A Fidesz szavazótáborának mérete és összetétele hónapok óta változatlan, folyamatosan őrzi 2.8 millió hívét - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés összegzése megállapítja: az ellenzéki párt nagy erejének számít,...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=125679
Amúgy nekem nem volt különösebb bajom a Fidesszel, míg kormányon voltak. Az ellenzéki időszakban viszont némileg összegubancolódtak saját magukkal is, ezért az utóbbi időben nem szavaztam rájuk, és most sem akartam, de sajna nem nagyon marad más senki. Az MDF-en agyaltam most is, de mint már írtam egy párszor, ha a legcsekélyebb gyanú felmerül bennem, hogy a komcsikkal kokettálnak, akkor nem kapnak tőlem szart se, nemhogy szavazatot. Ez a minap elég egyértelműen kezdett körvonalazódni.
A jobbik meg nem az én pártom, ez is bebizonyosodott az 50%-os adóbaromságukkal.
Ahogy tovább olvastam a topicot, a 40-nél azért tényleg több, de a 75 szinte kizárt 20%-os támogatottságnál, de kérdés, hogy hány párt jut be még rajtuk kívül, jobbik, esetleg MDF.
De végül is tényleg mindegy.
Bár én még mindig amondó vagyok, hogy nincs lefutva ez a meccs, az emberek egy jelentős része ott tart, hogy lehet, hogy szembeköpi magát reggel a tükörben, de elmegy és szavaz a bolsikra, ha éles a helyzet. A közvéleménykutatónak viszont ezt nem vallja be.
Sok tényező játszik közre,és van valami matematikai formula ami alapján kiszámolják.Szerintem mint lejjebb már említettem a most következő választáshoz talán az 1994-es volt hasonló.Mandátumelosztás szempontjából az volt a legközelebb ahhoz ami most várható./egy nagy párt és sok kicsi/
Ez valószínűleg azért van mert előre nem lehet tudni mennyi szavazttal nyer mandátumot az egyéni jelölt az adott körzetben. Ez is meghatározó a 210 mandátum elosztásánál.
"A magyar Országgyűlés 386 képviselőből áll, akik közül
176 egyéni választókerületben, 152 területi listán, 58 pedig országos listán kerül megválasztásra."
"Országos (kompenzációs) lista: E listáról minimum 58 mandátum a pártok mandátumot nem szerzett egyéni jelöltjeire leadott szavazatok, illetve területi listáira leadott, de mandátumot szintén nem eredményező szavazatok (a kettő együtt: töredékszavazatok) arányában kerül kiosztásra."
www.valasztas.hu
Természetesen a választási rendszer még bonyolultabb, így igaz amit írsz, hogy technikailag a 152 és 58 nem állandó. De az egyszerűsítés miatt annak vettem (a részleteken max. néhány mandátum múlik). Így továbbra is fenntartom amit írtam, 50% feletti szavazataránynál valószínű, 55% felett biztos a FIDESZ 2/3.
Miért?Az mszp és a jobbik az országos lista 52 helyén "tarolhat".Egyébként az országos és a területi listákról kiosztott mandátumok száma minden választáskor más.1998:128-82,2002:140-70.www.valasztas.hu
A FIDESZ a 176 + 58-ból fog biztosan megszerezni 176-ot. A 152-őn osztozik a listás szavazatarányban az összes párt. Az 58 fős országos listán a 176-ból nem nyert max. néhány FIDESZ-es lesz, a maradék MSZP meg JOBBIK.
176 egyéni, 152 pártlistás hely és 58 országos lista. Az országos listára a töredékszavazatok kerülnek (a mandátumot nem szerzett egyéni 2., 3. helyek).
Szerintem ez túl optimista számítás. Nem lesz ennyi helyük.
Az MTI úgy tudja, az MSZP azzal számol: az országos lista szereplői nagyjából a 75. helyig kerülhetnek be a parlamentbe, a területi listákról az első és második ember, a fővárosi listáról pedig várhatóan az első tíz politikus válhat országgyűlési képviselővé jövő tavasszal.
Hogy mer a fidesz egyáltalán elindulni a parlamenti választáson? Az FKGP-t úgy elárulta, ahogy kell, amikor neki köszönhette a "királyfi", hogy a "korona" a fejére került, amit Torgyán Úr, volt olyan szíves, hogy le is vette a fejéről. Legutóbb, Dávid Ibolya már óvatos volt nem közösködött a "bibósokkal". Indulhat is a következő választáson, lehet a mérleg nyelve lesz Morvai Krisztina és Mesterházy vezette mszp között. Dávid legyőzte a "polgári mini góliátot" Morvai Krisztina úgy vágja sarokaba ezt a "társadalom tudományi mihasznát, hogy öröm lesz nézni. Ugy fognak harcolni a postkommunista elemek ellen mint annak idelyén az egri nők a török ellen.
Jól látod!1994: MSZP lista 33% 53% mandátum.A magyar választási rendszer olyan,hogy az elsőt /ha szignifikánsan az/ nagyon megszórja mandátummal.Csak ezt nem meri egyik párt se hangoztatni,mert kontraproduktív lenne mindkét tábor aktivitására.
Soros-mdf (szadesz-lmp-stb. stb.)benn lesz, annyi $-t tesznek az asztalra, amennyi szükséges ahhoz, hogy átlépjék a küszöböt. Tiszta kéz, pálmaág, miegymás? Lásd Olaszország. (Lesz nagy aggódó "demokratikus koalíció".)
Szocik qrva nagyot fognak bukfencezni --->megérdemlik (ezt ők is tudják), jobbik komoly tortaszeletet fog hasítani (ettől, és nem a szociktól fosik a fidesz is...).
Felmérésekkel nem kell foglalkozni, mint eddig mindig, most is csak félre -és megvezetnek.
Magabiztosan vezet a Fidesz (Szonda Ipsos)
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=125679