A magyar bankszektort és a jelzáloghitelezést több elemében is érintő megállapodást készül kötni a kormány és a Bankszövetség, amint arról számos cikkünkben beszámoltunk. A deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezőket ezek közül az a terv érinti...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=149955
Ezzel nagyon nem vagy képben. Évek óta működik.4 vagy 8 év megtakarítási időszakot kell aláírni. Talán idén már kitolták 10 évre is, ebben nem vagyok biztos.
30% az egész futamidőre vonatkozik. Az összehasonlításhoz éves szintet kell nézni, hisz a kamatokat így adják meg. Tehát a 30%-ot el kell osztani a futamidővel, így a legrövidebb futamidő fogja a legnagyobb hozamot hozni, ami minimum 4 év. Ez azt jelenti, hogy 30/4=7,5% + amit a lakáskassza kamatként hozzáad.
Megfelelő fedezet és > 220 hufchf árfolyamu hitelezés jót tenne a meglévő chf hiteleseknek és az újaknak egyaránt.
Talán ilyenkor kellene engedélyezni, nem akkor amikor 150-160 körül ezt engedélyezték, sőt mitőbb mindenkire rátukmálták:)
És hány évet írtál alá? Mekkora a minimális futamidő? Nem mindegy. Mert láthatod a fundamenta saját oldalról hozott példát, ami alapján 10 éves futamidő alatt már nem olyan nagy üzlet.
a havi 20ezres befizetes 4 ev alatt osszesen 32%ot hoz
ez tobb, mint 7%-os banki kamat mellett lehet osszehozni, de ehhez a tokenek mar a futamido elejen rendelkezesre kellene allnia
Azt is végig kell gondolni, hogy itt csak a törlesztő részletről van szó, s nem a tőkéről!. Ez azért fontos, mert a friss hitelesek kb. a futamidő feléig vagy még tovább is, több kamattartozást törlesztenek, mint tőketartozást. Ez azt jelenti, hogy aki ezt igénybe veszi, az azzal is számoljon, hogy a hitelkamatának árfolyam különbözetére kap egy újabb kamatos hitelt. Azaz a kamatra is kamatos hitelt adnak. Tehát én friss hiteleseknek nem ajánlom a mentőcsomag igénybevételét.
Ha már valaki lakáskasszában gyűjt, akkor az inkább a tőkébe törlesszen, és az így csökkenő törlesztőrészletből fedezze a másik, forint hitel részleteit.
Bár én nem számolgattam, csak végiggondoltam a dolgokat, kíváncsi vagyok azok véleményére is, akik ezt ki is számolták.
"1. Ez a lakás-előtakarékossági konstrukció nem hasznélható hitelkiváltásra. Így eleve bukó az ötleted.": Lakáscélú hitelkiváltásra igen, nem véletlenül használták annyian kombinált hitelhez.
"2. Az állami támogatás NEM évi 30%. Jól is néznénk ki.": De, 30%. Igaz, a jóváírt 30% mire felvételre kerül, jóval kisebb %-ot jelent hozamként. De miért is kellene 10 évig várni, mikor 4 év után felhasználható?
20ezer x 12 az évi 240ezer ft nem 2,4millió amit írtál.240 ezer 30%- a 72ezer ft. 4 éve fizetek fundát, havi 10ezerrel, az évi 120ezer ft amire évvégén kapok 36 ezer ft jóváírást. De otthon megnézem az egyenlegem, lehet csak káprázott a szemem...
"A jelen tájékoztatóban megjelölt EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelet alapján került megállapításra, havi 20.000,- Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve. Az állami támogatás mértéke, szerződésenként és személyenként, havi rendszeres megtakarítást feltételezve, legfeljebb évi 72.000,- Ft."
Évi 2.400.000 befizetésre kapsz évi 72.000 Ft-ot. Ez 3%. Valamit nagyon benéztél.
1. Ez a lakás-előtakarékossági konstrukció nem hasznélható hitelkiváltásra. Így eleve bukó az ötleted.
2. Az állami támogatás NEM évi 30%. Jól is néznénk ki.
"Nézzünk egy példát arra, hogyan használhatja ki a maximális állami támogatást!
Ön 10 éven át havi 20 000 Ft-ot fizet be lakásszámlájára. Így az összes befizetése 2 400 000 Ft, melyre Ön összesen 884 486 Ft kamatot és állami támogatást kap. Ez a befektetés tíz éven át Önnek évi 4,98% garantált hozamot biztosít!"
forrás: www.fundamenta.hu
5% kisebb, mint 6%, tehát kisebb, mint a különbözeti hiteled kamata, tehát ha az 1-es pont nem lenne, akkor se nyernél semmit.
Ne feledd: a pénzügyekben nincsenek csodák, NINCS ingyenpénz.
Tudomásom szerint nincs olyan hogy fundahozam ami változik meg mínuszba megy. Ez egy 30% -os állami támogatás / amit nevezhetünk hozamnak. Erre hozhatnak törvényt hogy változzon 40 vagy 20 vagy 0% -ra ennyi...
Ha hozza az eddigi hozamokat. És ha lesz egy válság és ugrik a frank a fundahozam meg neadjisten átmegy mnuszba, akkor mi van?
Elmondom:
- megugrik az alaphiteled tőketartozása és törlsztője;
- fizetheted vissza a tetemes különbözeti hiteledet, amit nem fedez a fundába tett pénzed, mert az meg csökkent, miközben a különbözeti számla meg kamatostól a nyakadba szakad.
- és nem volt egy fillérrel sem kisebb a törlesztőd még átmenetileg sem.
Ezzel a konstrukcióval 2 dolog érhető el.1 4 év múlva fundából lessz fedezeted, nem dőlsz be feltétlenül mikor kell kezdeni visszafizetni a törlesztéseket. 2.Ha ft-osítod jelenleg a hiteled vagy 4 év múlva elkezded a külömbözeti számlát visszafizetni akkor abban a pillanatban realizálod az árfolyam veszteséget.Az árf. veszteséget jelenleg 100%-ig az adós viseli, bank és az állam ebből nem akar részt vállalni.A funda állami támogatásával viszont / a bubor feletti/ hozam mértékével az állam akaratán kívül benyeli a veszteség egy részét azaz már nem 100% ban a hiteles nyeli le. Persze ez mind csak akkor működik ha a chf szinten marad vagy csökken. Ha emelkedik 250ft-ra akkor ez a fundás dolog sem segít sokat. És igen mostanában sanszosabb egy 250 mint egy 150-es szint...
Frankhiteles vagyok - Kérjem-e az árfolyamrögzítést?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=149955