Nagyon szép idő van, ma kint voltam… kicsit barkácsoltam. Összeraktam egy bojlert… családban van vagy 4 db ilyen. A vízkőtelesítés így egyszerűbb: csere az egész Boiler így nem kell helyszínen szenvedni. Utána kényelmesen az udvaron lehet koszolni a vízkővel. :) kb körforgóban vannak a boilerek. Mindig egy szervizelésen.
Ezt fogom kutatni az egész Karpat medencében, de Levédiában és Etelközben is.....majd max jovore arra megyek nyaralni...s ime a téma, ezt fejlesztem tovább.. "Ki hinné, hogy a sört a magyar nép régebbről ismeri, pedig így van. Honfoglaló őseink kétféle alkoholtartalmú italt készítettek, a bozát és a kumiszt. A bozát kölesből, árpából, rizsből, majd később kukoricából készítették erjesztéssel. Ezeken kívül még alkalmas alapanyag volt a cserfa, vagy a nyírfa nedve.A fákat megcsapolták, levét edénybe felfogták, hordóba összegyüjtötték, s megerjesztették. Ebből lett a bozasör. Az erdőjáró emberek gyakran itták a fák nedvét erjesztés nélkül is, mert savanykás íze kellemesen hűsített.Az italról Arany János Buda halála című művében is megemlékezik.„Bozaitalt, kámot, bort is vele bőven, Dús lakomák lelkét emelik tömlőben.”A növényi magvakból készült bozát vándorárusok is kínálgatták vásárokon, piacokon, sőt vasárnap délutánonként a falvak és városok utcáin is. Vállukra akasztott négyszögletes alakú bádogedényben, amiben jeges víz volt, tartották a bozát tartalmazó hengert, hogy mindig hideg legyen. A kivánt mennyiséget bádogmércékből mérték ki. A boza mellett őseink kedvelt itala a kumisz volt. Ez kanca, vagy teve tejéből készült. Az erjesztéshez használt tömlőt először kifüstölték. Ennek hatására a tejalvadást elősegítő baktériumok elpusztultak.A kifüstölt tömlőbe összegyüjtött tej néhány óra mulva erjedni kezdett. Innentől gyakran megkeverték. Néhány nap alatt lett kész. A végeredmény hűsítően savanykás ízű, szénsavas, pezsgő, enyhén bódító hatású ital. a székelyek lúser-nek nevezték, de kabla, illetve kabala néven is ismert. Ez a név valószínüleg a szláv "koliba", azaz kanca névből ered.Mindennapi kenyerünkből is lehet sört készíteni. Az eljárást már az ókori egyiptomiak és általában a keleti népek is ismerték. Leghosszabb ideig a kunoknál maradt fenn. Talán ezért emlegetik kenyérser mellett kunser néven is hazánkban. A gabonamagvakat megőrölték, a lisztből tésztát készítettek, a tésztából pogácsákat szaggattak. Kelesztés után nagy, lapos, felforrósított köveken megsütötték. Nem sütötték át teljesen, a közepe kovászos maradt. A lepényeket darabokra törték, meleg vízzel teli cserpedénybe rakták. Amikor ez kiforrt, világos színű, enyhén savanykás, kis alkoholtartalmú italt kaptak. A kunok bózának nevezték.Akármelyik változatát is itták a sernek, s bármily csekély volt is az italok alkoholtartalma, elődeink a részegségig itták a sert. A lakomák végén Szent János poharat ittak, s kérték, hogy védőszentjük óvja meg őket attól hogy a "szölke bóza" teljesen elvegye az eszüket. Mondták is arra , aki sokat ivott, hogy "kicsit bózás", vagy "bózás a feje".Ilyen jellegű italt nemcsak kenyérből, hanem köles- vagy árpakásából is készítettek, főleg a keleti népek.A kenyérsert kuruzslók, javasasszonyok, gyógyítók orvosságának is tekintették. Hittek benne, hogy rendszeres fogyasztása a hosszú élet titka. Mivel szénsavas, savanykás valósz1nű, hogy mérsékletes fogyasztása jót tesz az emésztésnek. Tehát lehetett benne valami."
A hegyen voltam, lezartam, már reggel korán keltem,tippmixet feladtam, kimentem, kicsit hegyiszomszéddal beszéltem, megérte mert kaptam 3 liter körtét, most hazaértem, mimdjárt tesztelném is..de mèg vezetek majd.., azt tényleg elmegyek ajándékokat nèzni, vagyis én utalványokat veszek meg max csokit azt mindenki azt vesz amit akar.Utánna lenézek még a presszóba.Majd amit irtal vmi papirrol elemzést azt várjuk ám, kivancsi vagyok.Ja még éjjel.megneztem a ciges tartalékokat 3 evre visszamenoleg, 14milliardról rol ment kozel 20ra fel.osszekellene szamolni hogy az emabitba betett tartalékok novelték e...mert akkor nem koltodott el.
Országos előrejelzés: szombat estig A felhős tájakon is fokozatosan csökken a felhőzet, és többnyire derült vagy gyengén felhős, napos, csapadékmentes időben lesz részünk. Az északnyugati, északi szelet többfelé kísérik élénk, a magasabban fekvő helyeken erős széllökések, majd a nap második felében mindenhol mérséklődik a légmozgás. Kora délutánra 4 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk.
Boldog névnapot a Tamásoknak ! A Tamás névnap egyik legkedvelteb névnap decemberben, Karácsony előtt pár nappal. Tamás férfinév arámi eredetű szó, a Teomo névből származik, melynek jelentése iker. A görögök vették át Thomasz formában, mivel a görögben volt egy ilyen alakú szó, csodálatos jelentéssel .Az 1990-es években a Tamás név igen gyakori név, a 2000-es években a 7-11. leggyakoribb férfi név. A magyar naptárakban, kalendáriumokban szereplő három hivatalos Tamás névnap: március 7., mely Aquinói Szent Tamás régi egyházi ünnepnapja, december 21., Tamás apostol régi egyházi emléknapja, és december 29., mely pedig Canterburyi Szent Tamás emléknapja. Ezenkívül még több más nem hivatalos Tamás névnap is szerepel a részletesebb névnaplistákon, így Tamás apostol és Aquinói Szent Tamás mai egyházi emlékünnepe (július 3., illetve január 28.), valamint további Tamás nevű szentek ünnepei. A három hivatalos névnap közül a legfontosabb december 21-e, a magyar néphagyomány szerinti Tamás-nap, amelyhez a karácsonyi ünnepkör részeként különféle népszokások kötődnek. Tamás napi hagyományok A december 21-i Tamás névnap különféle – a karácsonyhoz kötődő – népszokásokat rejt számunkra, melyek elsősorban a disznóöléssel kapcsolatosak. A Tamás napján levágott állatnak háját sok helyütt „tamáshájnak” nevezték és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A népi jósok szerint a Tamás napi disznóölésen a karácsonyi időjárásra lehet következtetni. A néphagyomány úgy tartja, ha a disznó mája nagy, akkor a Karácsony jeges-fagyos lesz. Egy másik hiedelem szerint, ha Tamás nap reggelére friss hó hull, békés, boldog karácsonyban lesz részünk.
Tenyleg elfaradtam, csomo mindent inteztem, foztem, presszoztam..most ezt a ciget olvasgattam még...az anyavállalat teljes tartaleka 3 ev alatt 14 milliardrol majd 20ra ment fel.Holnap is koran kelek, ki kell mennem a hegyre.
USA kedvező infla adata nagyon jó kedvet csinált amerikaiaknak… most az aranyat és ezüstöt is veszik… nem értem őket XD pont most nem lenne fontos az arany, mert kevésbé inflálódik a pénz… XD
Jó ötlet, mert lassan semmi sem garancia a nyereségre. Elgondolkodtató viszont, hogy osztalékos papírok közül a nyomda halódik az alteoval az élen. Alteo s átlagom 4090....viszont egy jó dolog van benne, hogy többet nem tudok venni!
Toka Club/Geri-inv/Labanc TA/Nacky