Topiknyitó: Portfolio 2019. 04. 15. 08:20

Szép csendben még szigorúbb feltételt szabott Brüsszel a magyar kormánynak  

Ugrás a cikkhez
Lassan egy éve zajlik Magyarország ellen egy újfajta költségvetési eljárás az Európai Bizottság részérõl. A kormány azonban eddig nem adta be a derekát, és várhatóan nem is nagyon fogja, mert az elvárások elmulasztása nem jár
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2019. 04. 15. 09:59
Előzmény: #4  airmax_2_0
#8
"Naqgyon eltérnek a bizottság számai a kormányétól."
.
1: a Bizottság és az Eurostat csak a magyar kormánytól kapott adatokból dolgozik.
.
2: te az államháztartási hiány adatait idézed -- az uniós elvárás a strukturális hiányra vonatkozik. a kettő között a különbség a rendkívüli egyszeri hatások:
- pl a repülőtér 75 éves bérbeadásának díja (2006)
- 4G/5G frekvenciasávok eladása, bányakoncessziók
- az állami vállalatokra testált költségvetési kiadások (TAO)
- a gyurcsány-időszakra jellemző, "PPP" -be rejtett költségvetési tehervállalás
- a költségvetés általá támogatott vagy garantált hitelfelvételek
- évvégi kifejezetten kozmetikázást szolgáló könyvelési csúsztatások
.
ezeket az adatokat mind elküldi a kormány az eurostat számára, ahol (nyilvános szabályok alapján) kimazsolázzák. A kétféle számítás végeredménye egyébként sok év átlagában megegyezik -- a korrekció hangsúlyozottan az elvárások teljesítésére végzett rövid távú kozmetikázás lemosása.
festina88 2019. 04. 15. 09:58
Előzmény: #6  Down
#7
Persze, hogy több mint 3% elég az élelmiszerek árát megnézni tavaly mennyi volt és most mennyi... kamuzik a fidesz mint mindig..
Down
Down 2019. 04. 15. 09:41
#6
Miért, Ti elhiszitek, hogy itthon 3 % körüli az infláció? Aki igen, az nem Mo-on él.
ts3 2019. 04. 15. 09:28
Előzmény: #4  airmax_2_0
#5
Már csak egy kérdésem lenne. Mibül gondolod hogy nem a kormány hazudik?
airmax_2_0 2019. 04. 15. 09:19
#4
Itt a múltbéli számokkal is nagy gond van... Naqgyon eltérnek a bizottság számai a kormányétól. Az egy dolog, hogy nem ugyanaz az idő intervallum van lefedve, de meg kel nézni a 2016, 2017, és 2018 évi számokat...A bizottság majdnem 4% hiányt mutat ki, ami a kormánynál 2-nél kicsit több, ami valójában 1.8 körül lesz. Vagy a 2017-es számok sincsenek köszönő viszonyban sem. Tehát a bizottság görbéjének "lelógó" része egyáltalán nem igaz... Ráadásul hamis számok alapján a jövőre való kivetítést alkalmazni, nem éppen a sikeres előrejelzés receptje... És akkor finom voltam, mert mondhattam volna azt is, hogy idiótaság...Mit akar a bizottság megszigorítani, amikor a számaik teljesen manipulatívak, köszönő viszonyban sincsenek a valósággal...Jól teszi a kormány, ha nem törődik vele... A lényeg, hogy a valódi görbe rendben legyen, és szépen közelítsen a nulla fele... A bizottság foglalkozzon csak azokkal akiknek nem csökken, hanem nő a DP arányos adóssága... Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Magyarországnak nem kéne csak a GDP arányos, hanem a nominális államadósságát is csökkenteni...  Nyilván a kormánynak itt kell egyensúlyoznia, hogy mennyit enged ebből annak javára, hogy a növekedés jó legyen...Érdekes, hogy azok a "szakértők" akik meg sem mertek szólalni akkor amikor egyensúlytalanság árán, külföldi hitelekből produkáltak növekedést (ami már többször fodult megszigorításokba) most mennyire megszigorítás pártiak.. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy ezek a magukat közgazdasági szakértőnek tartó emberek nem mások, mint globális pénztőke jutalékára számító ügynökök...
signal2
signal2 2019. 04. 15. 08:30
Előzmény: #2  elemes
#3
Érthetetlen az eltérés. Nem egyértelműen meghatározott, hogy hogyan kell ezt számolni?
elemes
elemes 2019. 04. 15. 08:20
Előzmény: #1  portfolio
#2
ha ekkora az eltérés az EU és a magyar kormány adatai között, melyiknek hihetünk...?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek