Mekkora a silány kiégett ember lehetsz ha a lelkivilágod erre futja! Ezért nagyon kár volt újat regezned! Miért nem vállalod azzal a bamba buta képeddel? Olyan óvodás szinten vagy!
Köszönet az elemzésért. Látom, hogy ronda a funda. De hadd tegyek egy gondolati kiegészítést! Szerintem a jelenlegi árfolyamnak kevés a köze a fundához. A geoakkuról szól, meg az MVM-ről. A piac jelenleg nem a többéves TRL9-re vár. Hanem arra, hogy az MVM gyorsan kiderítse, a geoakku a jövő korszakalkotó energiatárolási lehetősége, vagy kukakandidátus. A kérdés eldöntését az MVM finanszírozza, és valszeg viszonylag hamar kideríti, gyakorlati tesztben. A piac szerintem jelenleg két dologban hisz. A világszerte levédetés azt sugallja, hogy komoly és ígéretes dologról lehet szó. Az MVM mint nagy cég rámozdulása szintén ugyanezt sugallja. Szerintem a korszakalkotás kérdése hamar eldől, addig az őrületes, fundától elszakadt Épduferr árfolyam fennmarad. Ha kuka lesz az eredmény, akkor az árfolyam pillanat alatt nullához konvergál majd. Megalapozatlan, kizárólag töprengésen alapuló vélemény, tévedés joga fenntartva :-)
1) Az biztos, hogy a cégben a kontrolt nem akarja elveszteni. 2) Ha nagyon sok papírt piacra dob a béka s..e alá megy az árfolyam. 3) A shortot zárni is kell!!
Szerintem még maga a tulaj is eltúlzottnak gondolja az árfolyamot, nemhiába adott kölcsön 10 millió db részvényt és került 5% alá... Utána lehet nézni, de a kölcsönadás sok esetben tekinthető egy short pozíció nyitásnak. Aztán ki tudja hogy a maradék 32 millió db részvénnyel is mihez kezd... Bocsánat hogy ezt írom, de más ésszerű magyarázatot nem nagyon látok a kölcsönadás okára...
Szerintem ez egy elégséges funda alapú összefoglaló. Mivel a jelenlegi árfolyam - még korrekciózva is - jelentősen eltér a fundásan számított értéktől és még abban az esetben is, ha stabilizálódna a cég kritikus pénzügyi helyzete igencsak eltérne, ezért az a kérdés merül fel, hogy van-e, lehet-e még valami (ami nem publikus), ami az árfolyamot ennyire felhajtotta és technikai elemzés alapján - jó eséllyel - fenn is fogja tartani? Vagy arról van szó, hogy ennyire fel lett spekázva az árfolyam?
Az EPDUFERR fundamentális értéke az Épduferr építőipari vállalat és annak GeoAkku nevű, energiatárolási találmányt fejlesztő leányvállalata együtteséből adódik.
Az Épduferr szeptember végén fogja az első féléves jelentését kiadni, ez fogja a fundamentális értéket érdemben aktualizálni. Ha azt feltételezem, hogy stabilizálódott a cég jelenleg kritikus pénzügyi helyzete, és képes megfelelő profitot termelni, akkor kb 4-5 forintot érne részvényenként GeoAkku nélkül. Ha nem sikerült stabilizálódni, akkor ennél jóval kevesebbet.
Év elején született egy értékelés a GeoAkku által fejlesztett találmányról. Ez TRL-5-ös szinten jegyezte a találmány állapotát; a Technology
Readiness Level egy 9 szintű skála, a "jó ötletnek
tűnik"-től a "kész van, működik"-ig. TRL-5-től eljutni 9-ig tipikusan legalább 2
évig tart, utána lehet piacra dobni. A jelenlegi árfolyam a szabadalommal kapcsolatos felfokozott várakozásból fakad. Azonban a szabadalom olyan messze van a piacra kerüléstől, hogy fundamentálisan csak évek múlva van esélye komolyabb értéket teremteni; eddig kell az elmúlt hónapok lelkesedésének kitartania. Az említett értékelés által megállapított fundamentális érték részvényenként kb 2-3 forint. Mivel az Épduferr finanszírozza a szabadalom fejlesztését amíg az piacra nem kerül, ha annak nem sikerül pénzügyileg stabilizálódnia, akkor ez az érték 0.
Az együttes fundamentális érték: - optimista esetben: 6-8 Ft (komolyabb növekedési pálya esetén ez lehet magasabb pár forinttal, de jelenleg nem tartom annyira valószínűnek hogy ezzel számoljak) - pesszimista esetben: 0 Ft (a csődnek van valós kockázata)
Ezek fundamentális értékek, a piaci ár ettől jelentősen el tud térni, és egészen sokáig úgy tud maradni. Ezért nem szoktam célárat mondani, főleg nem az általad említett időtávra. Ezen kívül nem szeretek csak úgy árakat írni indoklás, levezetés nélkül, mert rengeteg szubjektív feltételezés van mögötte, amit elhagyva hamis bizonyosságérzetet kelt egy ilyen szám. Nem akarom kéretlenül telenyomni a fórumot számításokkal, ha valakit érdekel valamilyen részlet, akkor szívesen kifejtem.
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995