Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 26. 12:19

Zsiday rajong Orbán legújabb csomagjáért  

Ugrás a cikkhez
Sok dologban nem ért egyet a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájával, azonban a kormány legújabb családtámogató intézkedései üdvözlendõk - írja legújabb posztjában Zsiday Viktor befektetési szakember. Szerinte még bátrabban
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 16:09
Előzmény: #77  gambadoro
"megnézhetjük a gyarmatokat, kevés kivétellel sehol sem állt át az őslakosság másfajta gondolkodásmódra, ahogyan az angolok, németek stb. sem változtak" Ugyan már, a "németek" voltak a Római Birodalom zsoldosai, az "auxilliaries", néha meg a gallok. Mind "barbárok". Aztán néha feldúlták a birodalmat (a gótok még Rómát is), stb. Mégis lett Frank Birodalom, később francia királyság/császárság, majd köztársaság. A németek meg szét voltak tagolva. "Barbárokból" lesznek néha a sikeres kulturális-gazdasági éllovasok, vagy fordítva. Nézd meg pl. Egyiptomot vagy Görögországot. Ez a genetikánál lényegesen összetettebb dolog. De amúgy ezzel tökéletesen egyetértek: "a genetika részben meghatározza a gondolkodást, legalábbis a gondolati rendszereket, amikből felépül egy adott társadalom persze nem ez a releváns, de mégis befolyásol " Szóval én azt mondom, hogy a genetika csak az "alapkő", egyféle limes supremum, és igen gyenge a korreláció a gondolkodás meg a genetika között, mármint relatíve a többi összetevőt is nézve. Egzakt számot nem tudnék mondani, ex has meg ennyit mondanék: 20-30% genetika, a többi meg 70-80. Lehet a "módusz" a genetika, ezt nem akarom vitatni, nem is nagyon objektív eleve, hogy a genetika komplementerét mennyi tényezőre osztjuk fel. Én ezeket egy kalap alá veszem.
gazmber 2017. 05. 26. 15:57
Előzmény: #20  hellforceone
ez az egész program csak szemfényvesztés, jó lesz majd a kampányban szavazatszerzésre..de ettől egy db-al sem fog több gyerek születni országosan, legfeljebb arányaiban több lesz a biztosabb egzisztenciával bíró fülkés gyerek ...mert aki azt is nézi, hogy pl.a lerohasztott egészségügy miatt, akár a szülő akár a gyerek banális betegségek áldozata lehet, pl.a rohasztott/fülkésített oktatási rendszerben 'zombi' képzés van, pl.érvényesülni csak a kussoló orbánimádók tudnak, stb.stb. azok vszeg nem fognak ide, vagy nem ide fognak gyereket szülni...szvsz.
settevoltesette 2017. 05. 26. 15:42
Törölt hozzászólás
gambadoro 2017. 05. 26. 15:41
Előzmény: #75  upgrayeddAKS
én arra gondolok, hogy a genetika részben meghatározza a gondolkodást, legalábbis a gondolati rendszereket, amikből felépül egy adott társadalom persze nem ez a releváns, de mégis befolyásol megnézhetjük a gyarmatokat, kevés kivétellel sehol sem állt át az őslakosság másfajta gondolkodásmódra, ahogyan az angolok, németek stb. sem változtak nem azt állítom, hogy nem lehet az egyént megváltoztatni, de a "vérében van" ahogyan mondani szokás mindenkinek a boogie :)))) vagy nincs vicces, amikor a rákfejű angol vagy német lazulni akar a mediterrániumban nem megy nekik egyszerűen soha nem lesznek olyan könnyedek, mint a spanyolok, olaszok példa: ismerek jópár dél-tirolit, ok, elég elzárt közösség, de annyi közük van az olaszokhoz mentalitásban, mint az eszkimóknak pedig ott élnek
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 15:35
Előzmény: #75  upgrayeddAKS
jav.: azt hiszem :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 15:32
Előzmény: #72  gambadoro
Részben egyetértek, a korrekt példát pedig (DE vs. USA) kifejezetten köszönöm. (Mondjuk a franciknál még kevésbé tudnak beilleszkedni a muzulmánok... hozzájuk képest a németek kiköpött olvasztótégely :) de ezen most ne vitatkozzunk...) Viszont (ha már németek és nácik a téma) az angolszászoknál és a zsidóknál jobban ezt a felsőbbrendűség műfajt senki sem űzte komolyabban: a britek "csak" párszáz évig tolták ezt direktbe, a zsidók meg több ezer éve indirekt módon (a júdaizmuson keresztül). Ja, és protestáns etika: az amishok elég szerény népek lettek végül, és bár szigorú szabályaik vannak, a kamaszok hivatalosan is kimehetnek a "külvilágba" (aszt hiszem, rumspriggának nevezik), és élvezhetik a "romlott" hedonista életet, majd vissza is jöhetnek, ha akarnak. Szóval a "felsőbbrendű" protestánsok végül "meghunyászkodtak", mert belátták, hogy nem fenntartható. Pedig az amishok aztán végképp "belterjes" csapat. Az embercsoportok még akkor is változnak, ha ilyen vagy olyan génjeik vannak...
gambadoro 2017. 05. 26. 15:27
Előzmény: #71  kiegyezo
milyen kiegyezés?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 15:23
Előzmény: #71  kiegyezo
Így van. Ezért kell sittre küldeni a "hatalomból" mindenkit, akit jogállami keretek közt lehet, és egy új köztársaságot "definiálni". Ebben a polgároknak részt kell vállalniuk, ezt nem spórolhatják meg. Az elodázásnak már most is szörnyű árát fizettük meg mindannyian.
gambadoro 2017. 05. 26. 15:21
Előzmény: #70  upgrayeddAKS
miért változtak volna meg? most is mint mindig felsőbbrendűnek hiszik magukat nyilván ebben a protestáns etika is bezavar arról persze lehet polemizálni, hogy egyes népek, miért más vallási irányzatot követnek, hogyan határozza meg a genetika a gondolkodást szerintem meghatározza mondjuk egy kiváló példa erre és az ellenkezőjére is a migráció: miért nem illeszkedik be a török németországban, és miért tud bárki beilleszkedni az usa-ban nyilván itt a neveltetés (a befogadóké) a meghatározó, mégis, ha a feketékre pillantunk, mégsem valósul meg a kohézió
kiegyezo 2017. 05. 26. 15:17
Előzmény: #69  upgrayeddAKS
Nincs mas hatra: az origot kell elmozditani. Hat, pont arra let volna jo a kiegyezes. Vagy a temanal maradva: az IQ nyilvan nem fog valtozni. De amit irsz: az oktatas, a neveles, az tudna. Es akkor eltolodna a gorbe is.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 15:11
Előzmény: #67  gambadoro
Aha. A németek génjei 1933-tól drasztikusan megváltoztak :) Aztán vissza is "drifteltek" a génjeik. Nem kell mindent elhinni, amit oktatnak az ELTÉ-n. Sok a zseniális tudós, de Kelvin is az volt, aztán mekkora fasságokat hozott már ki: a Napot a Kelvin-Helmholtz hatás "fűti", a levegőnél nehezebb szerkezetek nem emelkedhetnek a levegőbe, stb. Sapere aude!
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 15:07
Előzmény: #68  kiegyezo
Erre szoktam azt mondani: a Gauss-görbét nem lehet megverni :) (mármint: kikerülni, megkerülni, kicselezni, átugrani, átfúrni, elmozdítani, stb.)
kiegyezo 2017. 05. 26. 15:01
Előzmény: #26  upgrayeddAKS
Jol ertetted, ugy latom :-) Ami a kiegyezest illeti, tiz eve egy baratommal inditottunk honlapot ezzel kapcsolatban. Akkor azt hittem/hittuk, hogy mehet, menni fog. Most ugy latom, nem fog. Semmi sem fog :-(
gambadoro 2017. 05. 26. 14:54
Előzmény: #65  upgrayeddAKS
ne viccelj az organikus fejlődés alapvetően genetikailag meghatározott
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 14:51
Előzmény: #65  upgrayeddAKS
"Tehát hogy felveszik-e, ha sír." Ez persze csak egy példa volt a sok közül.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 14:49
Előzmény: #64  gambadoro
Én meg úgy tudom, hogy a gyerek első néhány évében dől el alapvetően, hogyan épül fel később az agya (nem IQ szempontjából, hanem mit szokik meg, stb.) Tehát hogy felveszik-e, ha sír. Ha sokáig nem, akkor "flegma" lesz, és egyre inkább ritkán fog sírni, a végén meg nagy eséllyel antiszociális lesz kamaszként, felnőttként. Én ezekre a dolgokra gondoltam. Ennek a genetikához tudtommal igen kevés köze van...
gambadoro 2017. 05. 26. 14:42
Előzmény: #63  upgrayeddAKS
pszichológián elég mélyen tanítják ezt:) szóval vita van de az tény, hogy összes hatás közül a genetika a legfontosabb (ami nem is hatás de ebbe nem menjünk bele) van, aki ezt 40 százalékra teszi mások 50 felett a többi: a környezeti hatás, a család (neveltetés), a kultúra miegymás egyenként sokkal kisebb súlyú erről szólnak az ikervizsgálatok
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 05. 26. 14:35
Előzmény: #59  gambadoro
"én annyit állítok kutatásokra hivatkozva, hogy a neveltetés a habitust, IQ-t nem befolyásolja" Habitusra ez nem igaz. IQ esetén tudtommal (Mensánál láttam ilyen cikkeket) 0,3 körüli korrelációs együttható jött ki két/egypetéjű ikrekre, a "peteszámra" most nem emlékszem. A mintanagyságra szintén nem, lehet, hogy azt nem is közölték. Lehet, hogy 100x annyi olyan tanulmány van, ami totál mást állít, így én ezzel az IQ-s korrelációs témával nem is nagyon akarok foglalkozni. (Megj.: 0,3 körüli korrelációs együttható 0,09 körüli determinációs együtthatót jelent!!!! 9% magyarázó erővel bír ez alapján az egyik változó varianciája a másik változó varianciájára nézve... ez nagyon gyenge. De mondom még 1x: lehet, hogy 100x annyi olyan tanulmány van, ami totál mást állít. Engem épp ezért a habitus kérdése sokkal jobban foglalkoztat...)
gambadoro 2017. 05. 26. 14:32
Előzmény: #58  nemoland
mármint? a romák pl. hihetetlen muzikális társaság, egy "fehér" csak szeretne ilyen lenni (persze nem minden roma, de kiugróan sok) feketék: sport, zene ettől függetlenül az tény, hogy a mai világot az európaiak alakították de ezzel együtt meg lehet nézni, honnan jött a legtöbb újítás: olasz francia brit német ehhez képest kik élnek a legjobban? :)))) ugye, ugye akkor miről van szó?
exmnbs1 2017. 05. 26. 14:29
Előzmény: #52  gambadoro
Ennek a párja hogy vannak tehetséges gyerekek , de tele van az iskola ezek tök atlag testvereivel.A tehetséggondozó tanárhoz is benyomva ok is persze.Egyfajta kontraszelekció.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók