Topiknyitó: Portfolio 2009. 10. 30. 04:30

Talicskával megy ki a pénz - Kizsákmányol minket a külföld?  

Ugrás a cikkhez
Régi "városi legenda", hogy a magyar életszínvonal azért ennyire alacsony, mert a jövedelmek jó részét a külföldiek teszik zsebre. A nemrégiben megjelent, visszamenőleg is kissé korrigált statisztikai adatok jó lehetőséget adnak a vizsgálatra,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=123364
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 11. 03. 10:28
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
azért fizetnek a magyaroknak kevesebbet, mert ők elvállalják kevesebbért is! ha nem te , akkor más elvállalja. ha nem vállalná senki sem kevesebbért, akkor nem többet fizetnének, hanem az egész céget áttennék romániába/ukrajnába...
Törölt felhasználó 2009. 11. 03. 10:22
Maci, kérdésem nagyonis megfogható. Ezt állítottad:
"egy mesterségesen alacsonyan tartott jövedelemmel rendelkező munkavállalói réteg"

Én meg kérdeztem, hogy kik és hogyan? Várom a választ továbbra is.
guildenstern
guildenstern 2009. 11. 03. 09:24
kellene egy kicsit tanulmányozni a jövedelemelosztás sajátosságait, a gazdasági fejlettség és a termelékenység közötti összefüggéseket, de ide talán még egy sima Balassa -Salmuelson alkalmazás is megtenné.
Törölt felhasználó 2009. 11. 03. 09:15
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
Pénzznyelő,

Kérdésed elég megfoghatatlan, gondolom magad is tudod erre a választ.
De ha már így rákérdeztél, csak egy kiragadott példával tudok számodra választ adni, ez a sajátom:
dolgoztam itthon egy külföldi tulajdonú cégben, csoportvezetői beosztásom volt, havi 150-et kaptam kézhez, a jó szerencsém úgy adta, hogy ugyanennél a cégnél dolgozhattam Németországban is ugyan azzal a beosztással, ott érdekes módon havi 4,500 EUR fizetéssel plusz különböző juttatások. Most nem átszámolva Ft-ra, csak két országot figyelembe véve, az itthoni fizetésemből pontra futotta az összes kiadás ( lakástörlesztő, fentartás, közlekedés, stb. ). Kint ugyan ezt megtudtam tenni, de a negyedéd még félre is rakhattam rosszabb időre. Tisztában vagyok vele, hogy a kétország közötti állami elvonást nem lehet egy lapra tenni, de ekkora különbség akkor sincs. Szóval hogy kinek az érdeke azt talán az Alkotmány utca végén kéne feltenni.
guildenstern
guildenstern 2009. 11. 02. 23:02
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
1-re. nem is az érzésről beszélek, ha valaki azt mondja, hogy szerinte itt Európa közepetáján jobban kellene élni, bólogatok, ez ugye el lett valahol szúrva. de amikor az "abszolút szegénység" (nem statisztikai értelemben) általánosságát mutatja be valaki azon a Budapesten, amiben az egy főre jutó GDP az unós átlag felett van (tudjuk, torzít, minden főváros torzít), akkor az nehezen komolyan vehető.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 22:42
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
Maci63, egy konkrét kérdés:

"egy mesterségesen alacsonyan tartott jövedelemmel rendelkező munkavállalói réteg"

Kik tartják mesterségesen alacsonyan a jövedelmeket?
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 22:40
Előzmény: #100  guildenstern
Kár a fáradozásért szvsz. 1-es pontra az a válasz, hogy attól mert van rosszabb, attól én még nem érzem jól magam, és ez még jogos is. 2-esre meg az a válasz, hogy nem igaz. Csak ennyi. A statisztika rossz, hamisítják, hazudik. És teljesen mindegy hányféle adatot, tényt írsz. Mind hazugság. Egy szó elég rá, indokolni se kell. De ha nagyon ragaszkodsz az indokláshoz, akkor az jön, hogy menj el vidékre és nézz körül és ha ez sem elég, akkor minden válaszadónak lesz egy rokona, ismerőse, akinek aztán szegények nagyon baromi rossz. Mindegy hányféle adattal, ténnyel cáfolod ezt, baromi sokszor megtettem és a jólétnek, fejlődésnek elég sok dimenzióját megvizsgáltam, és hasonlíthatod bármilyen korábbi időponthoz (10, 20, 30 év), mindenképpen ez az egyetlen igazság: most a legrosszabb.
guildenstern
guildenstern 2009. 11. 02. 22:21
az ilyen érveléseket - ami ma Mo-on teljesen általános - eléggé értetlenül szoktam fogadni.

tegyük fel, hogy ma egy átlagpolgár tényleg nem tud megélni, csak nagy nélkülözésekkel, sőt, talán az is orvosi csoda, hogy nem hal éhen.

de akkor tegyük fel gyorsan a kérdést, hogy

1. akkor a szerbek, a románok, az albánok, a vietnámiak - és úgy általában az az uszkve 200 ország, ahol alacsonyabb a jövedelemszint, mint idehaza, mitől létezik még egyáltalán?

2. 1996-ban, amikor a hazai reáljövedelemszint igazolhatóan jóval alacsonyabb volt a mostaninál (és a jövedelemegyenlőtlenség sem volt érdemben nagyobb), mitől tudot életben maradni egy magyar polgár, ha most meg a bérletre sem futja?

Előre szólok, hogy az olyan általános iskolás absztrakciós szintet nélkülöző válaszokat, mint hogy az "infláció", meg hogy "kilopják" csúnyán ki fogok kacagni :)
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 18:08
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
Ok
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 18:04
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
"Pénznyelő , az átlagkeresetet írtál amiben benne van a az aki x milliót visz haza ,és benne van aki csak 90 -100-120 ezret , ezek"

Ez így van. Az átlag az már csak ilyen, mindenki ismeri. De felhívom a figyelmed, hogy ÉN SEMMILYEN KÖVETKEZTETÉST NEM VOLNTAM LE EBBŐL, elhangzott egy állítás, szokásos ax has kijelentés, ami szintén az átlagjövedelem kategóriát használta, én meg leírtam, hogy az állítás TÉNYSZERŰEN NEM IGAZ. Ennyi történt. Következtetést nem vontam, az átlag fogalmát pedig remélhetőleg mindenki ismeri, de lehetne ez akármilyen rossz mutató, ha az eredeti állításban is ez szerepel én pedig ezt cáfoltam. Pont,
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 17:28
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Pénznyelő , az átlagkeresetet írtál amiben benne van a az aki x milliót visz haza ,és benne van aki csak 90 -100-120 ezret , ezek vannak többségben. Maci 100-120-at írt csak a pontosság kedvéért, erre válaszként oszál ki engem, és linkelj vagy négy statsztikát, csak a pontosság kedvéért.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 17:01
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Egy kereső jövedelemarányában pedig 17.6%.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 17:00
Olvasd el mégegyszer mit írtam, és koncentrálj arra.

De ha szóba kerültek a számok, nézzük:

"Csak kérdezem, hogy egy budapesti 4 fős család BKV bérlete miért is kerül egy átlag kereső jövedelem 1/3-ába?"

4 fős család, ebből két kereső két diák.

Budapesti átlagkereset kétkeresős családban, nettó: 2x148.819 Ft = 297.638 Ft.
link
2 felnőtt és 2 diákbérlet ára: 2x9.400 Ft + 2x3.700 Ft = 26.200 Ft.
link

Ez a család havi nettó munkabérének 26.200 / 297.638 = 8.8%-a. Nem 33%-a ahogyan te állítottad, hanem alig 9 (!) %-a mindösszesen.

Maradjunk a tényeknél. Amit írtál - keményen fogok fogalmazni, mert elegem van abból, hogy egy gazdasági fórumon ex has dobálózunk fiktív adatokkal - HAZUGSÁG.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 16:39
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Kedves Penznyelő,

Nem kívánok vitatkozni olyan Valakivel, aki nem vagy nem akarja látni a NAGY MAGYAR VALÓSÁGOT. Vegyülj el egy kicsit a többi 9 millió ember között akinek napi problémát okoz a MUNKABÉRÉBŐL kigazdálkodni a napi kiadásokat. Csak kérdezem, hogy egy budapesti 4 fős család BKV bérlete miért is kerül egy átlag kereső jövedelem 1/3-ába? ( átlagemberekről beszélek akiket a multik olyan jól megfizetnek és akár 100-120 ezret is hazavihetnek havonta! ) Nem összeesküvésről van itt szó, csak arról hogy egy mesterségesen alacsonyan tartott jövedelemmel rendelkező munkavállalói réteg nem képes fennmaradni, fenntartani egy országot.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 16:23
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
Kedves maci63:
Óriási amit írsz. Szerinted tehát a szegény magyar munkavállalók ellen mindenki összefogott: az összes cég, aki alkalmazottakat tart, hiszen ők adják a fizetést (ők "tartják lent") és az összes pénzintézet, aki meg a hiteleket adja.
Törölt felhasználó 2009. 11. 02. 16:15
Előzmény: #1  portfolio
Ez mind szép és jó, de mekkora hitelt kell felvenni egy jól képzett és kevésbé megfizetett magyar munkavállalónak egy hasonló kaliberű Unión belüli társához képest, és itt inkább nyugati országok felé tekintve, mondjuk egy lakás megvételéhez, vagy egy kocsi beszerzéshez.Egyik a másikra hatással van és ezt a TŐKE tulajdonosi tudják. Tartsuk alacsonyan a béreket majd kiegésziti hitellel. Erről nem szólt a T. szerkesztő. Szép dolog a statisztika de csak a bele táplált adatoktól fögg, hogy milyen színü lesz. Hát ennyit arról, hogy ki és mennyi pénzt visz ki az országból, nem beszélve a hogyanról.
sanka 2009. 10. 31. 16:00
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Persze, földön, vizen, levegőben.
Törölt felhasználó 2009. 10. 31. 10:04
Előzmény: #89  togyozo
Minden bizonnyal erről van szó:)
togyozo 2009. 10. 31. 09:59
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Csak nem Zoli tért vissza n+1-ik nick néven??
Törölt felhasználó 2009. 10. 31. 02:42
még ha talicskával tolnák ki, 1000 vagonból álló vasúti szerelvényeken viszik ki
guildenstern
guildenstern 2009. 10. 31. 01:37
Előzmény: #70  Törölt felhasználó
ne haragudj, de irtó zavaros és buta dolgokat beszélsz.

1. olyan számokat és arányokat raksz egy multi modelljébe, amilyet csak akarsz, de ettől még az tény marad, hogy ezek a vállalatok adják a versenyképes exportunk jelentős részét, adót is fizetnek, állást is tudnak nyújtani - vagyis a GDP-hez igen jelentősen hozzájárulnak. Ránézel a makrostatisztikákra és akkor nem kell bűvészkedni azzal, hogy ex has számokat erőltetsz rá a teljes hazai működtőkére. nyilván ettől függetlenül sokféleképpen lehet megítélni az FDI szerepét a hazai gazdaság modernizációjában, privatizációban való részvételében stb., de akkor a kritikának nem így kell nekifogni, mert az vicces lesz, ha az derül ki belőle, hogy a multi szektor tulképp nem is csinál itt semmit, csak importál.

2. "De egy dolog egyértelmű, ha a külföldi tőkéből megvalósuló vállalkozásnak nincs külföldi értékesítése, és náluk ilyenből temérdek van, akkor azok csak növelik a hiányt."
Persze szemezgethetünk, hogy kiválasztjuk a csak hazai piacra termelő külföldi vállalatokat, de ugye azért azt tudjuk, hogy a többség nem ilyen.

3. "Ezért a cikk kapcsán mondtam, hogy jobb a fizetési mérleghiányt vizsgálni, mintsem, ahogy a cikk teszi, a GDP/GNI viszonyával zsonglőrködni."
Illene végiggondolni inkább a cikk gondolatmenetét, mert ez megint butaság. pl.:
- a gni számos eleme a fizmérlegből jön, tehát amit hiányolsz, az pont benne van, ld. táblázat.

4. "Egyébként a cikkben is szerepel a táblázat a fizetési mérlegről, amelyből, a gyengéknek kedvéért, kiszámoltam, hogy az elmúlt 15 évben 50 milliárd eurós hiány keletkezett a tőkejövedelmekből. Beszédes, hogy a cikk szerzője ezt az egyszerű összeadást nem végezte el."
Hát először is ez 14 év, a táblázat meg nem fizmérlegről van (csak vannak belőle elemek - nemzeti számlák és egyéb makrostatisztika, ugye) de tökmindegy,
másrészt ezt az összeadást azért nem végeztem el, mert hülyeség összeadni ennyi év folyó eredményét,
harmadrészt pedig ez nem is mond semmit, legfeljebb ha összevetem az itt befektetett FDI stockkal, és figyelembe veszem a visszaforgatott részt is,
negyedrészt pedig a fenti összegek egy jó része nem osztalék, hanem a hitelfelvétel utáni kamatfizetésből jönnek - márpedig a kutya nem mondta nekünk, hogy adósodjunk el külföldre, saját elhatározásból történt állami és lakossági szinten egyaránt.

De ennek az egész okfejtésnek meg azért nincs értelme, mert a cikk célja nem ennek bemutatása volt. A végén meg is jegyzem, hogy azt tényként kell elfogadni: a külföldi tőkére alapozott felzárkózás ilyen, tessék ezt tudomásul venni. A tőke megkéri az árát osztalék vagy kamat formájában. Azt is tudjuk, mit ad ezért cserébe, a nagyobb fantáziájúak meg találgassanak, hogy mi lett volna, ha a szoci monstre vállalatokat nem adjuk el, a zöldmezőseket nem engedjük be, és a nem létező hazai tőkére és technológiára akarunk alapozni.

Azt fontos lenne megérteni, hogy a hazai gazdaság és gazdpol kudarca nem itt keresendő, ez szomorú pótcselekvés. Az írek (mostani helyzetükkel együtt is) az elmúlt évtizedek legnagyobb sikersztorija, (valszeg a baltiak is) - ömlik ki onnan a profit évről évre, mégis jól látják, hogy ezen cégek nélkül nem lett volna ír csoda.

Ne azon keseregjünk már, hogy ha bejön ide a tőke és a hazai munkaerővel együtt összerak valami értéket, akkor annak a tőkére eső részét elkéri. Ne feledjük: ez ma az eladósodásunk árával együtt a GDP 7-8%-a. Nem a világ kincsét hordják el innen, nincs ott összeesküvés - így működik a globalizált világ. Lehet rajta utálkozni, vagy elkezdeni gondolkodni, hogy az íreknek a fent taglalt jelenségek jóval intenzívebb formái mellett miért sikerült az, ami nekünk nem. Hát nem a multik miatt, az biztos.

üdv, mi
togyozo 2009. 10. 30. 22:58
"évben 50 milliárd eurós hiány keletkezett a tőkejövedelmekből. "

Mi az, hogy hiány keletkezett tőkejövedelmekből? Nézdd már meg, hogy a külföldi tulajdonú cégek mennyi GDP-t termeltek az elmúlt 15 évben, és, hogy ahhoz képest az 50 millárd eur az mennyi.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 22:57
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
Igen. Ezzel magam is egyetértek. Kár, hogy ezekről csak beszélsz, mintha tennéd.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 22:50

Íme a fiz.mérleg éves bontásban '95-től:
Ft-ban:
link
euróban:
link
togyozo 2009. 10. 30. 22:43
Előzmény: #80  togyozo
A hazai vs. import előállításról:

A feldolgozóipar esetében 2008-ban a folyó termelő felhasználás 17100 mrd forint volt, amihez 9900 milliárd ft értékű importot használtak fel. Vagyis kb. 55% a feldolgozóipar importigényessége. Nagy vonalakban kiszámolva.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 22:41
Előzmény: #80  togyozo
Egyébként egy hasonló GNI-GDP összehasonlító írást (valamelyik gazdaságkutató cégtől) én is belinkeltem már egyszer.

Azt meg várhatod togyozo, hogy adatokat fog megadni...
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 22:38
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
Így van Dlph, ez demokrácia. Én pedig veled ellentétben elfogadom, ha létezik az enyémen kívül is vélemény. Ha azt mások jogainak sértése nélkül közlik, vitatják meg, azaz pl. ha te nem sértegetsz, nem rágalmazol, stb. Szabadság nem egyenlő azzal, hogy mindent szabad. Normális hangnem, érvek és kultúrált vita esetében természetesen abszolút tolerálok minden véleményt, sőt kifejezetten örülök neki, egyébként is kíváncsi természerű vagyok és más véleményekből mindig lehet tanulni is. Sajnos, a te hozzászólásaid sokszor nem felelnek meg az előbbi kritériumoknak.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek