"Van mit a tejbe aprítani". Tőzsdés játszós tőke február 10 óta, szinte csak shorttal: 3,71x Teljes tőkére vetítve a szerényke kis 1,27%-os packot mára 5,14-re hízlaltam fel. Ennek a pánikos időszaknak is megvan a maga előnye. Én nem bánom, hogy átmentem Fixmápba, még akkor sem, ha egyelőre riogatnak itt a magas inflációval. Akkor a BMÁP tartósan fent marad. A fixmáp kicsi kamatai meg mennek vissza akár fixmápba, akár 2051G/2035A-ba. Ha 1x véget ér a háború, jönni fog a kijózanodás a tőzsdéken, csak idő kérdése.
Szakadnak a NER részvények..2nap alatt -25% 4ig ma -15% Opus is -15% Tegnap -7.5%4ig Szóltam előre. Mi addig minden nap ATHzunk. Ma is felvesszük 4óra múlva a megérdemelt 3napos kamatot. ,✌️👍💪
Egyrészt nehogy teljesen topic idegenek .legyünk Német 10 eves kötvényhozam átszaladt a 3.1 en..ami sokeves rekord.. .. Várom a 7 .5 vagy 8 as fixmapot .. ... Tej :: kiváncsiságbol megneztem egyik neves helyi sajtmanufaktura árait... ők kB 20 % al drágábbak mint olasz vetélytársak. magyar boltban ... Tömeg zacskós: D tej mindenhol olcsó.. 5 litert nem veszek e miatt ... de . sajna az olasz minőségi sajtot tenném kosaramba mert ugyanazt tudja 20 % al olcsóbbért . .. vagy hozatom egyenest olaszbol --- 30.. 35 % kedvezménnyel..
Ami már csak a szállítgatás miatt is felesleges macera/üzemanyag/költség. Ha egy évtizedet kibírt az anyag az úton egy hetet is kibírhatna nem túl bonyolult feltételekkel az út mellett. Kavicsot nem is említve. Pármillió évig elvolt szakértő tárolás nélkül.
A magyar a drága. Nem fejlesztettek, nincs támogatás. Miért tud olcsóbb lenni a külföldi: import, mint a belföldi termelés? Univer Anni Panni tej még mindig 389-400 Ft felett "Szeretem" ESL 279 Ft (Tesco-Penny) MAGYAR ESL TEJ meg 400-500? Ló....izét prémium termék, prémium árazással, kb, mint a CBA. Nem védeném őket. 0 fejlesztés, 0 innnováció, aztán pislogás van, hogy elsöpör minket egy kis passzát szél. Örülj neki, ha BMÁP-od van.
Azért ez az útjavítás dolog nem ennyire egyéttelmü, nagyobb javítás úgy megy hogy felmar, útalap javít, melegen viszahengerel. Mondjuk hallottam magyar közút főemberének előadasát hogy sikitófrászt kapott mert új törvényt hoztak hogy a felmart anyagot le KELL adni a mohunak veszélyes hulladaékként és fizetni, majd visszavásárolni a mohutól. Nem érte el hogy ezt eltöröljék nem véletlen tévedés volt. Na ilyenek tényleg drágítják.
Építőanyagok + 10-15% rövid időn belül , útépítéshez használt kőolaj származékok ennél többel drágulnak..Eredmény több befoltozatlan kátyú,,, elmaradó közútfejlesztések ,,, gépjárműveknél gyakori futómű , gumisérülések, ,Élelmiszer ,tejipar összeomlás szélén :Gyakorlatilag összeomlott a magyar tejipar: drámai felhívást tettek közzé a termelők Német , ir ,angol , holland ,olasz lengyel ,,,sajt kiszorítja a magyart ,,,, árréstop nagyszerű hatása ,,, jobb minőségű sajtok kb 20 % al drágábbak mert azt nem méria ksh ,,
Azért egy 10%os papír olyan távra hogy a jó részén már euro lesz megér némi kockázatot. Ha meg kilépünk nagyobb bajunk is kisebb lesz. De persze ebbe se allin, mondani se kell.
Magyar Állampapír tulajok