Topiknyitó: Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:44

Buffett aranyköpései  

1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."
.
#2: "Mi továbbra is minden politikai és gazdasági prognózist ignorálni fogunk. Sok üzletember és befektető fizet meg drágán az ilyen jellegű figyelemelterelésekért."
.
#3: "Úgy gondolom, hogy a recesszió befejeződésének legfontosabb előfeltétele - egész egyszerűen szólva - az amerikai kapitalizmus újjászületése."
.
#4: "Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen."
.
#5: "Nagyszerű befektetési lehetőség adódik, amikor egy remek vállalat különösen nagy, de megoldható problémával szembesül."
.
#6: "Kockázatok akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja mit csinál."
.
#7: "Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."
.
#8: "Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjunk 100 métert úszni, jobb sodrásirányban haladni, mint a technikát csiszolgatni."
.
#9: "Mindent egybevéve sokkal jobban járunk ha elkerüljük a sárkányokat, mintsem hogy legyőzzük őket."
.
#10: "Ha éppen egy olyan csónakban ülne, amelyikbe folyamatosan víz szivárog a lékeken keresztül, feltehetően hatékonyabb, ha a lékek tömködése helyett átül egy másik csónakba."
.
#11: "Startupokkal mi nem foglalkozunk."
.
#12: "A makrogazdasági prognózisok 10 centet sem érnek."
.
#13: "A mai befektető nem a tegnapi növekedésből profitál."
.
#14: "Berkshire olyankor vásárol, amikor a lemmingek az ellenkező irányba szaladnak."
.
#15: "Önnek nincs szüksége arra, hogy zseni legyen. A befektetés nem olyan tevékenység, ahol a 160-as IQ-val rendelkező jobb eredményt ér el, mint akinek csak 130 van. Az a lényeg, hogy ésszerűen cselekedjék."
.
#16: "A mobiltelefon-üzletbe való beszállásról lemaradtam, mivel a mobiltelefónia kívül esik a kompetenciámon."
.
#17: "Nem bonyolódhatom kismillió ügyletbe. Ez a befektetési szakma "Noé bárkája"-szerű változata volna... a végén egy egész állatkertre kellene felügyelnem. Csupán néhány dologba szeretek jelentős mennyiségű pénzt fektetni."
.
#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."
.
#19: "A diverzifikálás védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van."
.
#20: "Nincs véleményem arról, merre megy a jövőben az arany, de egyet biztosan mondhatok Önöknek: semmi mást nem fog közben csinálni, mint Önöket bámulni, miközben a Coca-Cola - amint azt tudják - pénzt fog termelni, mint ahogy a Wells Fargo is sok pénzt fog termelni. Sokkal jobb, ha van egy libám, amelyik rendszeresen tojik, mintha volna egy olyan libám aki csak ott ül és közben biztosítási, tárolási meg egyéb más költségeket legel."
.
#21: "Ha pókerezés közben még húsz perc elteltével sem tudja, ki a balek, akkor Ön az."
.
#22: "Vegyünk például engem. Véletlenül van némi tehetségem a befektetéshez. De hogy ezt a tehetségemet tudom-e használni, teljességgel attól a társadalomtól függ, amelyikbe beleszülettem. Egy vadász-halász törzsbe születve a talentumom meglehetősen haszontalan lett volna. Nem tudok gyorsan futni, erősnek sem vagyok mondható. Vélhetően hamar egy vadállat vacsorájaként végeztem volna."
.
#23: "Miért kellene ingatlanokat vásárolnom, amikor a tőzsdei üzletelés ennyire egyszerű?"
.
#24: "Egyet mondhatok Önöknek: a lehető legrosszabb befektetési forma a készpénz. Mindenki arról beszél, hogy a 'készpénz a király' meg ehhez hasonlókat. De míg a készpénz idővel elértéktelenedik, addig a jó tőzsdei cégek értéke az idő előrehaladtával egyre csak nő."
.
#25: "Véleményem szerint a legnagyobb hiba, melyet a tőzsdén kereskedve elkövethet valaki, hogyha az aktuális gazdasági hírek alapján ad vagy vesz."
.
#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát."
.
#27: "Az 1990-es évek közepén vásároltam egy Dexter Shoe nevű céget, melyért 400 millió dollárt fizettem. Ezzel egy időben eladtam 400 millió dollárnyi Berkshire részvényemet, melyek ma feltehetően 400 milliárdot érnének. Sok buta döntésem volt. Ez a játék része."
.
#28: "A részvények nem tudják, hogy az Ön tulajdonában vannak. Ha Ön mégis érezne valamit irántuk, érzései viszonzatlanok maradnak. A részvényeknek fogalmuk sincs, Ön mennyit fizetett értük. Az embernek ne legyen emocionális kötődése a részvényeihez."
.
#29: "Az ember soha ne akarja mindkét lábával egyszerre tesztelni, milyen mély a folyó."
.
#30: "Emberek, akiknek ma sok készpénzük van, biztonságban érzik magukat, pedig nem kellene nekik. Rémisztően hosszútávú befektetés mellett kötelezik el magukat, mely gyakorlatilag semmit sem fog hozni nekik, viszont egészen biztos, hogy veszíteni fog az értékéből."
.
#31: "Még ha nem is volt mindig sima az út, a gazdasági berendezkedésünk az idők folyamán kifejezetten jól működött. Oly sok emberi potenciált szabadított fel mint semelyik másik rendszer, és ez a jövőben is így lesz. A legszebb napok még előttünk állnak."
.
#32: "Soha ne fektessen olyan cégbe, melyet nem ért."
.
#33: "Egy cég belső értéke egyértelműen definiálható: ez annak a pénznek a jelenértéke, mely a cégből az élettartama végéig kivehető. A belső érték számítása viszont már nem ilyen egyszerű. Ahogy a definícióból is látható, a belső érték inkább egy becsült szám semmint egy pontos összeg, melyet ráadásul korrigálni kell, mihelyt a kamatláb és a várható cashflow változik."
.
#34: "Ragaszkodom ahhoz, hogy minden nap sok időt tölthessek azzal, hogy egyszerűen csak ülök és gondolkodom. Az üzleti világban ez meglehetősen rendkívülinek számít. Olvasok és gondolkodom. Aztán még többet olvasok és még többet gondolkodom... és így kevesebb impulzív döntést hozok mint a legtöbben a szakmában. Azért teszek így, mert tetszik ez a fajta élet."
.
#35: "Egy részvénypiacra készített prognózis semmit sem közöl arról, hogy merre haladnak tovább a részvények, viszont sokkal többet árul el arról a személyről, aki a prognózist jegyzi."
.
#36: “240 éven át szörnyű tévedés volt Amerika ellen fogadni, és ez most sem tűnik jó ötletnek. Az amerikai kereskedelem és innováció aranytojást tojó lúdja egyre több és egyre nagyobb tojásokat fog tojni."
.
#37: "Valamely okból kifolyólag az emberek inkább az árfolyam mint az érték alapján tájékozódnak. Olyasmit csinálni, amihez ugyan nem ért az ember, vagy valaki múlt héten éppen sikert ért el vele, nem működik. A legbutább indok azzal a felkiáltással részvényt vásárolni, hogy az árfolyama éppen emelkedőben van."
.
#38: "Egy ló, aki tízig tud számolni, figyelemreméltó ló, de nem figyelemreméltó matematikus."
.
#39: "A siker gyakran jár együtt némi tétlenséggel. A legtöbb befektető nem képes ellenállni a kísértésnek, hogy folyton-folyvást kereskedjen."
.
#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30 centis akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek."
.
#41: A kérdést, hogy hogyan legyünk gazdagok, könnyű megválaszolni. Vásárolj 1 dollárt, de 50 centnél ne adj érte többet."
.
#42: "Drága öltönyöket szoktam vásárolni... de rajtam valahogy olcsón állnak."
.
#43: "Cégek problémái olyanok mint a csótányok a konyhában... soha nem járnak egyedül."
.
#44: "Vonakodva bár, de feladtam azt az elképzelésemet, hogy halálom után is menedzseljem a cég portfólióját... és ezzel az a reményem is tovatűnni látszik, hogy új értelmet adjak a "thinking outside the box" mondásnak."
.
#45: "Hiba egy árfolyam mozgását napról-napra figyelemmel kísérni. Nincs jelentősége."
.
#46: "Ha jól megy az üzlet, a részvényár előbb-utóbb követni fogja."
.
#47: "Választási év van... az elnökjelöltek szüntelenül az ország problémáiról beszélnek (melyeket - of course - csakis ők lesznek képesek megoldani). Ilyen paráztatás mellett sok amerikai úgy véli, hogy a gyermekei már nem lesznek képesek olyan színvonalon élni, mint most ők maguk. Ez teljesen hibás felfogás: a mostanában született amerikai csecsemők lesznek az eddigi legszerencsésebb évjárat az ország történelmében." (2016. május)
.
#48: "Mindig tudtam, hogy gazdag leszek. Nem hinném, hogy valaha egyetlen percig is kételkedtem volna ebben."
.
#49: "Kölcsönzött pénz a leggyakoribb oka annak, hogy okos emberek csődbe jutnak."
.
#50: "Bizonyos fokig Ön a pénz segítségével egy érdekes területre merészkedhet. Mindez nem változtat azon, hogy hányan szeretik az embert és hogy rendben van-e az egészsége."
.
#51: "A legnagyobb magánvagyonok ebben az országban nem 50 vagy még több vállalatot tartalmazó portfóliók által keletkeztek, hanem úgy, hogy valaki rálelt egy csodás cégre."
.
#52: "Nincs bűntudatom a pénz miatt. Az én felfogásomban a pénz egy hatalmas halom papírcédula, melyeket szolgáltatásokra cserélhetek. Cédulák, melyeket szükség esetén beválthatok. Ha akarnám, alkalmazhatnék 10.000 embert, akik egész álló nap képeket festenek rólam, életem végéig. Még a GDP is emelkedne ezáltal. Viszont a termék, melyet létrehoznak, semmiféle haszonnal nem járna, ugyanakkor 10.000 embert elvonnék attól, hogy kutassa az AIDS ellenszerét, tanítson vagy betegeket gondozzon. Így hát nem kezdek ilyesmibe. Nem használok sokat ezekből a cédulákból. Semmi anyagira nem vágyom különösebben. És egyszer - ha a feleségem és én már eltávoztunk - az összes ilyen cédulámat eladományozom."
.
#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni."
.
#54: "Ha vannak olyan részei a játéknak melyeket nem ismerünk, akkor abban a játékban nem veszünk részt."
.
#55: (gazdasági prognózisokról) "Miért vesztegessünk időt olyasmire, amit úgysem tudhatunk? Az emberek folyton ezt teszik, de vajon miért?"
.
#56: "Számunkra az a legjobb, ha egy remek vállalat átmenetileg meginog. Ha már a műtőben fekszik, akkor jövünk mi."
.
#57: "A 'tőzsdeguruk' az Önök fülét akarják teletömni, nem pedig az Önök pénztárcáját."
.
#58: "Egyszerű dolgokat agyonbonyolítani szinte már emberi tulajdonságnak tűnik számomra."
.
#59: "Ne béreljen részvényeket. Legyen tulajdonosa egy vállalatnak."
.
#60: A tőzsdei siker nem függ az intelligenciahányados mértékétől. Átlagos intelligencia is elegendő, már amennyiben képes uralkodni valaki az érzelmein; a tőzsdén az érzelmek okozzák a legtöbb bonyodalmat az emberek számára."
.
#61: "A holnapi nap mindig bizonytalan, de emiatt ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Egész életem folyamán folyton azokkal a rémisztő problémákkal ijesztgettek minket politikusok és szakértők, melyek épp előttünk állnak. Mégis hatszor jobban megy ma az országnak mint születésem idején. A crash-próféták a legfontosabb faktort nem veszik figyelembe: az emberi potenciál még messze nincs kimerülve, és a gazdasági rendszerünk - mely ezt a potenciált kibontakozni hagyja - továbbra is hatékony és egészséges... a rendszeres jelleggel fellépő zavarok és visszaesések ellenére is."
.
#62 (Berkshire 'befektetői stratégiájá'-ról): "Mi a tétlenséget okos viselkedésnek tartjuk."
.
#63: "Ne vegye túl komolyan az éves jelentést. Inkább az utolsó 4-5 év átlagát figyelje."
.
#64: "Amit a bölcsek az elején tesznek, ugyanazt teszik végül a tökfejek is."
.
#65: "Diverzifikálás által esetleg megőrizhető egy vagyon, de a vagyon megteremtéséhez tőkekoncentráció szükséges."
.
#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."
.
#67: "Fontosabb, hogy egy kínálkozó alkalomra nemet tudjunk mondani, mint igent."
.
#68: "Emberek, akik az adott vállalat értékével összefüggésben nem álló okok miatt vásárolnak részvényeket, vélhetően hasonló okok miatt fogják eladni a részesedésüket. Tevékenységük hatására ugrásszerű árfolyammozgásokat láthatunk, melyeknek semmi közük a vállalat tulajdonképpeni üzletmenetéhez."
.
#69: "Mi (Berkshire) azért tudunk labdába rúgni, mivel azt valljuk, hogy a tőzsde olyan újraelosztó-központként működik, ahol az aktívak pénze a türelmesekhez vándorol."
.
#70: "Továbbra is lesznek buborékok, de többnyire nem abban a formában mint korábban."
.
#71: "Ha gödörbe kerül az ember, a legfontosabb amit tehet, hogy abbahagyja az ásást."
.
#72: (bitcoin-ról) "Csak egy káprázat; tartsd magad távol tőle."
.
#73: (shortolásról)... "Sokat beszéltünk róla (mármint Munger és Buffett). Legalább 100 shortjelöltünk volt, melyek közül kb. 95 be is igazolódott, de nem hinném, hogy egy lyukas garast is kereshettünk volna rajtuk ha belevágunk... túl nehéz ügy ez ahhoz."
.
#74: (longolásról)... "Ez az egész longolósdi úgy áll, hogy ha tudod, hogy beletrafáltál, akkor csak veszed tovább az esésben, és ahogy esik, annál jobban szereted a szitut... és épp ez az amit shortokkal nem tudsz megtenni."
.
#75: "A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között annyiban áll, hogy az igazán sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak."
.
#76: "Ha választanom kell, akkor nem fogok alvás helyett trédelni egy kis extra profit reményében."
.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
joe001
joe001 2024. 02. 27. 13:37
#30
 " A Berkshire készpénzkészlete rekord 167,6 milliárd dollárra ugrott a negyedik negyedévben, miközben Warren Buffett igyekezett vonzó befektetési értékekkel rendelkező ügyleteket találni: „Csak maroknyi vállalat van ebben az országban, amely képes érdemben megmozgatni a Berkshire döntéshozóinak fantáziáját pedig végtelenül sokáig válogattunk közöttük mi és mások. Az Egyesült Államokon kívül lényegében nincs olyan jelölt, amely értelmes lehetőséget kínálna a Berkshire-i tőkebevonásra. Összességében nincs lehetőségünk szemet gyönyörködtető teljesítményre.” – írta Buffett részvényesi levelében. "
joe001
joe001 2024. 02. 25. 10:59
#29
A szokásoknak megfelelően szombaton jelentett a Berkshire.Berkshire Hathaway 2023-as pénzügyi év„Charlie volt a Berkshire „építésze”, én pedig „fővállalkozóként” tevékenykedtem az elképzelésének napról napra való felépítésében." - mondta Warren Buffett, ezzel újra megemlékezve elhunyt társáról.• 
Nettó nyereség 97 milliárd dollár.• Részvény visszavásárlás 9 milliárd dollár.• Szegmens árrés 12% (+0,5 százalékpont év/év).• 75 milliárd dollár befektetési nyereség (nem realizált!).• Készpénz és rövid lejáratú értékpapírok 168 milliárd dollár.
https://seekingalpha.com/.../4071373-warren-buffett-talks...
joe001
joe001 2024. 02. 17. 10:16
Előzmény: #27  joe001
#28
joe001
joe001 2024. 02. 15. 20:31
#27
A bennfentesek jelentős mennyiségben szállnak ki pozícióikból. A Berkshire elkezdte csökkenteni tetemes Apple pozícióját...
http://keptarhely.eu/view.php?file=20240215v02y2vy85.jpeg
joe001
joe001 2023. 05. 31. 10:21
#21
A Berkshire folytatja az $OXY vételt. Buffett jelenleg kb 222 millió darabot tudhat portfóliójában. Továbbá úgy 10 milliárd dollár értékben 8% osztalékhozamú elsőbbségi részvényeket is birtokol.
https://seekingalpha.com/.../4606088-occidental-petroleum...
fxboy
fxboy 2023. 01. 31. 06:17
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#16
A #215.  felülír mindent !  
    :((  
  
Törölt felhasználó 2023. 01. 30. 21:43
#15
195. "Az elavuló alapelvek nem alapelvek."
Törölt felhasználó 2023. 01. 25. 17:23
Előzmény: #13  joe001
#14
https://www.youtube.com/watch?v=F3aJevWjv1U
Íme Warren Buffett és a Berkshire Hathaway részletes portfóliója!
 - Pénzügyi Fitnesz -
 
joe001
joe001 2023. 01. 25. 08:41
#13
Törölt felhasználó 2023. 01. 25. 00:25
Előzmény: #10  smith83
#12
daxlisgyuszi topikjabol mentettem le meg 2 eve mielott meg torolte oket , most csak visszatettem. Ove az erdem
Törölt felhasználó 2023. 01. 25. 00:21
#11
#195: "Az elavuló alapelvek nem alapelvek."
.
#196: "Amíg a minőség megfelelő, a világ mindig az olcsó termelési lehetőségek után fog kutatni."
.
#197: "Szeretnék megemlíteni egy fontos dolgot a hozam ill. a kockázat kapcsán. Olykor a hozam és a kockázat pozitívan korrelálnak egymással. Ha valaki pld. azt ajánlaná nekem, hogy: "Itt egy hatlövetű pisztoly, melyben csak egy töltény van. Forgasd meg a tárat és húzd meg a ravaszt. Ha túléled, kapsz tőlem 1millió dollárt." Visszautasítanám, talán arra hivatkozva, hogy 1millió dollár nem elég. Ekkor ő foghatja magát és felajánlhat 5millió dollárt azért, ha kétszer húzathatja meg velem a ravaszt. Nos, pontosan ez volna az említett pozitív korreláció a hozam és kockázat között!
Ennek éppen az ellenkezője igaz az értékalapú befektetéseknél. Amikor 60 centért vásárolsz 1 dollárt, az kockázatosabb, mint amikor 40 centért vásárolod ugyanazt az 1 dollárt. Az utóbbi esetben a hozamelvárás is nagyobb. Minél magasabb a hozamelvárás egy értékalapú portfoliónál, annál alacsonyabb a kockázat."
.
#198: "Esőt jósolni nem ér; bárkát építeni annál inkább."
.
#199: "Ha nem tudsz uralkodni az indulataid* felett, a pénzed felett sem fogsz tudni."
 
* [orig.: "If you cannot control your emotions..."]
.
#200: (subprime válságról) "...Csaknem minden amerikai hinni kezdte, hogy az ingatlanárak örökké emelkedni fognak. Ez a meggyőződés a hitelfelvevő jövedelmét és pénzeszközeit lényegtelen tényezőként tüntette fel a hitelezők számára, akik nagystílűen lapátolták a pénzt kifelé, abban a hiszemben, hogy az ingatlanok értékbecslése minden problémát megold majd. Hazánk ma igen fájdalmas időszakot él át emiatt a hibás vélekedés miatt. Amikor az ingatlanárak zuhanni kezdtek, egy csomó pénzügyi balgaság került napvilágra. Csupán akkor látod meg, hogy kin nincs fürdőgatya, mikor a dagály levonul; és hát bizony néhány nagy pénzintézetünknél nem túl szép a látvány, mely szemünk elé tárul." [in: Annual Letter to Shareholders, 2008]
.
#201: "A gondolatom a csoportos döntésekről annyi, hogy a tükörbe nézek."
.
#202: "Nem dörzsöltebbnek kell lennünk másoknál, hanem fegyelmezettebbnek."
.
#203: "Nagy lehetőségek ritkán adódnak. Mikor aranyeső hull, a dézsát tedd ki, ne pedig a gyűszűt."
.
#204: "A mi kedvenc részvény-tartási időtávunk: mindörökké."
.
#205: "Az igazság az, hogy már a kezdetektől fogva figyelem az Amazont és úgy vélem, hogy amit Jeff Bezos művelt az igen közel áll a csodához, ha pedig valamiről úgy gondolom, hogy az csodaszámba megy, hajlamos vagyok inkább lepasszolni az ügyet."
.
#206: (a "nagy titok"-ról)..."Azt szoktam mondani az egyetemi előadásaimon a fiataloknak, hogy keressenek maguknak olyan foglalkozást, amit akkor is szívesen végeznének, ha nem volnának rákényszerülve arra, hogy dolgozzanak. Ez ennyire egyszerű. Részemről én elég szerencsésnek vagyok mondható, hogy már nagyon fiatalon rátaláltam erre a foglalkozásra. A másik pedig az, hogy olyan emberek társaságát keressék, akik körében jól érzik magukat és akik által jobb emberré válhatnak annál, mint amellyé nélkülük válnának."
.
#207: "A 'Berkshire-titok' részét képezi, hogy Warren nagyon jó a semmittevésben, mikor épp semmi tennivaló." (Charlie Munger)
.
#208: "Ezt gondolom az aranyról: Ha veszed a világ összes aranyát, akkor az egész belefér egy 21m élhosszúságú kockába. Ez az aranykocka mai piaci árakon* kb. 7 billió dollárt ér - ez hozzávetőleg a harmada a teljes USA-ban forgó részvénymennyiség értékének. 7 billió dollárért meg tudnád vásárolni az összes termőföldet az Egyesült Államokban, plusz vehetnél hozzá hét teljes Exxon Mobil méretű vállalatot és még maradna 1 billió dollár apród is. Ha ezek után választás elé állítanál, hogy egész nap nézegessek egy nagy kockányi aranyat és olykor simogathassam meg becézgethessem, vagy esetleg... nos, nyugodtan nézz hülyének, de én inkább a termőföldet választom meg a hét Exxon Mobil-t."
 
* [2011, május]
.
#209: "Az árupiaci eszközökkel az a gond, hogy általuk olyasmire fogadsz, hogy valaki mennyit adna ezekért mondjuk 6 hónap múlva. Maga az árupiaci eszköz semmit sem fog termelni közben a számodra. Egészen más játék az, hogy veszel egy darabnyi akármit abban a reményben, hogy valaki majd drágábban megveszi tőled ezt a darabnyi valamit mondjuk 2 év múlva, vagy venni valami olyasmit, amitől folyamatos bevételt vársz hosszabb időn keresztül."
.
#210: "Elefántok után kutatunk. Az egyik probléma ezzel, hogy nem sok elefánt van odakint, a másik meg, hogy nem mindegyik elefánt akar bejönni a mi állatkertünkbe. Elég ritka eset, hogy találunk a tízmilliárd dolláros árfekvésben valami olyan megvásárolhatót, ahol értjük is, hogy mit csinál a vállalat, ahol a menedzsment hajlandó csatlakozni Berkshire-hez, és ahol a vételár is elfogadható. Időről időre mégis sikerrel járunk."
.
#211: (újabb válasz a "nagy titkot" firtató kérdésre)..."500 oldalt olvasok hetente; és ezt bárki megteheti. Olyan ez, mint a tőkésített tudás, tehát ha ma elkezded, idővel egyre nagyobb lesz a hozama."
.
#212: (újra a bitcoin-ról)..."Valakik kutyagumival kereskednek, erre te felkiáltasz, hogy ebből te sem akarsz kimaradni!?"
.
#213: "Nem fektetek be más személyek által kezelt alapokba."
.
#214: "... A Föld-nek van teherbíró képessége*. Ez a képesség sokkal, sokkal, de sokkal nagyobb, mint azt Thomas Malthus valaha is megálmodhatta volna. Másrészről, van neki valamekkora teherbíró képessége, és a teherbíró képességnél az a fő szempont, hogy az alacsonyabbik oldal irányába tévedjünk. Amikor mondjuk 200 fő számára elégséges cuccal felkészítesz egy Marsra induló hatalmas űrjárművet, de nem tudod egész biztosan előre, hogy meddig fog tartani az út, akkor vélhetően 150 embernél többet nem engedsz majd beszállni az űrhajóba. Nekünk itt pontosan egy ilyen űreszközünk van, és nem tudjuk, hogy hány személyre elegendő a rajta lévő elemózsia. Igen nehéz volna azzal érvelni, hogy a Föld az átlagos boldogság és megélhetési színvonal tekintetében sokkal jobb hely volna 12 milliárd lakossal mint 6 milliárddal. Ennek van egy határértéke, és amíg nem tudod, hol ez a határ, addig sokkal jobban jársz, ha a biztonság irányába tévedsz. Ez volna az én elméletem a biztonsági ráhagyásról** a Föld túlélésével kapcsolatban."
 
*  [carrying capacity]
** [margin of safety]
.
#215: "Egy nukleáris támadás elkerülhetetlen. Ez az emberiség végső problémája. Ha valami tíz százalékos valószínűség mellett megtörténhet 1 éven belül, akkor 99,5 százalék annak a valószínűsége, hogy megtörténik 50 éven belül. De ha a kezdeti valószínűséget le tudod vinni három százalékra, akkor ez már az 50 éves valószínűséget is leviszi 78 százalékra. Ha pedig le tudod vinni 1 százalékra, akkor csupán 40% a valószínűség 50 éves időtávon. Ez már valóban értelmes célkitűzés... szó szerint minden ezen múlik."
.
#216: "Vond ki a veszteségek valószínűségét szorozva a lehetséges veszteségekkel a nyereségek valószínűségéből szorozva a lehetséges nyereségekkel. Ez az amire törekszünk. Nem tökéletes, de mégis erre megy ki az egész."
.
#217: "Mindenki alapkezelő akar lenni. Beszedni a lehető legtöbb pénzt, aztán vadul egymás ellen trédelni, majd a végén a díjakból lehúzni a sápot. Ismerek valakit; baromi okos a csóka és amellett még ügyes befektető is lehetne. Egyszer megkérdeztem őt: "Milyen hozamokkal kecsegteted az intézményi ügyfeleidet?" Erre ő: "20 százalék." Nem hittem el amit hallok, hiszen ő is tudja, hogy ez lehetetlen. De ezt mondta: "Nézd Charlie, ha kevesebbet mondok, nem adják ide a pénzüket." ... Az alapkezelői biznisz totál bolondokháza lett." [Charlie Munger, 2014]
.
#218: "Az EBITDA-val való játszadozásoknak még a gondolatától is irtózunk; avagy a "menedzsment" esetleg úgy gondolja, hogy a tőkeráfordításokat* majd a fogtündér finanszírozza?"
 
* [capital expenditures]
.
#219: "Nem óhajtjuk maximalizálni a Berkshire részvények árfolyamát. Inkább arra törekszünk, hogy az árfolyam a cég belső értéke* körüli szűk sávban oszcilláljon."
 
* [intrinsic business value]
.
#220: "Amikor Charlie és én céges jelentéseket olvasunk, hidegen hagynak minket a személyi állományra, ipartelepekre vagy a termékekre vonatkozó szövegek. Felettébb bizalmatlanná válunk, ha az alkalmazott számviteli módszertan homályos vagy zavaros, mivel gyakran előfordul, hogy a menedzsment ezzel akar titkolni valamit. A PR-részleg üzenetei sem érdekelnek bennünket. Amit mi várunk: a cég ügyvezetője a saját szavaival fejtse ki érthetően, hogy mi történik a vállalatnál."
.
#221: "Charles Darwin említette egy helyen, hogy valahányszor ha valami olyasmire bukkant, ami az addig dédelgetett következtetéseit alapjaiban megingatta, akkor fél órán belül le kellett írnia a dolgot, mivel ha nem tette, akkor az elméje azonnal ki akarta iktatni a disszonáns információt... valahogy úgy, ahogy a test is igyekszik kilökni magából a transzplantátumot."
.
#222: "Bármily' tetszetősek is legyenek a bevételi adatok, mi továbbra is bizalmatlanok leszünk az olyan cégek iránt, akik az ilyen mutatós számokat nem képesek szabad felhasználású készpénzre váltani."
.
#223: "Az olyan termékek és szolgáltatások, melyeket széles, jól védhető sáncárok* vesz körül, nyereséget termelnek a befektetők számára."
 
* [(engl.) "moat". WB oly gyakran használja és fejtegeti ezt a hasonlatot, hogy külön sáncárok-tannak lehetne nevezni]
.
#224: "Az én szakmámban senki sem akar tökéletesen működő tőkepiacot. Az emberek mindig is butaságokat fognak csinálni, és ez teljesen független a szabályozóktól."
.
#225: "Egy valóban kiváló vállalatnak kikezdhetetlen vár-árokkal kell rendelkeznie, mely a nagyszerű tőkehozamokat védelmezi. A gazdaságtörténet tele van petárdaként felragyogó cégekkel, melyeknél a sáncárok erődítése csalókának bizonyult és ahol keresztültörve végül gyorsan be is vették a várat."
.
#226: "Az egyetemek közgáz-fakultásain a nehéz és komplikált módszereket sokkal többre értékelik az egyszerűeknél, holott az egyszerűek hatékonyabbak."
.
#227: "Ha Ön úgy gondolná, hogy képes lesz értékpapírokkal oly sebesen kereskedni, hogy közben még az inflációs adót is lepipálja, úgy szívesen volnék az Ön brókere, de semmi esetre sem az Ön üzleti partnere."
.
#228: "Ben Graham a számokkal alátámasztott alkalmi vételeket kereste. Részemről én a számokkal alátámasztott alkalmi vételeket keresem a jövőbeli készpénzáramlás függvényében. Úgy vélem, hogy Ben módszerét legutóbb 1973/74-ben lehetett a legkönnyebben alkalmazni."
.
#229: "Ma hajlandó vagyok többet fizetni egy jó üzletrészért és egy jó menedzsmentért mint azt tettem volna 20 évvel ezelőtt. Ben hajlamos volt egyedül a számokat nézni, míg én egyre többször figyelem az immateriális javakat* is.
 
* [intangibles]
.
#230: "Elképesztő, milyen sokan hallottak már Ben Grahamről és mégis milyen kevesen követik a módszerét. Mi kertelés nélkül beszélünk az alapelveinkről a nyilvánosság előtt, illetve az éves beszámolóinkban. Az elveink könnyen elsajátíthatók, az alkalmazásuk sem ördöngösség. Mégis mindenki azt kérdezi: "És most mit vásárol éppen?" Graham-hez hasonlóan minket is sokan észrevesznek, de roppant kevesen követnek."
.
#231: "Értened kell a számvitelhez és értened kell a számviteli nüanszokhoz is. Ez az üzlet nyelve, s bár lehet hogy nem tökéletes nyelv, de amíg nem szánod rá magad, hogy megtanuld a számvitelt s ezáltal képessé válj üzleti beszámolókat olvasni és értelmezni, addig nem volna szabad önállóan válogatnod a részvények között."
.
#232: "Ahogy az a házasságoknál is megesik, a vállalati akvizícióknál is gyakran előfordul, hogy a meglepetés csak a "boldogító igen" után jön. Voltak buta akvizícióim, ahol túlontúl sokat fizettem a megvásárolt üzlet(rész) eszmei értékéért*. A feleslegesen kifizetett összegek egy részét aztán később le kellett írnunk, így értelemszerűen Berkshire könyv szerinti értéke is csökkent ezáltal." (2017 február)
 
* [goodwill]
.
#233: ( [saját]részvény-visszavásárlásról )... "A befektetési szakmában gyakorta hallhatunk heves vitákat a (saját) részvények visszavásárlása kapcsán. Részemről azt tanácsolnám, hogy a vitapartnerek higgadjanak le: a sajátrészvény-visszavásárlások mérlegelése nem olyan komplikált, mint amilyennek tűnik.Az éppen kiszálló vagy kiszállni készülő részvényesek szempontjából az srv mindig pluszt jelent, bár itt megjegyzendő, hogy az srv máról-holnapra észlelhető hatása rendszerint elhanyagolható. Annyit mégis kijelenthetünk, hogy az eladó szempontjából mindig előnyösebb, ha vannak pótlólagos vevők a piacon. A bentmaradó részvényesek számára az srv-nek azonban csak akkor van értelme, ha az a belső érték* alatti árfolyamon történik. Ha betartják ezt a szabályt, akkor a megmaradó részvényállomány belső értéke azonnal növekedni fog. Fontolja meg a következő egyszerű analógiát: Ha pld. egy 3000 dollárt érő üzleten hárman osztoznak egyenlő arányban, akkor ha az egyik felet kivásárolja a másik kettő 900 dollárért, akkor a bentmaradók azonnal 50-50 dollár hasznot realizálnak fejenként. Ha viszont 1.100 dollárt fizetnek a távozó partnerüknek, akkor 50-50 dollárnyi veszteséget könyvelhetnek el. Ugyanez a matek áll fenn a vállalatok ill. azok részvényesei között is. Ergo az, hogy egy srv-akció értékromboló vagy értéknövelő hatású-e a bentmaradó részvényesek számára, teljességgel a visszavásárlás mindenkori árfolyamától függ."
 
* [intrinsic value]
smith83
smith83 2023. 01. 24. 21:37
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Köszi a megosztást! Egy apró észrevétel, hogy a 195-233 kimaradt. ;D
joe001
joe001 2023. 01. 24. 18:37
#9
Top 25 (by daxlisgyuszi): 
#19: "A diverzifikálás védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van.".#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát.".
#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30 centis akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek.".
#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni.".
#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia.".
#86: "Minél inkább esnek az árak, annál jobb annak a befektetőnek, aki ismeri az adott instrumentumot. Az árfolyamesésnek én mindig örülök..#88: "A legnagyobb befektetési sikereket azok jegyzik, akik szerencse vagy ész alapján olyan cégre bukkannak, melynek a forgalma és nyeresége éveken át intenzívebben nő mint a szektortársaié.".
#114: "Ha nem találod meg a módját annak, hogy pénzt csinálj akkor is ha alszol, úgy halálodig dolgozni fogsz.".
#134: "Először elolvasom annak a vállalatnak az éves jelentéseit, mely iránt érdeklődöm, majd elolvasom a versenytársak jelentéseit is - ezek a fő információforrásaim.".
#135: "Az embernek nem azért van vagy nincs igaza, mert a többség más véleményen van. Az embernek azért van igaza, mert az adatok és az érvek összhangban vannak.".
#139: "Soha ne számíts jó eladásra. Legyen a vételár annyira vonzó, hogy még egy középszerű eladás is jó eredményt adjon.".
#146: "A befektetési döntéseinket a a valószínűségek legelőnyösebb kombinációinak értékelése alapján hozzuk.".
#152: "Az éberség azt a fajta képességet jelenti, amikor nyugodtan ülsz a seggeden, míg a nagy lehetőség tálcán kínálja magát". (Charlie Munger).
#163: "Ha a befektető túl magas áron vásárol részesedést egy remek vállalatban, ezzel akár a teljes rákövetkező évtized kedvező üzletmenetének eredményeit is meg nem történtté teheti.".
#165: "A spekuláció olyankor a legveszélyesebb, amikor a legkönnyebbnek tűnik.".
#184: "Amikor megfontolt vásárlás helyett a jövőben lehetséges árváltozásra koncentrálsz, akkor spekulálsz. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Mindamellett tudom, hogy én képtelen vagyok sikeresen spekulálni, továbbá bizonyos szkepszissel viseltetem azok iránt, akik azt állítják, hogy képesek ilyesmire. A pénzfeldobásnál a résztvevők egyik fele mindig megnyeri az első kört; az első kör nyertesei azonban semmiféle profitra nem számíthatnak, ha tovább folytatják a játékot. Egy (közel)múltban éppen dráguló eszköz soha nem jelent garanciát a további drágulásra.".
#187: "Nem az adósság önmagában tipor el egy országot vagy egy vállalatot. Sokkal inkább az adósság folyamatos növekedése a bevétel függvényében az, ami a bajt okozza.".
#197: "Szeretnék megemlíteni egy fontos dolgot a hozam ill. a kockázat kapcsán. Olykor a hozam és a kockázat pozitívan korrelálnak egymással. Ha valaki pld. azt ajánlaná nekem, hogy: "Itt egy hatlövetű pisztoly, melyben csak egy töltény van. Forgasd meg a tárat és húzd meg a ravaszt. Ha túléled, kapsz tőlem 1millió dollárt." Visszautasítanám, talán arra hivatkozva, hogy 1millió dollár nem elég. Ekkor ő foghatja magát és felajánlhat 5millió dollárt azért, ha kétszer húzathatja meg velem a ravaszt. Nos, pontosan ez volna az említett pozitív korreláció a hozam és kockázat között! Ennek éppen az ellenkezője igaz az értékalapú befektetéseknél. Amikor 60 centért vásárolsz 1 dollárt, az kockázatosabb, mint amikor 40 centért vásárolod ugyanazt az 1 dollárt. Az utóbbi esetben a hozamelvárás is nagyobb. Minél magasabb a hozamelvárás egy értékalapú portfoliónál, annál alacsonyabb a kockázat.".
#209: "Az árupiaci eszközökkel az a gond, hogy általuk olyasmire fogadsz, hogy valaki mennyit adna ezekért mondjuk 6 hónap múlva. Maga az árupiaci eszköz semmit sem fog termelni közben a számodra. Egészen más játék az, hogy veszel egy darabnyi akármit abban a reményben, hogy valaki majd drágábban megveszi tőled ezt a darabnyi valamit mondjuk 2 év múlva, vagy venni valami olyasmit, amitől folyamatos bevételt vársz hosszabb időn keresztül.".
#216: "Vond ki a veszteségek valószínűségét szorozva a lehetséges veszteségekkel a nyereségek valószínűségéből szorozva a lehetséges nyereségekkel. Ez az amire törekszünk. Nem tökéletes, de mégis erre megy ki az egész.".
#218: "Az EBITDA-val való játszadozásoknak még a gondolatától is irtózunk; avagy a "menedzsment" esetleg úgy gondolja, hogy a tőkeráfordításokat* majd a fogtündér finanszírozza?" [*capital expenditures].
#228: "Ben Graham a számokkal alátámasztott alkalmi vételeket kereste. Részemről én a számokkal alátámasztott alkalmi vételeket keresem a jövőbeli készpénzáramlás függvényében. Úgy vélem, hogy Ben módszerét legutóbb 1973/74-ben lehetett a legkönnyebben alkalmazni.".
#231: "Értened kell a számvitelhez és értened kell a számviteli nüanszokhoz is. Ez az üzlet nyelve, s bár lehet hogy nem tökéletes nyelv, de amíg nem szánod rá magad, hogy megtanuld a számvitelt s ezáltal képessé válj üzleti beszámolókat olvasni és értelmezni, addig nem volna szabad önállóan válogatnod a részvények között.".
#237: "Szélkakasként nem fogsz tudni meggazdagodni.".
#248: "Nem amiatt lettünk ilyen gazdagok, hogy mindig megtaláltuk a legjobb befektetéseket, hanem amiatt, hogy a legrosszabbakat elkerültük." (Charlie Munger)
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 18:29
#8
#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:52
#7
#323: "Az Intelligens Befektető, 8. és 20. fejezet; ezeket ajánlom leginkább. Ha az ott leírtakat abszorbeálod*, nem leszel többé lemming." (Annual Meeting, 2008)
 
* [absorb] WB nem véletlenül használja itt a természettudományokban használatos "abszorbeál" kifejezést. Abszorbeálni valamit a szellemi stúdiumok területén annyit jelent, hogy a törekvő nem csupán megért egy olvasott vagy hallott szöveget, hanem az olvasottakat-hallottakat az értés mellett a lehető legtökéletesebben át is hasonítja önmaga számára, hogy a megszerzett (megértett) információ ezáltal mintegy az olvasó vérévé váljék. Az abszorbeál szinonimája ebben az összefüggésben: "megértve megvalósít". [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#324: "A légitársaságok* számára megváltozott a világ, és mi sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban." (2020, Virtual Annual Meeting)
 
* [WB a virtuális közgyűlésen részletekbe menően taglalta, hogy Berkshire miért is adta el a koronavírus járvány kitörése után a 4 legnagyobb US-légitársaságban a komplett részesedését] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#325: "Hiszek az osztalékban, beleértve azon vállalatokat is, melyekben részvényesek vagyunk. Az osztalék tesztje így hangzik: "Képes vagy 1 dollárnál több értéket teremteni 1 dollárnyi eredménytartalékon?" (2009)
.
#326: "A kudarc: az ego, a kapzsiság, az irigység, a félelem és az utánzás velejárója. Nem azért vagyok sikeres mert okos vagyok, hanem mert józan* vagyok."
 
* [rational]
.
#327: "Szörnyen tévedsz ha azt hiszed, hogy a bonyolult matek által messzebbre jutsz: nemcsak hogy nem szükséges értened hozzá, hanem akár totálisan be is vihet az erdőbe." (2009)
.
#328: "Charlie és én nem figyeljük a hitelminősítő cégek ajánlásait. A (minket érdeklő) hitelminősítéseket házon belül készítjük." (2009)
.
#329: "A vagyon- és balesetbiztosítók előre szedik be a díjakat és később fizetnek kártérítést. Szélsőséges esetekben, például egyes munkavállalók baleseteiből fakadó kártalanítási esetekben a kifizetések akár évtizedeken át is eltarthatnak. Ez a "szedd-be-most" majd "fizesd-ki-később" modell azt eredményezi számunkra, hogy hatalmas lebegő pénzösszegek* állnak a rendelkezésünkre, melyek a későbbiekben esetleg másokhoz kerülhetnek. A köztes időben mi ezeket a lebegő pénzösszegeket befektetjük Berkshire javára**. (2012)
 
* ["float"] WB által gyakran használt műszó a biztosítási tevékenység során a biztosító számára előre megfizetett pénzeszközök megnevezésére.
** Ebben a néhány mondatban WB mintegy dióhéjban összefoglalja, hogy egy olyan vállalat számára mint Berkshire, miért különösen vonzó a biztosítási üzletág. [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#330: "Vásárolni könnyebb mint eladni, ahogy ezt a Hunt-testvérek is megtapasztalták az ezüsttel... havi 85 milliárd usd-ért bevásárolni könnyű. Azt nem tudom, hogy mi történne ha 85 milliárdért akarnának* eladni havonta." (Annual Meeting, 2013)
 
* [válaszul egy részvényesi kérdésre, hogy WB szerint nem vásárol-e túlzott mértékben a FED]  
.
#331: "A mi korunkban már csak varázsitalok* után kutatunk a piacon, hátha van valakinek." 
 
* ["magic potions"] WB humorizálása a 2013-as részvényesi közgyűlésen [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#332: "Ha jó akarsz lenni valamiben, akkor szeretned kell a dolgot. A lelkesültség csak fokozza az elérhető teljesítményedet."
.
#333: "A befektetők jól teszik ha mindig észben tartják, hogy az izgalom és a költségek az ellenségeik. És ha már okvetlenül időzíteni óhajtják a vásárlásaikat, igyekezzenek olyankor félni amikor mások mohók, és legyenek olyankor mohók, amikor mások félnek." (2009)
.
#334: "Sokféle értékpapírt vásároltunk már, de a legtöbbjénél sohasem találkoztunk személyesen a menedzsmenttel. A saját üzleti elveinket alkalmazzuk, továbbá megnézünk még ezt-azt a vállalati jelentésekben is." (2008)
.
#335: "Nem fizetheted ki az alapkezelődnek a 2% eszközarányos kezelési díjat plusz a nyereség 20%-át úgy, hogy közben még jól is járj." (2006)
.
#336: "Charlie* azt szokta mondani, hogy három doboz közül választhatunk: "bent"... "kint"... "túl nehéz". Igyekszünk a kompetenciakörünkön belül maradni." (2006) 
 
* [Charlie Munger]
.
#337: "A tavalyi évben 21 alkalommal tartottam előadást egyetemi hallgatóknak. Azt mondtam nekik, hogy ha később nem is emlékeznének majd mindarra amiről beszéltem, egyet azért jegyezzenek meg: Ne hagyják magukat csőbe húzni hitelkártya-adósságokkal." (2005)
.
#338: "Hamburgert enni és kólát inni mellé - ez választás kérdése. Ha valaki 75 évig él és közben mindig azt ette amihez kedve volt, másvalaki meg 85 évig él répán és brokkolin - nos, végül melyikük élt jobban? (2004)
.
#339: "Az emberek hajlamosak alulbecsülni az alacsony valószínűségű események bekövetkeztét mindaddig amíg azok elmaradnak, aztán meg túlbecsülni őket ha már bekövetkeztek." (2004)
.
#340: "Berkshire hosszú távú teljesítménye az S&P500-hoz mérten mindig a legfontosabb mérőszám marad. A részvényeseink alacsony költség mellett vásárolhatják meg az S&P-t valamelyik indexalapon keresztül. Ha mi a jövőben nem tudunk 1 részvényre nézve magasabb belső értékbeli növekedést elérni mint az S&P500, akkor Charlie és én semmit sem tudunk hozzátenni ahhoz az eredményhez, melyet Önök egyedül is elérhetnek." (Letter to Shareholders, 2003)
.
#341: "Előbb vagy utóbb úgyis az határozza meg egy vállalat piaci értékét, hogy mennyi készpénzt tud kiöklendezni magából." (2000)
.
#342: "Inkább vagyok bizonyos egy jó eredményben, semmint reménykednem kelljen egy kiválóban." (1996)
.
#343: "A kockázat nem számítható ki mérnöki pontossággal, de olykor bizonyos fokú alaposság mellett azért jól kalkulálható, ami hasznos. A kockázatértékelés elsőleges tényezői a következők:
  
1) Mennyire biztosan lehet megítélni a vállalkozás hosszú távú gazdasági jellemzőit?
2) Mennyire biztosan értékelhető a menedzsment az üzleti lehetőségek teljes kiaknázása, valamint a keletkező pénzáramok okos felhasználása szempontjából?
3) Mennyire biztosan lehet számítani a vállalatvezetésre abban a tekintetben, hogy az elért üzleti eredményt a részvényesek felé és nem pedig saját maga felé tereli?
4) A vállalat vételára;
5) A fennálló adózási és inflációs szintek, melyek meghatározzák, hogy a befektető vásárlóerő-arányos hozama mennyivel volna alacsonyabb a bruttó hozamnál;
  
A fenti szempontokat sok elemző felettébb zavarosnak fogja találni, mivel a szükséges válaszokat nem lehet akármelyik adatbázisból előszedni. A nehéz megválaszolhatóság mindamellett nem csökkenti ezen dolgok fontosságát, sem nem jelent leküzdhetetlen akadályt." (1993)
.
#344: "Jobban járok ha csak körülbelül van igazam, mintha egzakt módon tévednék." (1993)
.
#345: "Az adózás utáni vállalati* rezsiköltségünk a közzétett üzemi eredményünk 1%-a alatt van." (1992)
 
* [értsd: Berkshire]
.
#346: "Az összes általunk tulajdonolt vállalat messzemenően önállóan működik. Az esetek többségében az általunk (rész)tulajdonolt fontos cégek vezetői Omahában sem voltak, sőt még egymással sem találkoztak soha. Miután belevettünk egy vállalatba, az eladó fél mindent ugyanúgy csinálhat mint azelőtt; inkább mi vagyunk azok akik alkalmazkodunk, semmint fordítva." (1990)
.
#347: "A piac olykor úgy ítélheti meg, hogy egy vállalat értékesebb, mint ahogy azt az értékelés alapjául szolgáló tények indokolnák. Ilyen esetben mi eladjuk a részesedésünket. (1987) 
.
#348: (a konglomerátumhoz tartozó vállalatok menedzsereiről)... "Ha az volna a feladatom, hogy irányítsak egy olyan focicsapatot* ahol Maradona és Zico is játszanak, akkor szerintem egyikőjüknek sem adnék túl gyakran tanácsot, hogy miként rúgják a labdát. " (1986)      :) 
  
* [WB az eredeti szövegben golfcsapatot és két, akkoriban híres US-amerikai golfjátékost említ - de úgy gondolom, hogy számunkra a fenti formában szemléletesebb az üzenet] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#349: "Az értékpapírok elemzése ma sem történik másképpen mint 50 évvel ezelőtt." (2004) 
.
#350: "Magas kockázatot nem kompenzálhatsz magas diszkontráta alkalmazásával." 
.
#351: (intrinsic value kalkulációhoz).... "A jövőben várható készpénzáramlást a hosszú államkötvények kamatával diszkontáld."
.
#352: "A legdrasztikusabb módja a védekezésnek, ha nem használsz tőkeáttételt." (2004)
.
#353: "Mi soha nem vesszük túl komolyan az 1-éves vállalati értéknövekedést. Végül is miért kellene a bolygónk Nap körüli keringési időtartamának pontosan egybeesnie az üzleti műveletek nyereségessé válásához szükséges idővel?" 
.
#354: "A piac - hasonlóan az Úrhoz - azokon segít, akik segítenek önmagukon. Viszont a piac - ellentétben az Úrral - nem bocsát meg azoknak, akik nem tudják, hogy mit cselekszenek."  
.
#355: "Inkább vagyok olyan milliárdos, akit nem mindenki szeret, mint hogy ne legyen pénzem." (Charlie Munger, 2021)
 
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:50
#6
281: (hitelkártyákról)..."Nem tudsz 18-20 százalék kamat mellett kölcsönt felvenni és aztán még nyereséggel kikecmeregni."
.
#282: "10 évesen már az összes befektetési témájú könyvet kiolvastam az omahai könyvtárban, volt olyan amelyiket kétszer is. Fel kell töltened az elmédet a legkülönfélébb egymásnak feszülő gondolatokkal, majd eldönteni, hogy neked melyikük tűnik ésszerűbbnek. Aztán persze neked is be kell ugranod a mélyvízbe - fogj hát egy kis pénzt és próbáld ki saját magad a dolgot. Demo-számlán befektetni olyan mintha szerelmesregényt olvasnál ahelyett, hogy valami mást csinálnál helyette. Hamar kiderül, hogy te melyiket kedveled jobban. Minél korábban kezded, annál jobb."
.
#283: "A legjobb ha más tévedéséből okulsz. Patton tábornok mondogatta régen: "A hazádért meghalni megtiszteltetés; ügyelj hát rá, hogy másvalakit érjen ez a megtiszteltetés." ... Egy csomó hibát rendszeresen megismétlek. A legnagyobb ezek közül, helyesebben a legnagyobb kategória, hogy még kis felárat sem vagyok hajlandó fizetni üzletekért, melyekről pedig tudom, hogy tényleg kiválóak."
.
#284: "Charlie Munger volt az, aki felhívta a figyelmemet azokra az előnyökre, melyeket a dinamikus növekedésű nyereségtermelő képességgel rendelkező vállalatok jelentenek. Kétségkívül ez csak olyan cégeknél jöhet szóba, melyeknél képesek is vagyunk erről megbizonyosodni, nem pedig olyanoknál mint pld. a Polaroid vagy a Texas Instruments, melyek nyereségtermelő képessége csupán hipotetikusnak bizonyult."
.
#285: "2019-ben Berkshire 3.6 milliárd dollár társasági adót fizetett a Kincstárnak. Ugyanezen időszak alatt az Egyesült Államok kormányzata 243 milliárd dollárnyi társasági adót szedett be. Az előbbi statisztika alapján büszke lehetsz, hogy a Céged az Amerikai Egyesült Államok-beli társasági adó teljes mennyiségének másfél százalékát fizette be." [Letter to Shareholders, 2020]
.
#286: "Ahogy Wayne Gretzky* mondaná: Arrafelé haladjon amerre a korong tart és ne pedig oda tartson ahol a korong éppen halad."
 
* [Wayne Gretzky; egykori kanadai jégkorongozó, sokak szerint a sportág eddigi legnagyobb alakja.]
.
#287: "Mielőtt új befektetésre szánjuk el magunkat, mindig megfontoljuk, hogy nem volna-e jobb döntés, ha előbb a régebbieket bővítenénk tovább. Ha egy vállalat korábban már elég jó volt számunkra ahhoz, hogy belevegyünk, akkor talán kifizetődő lehet, ha megismételjük a dolgot."
.
#288: Egy nagyszerű vállalat definíció szerint attól nagyszerű, hogy még 25 vagy 30 év múlva is nagyszerű marad."
.
#289: "Akkor kell cselekedni, amikor arra alkalom adódik. Voltak időszakok az életemben, amikor sok ötletem támadt egyszerre és voltak hosszú aszályos időszakok is. Ha jövő héten eszembe jut valami, akkor cselekszem, ha meg nem, akkor nem csinálok semmit."
.
#290: "A legtöbb vállalati elemző úgy gondolja, hogy az "érték" illetve a "növekedés" fogalmai esetében két, egymással ellentétes jellemző között kell választaniuk. A mi véleményünk szerint ezek a fogalmak elválaszthatatlanul összetartoznak: a növekedés mindig a vállalati érték meghatározásának egyik komponense."
.
#291: "A befektető legfontosabb kvalitása nem az intellektus, hanem a habitus. Megfelelő a habitusod, ha nem tulajdonítasz jelentőséget annak, hogy a tömeggel, vagy a tömeggel szemben foglalsz állást."
.
#292: "Jobban jársz, ha olyan emberek társaságát keresed, akik jobbak nálad. Ha a nálad jobbakkal tartasz, akkor te is bekerülsz a vonzáskörükbe."
.
#293: "Ha golfozó vagy és minden ütésed azonnal a lyukba gurulna, akkor hamar megunnád a dolgot. Muszáj, hogy néhány ütésed a bokrok között landoljon."
.
#294: "A könyv szerinti érték azt közli veled, hogy mennyit tettek bele; az üzlet(rész) belső értéke* által pedig azt becsülöd meg, hogy mennyit lehet belőle kivenni."
 
* [intrinsic business value]
.
#295: "A 'fordulók'-nál ritkán van fordulat."
.
#296: "1971-ben a nyugdíjalap-kezelők rekordmagas arányban - a rendelkezésükre álló források 122%-át igénybe véve - fektettek részvényekbe. Mindezt ATH közelében tették, ezért ennél többet már nemigen tudtak venni. 1974-ben, amikor a piac elérte az alját, ugyanők már csupán 21% részvény-kitettségről adtak számot." (Letter to Shareholders, 1978)
.
#297: "Nem könnyű jó biztosítási üzletet vásárolni; mi azonban úgy tapasztaltuk, hogy könnyebb egy ilyet vásárolni mint létrehozni egy újat. Részünkről egyik lehetőséget sem vetjük el; annál is inkább, mivel a sikerdíj ezen a területen egészen kivételes lehet." (1979)
.
#298: "Las Vegas arra a vagyon-transzferre épült, mely olyankor keletkezik, amikor az emberek hajlandóak belebocsátkozni csekélynek tűnő, előnytelen tőkeműveletekbe."
.
#299: "Mi nem veszünk részt barátságtalan ügyletekben." (1982)
.
#300: "Szilárd meggyőződésem, hogy a dolgok kiválóan (el)intézhetők mások által."
.
#301: "Semmi logika sincs abban, ha egy vállalat rendszeresen kifizeti az eredményének 10-20 százalékát osztalékként." (Annual Meeting, 2000)
.
#302: "Egy március végén készült felmérés szerint, melyet a The Wall Street Journal mai számában tettek közzé, az áll, hogy a befektetők 41%-a a következő tíz év folyamán éves átlagban 10-20 százalékos hozamnövekedést vár a részvényeitől. A befektetők további 20%-a éves átlagban 20 százaléknál is magasabb hozamra számít. Buffett és Munger úgy gondolják, hogy ezek a várakozások vadul optimisták." (Berkshire Annual Meeting, 2001)
.
#303: "A dokim azt mondja, hogy a várható élettartamom jóval hosszabb, mint egy átlagos 70 éves személyé. Anyám 92 évig élt. Szeretem csinálni azt, amit csinálok, remek emberek vesznek körül, meg hát nem is stresszelek." (2001)
.
#304: "Nettó vagyonom jóval több mint 99%-át BRK-ban fogom tartani. Charlie-t és engem undorral tölt el az utóbbi években egyre gyakoribbá váló szituáció, hogy amíg részvényesek kénytelenek milliárdos veszteségeket elkönyvelni, addig egyes vállalatvezetők, felbeszélők* és egyéb tűzhöz közel ülők, akik mindezeket a bukásokat előidézték, egyszerűen elsétálnak egy kazalnyi pénzzel. Sőt, ezek közül sokan még vételre is biztatták a befektetőket, miközben ők maguk már szórták rájuk a saját részvényeiket, nem ritkán különféle fedőakciók mögé bújva. Szégyenükre legyen szólva: ezek a vezető beosztású személyek balek** gyanánt kezelik a részvényeseiket, nem pedig partnerként." (2001 Annual Report to Shareholders)
 
* [promoters]
** [patsies]
.
#305: "Ha rendeznének egy pénzfeldobó versenyt 310 millió orangutan részvételével, akkor azon mintegy 300 ezer orangutánnak sikerülne 10-es nyerő sorozatot dobnia; így a következő pénzfeldobó versenynél ők lennének a favoritok. A mi dolgunk itt megbizonyosodni afelől, hogy nem szerencsés orangutanokat alkalmazunk." (Annual Meeting, 2013)
.
#306: "Az emberek közötti politikai vitákat mindig is terméketlennek tartottam. Egyik felük egyetért, másik felük meg nem." (2013)
.
#307: "Piaci pánikok esetén Berkshire ingyenes hívószáma mindig működik."
.
#308: "Ő republikánus, én meg a demokrata vagyok!"
 
[WB-sziporka a 2013-as közgyűlésen, amikor Ch. Munger kifejtette, hogy ő - mármint Munger - inkább azt szeretné látni, hogy az USA-beli vállalatok adóterhei csökkennek]
.
#309: "A vállalat ügyvezetőjének kellene lennie a vezető kockázati igazgatónak is. Berkshire esetében én vagyok a kockázati igazgató. Az ügyvezető legfontosabb feladatai: tőkeallokáció, vezető tisztségviselők kiválasztása, valamint a vezető kockázati igazgató feladatainak ellátása." (2012)
.
#310: "Alapvetően úgy mondanám, hogy mi most hajóskapitányok vagyunk a legnagyobb vihar közeledtekor, melyet valaha láttunk. Keresztül akarunk jutni a viharon, és mindezt lehetőleg egy nagy halom likvid tőke birtokában. Nem megyünk bele abba a játékba, hogy: "Óóó ez pompás, minden gajra megy, gyerünk siessünk, költsük el az összes tartalékunkat akvizíciókra!" (Charlie Munger a koronavírus-válságról, 2020. április)
.
#311: "Olykor az alulértékeltség ordító, máskor meg a felülértékeltség. Az idő túlnyomó többségében valahol a kettő között vagyunk." (2010)
.
#312: "Vannak időszakok, amikor még egy olyan nagyvállalat is mint a Coca-Cola alulárazottá válik a piacon ahhoz képest, mint amit nyújtani tudna a részvényeseinek. Vannak időszakok, amikor ezt mi képesek vagyunk észrevenni, és vannak időszakok, amikor nem. Amikor képesek vagyunk ezt észrevenni, olyankor erősen beleállunk a dologba. A Coca-Colát pld. sok-sok hónapon keresztül vettük és csak vettük; annyit vettünk belőle amennyit csak tudtunk... mi vettük meg durván a napi forgalom harmadát minden áldott nap, hónapokon keresztül... (elgondolkodik)... Nos, nagyon agresszívek voltunk a Coca-Cola vételeink folyamán." (Charlie Munger interjú, 2010 körül)
.
#313: "...Olyan ez mint egy galandféreg, mely a gazdaságunk testén élősködik."
 
[WB válasza egy 2010-es interjú közben, mikor arról kérdezték őt, hogy mit szól ahhoz h. az USA egészségügyre fordított költsége a GDP 17%-át teszi ki, míg más országokban ez maximum 10%] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#314: "Nagyon fontos a helyes pénzügyi szokások kifejlesztése az élet korai szakaszában." (2010)
.
#315: "Nem lehetséges olyasmi, hogy magas GDP-arányos deficittel rendelkező országok hosszabb távon is elkerülhessék a fizetőeszközük értékének csökkenését." (2010)
.
#316: "Módfelett nehéz fennálló kultúrákat megváltoztatni."
.
#317: "Mi senkinek sem adunk olyan feladatokat, melyek meghaladják a képességeit." (Berkshire közgyűlés, 2009)
.
#318: "Az igazság az, hogy ha az Egyesült Államok usd-ben adósodik el, akkor nem tud fizetésképtelenné válni." (2010)
.
#319: "A cégvezetőknek tanulniuk kellene a befektetést. Vannak céges ügyvezető barátaim, akik külsős tanácsadók révén intézik a személyes befektetéseiket, mivel bizonytalanok abban, hogy miként értékeljék a Coca-Colát vagy a Gillette-et, ezért inkább összevissza megvesznek mindenfélét; ha viszont felbukkan náluk egy befektetési bankár valami mutatós prezentációval, ugyanez a cégvezető 1 órával később már hajlandó belemenni egy 3 milliárd dolláros akvizícióba. Rendkívüli jelenség bizonyos cégvezetők készségessége a milliárd dolláros vételekkel kapcsolatban olyankor, amikor a személyes vagyonukból még 10.000 dollárnyi befektetést sem hajlandóak önállóan allokálni. Pedig a kétféle ügylet alapjában véve ugyanaz." (2005)
.
#320: "Nem vagyunk jók a piaci előrejelzésekben. Abban viszont jók vagyunk, hogy mikor kapunk jó értéket." (2005)
.
#321: "Berkshire mindig is egy pénzügyi erődítmény marad. Ami az ügymenetet illeti, lesznek drága tévedéseim bizonyos elköteleződéseket illetően, továbbá sok lehetőséget ki is fogok hagyni, melyeket észre kellett volna vennem. Lesznek idők amikor a részvényünk árfolyama bukdácsolni fog, mikor a befektetők elfordulnak a részvénypiactól. Azt viszont sohasem fogom megkockáztatni, hogy kifogyjunk a készpénzből." (2018, Annual Meeting)
.
#322: "Nem szeretjük a feleslegesen sok készpénzt, viszont még kevésbé szeretünk buta üzletekbe bocsátkozni." (2006)
.
#323: "Az Intelligens Befektető, 8. és 20. fejezet; ezeket ajánlom leginkább. Ha az ott leírtakat abszorbeálod*, nem leszel többé lemming." (Annual Meeting, 2008)
 
* [absorb] WB nem véletlenül használja itt a természettudományokban használatos "abszorbeál" kifejezés
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:48
#5
#234: "Elgondokodtató, hogy a vállalati srv-akciók bejelentésekor szinte sohasem közlik azt az árat, mely felett már elállnának a visszavásárlási akciótól. Nyilván egészen más a helyzet, amikor a menedzsment egy külső akvizícióra készül. Utóbbi esetben az ár mindig ügydöntő fontosságú."
.
#235: "Fontos megjegyezni, hogy két esetben nem érdemes srv-akciókon töprengenie a menedzsmentnek, még akkor sem, ha a vállalat részvényei alulértékeltek. Az egyik, amikor a vállalatnak minden rendelkezésre álló pénzre szüksége van a tevékenysége védelmére vagy kiterjesztésére, és eközben kényelmetlen volna a további adósságnövelés. Ebben az esetben a cégen belüli forrásokból végzett finanszírozásnak kellene elsősorban érvényesülnie. Mindez természetesen azt feltételezi, hogy a tervezett kiadások után a vállalat jövője biztosítottnak tekinthető. A másik - sokkal ritkább - eset az, amikor egy külső üzlet(rész) vásárlása (vagy valamilyen egyéb más befektetési lehetőség) sokkal nagyobb értéknövekedéssel kecsegtet, mint a sajátrészvény-visszavásárlás. Régebben Berkshire-nek gyakran kellett választania a fenti két alternatíva közül. A holding jelenlegi mérete mellett már nem valószínű, hogy a dilemma ebben a formában még felmerül. Végül a javaslatom: mielőtt az ügyvezető és az Igazgatótanács egyáltalán elkezdi fontolgatni az srv-t, álljanak körbe, fogják meg egymás kezét és egybehangzóan mondják ezt: "Ami okos döntés egy bizonyos áron, az buta döntés egy másikon." ..."
.
#236: "...Összegezzük tehát röviden Berkshire srv-gyakorlatát: Felhatalmazásom van arra, hogy nagy mennyiségű BRK részvényt vásárolhassak a könyvszerinti érték 120%-a vagy az alatt, mivel az Igazgatótanács arra a következtetésre jutott, hogy ezen a szinten a visszavásárlás azonnali és konkrét haszonnal jár a hosszú távon elkötelezett részvényeseink számára. A mi becslésünk alapján a 120%-os BVPS jelentős diszkontot jelent Berkshire belső értékéhez képest, az alkalmazott spread pedig helyénvaló, mivel a belső érték pontos kiszámítása nem lehetséges." (2017 febr.)
.
#237: "Szélkakasként nem fogsz tudni meggazdagodni."
.
#238: "Ha rátermett menedzsmented van egyenes jellemű személyekkel, akiknek a szenvedélye az üzlet, akár tucatszor is beszámoltathatod őket naponta és mégis le fogsz tudni dőlni szunyókálni délutánonként."
.
#239: "Személyek értékelésénél három dolgot vizsgálsz elsősorban: tisztesség*, intelligencia és energia. Ha az első hiányzik, a másik kettő padlóra küld téged."
  
* [integrity]
.
#240: "A részvénypiac arra való, hogy szolgáljon neked, nem pedig arra, hogy utasításokat adjon."
.
#241: "A diverzifikálás védekezésül szolgál a tudatlanság ellen. Ha biztosra akarsz menni abban a tekintetben, hogy semmi rossz ne érhessen a piacokon, akkor legyen a tulajdonodban mindenféle dolog. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Teljesen józan ez a hozzáállás olyasvalaki részéről, aki nem tudja, hogyan kell vállalatokat értékelni."
.
#242: "A téves megítélés pszichológiájával úgyszólván akaratom ellenére kellett közelebbi kapcsolatba kerülnöm: egészen addig elutasítottam, míg rá nem jöttem, hogy ez a [hibás] beállítódásom egy csomó pénzembe került addig." (Charlie Munger)
.
#243: "A piac csupán referenciapontként szolgál arra vonatkozóan, hogy megmutatkozzék, ha valaki éppen hülyeséget csinál."
.
#244: "Túl sokat fizettünk a Kraft-Heinz-ért. Több tekintetben is hibáztam." (2019. feb. 25.)
.
#245: "Az emberek mindig megpróbálják megakadályozni, hogy a helyes dolgot tedd, ha az a szabályoktól eltér."
.
#246: "A piac rövid távon szavazógép, hosszú távon pedig mázsáló mérleg."
.
#247: "Nem zavar, hogy nem csíptük nyakon régebbről az Amazont, mivel az a fickó amúgy is egy csodabogár; az ilyenektől inkább távol tartom magam. Viszont egy igazi seggfej vagyok, hogy a Google-t nem vettük észre időben. Azt jól elkúrtuk." (Charlie Munger, 2019, Berkshire részvényesi közgyűlés)
.
#248: "Nem amiatt lettünk ilyen gazdagok, hogy mindig megtaláltuk a legjobb befektetéseket, hanem amiatt, hogy a legrosszabbakat elkerültük." (Charlie Munger)
.
#249: "A legrosszabb vállalatok azok, melyek gyorsan nőnek, aztán a további növekedésükhöz jelentős mennyiségű tőkét igényelnek, végül pedig semmi vagy alig valami pénzt keresnek. Vegyük a légitársaságokat. Ebben a szegmensben gyakorlatilag a Wright fivérek óta mindennemű tartós versenyelőny csalókának bizonyult."
.
#250: "Az államháztartási hiány problémáját öt perc alatt meg tudnám oldani. Egyszerűen elfogadtatnék egy olyan törvényt, mely minden hivatalban lévő kongresszusi képviselő újraválasztását megtiltja, mihelyt a hiány túllépi a GDP három százalékát*. "
 
* [az USA idénre tervezett ktsgvetési hiánya a GDP 4.2%-a. Tavaly 3.9%, 2017-ben 3.5% volt] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#251: "Emberek, akiknek szántóföld, esetleg bérház (bérlakás) van a tulajdonukban, melyek mellett évtizedeken át gondtalanul elüldögélhetnének, gyakran lázas sietségbe váltanak át, amikor meglátják a részvényárfolyamokat és olvassák a piaci kommentárokat. Úgy érzik, hogy a sorok között éppen nekik üzennek: "Ne üldögéljen tétlenül! - Csináljon már valamit ön is!"... Az ilyen 'befektetők' számára aztán a likvid vagyontárgyuk korlátlan előnye igen gyorsan átokká válik."
.
#252: "A gazdagságom a következő elemek kombinációján alapszik: Amerikában születtem, rendelkezem néhány előnyös génnel, továbbá létezik olyasmi, hogy kamatos kamat. Magam és két gyermekem például megütötte a főnyereményt abban a játékban, melyet én csak "petefészek-lottó"-nak nevezek. 1930-ban annak a valószínűsége, hogy az Egyesült Államokban születek, 30:1 körül volt. Akkoriban még az is meglehetősen sokat számított, hogy valaki fehér férfiként nőhetett fel. A szerencsémet tovább fokozta, hogy olyan piacgazdaságban nevelkedtem, mely olykor ugyan torz eredményeket produkál, viszont általánosságban mégis megfelelően működik. Olyan gazdasági berendezkedésű országban dolgozom, melyben azok, akik a háborús csatatéren megmentik a bajtársuk életét, emlékérmet kapnak, vagy ahol nagyszerű tanárok köszönő leveleket kapnak jutalmul a szülőktől, míg azoknak, akiknek feltűnik, hogy bizonyos értékpapírok félre vannak árazva, alkalmanként milliárdos összegek ütik a markukat.
Rövidre fogva a dolgot, teljesen esetleges, hogy valaki a sors-játékban a hosszú vagy a rövid gyufaszálat húzza."
.
#253: "Az Élet olyan mint a hógolyó-gurítás. A lényeg, hogy közben jól tapadjon a hó, és hogy brutál hosszú legyen a domboldal."
.
#254: "Ma már nehéz elhinni, de a legtöbb intézményi befektető az 1970-es évek elején igen kevés jelentőséget tulajdonított a vállalatok értékelésének a részvényvásárlásaik folyamán. Ezek a befektetők akkoriban épp egy új közgazdasági teória igézetében voltak, melyet neves egyetemi tanárok hirdettek: eszerint a tőzsde immár annyira hatékony lett, hogy a vállalatok értékelése - sőt még az ezen való puszta gondolkodás is - semmiféle szerepet nem játszik többé a befektetéseknél. Mi nagyon sokat köszönhetünk ezeknek a tudósoknak, hiszen mi nyújt nagyobb előnyt bármely szellemi párbaj folyamán - legyen az bridzs, sakk, vagy akár részvények kiválasztása -, mint az olyan ellenfél, akinek azt tanították, hogy a gondolkodás energiapocsékolás?"
.
#255: "Vannak férfiak, akik a Playboy-t olvassák. Én az éves beszámolókat."
.
#256: "Hatalmas a különbség két vállalat között, ahol az egyik sok tőkét igényel a növekedéséhez, míg a másik úgy nő, hogy közben nincs szüksége tőkére."
.
#257: "Bármely befektetésed rossz üzletté válhat, ha túl sokat fizetsz érte."
.
#258: "A pénz olyan a cégek számára mint az oxigén az embereknek: nem gondolnak rá amíg van, viszont erre az egyre gondolnak csak, amikor elfogy."
.
#259: "Mi nem vásárolunk be olyan cégekből, ahol valaki az EBITDA-t emlegeti. Ha a cégeket két csoportra osztjuk, azokra akik alkalmazzák az EBITDA mérőszámát, illetve azokra akik nem, akkor az a gyanúm, hogy az első csoportba tartozó cégek esetében jóval több csalásra lehetne bukkanni."
.
#260: "Elképeszt, hogy mennyire elterjedt az EBITDA használata. Ezzel próbálják felcicomázni a céges beszámolókat."
.
#261: "Az EBITDA népszerűsítése különösen ártalmas eljárás. Azt akarják sugallni vele, hogy az értékcsökkenés valójában nem is költség, mivelhogy nem készpénz jellegű kiadás. Ez badarság. Valójában az értékcsökkenés kifejezetten ocsmány költségfajta, mivel a készpénz még azelőtt lett kiadva, hogy az érte kapott eszköz bármilyen hasznot hajtott volna a vállalatnak."
.
#262: "Megengedhetjük magunknak azt, hogy pénzt veszítsünk. Akár még sokat is. Azt viszont nem engedhetjük meg magunknak, hogy veszítsünk a jó hírnevünkből. Abból még jottányit sem."
.
#263: "20 évbe is beletelik mire jó hírnévre teszel szert, amit aztán 5 perc alatt lerombolhatsz. Ha ezt felfogtad, egyből másképp állsz a dolgokhoz."
.
#264: "Ne feledje, hogy az értéktőzsde mániás depresszióban szenved."
.
#265: "Inkább hagyunk futni érdekes lehetőségeket, semmint hogy a mérlegünket túl sok kölcsöntőkével terheljük meg."
.
#266: "Azoknál a milliárdosoknál, akiket ismerek, a pénz csupán felszínre hozta az alapvető jellemvonásokat. Aki már azelőtt is tökfilkó volt, hogy pénze lett, az 1 milliárd dollárral a zsebében is tökfilkó maradt."
.
#267: "A tőzsde egy árverési piac, ahol hülye dolgok történhetnek."
.
#268: "25 személy dolgozik nálunk; és ha visszamész a múltba, ugyanazt a 25 személyt láthatnád. Pontosan ugyanazokat. Berkshire-nél nincsenek bizottságok; nincs marketingfelelős, nincs befektetési kapcsolattartó. Nálunk nincs jogi tanácsadó. Semmi olyat nem találsz itt, amit máshol puszta formalitásból csinálnak."
.
#269: "Régebben Sir Isaac Newton megalkotott számunkra három mozgástörvényt, ami egy zseni műve volt. Viszont Sir Isaac tehetsége már nem terjedt ki a befektetésekre is: a South Sea-buborék folyamán rengeteg pénzt veszített, amit később így kommentált: "Ki tudom számítani a mennyei testek mozgását, de képtelen vagyok kiszámítani az emberi őrültséget." Ha nem érte volna őt akkora trauma a veszteségei miatt, akkor talán felfedezhette volna a negyedik mozgástörvényt is: A befektetők egésze számára a hozam csökken, amikor a mozgás fokozódik."
.
#270: "Hatalmas helyzeti előnyt jelent, ha valakinek csak relatív kevés pénze van (a befektetéshez). Úgy vélem, hogy 1 millió dollárral évente 50%-os hozamot tudnék csinálni. Sőt, nemcsak hogy úgy vélem, hanem tudom, hogy meg is tudnám tenni. Ebben biztos vagyok." (Business Week, 1999)
.
#271: "Valójában öt perc alatt meg tudjuk mondani, hogy érdekel-e minket valami." (1997)
.
#272: "Ha mégoly régóta ülsz is egy pocsék papírban, melyet esetleg olcsón vettél, az eredmény attól még ugyanolyan pocsék marad."
.
#273: "A japán cégek sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) jellemzően alacsony. Egy csomó vállalatuk működik 4-5-6%-os ROE mellett. Nehéz ügy befektetőként sok pénzt keresni, ha a vállalat amiben ülsz, nem keres sokat."
.
#274: (etikai döntésekről)..."Ha nem vagy biztos benne, hogy valami helyes-e avagy helytelen, gondold át, hogy szeretnéd-e ha bemondanák a másnap reggeli hírekben."
.
#275: "Nem akarok olyan vállalatba fektetni, melyben nem vagyok rendkívüli mód biztos. Tehát ha rendkívüli módon biztos vagyok benne, akkor feltehetően nem is fog hihetetlen hozamokkal kecsegtetni. Miért is hozna 40%-ot évente egy könnyen felismerhető lehetőség? Épp' ezért nem is a gigahozam az, ami a szemünk előtt lebeg. Ami viszont a szemünk előtt lebeg, hogy ne veszítsünk soha semmit."
.
#276: "Az eszköznehéz vállalatok jellemzően alacsony megtérülésűek. Ezek a megtérülések* gyakran arra sem elegendőek, hogy az adott vállalat(ok) inflációs veszteségeit pótolják; nem beszélve a növekedés költségeiről, a tulajdonosok számára történő juttatásokról vagy az új akvizíciók tőkeigényéről."
 
* [returns]
.
#277 (bővített #257): "Bármely befektetésed rossz üzletté válhat, ha túl sokat fizetsz érte. Azt viszont nem tudod megtenni, hogy bármely befektetést jó üzletté változtass, ha keveset fizetsz érte. Ez nagyjából egybevág azzal, ahogy én is indultam egykor a befektetések világában. Hamvadó szivarvég-üzletekkel* boltolni, vagy eleve döglődő cégeket vásárolni majdnem semmiért nem vonz minket többé. Jó vállalatokat próbálunk vásárolni, illendő áron."
 
* [cigar-butts]... Ez egy Benjamin Graham által kultivált befektetési technika volt WB tanulóéveiben. Olyan cégeket kerestek, melyek erősen átmentek már az extrém fejőstehén fázisba a leszálló águk folyamán, és közben átmenetileg jelentősen alulértékeltté váltak; ezzel megnyílt a lehetőség egy utolsó ár-érték alapú felívelés kiaknázására. WB később elfordult ettől a módszertől, mert veszélyesnek és hosszabb távon hiábavalónak tartotta. [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#278: "Valahányszor csak meglátod az EBITDA kifejezést, nyugodtan helyettesítsd be a 'kamu eredmény' fogalmával." (Charlie Munger)
.
#279: "Ha kétségei támadnak egy kiszemelt eszköz jövőbeli nyereségének hozzávetőleges becslése kapcsán, felejtse el a dolgot és lépjen tovább."
.
#280: "Maradj mértéktartó és ne akarj 'nagyot kaszálni'. Ha gyors profittal kecsegtetnek, gyorsan mondj nemet."
.
#281: (hitelkártyákról)..."Nem tudsz 18-20 százalék kamat mellett kölcsönt felvenni és aztán még nyereséggel kikecmeregni.
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:47
#4
#144: "Egy érvelés szerint túl sok a kérdőjel a közeljövővel kapcsolatban; nem volna jobb esetleg várni, míg a dolgok kitisztulnak kissé? Ismeri a mantrát: "Várjon amíg a jelenlegi bizonytalanság elmúlik", stb. Mielőtt túl hamar bedőlne ezeknek, fontoljon meg két kellemetlen tényt: a jövő sohasem tiszta, a jókedvű egyetértésért pedig nagy árat kell fizetni. A bizonytalanság valójában a hosszú távú, értékalapú befektető barátja."
.
#145: "Berkshire esetében én vagyok az, aki megnyit, és ugyanúgy én vagyok az is, aki figyelemmel kísér minden egyes derivatív kontraktust a könyveinkben... Ha Berkshire valaha is bajba kerülne, az egyedül az én hibám lesz, nem pedig valamiféle kockázati bizottság vagy kockázati igazgató hibás helyzetértékelésének következménye."
.
#146: "A befektetési döntéseinket a a valószínűségek legelőnyösebb kombinációinak értékelése alapján hozzuk."
.
#147: "Úgy vélem, annak a valószínűsége, hogy Berkshire bármilyen esemény miatt pénzügyi problémákkal szembesüljön, lényegében nulla. Mi mindig fel leszünk készülve egy ezeréves özönvízre; sőt, ha ez bekövetkezne, szívesen adunk majd el életmentő mellényeket a felkészületlenek számára."
.
#148: "Hosszú évek óta úgy csinálok pénzt, hogy megfelelő személyek által irányított jó cégekben vásárolok részesedést, vonzó árak mellett. Nem próbálkozok olyasmivel, hogy beleveszek a piacba valahol, hogy aztán másik ponton eladjak."
.
#149: "Nyersanyagokhoz-hasonló termékeket áruló cégek részvényei mellé nyugodtan mellékelhetnék a következő figyelmeztető címkét: 'A verseny veszélyes az egészségre.' "
.
#150: "Semmi sem bódítja el hathatósabban az ésszerűséget, mint nagy adag, könnyen-jött pénz."
.
#151: "A bitcoin-t nem lehet értékelni, mivel nem teremt értéket."
.
#152: "Az éberség azt a fajta képességet jelenti, amikor nyugodtan ülsz a seggeden, míg a nagy lehetőség tálcán kínálja magát". (Charlie Munger)
.
#153: "Semmi probléma az olyan befektetővel, aki tudatlan és ezzel tisztában is van. A probléma ott kezdődik, amikor tudatlan vagy, de mégis úgy gondolod, hogy tudsz valamit."
.
#154: "Sikeres befektetőként függetleníteni kell tudnod magad a környezetedben lévő személyek félelmétől és kapzsiságától, noha ez csaknem lehetetlen."
.
#155: "Egy befektető alapvető képessége kell legyen válogatott cégek helyes értékelése. Vegye észre a "válogatott" szót. Nem kell minden egyes cég szakértőjének lennie, sőt még sok cégé sem. Csupán a kompetenciája körébe tartozó vállalatok helyes értékelése a feladat. A kompetenciakör nagysága nem igazán fontos; a kör határainak pontos ismerete viszont életbevágó."
.
#156: "A piacon egy csomó zakkant emberrel van dolgod; olyan ez mint egy nagy kaszinó, ahol rajtad kívül mindenki piál. Ha te közben beéred egy üveg kólával, nyert ügyed van."
.
#157: "Ha esetleg vásároltál aranyat Krisztus idejében és kiszámolod a kumulált értéknövekedési rátáját (a mai napig bezárólag), akkor néhány tized százalék lesz az eredmény."
.
#158: "A bitcoin gyaníthatóan felfokozott patkányméreg."
.
#159: "Ha valamit túl nehéznek találunk, békén hagyjuk és előveszünk egy másikat. Mi lehet ennél egyszerűbb?" (Charlie Munger)
.
#160: "Csaknem bizonyossággal állíthatom, hogy a kriptovaluták csúnyán fogják végezni." (2018 január)
.
#161: "Az alacsony kamatok igazságtalanok a hosszú ideje megtakarítók számára, viszont kedvezőek a Berkshire Hathaway itt ülő részvényesei számára. Mi itt érdemtelen* emberek csoportja vagyunk és reméljük azok is maradunk."
 
* [undeserving people]... WB-re jellemző szójáték
.
#162: "A nemzet adóssága GDP-arányosan alacsonyabb, mint a II. világháború végén. Mindig a GDP-vel összevetve kell ezt nézni."
.
#163: "Ha a befektető túl magas áron vásárol részesedést egy remek vállalatban, ezzel akár a teljes rákövetkező évtized kedvező üzletmenetének eredményeit is meg nem történtté teheti."
.
#164: (Kínáról)..."Amit az utóbbi 50-60 év alatt elértek, az abszolút gazdasági csoda. Sohasem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet. Az igazság az, hogy ugyanolyan eszesek mint mi, ugyanolyan keményen dolgoznak mint mi, és a gazdasági növekedésük százalékos alapon - alacsonyabb bázisról indulva ugyan - még jó ideig túlszárnyalhatja a miénket. Nagyszerű gazdasági jövő elé néznek, ahogyan mi is." (2018)
.
#165: "A spekuláció olyankor a legveszélyesebb, mikor a legkönnyebbnek tűnik."
.
#166: "Úgy véljük, hogy már maga az "értékalapú befektetés" fogalma is terjengős. Mi a "befektetés", ha nem az érték keresése az igazoltan még éppen elégséges pénzösszeg megfizetése ellenében? Tudatosan többet fizetni egy részvényért a kalkulált értékénél - abban a reményben, hogy később majd magasabb áron eladhassuk - spekulációnak nevezendő (ami persze sem nem illegális, sem nem immorális, sem pedig - szerintünk - pénzügyileg kifizetődő)".
.
#167: "Olyan vállalatokat keresek, melyeknél úgy gondolom, hogy ki tudom következtetni milyenek lesznek 10-15 év múlva. Vegyük a Wrigley's* rágógumit. Nem gondolnám, hogy az internet meg tudja majd változtatni, hogy az emberek hogyan rágózzanak."
 
* [A Wrigley-t (WWY) 2008-ban megvásárolta a MARS (Zrt), majd a Wrigley-t kivezették a tőzsdéről. WB hatalmasat kaszált.] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#168: "A legjobb vállalatvezetők a cégükkel foglalkoznak a legszívesebben, mintsem hogy üzleti ebédeken vegyenek részt, vagy hogy golfpályákon találkozgassanak egymással."
.
#169: "Egy remek vállalatnak barátja az idő, egy középszerűnek viszont az ellensége."
.
#170: "Régóta az a véleményünk, hogy a tőzsdei prognoszták egyetlen haszna, hogy mellettük még a jósok is profiknak tűnnek. Charlie és én ma is úgy gondoljuk, hogy a (rövidtávú) piaci előrejelzések mérgezőek, ezért valami biztonságos helyen kellene tárolni őket, ahol gyerekek, illetve a tőzsdén gyerekként viselkedő felnőttek nem férnek hozzájuk."
.
#171: "Csak akkor szállok be, ha ismerem az értéket. Ezernyi tőzsdei cég van, melyeknek nem ismerem az értékét. Amelyeknél viszont ismerem, ott képben vagyok. Csak úgy véletlenségből meg egyébként sem talál telibe az ember. Ha valaki bejön az ajtón és 150-175 kg között van a súlya, egyből látom, hogy kövér, nem kell tudnom, hogy pontosan 164 kiló."
.
#172: "Egy vállalat értékelése részben művészet, részben tudomány."
.
#173: (Charlie Munger beszólása Buffett-nek)..."Úgy vélem nagyon jó jel, hogy belevettél ebbe az Apple-cuccba. Ez két dolgot jelenthet: vagy megbolondultál, vagy tanulsz. Részemről a tanulásra szavazok, mint lehetséges magyarázatra."
.
#174: "Úgy rémlik, az öt legnagyobb amerikai vállalat összesített piaci kapitalizációja úgy 2.5 billió dollár körül van jelenleg. Ha veszed ezt az öt céget, lényegében bármiféle saját tőke nélkül is működőképesek volnának." (2017)
.
#175: "Az évek folyamán Charlie és én rengeteg nagyszabású könyvelési csalást láttunk. Csak kevés elkövető lett felelősségre vonva, a zömét észre sem vették. Sokkal egyszerűbben lehet nagy összegeket lopni egyetlen toll segítségével, mint kisebb összegeket fegyverrel."
.
#176: "Első szabály: Sose veszítsen pénzt. Második szabály: Mindig tartsa észben az első szabályt." *
 
* [A fenti szabályok annak ellenére érvényesek, hogy pld. 2008/2009-ben a BRK.A/B átmenetileg 50%-ot meghaladó mínuszban is volt] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#177: "(Csak) olyan cégbe fektessen, melyet akár egy tökfej is el tud vezetni, mivel egy szép napon úgyis ez fog történni."
.
#178: "A tőzsdén aktívan kereskedő személyt 'befektető'-nek nevezni olyan, mintha az egyéjszakás kalandok megszállottját 'romantikus alkat'-nak hívnánk."
.
#179: "Charlie és én még akkor is buy & hold-ot alkalmaznánk, ha egy teljes adómentességet élvező vállalkozást irányítanánk."
.
#180: "A sikeres befektetéshez idő, fegyelem és türelem szükséges. Nem számít mekkora a tehetség vagy az igyekezet, bizonyos dolgokhoz egyszerűen idő kell; attól, hogy kilenc nőt teherbe ejtesz, még nem születik gyereked 1 hónap múlva."
.
#181: "A befektetéseknél nem az számít, hogy mennyit tud egy adott személy, hanem inkább az, hogy mennyire valósághűen méri fel azt, amit nem tud."
.
#182: "Ha valamit csak azért veszel mert abban reménykedsz, hogy holnap amikor felkelsz magasabban lesz az ára, akkor ahhoz az kell, hogy többen jöjjenek a cuccba mint amennyien otthagyják. És ezt elérheted és akár még öngerjesztő is lehet a folyamat egy darabig, sőt akár egészen elképesztő számokig is elmehet, de aztán persze rossz vége lesz... így hát a kriptovalutáknak is csúfos végük lesz. Aztán amellett, hogy ez az eszköz értékalapon semmit sem termel, ott van az a probléma is, hogy bevonz egy csomó sarlatánt meg mindenféle fazont, akik aztán létrehoznak rá különféle tőzsdéket meg amit még akarnak. Aztán jönnek a kufárok, akik jó alkalmat látnak a cuccban arra, hogy alaposan megkopasszák a gazdagodni vágyó, de az egészből egy kukkot sem értő népet, akik előtte azt hallották, hogy a szomszéd is a cuccon gazdagodott meg. Rossz vége lesz ennek." (2018 május, részvényesi közgyűlés)
.
#183: "...Meg sem fordult a fejemben, hogy a 2008 végén kialakuló pánik idején eladjam a farmomat vagy a New York-i ingatlanomat, pedig nyilvánvalónak tűnt, hogy komoly recesszió fenyeget. Ha pedig lett volna egy 100%-ig a tulajdonomban lévő cég, melynek jók a jövőbeli kilátásai, szintúgy balgaság lett volna a kiszórását fontolgatnom. Így hát miért is kellett volna eladnom a holding által birtokolt részvényeket, melyek nagyszerű cégek kisebbségi üzletrészei voltak? Nyilván lehetett köztük olyan is, mely alkalmasint csalódást okozhat, de összességében biztosan jól fognak szerepelni. Komolyan elhitte azt bárki akkoriban, hogy a Föld majd fogja magát és elnyeli ezeket az értékteremtő eszközöket mindazzal a végtelen emberi találékonysággal együtt, mely Amerikát jellemzi?"
.
#184: "Amikor megfontolt vásárlás helyett a jövőben lehetséges árváltozásra koncentrálsz, akkor spekulálsz. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Mindamellett tudom, hogy én képtelen vagyok sikeresen spekulálni, továbbá bizonyos szkepszissel viseltetem azok iránt, akik azt állítják, hogy képesek ilyesmire. A pénzfeldobásnál a résztvevők egyik fele mindig megnyeri az első kört; az első kör nyertesei azonban semmiféle profitra nem számíthatnak, ha tovább folytatják a játékot. Egy (közel)múltban éppen dráguló eszköz soha nem jelent garanciát a további drágulásra."
.
#185: "A meccset azok a játékosok nyerik, akik a pályát figyelik, és nem azok, akik le sem tudják venni a szemüket az eredményjelző tábláról. Ha képes vagy élvezni a szombatokat és vasárnapokat anélkül is, hogy közben a részvényárakat vizslatnád, próbáld ki ugyanezt a hétköznapokon is."
.
#186: "Ha éppen semmit sem találunk, ami a kompetenciakörünkbe tartozik, eszünkbe sem jut tágítani a kört. Várakozunk."
.
#187: "Nem az adósság önmagában tipor el egy országot vagy egy vállalatot. Sokkal inkább az adósság folyamatos növekedése a bevétel függvényében az, ami a bajt okozza."
.
#188: ("biztonsági ráhagyás"-ról)..."Ne próbálj áthajtani egy 10 tonna teherbírású hídon a 9.8 tonnás járműveddel. Inkább kerülj egy keveset a következő hídig, amelyik már 15 tonna teherbírású."
.
#189: "A "biztonsági ráhagyás" koncepciója a mi esetünkben azt jelenti, hogy nagyobb értéket kapunk annál, mint amennyit fizetünk érte." (Charlie Munger)
.
#190: "Olyankor adunk el, amikor úgy gondoljuk, hogy az üzlet(rész) gazdasági jellemzőit újra kell értékelnünk. Vásárláskor vélhetően volt egy elképzelésünk a vállalat hosszú távú versenyelőnyével kapcsolatban, melyet időközben átértékeltünk. Ez nem azt jelenti, hogy azt gondolnánk, hogy a vállalat valamiféle baljós időszak elé nézne vagy ilyesmi. Úgy véljük, hogy a McDonalds*-nak fényes jövője van. Úgy gondoljuk, hogy a Disney-nek is fényes jövője van; és még sorolhatnám. Viszont azt is gondoljuk, hogy ezen vállalatok versenyelőnye többé nem olyan számottevő, mint a kezdeti vásárláskor."
 
* [Berkshire 1995-1998 között tartott McDonalds részvényeket, majd 1999 folyamán teljesen megvált tőlük. Ha valaki megnézi az akkori idők MCD chartját, akkor láthatja, hogy WB éppen egy nagy korrekció előtt szállt ki a vállalatból 40 USD táján, így tkp. "igaza volt". Mindez nem változtat azon a tényen, hogyha türelmesen benne marad egészen a mai napig, akkor csupán az azóta járó kumulált osztalékból már több hozama volna mára, mint az eredeti részvénypakk teljes bekerülési ára. A McDonalds pillanatnyi árfolyama egyébként 183 USD] [ᵈᵍʸᵘˢᶻᶦ]
.
#191: "Úgy gondolom, hogy 50 év múlva is az amerikai dollár lesz a világ tartalékvalutája." (2015, Berkshire Hathaway részvényesi közgyűlés)
.
#192: "Szeretnék többet befektetni Németországban. Minél nagyobb vállalatba, annál jobb." (2017)
.
#193: "Soha ne tegye kockára azt amije van és amire szüksége van, valami olyasmiért, amije nincs és amire semmi szüksége."
.
#194: "Ahogy Ön is hallja, állítólag bizonytalan korban élünk. Tudja mit? Minden korszak bizonytalan. Úgy vélem, hogy 2007 is bizonytalan korszak volt, csak nem tudtuk. 2001. szeptember 10-én is
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:45
#3
#77: "Nos, úgy gondolom, hogy a legnagyobb tévedés, ha valaki nem tanulja meg elég korán, hogy hogyan kell megtakarítani. Mivel a megtakarítás egy szokás. Aztán a másik, a meggazdagodás. Viszonylag könnyű apránként jómódúvá válni. Ellenben meglehetősen nehéz dolog gyorsan meggazdagodni."
.
#78: "Rengeteget tévedek... és még fogok is. Ez a játék része. Arra kell csupán ügyelnem, hogy a jó döntéseim többségben legyenek a rossz döntéseimmel szemben."
.
#79: "Meg kell tudnom indokolni a tévedéseimet. Ehhez az kell, hogy csak olyat tegyek, amit értek is."
.
#80: (futballról)... "Ha a középszer uralkodik és a haveri kör ül a vezetőségben, akkor bízvást mondhatjuk, hogy nem ez a legjobb módja annak, hogy a csapat feljusson a felső ligába. Ha a tréner 11 vacak játékost küld pályára, gyorsan elküldik. A vezetőséget viszont soha nem küldik el pusztán azért, mert gyenge az ügyvezető. Ez az oka, hogy ezen a területen nincs öntisztulás, mint ahogy más szakmák esetében az természetes volna."
.
#81: "Egy csapat számára sokkal fontosabb az elsőrangú személyi állomány, semmint függelmi organigramokat készíteni arról, hogy ki kinek tartozik beszámolási kötelezettséggel."
.
#82: "Ha nálunk alacsonyabb embereket alkalmazunk, akkor törpék vállalkozása leszünk. Viszont ha nálunk magasabbakat, akkor meg óriásoké."
.
#83: "Ne vásároljon részvényeket ha úgy gondolja, hogy egy gyors lefolyású 50%-os árfolyamcsökkenés túlzottan megviselné Önt."
.
#84: "Sosem arra hajtok, hogy pénzt csináljak a tőzsdén. Mindig úgy vásárolok, mintha a következő nap a tőzsde bezárna, és majd csak 5 év múlva nyitna ki újra."
.
#85: "Amikor a 'befektetők' igyekeznek a megfelelő időpontot elkapni a vételeikhez, az nagyon hasznos a brókereiknek, de nekik maguknak már nem."
.
#86: "Minél inkább esnek az árak, annál jobb annak a befektetőnek, aki ismeri az adott instrumentumot. Az árfolyamesésnek én mindig örülök."
.
#87: "Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."
.
#88: "A legnagyobb befektetési sikereket azok jegyzik, akik szerencse vagy ész alapján olyan cégre bukkannak, melynek a forgalma és nyeresége éveken át intenzívebben nő mint a szektortársaié."
.
#89: "Intensity is the price of excellence."
 
lefordíthatatlan... :))
 
3 lehetséges variáns:
 
- "Eltökéltség a kiválóság ára."
- "Koncentráció a kiválóság ára."
- "Éberség a kiválóság ára."
 
Maradjunk annyiban (és talán így nem tévedünk túl nagyot), hogy: "Intenzitás a kiválóság ára."
.
#90: “Még csak fontolóra sem vettem soha, hogy akár 1 db Amazon részvényt is vásároljak... túl buta voltam ahhoz, hogy felfogjam, éppen mi megy végbe ott.“
.
#91: (Berkshire kapcsán) “Ha ma éjjel meghalnék, úgy vélem másnap a részvény kilőne felfelé.“
.
#92: "Az aranyat Afrikában vagy valahol máshol bányásszák. Utána beolvasztják, ásnak egy másik gödröt, abba beleteszik, majd fizetnek egy csomó embert, hogy onnantól kezdve őrizzék. Az egésznek semmi haszna. Ha valaki a Marsról figyelné mindezt, biztosan vakarná a fejét, hogy mi is akar ez lenni."
.
#93: "Ne annyit takarítson meg, amennyi a kiadásai után megmarad, hanem annyi legyen a kiadása, amennyi a megtakarítása után megmarad."
.
#94: (egy előadás közben)... "...rögtön hozzá kell tennem, hogy a saját pénzemmel éppen úgy bánok, ahogy azt mindig ajánlom is: Amit tanácsolok, lényegében megegyezik azokkal a vagyonkezelési elvekkel, melyeket a végrendeletembe is belefoglaltam. A vagyonkezelési tanácsom nem is lehetne ennél egyszerűbb: Fektesse vagyona 10%-át rövidlejáratú államkötvényekbe, 90%-át pedig valamely nagyon kedvező díjú SP 500 indexkövető alapba... részemről a Vanguard-ot ajánlom. Úgy vélem, hogy a hozam így hosszú távon magasabb lesz mint a legtöbb "befektető" esetében - legyen az nyugdíjalap, intézményi befektető vagy akár magánszemély -, akik drága menedzsereket alkalmaznak."
.
#95: (Berkshire jövőbeli kilátásairól) "A jövőbeli nyereségrátánk nyilvánvalóan alacsonyabb lesz mint a múltban. Berkshire tőkealapja időközben egyszerűen túl nagy lett ahhoz, hogy hatalmas hozamokat lehessen elérni általa. Aki ezt máshogy látja, jobb ha keres magának egy másik állást mondjuk az értékesítés területén, de semmi esetre se olyat, ahol matektudás is kell...:) mert végül is háromféle ember létezik: akik tudnak számolni, és akik nem."
.
#96: "Mi nem egy részvény jövőjére koncentrálunk, hanem egy vállalat jövőjére."
.
#97: " Ha Ön nem elégedett azzal, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának felső 1 tizedébe tartozik, akkor azzal sem lesz elégedett, ha a leggazdagabb 1 százalék felső 1 századába kerül."
.
#98: "A legtöbb ember akkor kezd el igazán érdeklődni a részvények iránt, amikor mások is érdeklődnek irántuk. Viszont a helyes időpont épp akkor van, amikor nincs érdeklődő. Az ember nem vásárolhatja ugyanazt mint mindenki más, pláne ha még sikeres is akar lenni a vételével."
.
#99: "A legtöbb jövedelmet szokás szerint az olyan vállalatok termelik, melyek ma is ugyanazt a tevékenységet végzik mint öt vagy tíz évvel ezelőtt."
.
#100: "Nem vagyok üzletember; művész vagyok."
.
#101: "A kamatlábak úgy hatnak a pénzügyi eszközökre, mint a gravitáció az anyagra. Minél magasabb a kamatláb, annál jobban ránehezedik az instrumentumokra. Ez azzal magyarázható, hogy a hozam mértéke, melyet a befektetőknek mindenfajta befektetésnél mérlegelniük kell, közvetlenül a (prémium minőségű) kockázatmentes államkötvények kamatlábának mértékéhez van kötve."
.
#102: "Abban biztosak lehetnek, hogy a jövőben (is) több hibát elkövetek majd a vásárlásaim folyamán. Bobby Bare egyik country nótájában van egy sor, ami egészen pontosan érzékelteti a szituációt: "Még sohasem feküdtem le csúnya nővel, de már sokszor ébredtem ilyen mellett."
.
#103: "(Adott szektorba tartozó) periferiális vállalatok, melyeket nyomott áron lehet megvásárolni, érdekesek lehetnek rövidebb spekulációra, de hosszú távú elképzelések megvalósítására már nem alkalmasak. Végül is a házastárs kiválasztásánál is más szempontok fontosak, mint futó kapcsolatok esetében."
.
#104: "Némi pénzt veszíteni a befektetősdi folyamán elkerülhetetlen, és semmi sem képes ezt megakadályozni."
.
#105: "Csupán azért ne hagyjon ki egy ma kínálkozó alkalmat, mert esetleg úgy gondolja, hogy holnap még ennél is jobb alkalom fog kínálkozni."
.
#106: "Vállalatigazgatók a kelleténél gyakrabban hagynak figyelmen kívül egy elemi igazságot: akvizícióknál a felkínált részvények belső értéke (intrinsic value) ne legyen magasabb, mint a megvenni kívánt üzlet(rész) belső értéke."
.
#107: "Akkor ébredtem csak rá, hogy a technikai analízis nem működik, amikor egyszer fejre állítottam a chartot, de ekkor sem kaptam a korábbitól eltérő választ."
.
#108: "Gazdaságunknak jól fog menni a sora. De nem minden évben, minden héten vagy pláne nem minden nap. Ha ezt nem hiszi, jobb ha távol tartja magát a részvényektől. Pedig a dolog egyszerű. Végül is a termelékenységünk évről-évre növekszik, hosszú távon ezért pozitív összegű játékkal van dolgunk. A "befektetőt" csupán a túl magas díjak tehetik tönkre, vagy pedig a kísérletezés, hogy kicselezze a piacot."
.
#109: "Időről-időre a pénzpiacok és a realitás külön utakat járnak."
.
#110: "Egyetlen befektetés, mely egy bizonyos kamatlábnyi profitot hoz és ezáltal növekszik, mindent egybevéve sokkal többet hoz az adófizető befektető konyhájára, mint ezzel megegyezően kamatozó befektetések egymást követő sora."
.
#111: "A Wall Street az egyetlen hely, melyet Rolls-Royce-ban érkező emberek keresnek fel, hogy tanácsot kérjenek olyanoktól, akik metróval utaztak oda."
.
#112: "Nincs iPhone-om. Van egy iPad-em, melyet kaptam valakitől."
.
#113: "Ha megéred az én koromat de közben senki sem gondol rád jó szívvel, akkor tökmindegy, hogy mekkora a bankszámlád, az életed egy csődtömeg."
.
#114: "Ha nem találod meg a módját annak, hogy pénzt csinálj akkor is ha alszol, úgy halálodig dolgozni fogsz."
.
#115: "Amikor emberek azt mondják nekem, hogy tapasztalatból okultak, azt mondom nekik; az igazi trükk az, ha mások tapasztalatából okulnak."
.
#116: "Soha ne kérdezd a fodrásztól, hogy kell-e már hajat vágatnod."
.
#117: "Ha elfogadtam volna a hatékony piacok elméletét, még ma is újságkihordó volnék."
.
#118: "A ROE-t figyeld, ne az EPS-t."
.
#119: "Semmiféle hasznát nem látom a különféle projekcióknak és prognózisoknak. Ezek a látszólagos pontosság illúzióját keltik. Minél aprólékosabban készítették őket, annál inkább résen kell lenned velük. Soha nem követjük ezeket, viszont amit nagyon is alaposan figyelünk és követünk, az a track record. Ha egy vállalatnak pocsék a track record-ja, de most éppen "fényes jövő" előtt áll, mi inkább kihagyjuk a lehetőséget."
.
#120: "Nincs személyzet. Magam hozom a befektetési döntéseket és magam végzem az elemzéseket is."
.
#121: "Úgy vásárolj részvényeket, mint amikor élelmiszerboltban vásárolsz, és ne úgy, mint amikor a parfümödet veszed."
.
#122: "Ha rossz úton vagy, nincs értelme szaladni."
.
#123: "Ha nem vagy hajlandó egy részvényt akár 10 évig is tartani, akkor még 10 percre se fektess belé."
.
#124: "Az idő a barátod, az impulzus az ellenséged. Használd ki a kamatos kamat kínálta előnyöket és ne hagyd magad elcsábítani a piac szirénénekétől."
.
#125: "Ha képes vagy árat emelni úgy, hogy közben ne veszíts a piaci részesedésedből, akkor nagyon jó céget viszel; ellenben gyatra a vállalatod, ha minden egytized centes áremelés előtt buzgón imádkoznod kell. Mindkettőben volt részem, ismerem a különbséget."
.
#126: "A tőkenyereség adója 15% jelenleg. Így hát ott ülök az irodámban és egy csomó pénzt keresek tőkenyereséggel, majd erre fizetek 15%-ot, de semmi szja-t nem fizetek utána."
.
#127: "Úgy gondolom, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő személyeknek több adót kellene fizetniük."
.
#128: "A sikeres befektetéshez nem szükséges ismerni a béta-koefficiens, hatékony piac, portfolióelmélet, opciós lánc vagy a feltörekvő piac fogalmait. Talán még jobb is, ha semmit sem tud ezekről. Mindezt a legtöbb közgazdasági egyetem természetesen másképpen látja, hiszen ők épp ezeket szeretnék beemelni a tanrendjükbe. A mi véleményünk szerint két jól előkészített kurzus bőven elegendő: 'Vállalatok értékelése' és '(Tőke)piaci árak elemzése'. "
.
#129: "Vegyítse a naivitást (gyanútlanságot) a tőkeáttétellel, és érdekes eredményekre számíthat."
.
#130: "Ha egyedül a múltbeli események számítanának, a könyvtárosok volnának a leggazdagabb emberek."
.
#131: "Amerika shortolása a lúzerek játéka."
.
#132: "Sokkal könnyebb most kimaradni a bajból, mint kimászni a bajból később."
.
#133: "Fontos, hogy tisztában légy a kompetenciád határaival. Ha úgy gondolod, hogy többet tudsz annál mint amennyit a valóságban tudsz, bajba kerülsz."
.
#134: "Először elolvasom annak a vállalatnak az éves jelentéseit, mely iránt érdeklődöm, majd elolvasom a versenytársak jelentéseit is - ezek a fő információforrásaim."
.
#135: "Az embernek nem azért van vagy nincs igaza, mert a többség más véleményen van. Az embernek azért van igaza, mert az adatok és az érvek összhangban vannak."
.
#136: "Alapjában véve az egyetlen-legfontosabb döntés egy vállalat értékelése folyamán az árképzési ereje."
.
#137: "A tőkeáttételt (leverage) elbukhatod, és épp ez az, ahol egy intelligens fickó tönkremehet."
.
#138: "Az ár az, amit fizetsz; az érték az, amit kapsz."
.
#139: "Soha ne számíts jó eladásra. Legyen a vételár annyira vonzó, hogy még egy középszerű eladás is jó eredményt adjon."
.
#140: "Sokkal jobb egy szédületes céget venni elfogadható áron mint egy elfogadható céget venni szédületes áron."
.
#141: "Mi nem olvassuk más emberek véleményét. Tényeket akarunk, aztán meg gondolkodni."
.
#142: "Az esetek nagy többségében egyszerűen túl keveset tudunk az adott iparágról vagy cégről ahhoz, hogy ésszerű döntést hozhassunk - ilyenkor inkább elhúzzuk a csíkot."
.
#143: "Charlie (Ch. Munger) és én már nagyon régóta eldöntöttük, hogy egyetlen befektetési életpálya alatt túlságosan nehéz több száz jó döntést hozni. Ez a nézet később, Berkshire tőkéjének nagymértékű növekedésével, továbbá a potenciálisan kielégítő befektetések számának drasztikus csökkenésével még kényszerítőbb helyzet elé állított minket. Emiatt végül olyan stratégiát alkalmazunk, melynek révén csak igen kevés alkalommal kell már (nagyon) furfangosnak lennünk. Mostanra eljutottunk odáig, hogy beérjük egyetlen jó ötlettel évente."
.
Törölt felhasználó 2023. 01. 24. 17:45
#2
1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."
.
#2: "Mi továbbra is minden politikai és gazdasági prognózist ignorálni fogunk. Sok üzletember és befektető fizet meg drágán az ilyen jellegű figyelemelterelésekért."
.
#3: "Úgy gondolom, hogy a recesszió befejeződésének legfontosabb előfeltétele - egész egyszerűen szólva - az amerikai kapitalizmus újjászületése."
.
#4: "Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen."
.
#5: "Nagyszerű befektetési lehetőség adódik, amikor egy remek vállalat különösen nagy, de megoldható problémával szembesül."
.
#6: "Kockázatok akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja mit csinál."
.
#7: "Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."
.
#8: "Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjunk 100 métert úszni, jobb sodrásirányban haladni, mint a technikát csiszolgatni."
.
#9: "Mindent egybevéve sokkal jobban járunk ha elkerüljük a sárkányokat, mintsem hogy legyőzzük őket."
.
#10: "Ha éppen egy olyan csónakban ülne, amelyikbe folyamatosan víz szivárog a lékeken keresztül, feltehetően hatékonyabb, ha a lékek tömködése helyett átül egy másik csónakba."
.
#11: "Startupokkal mi nem foglalkozunk."
.
#12: "A makrogazdasági prognózisok 10 centet sem érnek."
.
#13: "A mai befektető nem a tegnapi növekedésből profitál."
.
#14: "Berkshire olyankor vásárol, amikor a lemmingek az ellenkező irányba szaladnak."
.
#15: "Önnek nincs szüksége arra, hogy zseni legyen. A befektetés nem olyan tevékenység, ahol a 160-as IQ-val rendelkező jobb eredményt ér el, mint akinek csak 130 van. Az a lényeg, hogy ésszerűen cselekedjék."
.
#16: "A mobiltelefon-üzletbe való beszállásról lemaradtam, mivel a mobiltelefónia kívül esik a kompetenciámon."
.
#17: "Nem bonyolódhatom kismillió ügyletbe. Ez a befektetési szakma "Noé bárkája"-szerű változata volna... a végén egy egész állatkertre kellene felügyelnem. Csupán néhány dologba szeretek jelentős mennyiségű pénzt fektetni."
.
#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."
.
#19: "A diverzifikálás védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van."
.
#20: "Nincs véleményem arról, merre megy a jövőben az arany, de egyet biztosan mondhatok Önöknek: semmi mást nem fog közben csinálni, mint Önöket bámulni, miközben a Coca-Cola - amint azt tudják - pénzt fog termelni, mint ahogy a Wells Fargo is sok pénzt fog termelni. Sokkal jobb, ha van egy libám, amelyik rendszeresen tojik, mintha volna egy olyan libám aki csak ott ül és közben biztosítási, tárolási meg egyéb más költségeket legel."
.
#21: "Ha pókerezés közben még húsz perc elteltével sem tudja, ki a balek, akkor Ön az."
.
#22: "Vegyünk például engem. Véletlenül van némi tehetségem a befektetéshez. De hogy ezt a tehetségemet tudom-e használni, teljességgel attól a társadalomtól függ, amelyikbe beleszülettem. Egy vadász-halász törzsbe születve a talentumom meglehetősen haszontalan lett volna. Nem tudok gyorsan futni, erősnek sem vagyok mondható. Vélhetően hamar egy vadállat vacsorájaként végeztem volna."
.
#23: "Miért kellene ingatlanokat vásárolnom, amikor a tőzsdei üzletelés ennyire egyszerű?"
.
#24: "Egyet mondhatok Önöknek: a lehető legrosszabb befektetési forma a készpénz. Mindenki arról beszél, hogy a 'készpénz a király' meg ehhez hasonlókat. De míg a készpénz idővel elértéktelenedik, addig a jó tőzsdei cégek értéke az idő előrehaladtával egyre csak nő."
.
#25: "Véleményem szerint a legnagyobb hiba, melyet a tőzsdén kereskedve elkövethet valaki, hogyha az aktuális gazdasági hírek alapján ad vagy vesz."
.
#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát."
.
#27: "Az 1990-es évek közepén vásároltam egy Dexter Shoe nevű céget, melyért 400 millió dollárt fizettem. Ezzel egy időben eladtam 400 millió dollárnyi Berkshire részvényemet, melyek ma feltehetően 400 milliárdot érnének. Sok buta döntésem volt. Ez a játék része."
.
#28: "A részvények nem tudják, hogy az Ön tulajdonában vannak. Ha Ön mégis érezne valamit irántuk, érzései viszonzatlanok maradnak. A részvényeknek fogalmuk sincs, Ön mennyit fizetett értük. Az embernek ne legyen emocionális kötődése a részvényeihez."
.
#29: "Az ember soha ne akarja mindkét lábával egyszerre tesztelni, milyen mély a folyó."
.
#30: "Emberek, akiknek ma sok készpénzük van, biztonságban érzik magukat, pedig nem kellene nekik. Rémisztően hosszútávú befektetés mellett kötelezik el magukat, mely gyakorlatilag semmit sem fog hozni nekik, viszont egészen biztos, hogy veszíteni fog az értékéből."
.
#31: "Még ha nem is volt mindig sima az út, a gazdasági berendezkedésünk az idők folyamán kifejezetten jól működött. Oly sok emberi potenciált szabadított fel mint semelyik másik rendszer, és ez a jövőben is így lesz. A legszebb napok még előttünk állnak."
.
#32: "Soha ne fektessen olyan cégbe, melyet nem ért."
.
#33: "Egy cég belső értéke egyértelműen definiálható: ez annak a pénznek a jelenértéke, mely a cégből az élettartama végéig kivehető. A belső érték számítása viszont már nem ilyen egyszerű. Ahogy a definícióból is látható, a belső érték inkább egy becsült szám semmint egy pontos összeg, melyet ráadásul korrigálni kell, mihelyt a kamatláb és a várható cashflow változik."
.
#34: "Ragaszkodom ahhoz, hogy minden nap sok időt tölthessek azzal, hogy egyszerűen csak ülök és gondolkodom. Az üzleti világban ez meglehetősen rendkívülinek számít. Olvasok és gondolkodom. Aztán még többet olvasok és még többet gondolkodom... és így kevesebb impulzív döntést hozok mint a legtöbben a szakmában. Azért teszek így, mert tetszik ez a fajta élet."
.
#35: "Egy részvénypiacra készített prognózis semmit sem közöl arról, hogy merre haladnak tovább a részvények, viszont sokkal többet árul el arról a személyről, aki a prognózist jegyzi."
.
#36: “240 éven át szörnyű tévedés volt Amerika ellen fogadni, és ez most sem tűnik jó ötletnek. Az amerikai kereskedelem és innováció aranytojást tojó lúdja egyre több és egyre nagyobb tojásokat fog tojni."
.
#37: "Valamely okból kifolyólag az emberek inkább az árfolyam mint az érték alapján tájékozódnak. Olyasmit csinálni, amihez ugyan nem ért az ember, vagy valaki múlt héten éppen sikert ért el vele, nem működik. A legbutább indok azzal a felkiáltással részvényt vásárolni, hogy az árfolyama éppen emelkedőben van."
.
#38: "Egy ló, aki tízig tud számolni, figyelemreméltó ló, de nem figyelemreméltó matematikus."
.
#39: "A siker gyakran jár együtt némi tétlenséggel. A legtöbb befektető nem képes ellenállni a kísértésnek, hogy folyton-folyvást kereskedjen."
.
#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30 centis akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek."
.
#41: A kérdést, hogy hogyan legyünk gazdagok, könnyű megválaszolni. Vásárolj 1 dollárt, de 50 centnél ne adj érte többet."
.
#42: "Drága öltönyöket szoktam vásárolni... de rajtam valahogy olcsón állnak."
.
#43: "Cégek problémái olyanok mint a csótányok a konyhában... soha nem járnak egyedül."
.
#44: "Vonakodva bár, de feladtam azt az elképzelésemet, hogy halálom után is menedzseljem a cég portfólióját... és ezzel az a reményem is tovatűnni látszik, hogy új értelmet adjak a "thinking outside the box" mondásnak."
.
#45: "Hiba egy árfolyam mozgását napról-napra figyelemmel kísérni. Nincs jelentősége."
.
#46: "Ha jól megy az üzlet, a részvényár előbb-utóbb követni fogja."
.
#47: "Választási év van... az elnökjelöltek szüntelenül az ország problémáiról beszélnek (melyeket - of course - csakis ők lesznek képesek megoldani). Ilyen paráztatás mellett sok amerikai úgy véli, hogy a gyermekei már nem lesznek képesek olyan színvonalon élni, mint most ők maguk. Ez teljesen hibás felfogás: a mostanában született amerikai csecsemők lesznek az eddigi legszerencsésebb évjárat az ország történelmében." (2016. május)
.
#48: "Mindig tudtam, hogy gazdag leszek. Nem hinném, hogy valaha egyetlen percig is kételkedtem volna ebben."
.
#49: "Kölcsönzött pénz a leggyakoribb oka annak, hogy okos emberek csődbe jutnak."
.
#50: "Bizonyos fokig Ön a pénz segítségével egy érdekes területre merészkedhet. Mindez nem változtat azon, hogy hányan szeretik az embert és hogy rendben van-e az egészsége."
.
#51: "A legnagyobb magánvagyonok ebben az országban nem 50 vagy még több vállalatot tartalmazó portfóliók által keletkeztek, hanem úgy, hogy valaki rálelt egy csodás cégre."
.
#52: "Nincs bűntudatom a pénz miatt. Az én felfogásomban a pénz egy hatalmas halom papírcédula, melyeket szolgáltatásokra cserélhetek. Cédulák, melyeket szükség esetén beválthatok. Ha akarnám, alkalmazhatnék 10.000 embert, akik egész álló nap képeket festenek rólam, életem végéig. Még a GDP is emelkedne ezáltal. Viszont a termék, melyet létrehoznak, semmiféle haszonnal nem járna, ugyanakkor 10.000 embert elvonnék attól, hogy kutassa az AIDS ellenszerét, tanítson vagy betegeket gondozzon. Így hát nem kezdek ilyesmibe. Nem használok sokat ezekből a cédulákból. Semmi anyagira nem vágyom különösebben. És egyszer - ha a feleségem és én már eltávoztunk - az összes ilyen cédulámat eladományozom."
.
#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni."
.
#54: "Ha vannak olyan részei a játéknak melyeket nem ismerünk, akkor abban a játékban nem veszünk részt."
.
#55: (gazdasági prognózisokról) "Miért vesztegessünk időt olyasmire, amit úgysem tudhatunk? Az emberek folyton ezt teszik, de vajon miért?"
.
#56: "Számunkra az a legjobb, ha egy remek vállalat átmenetileg meginog. Ha már a műtőben fekszik, akkor jövünk mi."
.
#57: "A 'tőzsdeguruk' az Önök fülét akarják teletömni, nem pedig az Önök pénztárcáját."
.
#58: "Egyszerű dolgokat agyonbonyolítani szinte már emberi tulajdonságnak tűnik számomra."
.
#59: "Ne béreljen részvényeket. Legyen tulajdonosa egy vállalatnak."
.
#60: A tőzsdei siker nem függ az intelligenciahányados mértékétől. Átlagos intelligencia is elegendő, már amennyiben képes uralkodni valaki az érzelmein; a tőzsdén az érzelmek okozzák a legtöbb bonyodalmat az emberek számára."
.
#61: "A holnapi nap mindig bizonytalan, de emiatt ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Egész életem folyamán folyton azokkal a rémisztő problémákkal ijesztgettek minket politikusok és szakértők, melyek épp előttünk állnak. Mégis hatszor jobban megy ma az országnak mint születésem idején. A crash-próféták a legfontosabb faktort nem veszik figyelembe: az emberi potenciál még messze nincs kimerülve, és a gazdasági rendszerünk - mely ezt a potenciált kibontakozni hagyja - továbbra is hatékony és egészséges... a rendszeres jelleggel fellépő zavarok és visszaesések ellenére is."
.
#62 (Berkshire 'befektetői stratégiájá'-ról): "Mi a tétlenséget okos viselkedésnek tartjuk."
.
#63: "Ne vegye túl komolyan az éves jelentést. Inkább az utolsó 4-5 év átlagát figyelje."
.
#64: "Amit a bölcsek az elején tesznek, ugyanazt teszik végül a tökfejek is."
.
#65: "Diverzifikálás által esetleg megőrizhető egy vagyon, de a vagyon megteremtéséhez tőkekoncentráció szükséges."
.
#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."
.
#67: "Fontosabb, hogy egy kínálkozó alkalomra nemet tudjunk mondani, mint igent."
.
#68: "Emberek, akik az adott vállalat értékével összefüggésben nem álló okok miatt vásárolnak részvényeket, vélhetően hasonló okok miatt fogják eladni a részesedésüket. Tevékenységük hatására ugrásszerű árfolyammozgásokat láthatunk, melyeknek semmi közük a vállalat tulajdonképpeni üzletmenetéhez."
.
#69: "Mi (Berkshire) azért tudunk labdába rúgni, mivel azt valljuk, hogy a tőzsde olyan újraelosztó-központként működik, ahol az aktívak pénze a türelmesekhez vándorol."
.
#70: "Továbbra is lesznek buborékok, de többnyire nem abban a formában mint korábban."
.
#71: "Ha gödörbe kerül az ember, a legfontosabb amit tehet, hogy abbahagyja az ásást."
.
#72: (bitcoin-ról) "Csak egy káprázat; tartsd magad távol tőle."
.
#73: (shortolásról)... "Sokat beszéltünk róla (mármint Munger és Buffett). Legalább 100 shortjelöltünk volt, melyek közül kb. 95 be is igazolódott, de nem hinném, hogy egy lyukas garast is kereshettünk volna rajtuk ha belevágunk... túl nehéz ügy ez ahhoz."
.
#74: (longolásról)... "Ez az egész longolósdi úgy áll, hogy ha tudod, hogy beletrafáltál, akkor csak veszed tovább az esésben, és ahogy esik, annál jobban szereted a szitut... és épp ez az amit shortokkal nem tudsz megtenni."
.
#75: "A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között annyiban áll, hogy az igazán sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak."
.
#76: "Ha választanom kell, akkor nem fogok alvás helyett trédelni egy kis extra profit reményében."
.

Topik gazda

m788
3 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek