Topiknyitó: Portfolio 2009. 10. 30. 04:30

Talicskával megy ki a pénz - Kizsákmányol minket a külföld?  

Ugrás a cikkhez
Régi "városi legenda", hogy a magyar életszínvonal azért ennyire alacsony, mert a jövedelmek jó részét a külföldiek teszik zsebre. A nemrégiben megjelent, visszamenőleg is kissé korrigált statisztikai adatok jó lehetőséget adnak a vizsgálatra,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=123364
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 20:01
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Nézd Dlph, marha egyszerű a történet. Tőled érdemi választ itt sem kaptam, korábban általad többször ígért adatokat sem máshol, és másik topicban sem válaszoltál egy normálisan feltett baromi egyszerű kérdésre. Érdemi válaszok helyett viszont folyamatosan belémkötsz, személyeskedsz. Sok oka lehet annak, hogy miért nem akarsz vagy tudsz érdemben válaszolni, de ez mindegy, ha nem, nem. Nem kötelező nekünk itt beszélgetnünk. Viszont akkor ismételten megkérlek rá, hogy ne is foglalkozz velem. Köszönöm szépen.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:56
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Orsi, tőled pedig szeretnék választ kapni arra, amiben leírom, mi a hiba a számításodban. + ott az én számításom, írd le, abban szerinted mi a hiba.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:54
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
"Álszent is vagy. Erre is rájöttem.
Pénznyelő ezt, amit most megkifogásoltál bennem, te milliószor eljátszottad már velem 3 év alatt.
Eszemben sincs már veled vitázni. pocsékba ment idő csak.Arra adok ezzel alkalmat neked, hogy ismét leírhasd dogmáidat erre a fórumra. Nem segítek.
Dolgozz meg a pénzedért."
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:53
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
"Az érdemi részével foglalkozz a hozzászólásomnak. De ne a személyemmel. Ott van, amit írtam, vitázz vele. Állok rendelkezésre, még a tiédre is, ha konkrét kérdés, kiegészítenivaló, stb. van. A többit hagyjuk."
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:53
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
"hagyd a faszba üvölt hogy ki a hülye "
gratulálok elvtárs, feltört az intelligencia

Pnyelő ha drop téved, mindjárt szövetségesednek láttatod ebben a permanens gigaháborúban ami itt a fórumon megy. Drop téved. Az Audi egy fehér holló. Tán nem véletlenül.
Ennyi.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:51
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
és a tommika milyen név?
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:50
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Álszent is vagy. Erre is rájöttem.
Pénznyelő ezt, amit most megkifogásoltál bennem, te milliószor eljátszottad már velem 3 év alatt.
Eszemben sincs már veled vitázni. pocsékba ment idő csak.Arra adok ezzel alkalmat neked, hogy ismét leírhasd dogmáidat erre a fórumra. Nem segítek.
Dolgozz meg a pénzedért.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:49
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
pnyelo
hagyd a faszba üvölt hogy ki a hülye
orsika tutti klonnév meg amugy eletébe nem látott még casflowt
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:39
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Az érdemi részével foglalkozz a hozzászólásomnak. De ne a személyemmel. Ott van, amit írtam, vitázz vele. Állok rendelkezésre, még a tiédre is, ha konkrét kérdés, kiegészítenivaló, stb. van. A többit hagyjuk.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:38
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Orsi, elolvastam a cikket és téged is. Te nem reagáltál. Beírtam mégegyszer az én "modellemet" és drop is leírta a te hibádat.

Megkértem, hogy erre reagálj. Nem tetted. Miért?
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:35
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
nem is kell
ne foglalkozz vele
egy a műsor, egy a módszer, egy a cél
3 éve ismerem testközelből pénznyelőék vitamódszereit

okos dolgokat írtál
elismerésem
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 19:26
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Igazatok volt, itt nincs értelme kommentelni. Ebből nem alakul ki eszmecsere. Azt sem olvassa el, amit maga ír, nemhogy a másét, a cikkről végképp nem beszélve, az megértés meg teljesen kizárva. Amíg nem tesznek itt rendet, nem érdemes ide jönni.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 18:03
Előzmény: #18  martin36
Neked is ajánlom a lenti válaszaimat.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:55
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Orsi, itt a súlyos hibád forrása:

Ezt írod:
"Tőlem eladhatja 462-ért is az autókat, akkor annyi a bevétele, de amikor az ügylet megtérülését számolja, akkor azzal számol, hogy azt mind haza is viszi, tehát ki az országból, tudniillik ezért vágott bele az ügyletbe."

Tehát nálad BEVÉTEL = PROFIT. Hát ez elég durva hiba.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:39
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Orsi:
"Ki ad valamire is 100 pénzt, hogy után csak 50-t kapjon vissza? Ez értelmetlenség."

Ezt hol olvastad? Tőlem ugyan nem. Leírtam a szereplők egyenlegét is. Ezt írtam:

"+100 - idejön
-10 - kapott állami támogatást, hogy idejöjjön
-80 (továbbra is megtartottam ezt a durva arányt, ami nyilván nem igaz) - külföldi eszközökkel teszi tele a gyárat
+462 - eladja az autókat
-100 - külföldi beszállítók
-162 - kivonul, viszi a céget felhalmozott profitostól.

Egyenleg: +210, ebből +20 a kezdeti beruházásé, +150 az ittlét alatt kifizetett munkabér, beszállítók, +50 az államnak fizetett adó, -10 az állam által kezdetben adott támogatás.

A hazai gazdaság (bér, beszállítók) egyenlege: +170
Az állam egyenlege: +40
A cég egyenlege: +72 (162-(100-10))
A külföldi háttérgazdaság (anyacég, beszállítók) egyenlege: +180"

Te a fentiből kihagytad a beszállítókat és a munkabért. Azt csak a kezdeti beruházásnál vetted figyelembe, a működésnél nem. Azt írtad, hogy a Mercedes 162-ért elad autókat és a TELJES 162-őt, azaz a TELJES ÁRBEVÉTELT HAZAVISZI. De erről írom már 5-ödjére, hogy ez nem így van. A teljes árbevételből csak a profitot viszi haza, a többi ittmarad, lásd fenti számok. Erre reagálj. Köszi.
exley 2009. 10. 30. 17:30
Előzmény: #15  jumbo2
Az Audi egy "bajor" "pusztulat" A kelet európai, leépülő autó ipar ékköve.. A Kméti gyárban, a Genscher által kivásárolt szászok, akik jól ismerik a német nyelvet, haza felé települve, fognak ott dolgozni.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:29
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Ha nem akarod megérteni, amit írok, akkor nem tudok mit csinálni. Azt írom: munka. Ez alatt folyamatos munkabért értek.
Nem tértem át a bankra és a biztosítókra, már az eredeti commentemben is írtam róluk. Ha szerinted semmi sem jön külföldről egy bankhálózathoz, bár menj be egy bankfiókba, és nézd meg, hogy még a falfesték is onnan jön, akkor csináld meg úgy a cash-flow-t, hogy 0 a külföldről behozott anyagokért stb. külföldre vitt pénz, de miután kivitte a bank a bevételét, negatív lesz az ország fizetési mérlege. És mindet kiviszi. Ezért vágott bele az ügyletbe. Különben értelmetlen lett volna idehoznia a pénzét. Ki ad valamire is 100 pénzt, hogy után csak 50-t kapjon vissza? Ez értelmetlenség.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:25
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Orsi:

"Azt írtam, hogy a Mercedes 20 egységnyi pénzt fizet a betonért és a munkáért. Itt veszem figyelembe a hazai beszállítókat és a béreket."

De Orsi, nem csak a kezdeti beruházás során van bér és hazai beszállító, hanem a FOLYAMATOSAN A MŰKÖDÉS KÖZBEN IS, amikor az autókat gyártják/rakják össze/adják el. nem csak a gyárat kell kibetonozni, hanem az autókat is össze kell szerelni. Érted már? Azaz nem csak a kezdeti beruházásban van magyar rész, hanem mindenegyes eladott autóban is. Nem tudom, ezt ennél jobban és tovább ragozni. Drop is felhívta a figyelmedet, hogy megfeledkeztél erről. Te egyszerűen úgy számoltál, hogy a cég a teljes árbevételét hazaviszi. DE NEM. CSAK A PROFITJÁT.

Tényleg nem érrted?
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:16
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Gyártó cég után áttértünk bankokhoz, meg biztosítókhoz. Oké, beszéljünk erről is. Azon túl, hogy bérekkel, hazai beszállítókkal továbbra sem kalkulálsz (csak a kezdeti beruházás 20 egysége tekintetében), itt újabb hibát követsz el. Egy bank és biztosítás esetében egyik oldalról ugyan igaz, hogy ott alig van külföldi termékeladás, viszont ezen iparágban külföldi beszállító se nagyon van, mert ezen iparágak, ellentétben pl. az autóiparral nem importigényesek, így ezekben az esetekben meg ezért borzasztóan rossz a számításod. Ráadásul egy bank esetében a betétesek is hazaiak, itt a kamatmarzs, amit zsebretesznek. Minden más itthon marad.

Talán kár ilyen lekezelően és más tudatlanságát hangoztatva írnod, miközben alapvető dolgokban írtál valótlant, vagy durván hibásat.
Törölt felhasználó 2009. 10. 30. 17:11
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Elnézést kérek, ha gorombának tűntem. De fenntartom, hogy nem olvastad el figyelmesen, amit írtam.
Azt írtam, hogy a Mercedes 20 egységnyi pénzt fizet a betonért és a munkáért. Itt veszem figyelembe a hazai beszállítókat és a béreket. Igazad van, ehhez hozzá kell adni az adókat és járulékokat. De ha arányokról beszélünk, szerintem maradhat erre a 20. De lehet 30 is. Ez egyben válasz a munkahelyteremtésre is: hiszen ezért a 20 (30) pénzért a beszállítónál is dolgoznak, és a gyárban is. Ezt nem tudom már tovább ragozni.
Nem tudok mást mondani, hogy a valóságban még sosem számoltál egyetlen ügyletet sem, mert akkor egyértelmű lenne számodra is, hogy bármilyen gazdasági ügyletre azért adunk ki 100 pénzt, hogy a végén összesen 105 pénzt, mindenféleképpen 100-nál többet szedjünk be, és azt haza is visszük, mind.
Nem azt mondtam, hogy a Mercedes gyár feltétlenül rossz az ország cash-flow-ja szempontjából, hanem azt, hogy a külföldi és belföldi eladások aránya tud úgy alakulni, hogy rossz lesz. De ismét felhívom a figyelmed, hogy Magyarországon jelentős szektorok (bank, biztosítás, ingatlanfejlesztés, kiskereskedelem) semmilyen külföldi bevételt sem hoznak, tehát ezek, mind rontják a fizetési mérleget. Itt nem tud úgy alakulni a külföldi és belföldi eladások aránya, hogy rossz ne legyen az ország fizetési mérlegének szempontjából. Nézd meg a cikkbeli táblázatot.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek