A hétvégén figyeltem fel erre a két (fraktál) szakaszra az OTP chartjában. Igaz időben később indítom az elsőt (14 november) mint Te de valóban félelmetes a hasonlóság.
Bal felső az akkori, bal alsó a mostani, a jobb oldali pedig egybehozva a kettő. Ez utóbbi ábrán az év eleji árakat "feltoltam" a mostani árszintre.
Elvileg további rohanás fel kellene következzen. Csak az a 400 pont ...
Annak idején pld a bankadó eltörlésének ígérete, a rettenetes mennyiségű nyitott shorttok zárása teremtette meg a száguldás lehetőségét.
Most a fundás célárak, a bankadó tényleges csökkentése, illetve a bóvliból való kikerülés miatt megjelenő friss pénz adná az üzemanyagot. No ez utóbbi azért elég kérdéses, de megjelenhet merészebb alapok által. Az emelkedés üteme azért kérdéses.
Még sose írtam ide, pedig a kezdetektől otp-zem (még az első kibocsátásnál vettem és volt azóta 10 ezer feletti és 1500 alatti otp-m is a válság idején), jellemzően funda alapon próbálom belőni a sávot és azon belül pedig az órás és napos indikátorok alapján kereskedem. Buktam is, nyertem is, zseni nem vagyok, így ez csak egy vélemény. Sok éves tapasztalattal úgy látom, hogy december végéig-január közepéig új csúcs várható, valahol 6300-6700 között, amit jó eséllyel jelez majd az órás és napos Macd kombinációja. Viszont: arra saccolok, hogy új sávba mentünk, tehát ha Csányi vagy a világ nem csinál nagy hülyeséget, akkor a jövő év első felében az oti valahol az 5850-7200-es sávban fog már mozogni, az elején nagyobb kilengésekkel, aztán egyre kisebbekkel valahol a 6500-ös centrum körül. Tehát kialakít megint egy háromszöget, amiből majd valamikor májusban fog kilépni (hogy merre, az majd akkor derül ki).
Szoval amig nincs uj csucs 6120 folott (=USD bazison kitores), addig nem dolt el semmi. USD bazison is bele lehet latni, hogy most egy 2-es hullam vege van, dehat ezt mar legalabb 15-szor belelattam (=beneztem) korabban :-))).
Mekkora a strategiai : swing poziciotok meretaranya OTP-ben? En ezt elsore x:1-re tippeltem volna, ahol x az 3 es 10 koze eso szam.
De aztan rajottem, hogy a swing pozicio merete az nemcsak a sajat toketol fugg, hanem a piaci likviditastol is, t.i. hiaba van korlatlan mennyisegu toke, ha azt nincs kire rasozni a piacon. Szoval nagy toke es illikvid piac eseten ez az arany konnyen lehet 10:1-nel nagyobb is.
Azert, mert a 2007 ev kozepen "piszok nagy OTP buborek" pukkadt ki. A buborek akkora volt, hogy 3 ev alatt 5x-osre nott az ar. OTP mozgasat azota is az hatarozza meg elso kozelitesben.
Az ilyen buborekkepzodesi mozgast szokasosan egy Dirac delta impulzus kozeliti jol. Lasd a linken az elso abracska. (tomeg-rugo-csillapitas, vagy villamos rezgokor modell a legismertebb pelda)
Es utana a rendszer szinte mindig csillapodo oscillalo rezgessel all be az uj egyensulyi helyzetbe. Masodik abracska.
Ez tortenik most OTP rendszerevel is.
Ezt, a muszaki tudomanyokban kozismert jelenseget masodfoku diff.egyenlettel irja le. Ezt kozeliti nagyon durvan az Elliott modszer, egy oldalazo haromszogben a-b-c-d-e hullamokkal, a tozsde vilagaban. Ez kicsit primitiv egy mernoknek, aki ismeri a log-periodikus fuggvenyeket, dehat a kozgazdaszoknak-brokereknek az magas. Harmadik abracska.
Az OTP ilyen egyensuly-kibillent allapotbol uj egyensulyt kereso allapoban van, 4. abracska.
Elliottnal a 2 vonal azonos ivben hajlik ossze. Az also megvan (mert annak megvan 2 pontja, a felsot pedig egy pontra is lehet rajzolni, ha azonos a hajlasszoge.
Igy nem kell kivarni a (c) pontot: sot, ezzel a kozelitessel lehet becsulni, hova jon ki a (c) csucsa, ahogy kozeledik.
Egy mernok persze fuggvenyt hasznalna, az egyenes burkolo vonal helyett meg (log) gorbet. Dehat a tozsden sok mas ok miatt is igaz: a megzavart rendszer uj egyensuly-keresese sok mastol is fugg, mint a kiindulo allapottol. Szoval nem erdemes komplikalni.
Ez az egész OTI ahogy most van, ""tuti"" hogy menni fog még fentebb. Már 2 hónapja is szajkóztam.. egy ilyen bázist hogy kiépített itt 5-6K között, a mozgása... ugy minden Nekem azt sugalja hogy:
Leszünk még bőven 6K felett. Inkább mint 5K alatt !tartósan!.
Nem tudom megmagyarázni konkrétan miért, fudnásan sem vagyok otthon, ez csak megérzés ahogy követem az árfolyam mozgását. Kell még egy nagy csucs némi evickélés ott, és aztán kő ként le. (azért is ahogy írtátok a "Nagyok" kiszálljanak) meg nem is tudom.. olyan kis "épitgetős" érzésem van, hogy még ez nem a csucs mármint a 6K ahonnan down.
És azt is gondolom hogy hirtelen fog felmenni.
Céláram nincs de emlékszem 6321 ft ra tettem tán be első oti pakkom, amit azótta már ugye dobtam ...rég, de babonából oda teszem ha veszek korrekcióban (ezzel nem azt akarom mondani hogy ott lesz a tető).
Ha mégis leszakad az árfolyam, akkor el fogok gondolkozni miért gondoltam én ezt de tanácstalan leszek...
Csak kiírtam magmból :DD
nagyon kiváncsi leszek hogy ez a "belső hang" jót mond e Nekem.
Ahogy nézem, nekem elképesztő a grafikon hasonlósága 2014. június és 2015. január közepe közti hullámok és a 2015. májustól idáig hullámai között csak kb. egy hónappal összenyomva. Ez alapján szeretném azt hinni, vagyis inkább azt látni, ami idén januárban indult.
Egy stratégiában ilyesmi nem létezik, azt nézed, hogy milyen jövőbeli fundamentális változások és ennek megfelelő árazások lehetségesek milyen valószínűséggel. Amikor fordul a valószínűség, módosul a stratégia is.
Például az általad említett 2009-2010-es hegymeneti időszakban 7200 körüli átlaggal szálltunk ki, de már lefele jövet. Nem lényeges a teteje, hanem a legvalószínűbb közép-hosszútávú trend visz mindent...
A taktikai szint (swing) az más, heti-napi események-spekulációk, de ezek árazását sem lehet előre pontosan megmondani, mivel nem tudod mi és hogyan fog történni holnapután. A történés másodpercében árazod az eseményt és ha eléggé gyors vagy akkor jól jársz...
Naná! Bukóban pakkot nem dobok, míg látok esélyt pluszban zárni. Márpedig egyelőre látok. (Igaz csak olvasószemüvegem van....)
Mielőtt leléptem bővítettem a longos fedező pakkjaimat, de szinte égeti a zsebem. Nem való az nekem. :) Félek rajtam marad.
Gyanús ez a délutáni mozgás. Délelőtt minimális forgalommal (robotokkal) fel 960 környékére majd 6k környékén óriási forgalom. Kíváncsi vagyok akkor a robotok merre álltak? Sajnos nem láttam "élőben".
Ne izgulj itt vagyok, csak volt egy kis kórházi ügyem ... nem csendben maradok.
Tudom-e az irányt? Hányszor, de hányszor mondom, gőzöm sincs, csinálhat amit akar.
Ha nem lettem volna elég világos a mai napra is ez volt a véleményem még tegnap este. Igaz reggel inkább a lassú lejtmenetre szavaztam, de megírtam, hogy Kexelő várakozása abszolúte reális, bár én tennék bele előtte egy kis lekört. No ez az ami elmaradni látszik. A lekör.
Tény, hogy baromira fülescsészésedik és nagyon igyekszik megcsinálni azt a 6450-et (elég régóta írom célárnak), de szerintem nem fér bele időbe. Max két nap van még emelkedni. Ha fog egyáltalán...
A 6100 fölötti érték benne lehet a holnapi napban, még tán szerdán is ott marad, de én arra már nem játszok.
Várjuk meg a holnapi kora délutánt. Nézzük meg akkor hol leszünk és addig mit csinálunk. Nekem baromi gyanús, hogy csak néhány félórás emelkedés van benne első körben. A pihenőben pedig csinálunk egy aljat. No attól függ fogunk-e tovább menni és meddig.
OTP részvényesek ide!