Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 01. 02. 09:15
Előzmény: #22079  pancserlama.
"„Nagy cég” a Rába, ahhoz hogy gyümölcsöző „támadást” lehessen tenni vele. Főleg ezen a szinten, ahol a firkászék vannak. " - mondod láma.

Azért megjegyezném, hogy KGT és Földvári nem annyira kispályás játékosok. És például a BÉT felvásárlása zseniális akció volt, gigantikus profittal kár, hogy én kimaradtam belőle :)

Én sem látok bele a Rábába, de amennyire tudom, a menedzsment nem nagyon erőltette az eladást, lehet hogy ha ba***gatták volna egy kicsit őket ezügyben akkor előbbre lenne az ügy, persze nem tudhatjuk mi lett volna, ez már történelem...

...mindenestre szerintem most nincs egyszerű helyzetben a Rába, legalább olyan válságra kell felkészülniük, mint anno a 2002-4 közötti időszak

mindenkinek sikeres befektetéseket 2009-ben!
pancserlama.
pancserlama. 2009. 01. 01. 19:27
Előzmény: #22078  Noir
Így igaz!
Önteltek és meggondolatlanok voltak.
„Nagy cég” a Rába, ahhoz hogy gyümölcsöző „támadást” lehessen tenni vele. Főleg ezen a szinten, ahol a firkászék vannak.
Viszont az ingatlan (mint sztori) egyelőre jegelve.

Béla
Noir 2009. 01. 01. 17:12
Előzmény: #22077  tigus7313
KGT-ék szerintem csak bennfenes kereskedésre mentek, meg azt hitték hogy gazdasági újságot írni az olyan mint befektetni. 10 milliárdnyi ingatlant meg nem lehet úgy eladni mint egy családi házat. Az Engel is tőkeáttétellel dolgozott, nem is kicsivel, egy éve sem tudta volna megvenni nemhogy most. De persze, fél áron el lehet adni mindent. Főleg ha az indok az, hogy egy spekuláns ilyen szofisztikált értékteremtő módon kíván gazdagodni.
tigus7313 2009. 01. 01. 14:14
Előzmény: #22075  Törölt felhasználó
Topk,

először is BÚÉK,

másodszor, szerintem egyetértünk abban, hogy ügyes húzás volt tőlük, ahogy bekerültek, de a stílusuk hagy kívánni valót maga után.
Szerintem sem vidám a további történet, de azt nem gondolom, hogy nem érted a Rábát, inkább a jövőképét nem tudod meghatározni, pláne most.

Azt mondod, hogy"és az meg, hogy szerették volna elősegíteni a spekók a kiszállást az ingatlanból, még nagyon jó is lett volna."

ezt nem egészen értem, mert max. imádkozhattak velünk együtt, mert az IG-be beültettek egy tőzsdés ügyvédet, meg egy volt brókert, az FB-be meg egy újságírót. ez azért nem egy nagy szakmai segítség.....ingatlan eladás ügyében sem.

Az ingatlanról már többször beszéltünk.
persze, jó lett volna eladni,
csak kellett volna legalább egy vevő (én nem tudom megítélni, hogy a menedzsment erőltette-e vagy sem az eladást, de nem hiszem, hogy elzárkóztak volna bármilyen vevő elől).
meg aztán az Engelnek opciója volt (talán most évvégén járt le?), gondolom nehéz lett volna ebből a kötelemből szabadulni.
(az Engel szerződés így utólag nem tűnik túl szerencsésnek, de erről kevés a rendelkezésre álló információ)
,de ez már történelem.
pancserlama.
pancserlama. 2008. 12. 31. 19:01
Előzmény: #22075  Törölt felhasználó
Nemhogy túlélik, hanem pozíciót is javítanak!
De szilveszter napján nem akarom kifejteni ezt!
BUÉK

Törölt felhasználó 2008. 12. 31. 16:38
Előzmény: #22067  tigus7313
tigus,

Szerintem is fontosak ezek a tisztségek. Ugyanakkor ez egy nyílt részvénytársaság, akinél a részvény, az a góré. Ha jogellenesen cselekedtek a kötgyűlésen, akkor fel kell őket jelenteni, ha meg nem, akkor az azt jelenti, hogy jogszerűen szerezték meg a pozícióikat, és kész. Ugyanígy vették át anno a Syni és a Pannonplast irányítását is spekulánsok (az utóbbi esetben jó munkát végeztek, az előbbi eléggé kérdéses). Ugyanígy történnek a vállalatokért folyó csaták máshol is.
Én semmi furát nem látok a történetben. Spekulánsok kis tulajdoni hányaddál átpróbálják venni az irányítást, és természetesen bele akarnak jobban tekinteni "saját" cégük belső helyzetébe (lásd Kirk Kerkorian, vagy Carl Icahn USA-ban dettó). Azután jön a medvepiac, és mivel többük jelentős tőkeáttételt alkalmaz, besz**ják. Előfordul ez, de szerintem nem vidám történet a benne szereplőknek.
Az, hogy ez jót tesz e a cégnek, nem tudom. Sosem értettem a Rábát - ezt már sokszor elmondtam - a menedzsment értelmesnek, jónak tűnik, talán túlélik ezt a válságot, habár nem biztos egyáltalán, de Korányiék nélkül és velük is valszeg ugyanúgy fognak történni az események.

Ja, és az meg, hogy szerették volna elősegíteni a spekók a kiszállást az ingatlanból, még nagyon jó is lett volna. Ha egy évvel hamarabb kezdik a hadjáratot, és hamarabb szereznek pozikat, akkor el tudták volna adatni az ingatlanokat és most a cég és a részvényesek is jobban állnának. A menedzsment nagy hibája volt (érdemei mellett) hogy nem erőltette az ingatlaneladást, a 2007-es megalikviditású évben szerintem ki lehetett volna szállni, és hiteleket visszafizetni és/vagy osztalékot fizetni belőle.

Na jó, ennyi elég belőlem mára...
Törölt felhasználó 2008. 12. 31. 13:00
Előzmény: #22073  pancserlama.
Ennél jobb évet mindenkinek ,BÚÉK
pancserlama.
pancserlama. 2008. 12. 30. 14:14
Előzmény: #22072  sanka
BUÉK mindenkinek !!!!!!!

Pancserláma
sanka 2008. 12. 30. 13:34
jól csináltad láma, BUÉK Neked is.
pancserlama.
pancserlama. 2008. 12. 30. 09:14
Előzmény: #22065  Törölt felhasználó
topkaiser+

Rába hívő (k)?!
Én anno 750 környékén vettem és eladtam 2700 on.
Most ismét gyűjtögetem.
Szóval nem mindenki bukik a tőzsde hektikusságán.))
Ja és bevallom őszintén: Nem vagyok Rába hívő (még ha van is alkalmanként Rábám) csak egy racionálisan spekuláns, befektető….. (akár fundamentális, de akár technika elvek, hitek alapján döntő svihák)
A többivel egyetértek.

Béla
Törölt felhasználó 2008. 12. 30. 07:51
Előzmény: #22069  Törölt felhasználó
és az milyen jó lenne, ha a menedzsment tőkeemelési tervei átmennek és most 1,2 millió darabbal több rába részvény lenne, a cég meg nem tudna venni... ihaj-csuhaj...
Törölt felhasználó 2008. 12. 30. 07:48
Előzmény: #22068  Törölt felhasználó
mondjuk az meg szomorú, hogy a rába másnak nem kellett csak az ilyen magyaros zavaros spekáknak:((((
Törölt felhasználó 2008. 12. 30. 07:47
Előzmény: #22067  tigus7313
akkor viszont jó, ha eladták a részvényeiket nem???
tigus7313 2008. 12. 29. 22:29
Topk,

nem viccelődtem, hogy el kellett adnia, csak az egész folyamatot jellemzi ez a történet is.

Úgy kezdődött, hogy eléggé agresszívan kerültek be, malájokat kinyomták, hogy ne szavazhassanak, Trigont megetették, ha már úgyis elakarja adni pakkja egy részét ugyan bízza már meg őket előtte, hogy szavazhassanak helyette (1 hétre rá el is adott egy nagy pakkot (600.000 db) a Trigon, persze előtte lenyilatkozták milyen fontos, hogy bekerült a delegáltjuk....). Így tulajdonképpen kibulizták maguknak az It és Fb helyeket, mindezt gúnyoros, felsőbbrendű viselkedés mellett (ott voltam).
Ez még nem is lenne baj, ahogy írtad sok részvényük volt, és kihasználták a szórt részvénystruktúrát, bár némi ügyeskedés kellett, hogy bekerüljenek, mert a jelenlévők többsége sem akarta őket.

Én akkor is azt gondolom, hogy ezek a tisztségek nem játékszerek, komoly felelősségteljes feladat (persze nem Magyarországon), melyre egyáltalán nem megfelelő emberek kerültek delegálásra.

Azt gondolom, hogy a belső infok megszerzését részvényt nem birtokló szakemberek delegálásával kellett volna megoldaniuk csendben, de még erre sem figyeltek, mindenkit hülyének nézve.
pl. Földvári G. 150.000 db részvénnyel szavazott (együttműködési megállapodásban szerepelt), a részvénykönyvben meg 622 db részvényt birtokol.(mint It tag bejelentési kötelezettsége van eladáskor, ha meg nem adott el, mi értelme lenne bujkálnia?)

Az újságíró fiúcska meg folyamatosan szórja ki a Rába részvényeit, mi meg döntsük el, hogy azért mert éppen megszorult, vagy éppen tudni vél olyan infot, amiből azt a következtetést vonják le, hogy ha a piacon is kiderül, akkor majd olcsóbban visszavehetik. (pl. ilyen most, ha maradnak az árfolyamok, a 2008 nettó eredménye negatív lesz, a nagy nem realizált árfolyamveszteség miatt (eur, usd több, mint 20 Ft-tal nőtt) .
erre gondolom, már nem lehet rámondani, hogy nem baj, hát keresni szeretnének rajta.

Összefoglalva, egyáltalán nem örömködtem, hogy el kellett adnia, de annak sem örültem, ahogy bekerültek a testületekbe.
tipikus magyar valóság volt......
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 21:32
hát ez igaz, én is, watsi szerintem te is, meg tigus is ül olyan rábákban, amik 2000 forint felett is megvoltak. ha nem, akkor annakidején nem írtunk igazat. mi se kerestünk azóta rajta...:((( ettől függetlenül tényleg úgy gondolom, ha tisztul a kép, az hosszabb távon jót tesz majd
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 21:26
Előzmény: #22064  Törölt felhasználó
Ez azért nem biztos hogy olyan vicces sztori, nyilván nem jószántából adott el, hanem azért mert kistoppolták. Senki sem örül(ne), ha mások ezen élcelődnek (az ő kárára), nem?

Anno azért vettek Korányiék mert azt hitték, jó lesz, ugyanúgy ahogy Ti is, legfeljebb ők egy kicsit nagyobb tételben. Nem jött be, na bumm, spekulánsoknál előfordul. FB-pozit nyilván azért akartak, hogy minél hamarabb minél többet keressenek a részvényeik értéknövekedésén, elő akarták segíteni a folyamatot, nem biztos, hogy ez baj. Én ezt már akkor sem értettem, de nyilván sokszor tévedtem, miért ne jöhetett volna be nekik? Egy tény van csak, hogy nem jött be, és mindenki aki Rábában csücsül szétbukta az agyát (Korányi, és a többiek, és minden Rába hívő). Ez nem egy vidám történet senkinek, különösen a résztvevőknek nem, egy medvepiac általában nem az öröm-boldogság gerjesztésére szolgál. Szóval amit ki akartam hozni, hogy csúfolódásra sok oka szerintem senkinek nincs, meg nem is szép dolog. Mindannyian spekulánsok vagyunk bármikor így járhatunk.

"you live by the rules, and you die by the rules" :)
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 20:47
Előzmény: #22063  tigus7313
lehet hogy ez jó hír, kihullottak az utolsó remegő kezűek is, a cég meg okosan alááll....
tigus7313 2008. 12. 29. 19:44
Előzmény: #22060  pancserlama.
Ki is delegálta az FB-be, kivel dolgozik együtt?:)))
Törölt felhasználó 2008. 12. 29. 18:23
Egyszer engem is be akartak rángatni egy felügyelőbizottságba, de pénzt csak akkor adtak volna ha majd jól megy a cég.
Beintettem.
:)

Azóta se fizetnek az FB tagoknak (max kisebb ajándékokat), várják hogy jobban menjen a cég.

watson
watson 2008. 12. 29. 17:51
Előzmény: #22060  pancserlama.
link :)

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek