Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 11:22

Miért alacsonyak a béreink? Válasz a Portfolio írására  

Ugrás a cikkhez
A Portfolio oldalain nem régen egy írás jelent, meg, ami azt boncolgatja, miért alacsonyak a magyar bérek. Az írásának keretes része azzal kecsegteti olvasóit, hogy ha “biztos tudást" szeretnének kapni az “összeesküvés-elméletek és...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210244
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 21:28
Előzmény: #98  Dodo34
a szakmunkás sem oké., mert én a gyakorlatban tapasztaltam, hogy fodrász szakmával ( dolgozik is benne !) szabadnapjain árufeltöltő a tescoban, mert nincs pénze a munkájából...egyébként 25-30 éve fodrász ismerősöm az ollón és fésűn kívül mást nem vett a kezébe és jól élt...na erről ennyit
jumbo2 2015. 02. 17. 21:07
Előzmény: #98  Dodo34
Már megbocsáss, de 50 éves vagy, felejtsd el, mit tanultál, milyen jegyeket kaptál és van-e doktorid. Kutyát nem érdekli a munkaerőpiacon.

Normális munkánál az érdekes, milyen tapasztalatod van.
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 16:00
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
én csak ezekkel tudok kitűnni a tömegből, más nincs amivel fel tudnám magamra hívni a mukaadó figyelmét...a médiában mindig azt szajkózzák, hogy diplomás, nyelvet tudó emberekre van szükség...tessék itt van, nem kell a kutyának sem...orbán azt mondogatja jobb a jó szakma...lehet, neki, de ő sem adta szakmunkásnak a gyerekeit...én sem óhajtok munkásként dolgozni, szakmunkás végzettségem sincs, gimnáziumba jártam, emelt szintű angolra...
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 15:37
Előzmény: #94  Dodo34
Félreértesz, én nem mondtam, hogy tagadd le ezeket a papírokat. Én csak azt mondtam, hogy a munkaerőpiacon nem érdekes, hogy hányas volt a diplomád, és a legtöbb cégnél az sem az, hogy doktorid van. Azt nem mondtam, hogy hátrány lenne, csak azt, hogy nem előny. A 20 év ugyanazon a munkahelyen, az például lehet valahol előny, valahol meg hátrány.
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 13:44
Előzmény: #1  portfolio
Szerintem Pogátsa írásából nem kapunk választ arra, hogy miért alacsonyabbak a béreink.

Pogátsa állítása az, hogy a bérkülönbségeket a munkaerőpiac eltérő érdekérvényesítő képessége magyarázza. Ezt azzal próbálja igazolni, hogy az erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező országok munkaerő költség/GNI regressziója kevésbé meredek, mint a \"torzított\".

Valóban, itt még szembetűnőbb a lemaradásunk. De a gyenge érdekérvényesítő képességünk legfeljebb a regressziós egyenestől való távolságunkat magyarázza. Arra nem ad választ, hogy miért létezhetnek bérkülönbségek.

Sőt, inkább azt igazolja, hogy erős érdekérvényesítés mellett is az alacsonyabb termelékenység alacsonyabb bérekkel jár.

Összefoglalva: az átlagbérek szintjét alapvetően a termelékenység határozza meg. (lásd Madár cikke) Torzíthatja ezt a gyenge érdekérvényesítő képesség, az adók, kulturális különbségek.
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 13:03
Előzmény: #93  Dodo34
amúgy egyetemen akartam maradni dolgozni, mikor elkezdtem a 1 éve nyomtam a doktoranduszságot, fel is vettek volna tanársegédnek, de akkor nyertem el a külföldi ösztöndíjat...választanom kellett, az ösztöndíjat választottam, mert külföldre akartam menni tanulni, tapasztalatot szerezni, nyelvet még jobban tökéletesíteni...aztán mikor 2 év múlva visszajöttem, szóltam, hogy most jönnék dolgozni, de már nem kellettem az egyetemen...hitegettek egy ideig, aztán közölték, hogy már nem aktuális.....
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:58
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
amúgy meg majd visszafiatalodom, és szándékosan szarul fogok tanulni, hogy aztán sikeres legyek...ez részben közhely amit írtál, másrészt rajtam nem segít...az önéletrajzomba nem írom be, hogy milyen eredménnyel végeztem, de ha bekérik a paírokat, úgyis látják....vagy még azt is hamisítsam meg szar jegyekre??? ugyanmár!
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:55
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
nekem fontos volt a jó tanulás, ha pedig már 3 évig doktorndusz voltam, akkor egyértelmű hogy meg is csináltam. Le sem fogom tagadni, mert az összes igazolványomban is úgy is benne van.
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 12:42
Előzmény: #70  Dodo34
A doktorátus az akadémiai-tudományos életbe belépő, ezért a versenyszférában nem értékes. Az üzleti életben pedig általában nem az 5-ös diplomával rendelkezők a legsikeresebbek, és ez nem véletlen. Az, hogy mi kéne, az más kérdés.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 17. 12:35
Előzmény: #90  Dodo34
azért alul se pozicionáld magad
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:25
Előzmény: #89  Bekre_Pal
én nem vagyokm okoskodó....egy jól megfizetet irodavezetői, vagy személyi titkári állás nekem bőven elég lenne....szervezném a főnök napjait, tolmácsolnék, kocsit vezetnék, ennyi....de ilyen meló sincs...osztrákokhoz Excel táblázatot kitölteni, fénymásolni se vettek fel
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 17. 12:21
Előzmény: #64  Dodo34
ismerem ezt, én is rendszerint túlképzett vagyok

az elmúlt években megváltozott a munkaerőpiacunk

senki nem várja el többé, hogy gondolkozz, a gondolkodás gáz. a cégek katonai rendszerben működnek, az adott pozícióra (lövész, utász, konyhás stb.) kiképzett engedelmes és elszánt parancsvégrehajtógépek kellenek nekik. magyarország kikerült a szellemi erőtérből, az itteni leánycégeknek már lengyel, csek, osztrák stb. kisfőnökök mondják meg, hogyan kell szarni a spanyolviaszt, hogy te hogy csinálnád, az senkit nem érdekel. már nem kell gondolkodni, az az idő elmúlt. gyártósor vagy.

ez persze full gáz, de ehhez kell alkalmazkodni. szembe kell nézni a realitásokkal, vagy saját vállalkozást kell csinálni, vagy ráhajtani a maradék pár gondolkodó embert követelő állásra, vagy el kell menni. vagy el kell fogadni ezt a szart. nem tudok jobbat, ha tudnám, már csinálnám...
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:18
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
érdekes eset
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 12:10
Előzmény: #83  Dodo34
és karácsony előtt rúgtak ki, amikor már szabadságon voltál, de mégis bementél a karácsonyi ünnepségre, onnan hívatott ki a főnököd és azonnal kirúgott...
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:10
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
vagy csak ugyanúgy járt. ebben a városban is van látens munkanélküliség, még ha nem is beszélnek róla, sokakat érinthet.
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:09
Előzmény: #82  totoro
ez tévedés...múltkor olvastam, hogy Ausztriába jelentkezett egy magyar nő öregek ápolására, azt hazudta, hogy van érettségije, leellenőrizték, kiderült hamis, még fel is jelentették....net korszakában bármi előfordulhat...
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 12:08
Előzmény: #83  Dodo34
Stoclandyard-on van egy topikja.
Sokminden stimmel vele, amit itt leírtál, így felismerhető vagy :)
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 17. 12:07
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
az ki?
totoro
totoro 2015. 02. 17. 12:07
Előzmény: #74  Dodo34
Dodo34: Akkor hazudj az önéletrajzban. Ausztriából soha senki nem fogja tudni leellenőrizni hol dolgoztál. Amiben úgy érzed kompetens vagy, azt hazudd be és kész.
Törölt felhasználó 2015. 02. 17. 12:06
Előzmény: #68  Dodo34
Euroman vagy?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek