Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 06. 08. 16:31

Fizessék később képzésüket az orvosok, képezzünk több orvost  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:37
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:37
Előzmény: törölt hozzászólás
Ez az indoklás továbbra sem tetszik nekem. Melyik főorvosnak mondjon fel, melyikkel nem tud együtt dolgozni?

Pl. Mondjuk, hogy a rezidens fel akar mondani. DOTE-n végzett, felvételt nyert a DOTE pályázati helyére, belgyógyászrezidensként. Munkáltató: DOTE
Grémiumvezető: xy főorvos.
Törzsképzés: 26 hónap, ebből
6 hó általános belgy. osztályon (főorvos A)
6 hó sürgősségi gyakorlat (4 hó ITO, főorvos B, 2 hó oxyológia gyakorlat, főorvos C)
6 hó kardiológia, főorvos D
6 hó gastroenterológia, főorvos E

Mindez akkor, ha minden gyakorlati blokkot egy helyen tölt el (nem szükségszerű)

Szóval melyik főorvost írja a felmondólevélre?
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:36
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:28
Azt valóban nem tudtam, hogy 2009-ben megváltoztatták a rezidensképzés feltételeit, és szigorítottak. Hirtelen nagyon öregnek érzem magam :)

link

Azon csodálkozom, hogy csak most telt be a pohár, egy ilyen rendeletmódosítás után, én jóval hamarabb vártam volna. Rosszabb a helyzet, mint gondoltam, szegény rezidensek, a rendszer bevezetése óta évről-évre csak szívnak.

Azzal nem voltam tisztában, hogy lett egy munkáltatójuk (érdekes úgy, hogy fizetni viszont lényegében nem a munkáltató fizet) feltételezem kellett a rögöz kötéshez egy jogi szerződés a folyamatba.

Egyébként nem értem mire gondolsz bérkialakítás bevett módján?

bassplayer 2011. 06. 10. 13:18
Ha jól értem, azt mondod, hogy fizesse ki mindenki a saját költségtérítéses képzését, vagy pedig vállalja, hogy itthon fog dolgozni diploma után? Csak orvosokra vonatkozna ez vagy másokra is kiterjesztenéd? Ha igen, a magánszférára hogyan? Ha nem, nem lenne kicsit diszkrimanatív és szabadságérzetet sértő? Vállalná szerződésben valaki szerinted, hogy a itthon marad "tutira" és kap annyit az államtól amennyit kap, annak tudatában, hogy úgysem ágálhat ellene édemben? Nem lenne ez szerinted maga a teljes kiszolgáltatottság?
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:15
Törölt hozzászólás
Phylaxa 2011. 06. 10. 13:12
Korrekt, csak nálad szóltam hozzá a témához.

Az orvosokat meg kell fizetni, különben elmennek, és importálhatunk pl. Ázsiából. Ezt történt volna már korábban is, ha 2002-ben nem emelik meg azonali hatállyal. Ez a piac törvénye. Ezért is bukott akkor a Fidesz. Ez a kérdés egyébként a 100 éves problémánk. Adózni nem akarunk és nem is akarjuk senkinek sem kifizetni a bérét. Az egészségügy és az oktatás, de még a közbiztonság sem megy piaci alapon. De ez már csak az én véleményem. Ez sajnos mindaddig téma lesz amíg nem hajlandóak megfizetni nálunk a munkát. Kíváncsi leszek, hogy melyik kormány kezdi majd el.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:02
Törölt hozzászólás
Phylaxa 2011. 06. 10. 13:00
"Nincs semmi gond!Bár,a dedves szülők szja-ja nagyon kicsi valószínűséggel fedi ezt a rengeteg diplomát!"

A kedves szülők szja-ja teljes egészében az adósságtörlesztést fedezi és semmi mást.Mármint az államét.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:57
Törölt hozzászólás
Phylaxa 2011. 06. 10. 12:57
Előzmény: #81  bassplayer
" Nyugaton fizetős az oktatás, rendben van, csak nézd meg, hogy ott hogyan és mennyiből élnek az emberek."

Inkább azt írd le, hogy melyik országban fizetős az oktatás. Nyugaton általában nem.Persze az is igaz, hogy ők nem arra költik az adópénzeket mint amire mi. Tényleg mi mire is költjük? :)
bassplayer 2011. 06. 10. 12:50
Ha még ingyenes sem lenne a diplomájuk akkor még nagyobb lehetne a szájuk... Ha meg már ki kell fizetni így is, úgy is akkor inkább nyugati bérből törlesztenek, nyilván. Ha meg a kivándórlóktól hajtanád csak be, az egy plusz sarc lenne de a szabad munkaerőpiac folyamatait ezzel nem tudnád érdemben befolyásolni. 12 milló nem egy nagy összeg a kinti béreket látván. Nincs más szvsz, meg kell őket becsülni itthon.

Az utolsó mondatod nem értem, hogy jön ide.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:46
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:42
Törölt hozzászólás
jancsika 2011. 06. 10. 12:40
Előzmény: #103  bassplayer
Inkább termeljünk ()képezzünk) sok-sok politikust (bio módon) és adjuk el őket rabszolgának Brüsszelbe.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:40
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:38
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
a jelenlegi árak és adószintek mellett (és szuperbruttó kivezetése után) valami ilyesminek kellene lennie...
bassplayer 2011. 06. 10. 12:30
Akkor most mi a különbség a két megoldás között? A költségtérítéses most fizet, az "államilag finanszírozott" meg később? Kamatostul hajtanád be rajtuk? Kiterjesztenéd a többi szakma képviselőire? Szerinted nem lenne ez még nagyobb motiváció arra, hogy nyugatra vándoroljanak a friss diplomások?

Mint már mondtam, lehet, hogy zsarolás, amit csinálnak, de amit az állam csinál (dolgozz kevesebbért, mint egy szórólaposztó, mert úgysem tudsz máshova elmenni, meg egyébként is kötelez a hippokratészi esküd), az ennél sokkal súlyosabb és sokkal régebbre nyúlik vissza.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:30
A rezidens pontosan ezt teszi csendes, beballag a munkáltatójához, és bejelenti, hogy az adott szerződéses feltételek között nem hajlandó dolgozni, ha kell, elmegy a munkaügyre és beadja a felmondását. Most ez a fenyegetésük. A főnöke nem a főorvos (melyik főorvos?) hanem az eü. minisztérium.

Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 12:28
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
na jó, legyen a minimálbér bruttó 180 ezer az átlagbér vidéken bruttó 260 ezer, a fővárosban pedig bruttó 325 ezer

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek