Topiknyitó: salaxx 2024. 10. 22. 07:42

PANNERGY - moderalt  

sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
signal2
signal2 ma, 15:36
Előzmény: #2825  TBSZ1982
Nem kell bevonni, a srv-re jutó osztalékot szétosztják a többi között. A 138 Ft is így jött ki.
salaxx
salaxx ma, 14:26
Előzmény: #2825  TBSZ1982
SR-re amugysem kell fizetni, ez nem relevans
vcsmate
vcsmate ma, 14:22
Előzmény: #2826  dexter
Miért nem vonják be az összeset?
Fizetni akarnak vele?
AI szerint:
A PannErgy nem vonja be azonnal az összes visszavásárolt részvényt, mert a saját részvények tartása (úgynevezett „treasury shares”) nagyobb stratégiai rugalmasságot biztosít a cég számára, mint azok végleges megsemmisítése.
A legfontosabb okok a tartás mellett:
Ösztönzési rendszerek: A társaság a saját részvényeket használja fel a vezetői és munkavállalói részvényopciós programokhoz. Így nem kell új részvényeket kibocsátani (ami hígítaná a meglévő tulajdonosok részesedését), hanem a piacon korábban megvett papírokat adják át.
Tranzakciós „valuta”: A saját részvények eszközként szolgálhatnak jövőbeli akvizíciókhoz vagy stratégiai megállapodásokhoz. Például a cég korábban az MVM-től is saját részvények bevonásával/vásárlásával rendezte a tulajdonosi viszonyokat.
Likviditás és árfolyam-stabilitás: A tartott részvényállomány lehetővé teszi, hogy a cég bármikor beavatkozzon a piacon, ha a részvények túlzottan alulértékeltté válnának, vagy ha éppen a piaci keresletet kellene kiszolgálni újabb papírok kibocsátása nélkül.
Tőkeszerkezet finomhangolása: A bevonás (tőkeleszállítás) egy lassú, bürokratikus folyamat, amely közgyűlési határozatot és cégbírósági bejegyzést igényel. A részvények tartásával a cég megvárja a pillanatot, amikor már biztosan nincs szüksége az adott mennyiségre, és csak akkor dönt a végleges bevonásról (ahogy azt 2025-ben is tette 2 millió darabbal).
Osztalék-hatékonyság: A saját részvényekre a cég nem fizet osztalékot, így a kifizetésre szánt teljes összeg kevesebb részvény között oszlik meg, ami növeli a többi részvényesnek jutó hozamot anélkül, hogy a papírokat fizikailag megsemmisítenék.
dexter ma, 14:04
Előzmény: #2824  vcsmate
A cégnek van 2,6M saját részvénye. 16M részvény van, ennek 25%-ig, azaz 4Mdb-ig vásárolhatnak. Ha vesznek is 200ezret (kb. ennyi jön ki a maradék srv keretből), akkor is bőven a 4M alatt maradnak, nem hiszem, hogy idén lesz bevonás.
TBSZ1982
TBSZ1982 ma, 13:56
Előzmény: #2824  vcsmate
Ha most vesznek a maradék keretből…Ha az bevonására kerül osztalék osztásig…Akkor több lesz a torzsrészvényre jutó osztalek is ha jól gondolom…Mert a  1.850 millió forint marad annyi amennyi, a törzsrészvényre jutó osztalek mértékéről viszont elég rugalmasan fogalmazott
vcsmate
vcsmate ma, 13:44
Előzmény: #2823  dexter
Erre gondoltam én is.
Csak azt hittem ez egy pillanat lesz, vevő eladó teljesült.
De lehet be lett adva, Pannergynel meg keresik a értékpapírszamla belépési kódot. Vagy vmi tranzakciós kedvezményen alkudoznak a szolgáltatónál.
Egyébként az összes saját részvény be lett már vonva?
Ha töltik fel akkor megint célár emelő hatású. Jön a negyedéves is hamarosan, amiatt is lehet ismét.
dexter ma, 13:35
Előzmény: #2821  vcsmate

A 2025-ös közgyűlési meghatalmazás alapján 2072Ft-ig (ez az 5Ft-os lépcső miatt a gyakorlatban 2070Ft) április 10-ig vehet saját részvényt. A még fennmaradó keret 440MFt.
Lehet, hogy itt egy SRV vásárlás előkészületet látjuk.
signal2
signal2 ma, 13:28
Előzmény: #2821  vcsmate
lehet
Sőt, a jövőre tolt osztalék szerintem úgy lenne igazolható, ha most még elkölti a maradék keretet. A 178k-s pakk adja magát, pont belefér az árlimitbe.
vcsmate
vcsmate ma, 13:16
Még lehet saját részvényt venni?
Keret lenne rá. Olcsó.
TOPdeal ma, 12:20
Eladóin egy 178ezres pakk.... WTF?
Hej1998 szerda, 19:50
Tisztelt Fórum társak!
Mindenkinek köszönöm a hasznos információkat.
A tegnapi nagyobb eladást közel 20.000 db én követtem el.
Ne keressen senki összeesküvés elméleteket, mert nem volt. 
Továbbra is bízom a cégben, hosszabb távon is részvényes kívánok maradni, jelenlegi darabszámom az eladott többszöröse. Egyenlőre nem tervezek további eladásokat.
A társaság következő évre tervezett osztalékának örülök, de a jövő évi kifizetés szerintem még túl messze van ahhoz, hogy a hátralevő 1 évben valahol 1800 és 1900 között ne tudnám a nyár közepén végén ezt a mennyiséget visszavásárolni. ( Tehát ha kell támasztom majd az árfolyamot)
Nem számítok a továbbiakban sem semmiféle befektetési alap vagy tulajdonos nagyobb vételeire ami az árfolyamot felfelé tolná.
Nagyobb mennyiséget pedig így tudtam optimálisan eladni. Még egyszer köszönöm az infókat.
Az Iráni háború és következményei miatt a továbbiakban volatilis kereskedésre is készülni lehet, valamint a 
megemelkedett olajárak miatti infláció emelkedés is ront(hat)ja az osztalék vonzóságát.
További sikeres kereskedést, sok nyerőt, és hasznos fórumozást kívánok mindenkinek. 

vcsmate
vcsmate szerda, 18:31
Copilot szerint:
PannErgy – 2025-ös év összefoglaló + 2026-os kilátások  Pozitívumok Erős pénzügyi teljesítmény
  • Bevétel: 8,75 Mrd Ft (+7,5% YoY)
  • Hőértékesítés: 8,55 Mrd Ft (+7,6% YoY)
  • EBITDA: 4,18 Mrd Ft (+6,7% YoY) – meghaladta az eredeti célt
  • Nettó eredmény: 1,707 Mrd Ft (+21,5% YoY) – kimagasló növekedés
Termelési teljesítmény
  • Hőértékesítés volumene: 1,865 millió GJ (+5,6% YoY)
  • A miskolci új kút jelentősen hozzájárult a növekedéshez
  • Az időjárás kedvező volt (hűvösebb május és október)
Költségoldali javulás
  • Villamosenergia-költség: –18,2% YoY → normalizálódó árak
  • Bruttó árrés: 24,6% → 29,6%
Adósságcsökkenés
  • Nettó adósság: 8,494 Mrd Ft (~2× EBITDA)
  • Éves szinten 2%-os csökkenés
Osztalékjavaslat
  • 138 Ft részvényenként (~6,9% hozam)
  • Kifizetés: 2027. március 8.
Célár-emelés
  • Új 12 havi célár: 2 546 Ft (korábban 2 521 Ft)
  • Ajánlás: BUY
  • 27% felértékelődési potenciál
Negatívumok / Kockázatok Költségnövekedés bizonyos területeken
  • Karbantartási, működési és egyéb költségek emelkedtek, részben ellensúlyozva az áramár-csökkenést
  • Adminisztratív költségek: +13,7% YoY
Budapesti projekt vesztesége
  • 57 millió Ft rendkívüli értékcsökkenés, mivel engedélyeket vontak vissza
Villamosenergia-piaci bizonytalanság
  • Az iráni háború miatt az energiaárak újra emelkedhetnek
Árszabályozási kockázat
  • A hatósági árak változása negatívan érintheti a profitabilitást
Időjárási kitettség
  • Túl enyhe tél → alacsonyabb hőértékesítés
  • Túl hideg tél → magasabb költségek a kutak teljesítményének csökkenése miatt
Hosszú távú keresleti kockázat
  • Energiahatékonysági beruházások, passzívházak → csökkenő hőigény
2026-os kilátások
  • Hőértékesítés várakozás: 1,871 millió GJ (enyhe növekedés)
  • EBITDA-cél: 4,3–4,45 Mrd Ft
  • Az OTP saját becslése: 4,38 Mrd Ft
  • A menedzsment és az elemzői várakozások összhangban vannak
_kt_ szerda, 15:57
Előzmény: #2815  dexter
Az eredmény az EURHUF árfolyamkülönbözetből és adójóváírásból fakadt, üzemi szinten nem volt érdemi különbség a bázisévhez képest.
dexter szerda, 15:43
Előzmény: #2814  vcsmate
Kemény 25Ft-tot emelt. Nem vitte túlzásba. Én azért egy 80-100Ft-os céláremelést vártam volna a lényegesen jobb eredményt látva.
philosopher
philosopher szerda, 09:16
Előzmény: #2806  vcsmate
Az árjegyző még nem mert beállni, de visszamentünk kb a 2000-es szintre. Viszont egy kis eladói likviditást kiszívtak az indexkövető alapok, így talán nem lesz eladói nyomás.
chuck_norris
chuck_norris szerda, 07:56
Előzmény: #2811  vcsmate
Ezek független csókák, azt csinálnak amit akarnak. Ezekből szoktak lenni a banki csődök is, amikor valamelyik alapkezelő renitenskedik. Max valami belső szabályozásuk van, hogy ezt elkerüljék, ez egy egyszerű piaci termék, amit próbálnak eladni és transzparensen bemutatni. Tehát pontosan ki mivel mit csinál én nem is tudhatom, csak sejtéseim vannak. Ha egy befektető vesz a termékéből és látja, hogy megy a bux majd kiveszi a lóvét, akkor azt valahonnan elő kell teremteni és ezeken a tranzakciókon keres az alapkezelő, ennyi a mozgatórugója az egésznek, a többi pedig knowhow.
Azon se lennék meglepődve, ha egy forint részvényt sem vennének hanem odaadják a banknak a lóvét, hogy tudjanak belőle személyi kölcsönt adni, amin a bank többet keres, mint a bux index mozgásán. De ez már tényleg scifi.
vcsmate
vcsmate szerda, 07:33
Előzmény: #2810  chuck_norris
Azon gondolkodtam hogy zaroban egy kötés volt. Ez aggregalva van ilyenkor? 
AI szerint több van ennél, 6 db. Tehát 6 kötésnek kellett volna lennie ha nincs összevonva.
OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alap (BUX ETF): Az egyetlen magyarországi tőzsdén kereskedett alap (ETF), amely közvetlenül a BÉT-en is megvásárolható.
Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény Alap: A BUX index teljesítményének lekövetésére törekszik, portfóliója szinte 100%-ban hazai részvényekből áll.
VIG Magyar Indexkövető Részvény Részalap: (Korábban Aegon) Célja a BUX index mozgásainak leképezése.
Amundi Magyar Indexkövető Részvény Alap: Hagyományos befektetési alap, amely a BUX kosarában szereplő részvényekbe fektet.
Eurizon Indexkövető Részvény Alap: (Korábban CIB) Szintén a magyar tőzsdeindex teljesítményét célozza meg.
SIFI Magyar Indexkövető Részvény Alap: A Signal Iduna Fund Invest által kezelt alap, amely az indexkövetés mellett a nagyobb és kisebb kapitalizációjú BUX-papírokat is tartalmazza
chuck_norris
chuck_norris szerda, 06:56
A záró mennyiséget nekem is feltünt. 50k a bét szerint. 150mrd van kb. az indexkövető alapokban 0.2% lett a súlya. Ez 300 misis vétel jelenthet, ennek csak a harmada volt tegnap meg, azaz ez csak egy alap volt. MBH-ban vagyok érdekelt, ott 3 mrd volt a forgalom, ami iszonyat, csak próbálom a korrelációt nézni és kiszámítani mi jöhet még, ma holnap én még vásárlásokat várok, az emelkedés mértéke meg már Trumptól is függ.
TOPdeal kedd, 21:32
Előzmény: #2805  philosopher
Nem volt itt semmilyen összeesküvés. Máté tényleg halál precízen beírta előre hogy mi fog történni, én tőle kaptam az ötletet amiért ezúton is hála és köszönet. Nem is értettem az elmúlt napok gyér érdeklődését, azt hittem sokkal többen fogjuk megjátszani. Az elmúlt 2-3 hétben folyamat lehetett gyűjteni az eldobált csomagokat, én kaptam 1875-ért is de még a “legrosszabb”  darabokon is volt majd 200 Ft nyerő. De jó volt ez mindenkinek mert majd 40ezer darabot kiszívott a piacról. 
TBSZ1982
TBSZ1982 kedd, 19:59
Gyanítom a BUX holnap nagyot fog menni az iráni pozitív hír után. Ha veszik az indexet, akkor a Panny is mehet. 
Mindenesetre én készülődök a magam szintején…
dexter kedd, 19:57

Innen van egy majdnem biztos 20% hozam 10 hónapos távlatban.
Ill. kellene, hogy jöjjön egy célár emelés, ami ezt a hozamot növelni fogja.
Aki itt vesz, az nem fog rosszul járni, így egy lassú emelkedő pálya jöhet, időnkénti korrekcióval. Szvsz.
vcsmate
vcsmate kedd, 19:44
Előzmény: #2805  philosopher
Kíváncsi vagyok, holnap mi lesz. Csorog vissza vagy egy 2100es támasz építés kezdődik.
Az indexkövető alapok részéről közvetlen, kényszerű vásárlás már nem várható a bekerülés miatt, mivel a portfólióknak holnap reggelre már tükrözniük kell az új indexösszetételt. Magánbefektetők +1Közvetett vagy későbbi vásárlások azonban több okból is előfordulhatnak:
  • Friss tőkebeáramlás: Ha az indexkövető alapokba új befektetői pénz érkezik, az alapkezelőknek minden kosártagból – így a PannErgyből is – venniük kell a súlynak megfelelő arányban.
  • Aktív alapkezelők: Azok az alapok, amelyek nem kényszerűen követik az indexet, de a BUX-ot tekintik referenciának (benchmark), a bekerülés utáni megnövekedett láthatóság és likviditás miatt dönthetnek a pozícióépítés mellett.
philosopher
philosopher kedd, 18:52
Előzmény: #2804  dexter
Valószínűleg ez történt, valakik gyűjtögették, most pedig odaadták. De azért így is szépet ment záróban. Nem gondoltam volna, hogy ennyire ráhagyják egy ilyen illokvid papírban az alapok a végére a vásárlást, de nekik úgy néz ki, mindegy. Köszi Máté az infókat, végülis aki bízott abvan, amit írtál, az kereshetett simán 4-5%-ot pár nap alatt.
Meglátjuk, holnap innen indulunk-e tovább, vagy visszamegyünk 2000 alá.
dexter kedd, 18:43
Előzmény: #2801  TOPdeal

Ez is megérne egy MNB vizsgálatot. Hirtelen záróban megjelent kb. annyi eladó, ami az alapoknak kell.
A múlt héten meg "valaki" ész nélkül tolta le az árat.
Nem lehet, hogy az alapok suttyomban bevásároltak egy "alternatív" számlán, közben, le, le nyomogatták az árat. A korábban megvett csomagokat meg beadták ma a záróban, hogy ma ne nyomják fel túlságosan az árat.
Tudom kicsit összeesküvés szaga van, de több, mint furcsa, hogy záróban megjelent több 10e db eladó.
TOPdeal kedd, 17:36
Előzmény: #2802  vcsmate
Igen, nagyon precízen telibe találtad. 
vcsmate
vcsmate kedd, 17:34
Köszi.
50k db forgalom lett, mégse tündérpor ez a BUX index követés. 
TOPdeal kedd, 17:25
Előzmény: #2800  vcsmate
Záróban raktak be, főleg 2090-2100-ra, volt ott egy 20k-s és egy 14-k-s csomag, de lejjebb is jött pár ezer a záróban.

Topik gazda

salaxx
salaxx
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek