 401-ig, most 419-ig visszajött.
A háború vége még önmagában nem hiszem, hogy egyből elhozná a kánaánt, vagy a szankciók azonnali feloldását, hogy aztán bolcsogan boruljon mindenki egymás nyakába és puszi pajtások legyenek kelet és nyugat egy szempillantás alatt.
Pár nappal ezelőtt, pont ezt írtam én is , csak 'költőibb' hasonlattal :) Most viszont kijöttek az elemzői vélemények , és számítok egy kis FOMO hatásra ami segíthet visszapattanni, de csak kb 43k körüli értékre .
Sajna annyira azért nem eszik forrón a kását valószínűleg, ilyen sokkból nehezebb felállni szerintem, minthogy két-három nap elég legyen. Hacsak nem jön Csányi, hogy srácok, megegyeztünk Putyesszal, hozhatjuk haza a lóvét, ha cserébe nem számoljuk fel a bankot, mert szeretik az emberek. Na, egy ilyenre mondjuk lenne rakétakilövés, azt hiszem.
OTP moderált