A devizahitelekről, a Tavaras-jelentésről és a kormány béremelési terveiről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor. A kormányfő elárulta: szégyellte magát, amikor elolvasta Szász Károly PSZÁF-elnök levelét a devizahitelek...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=186264
A hajléktalan probléma lényege nem az, hogy bármely közterületeken életvitelszerűen élhessenek. Ez csupán mellébeszélés, pótcselekvés a valódi megoldási lehetőségek és főleg az újratermelődést okozó folyamatok megváltoztatási lehetőségeinek keresése helyett.
Azzal, hogy ha alaptörvénybe foglalnák, hogy egy hajléktalan sem korlátozható abban, hogy bárhol életvitelszerűen éljen és ott azt csináljon, amit csak akar (közterületen, netán középületben is?, netán magánterületen is? vagy akár magánépületben is? szóval teljesen SZABADON BÁRHOL), még ezzel sem oldódna meg a probléma, sőt sok új probléma keletkezne.
Aki a hajléktalan problémát VALÓBAN kezelni akarná, az a hajléktalanná válás társadalmi folyamatait és a hajléktalanságból a társadalomba való visszatérés kivitelezhető módjait kutatná és alakítaná ki. Ám mint tapasztaljuk, ezt még a nálunk akár tízszer gazdagabb társadalmak sem oldják meg, ami azt az érzést erősíti, hogy a megoldás nem az anyagiak hanem a tényleges szándék hiánya miatt nem valósul meg.
"Az az embertelen, hogy azt a pénzt, amiből stadion lesz és ami évtizedekig jól fog szolgálni..." - egy 1500 fős faluban egy 3500 fős stadion? Jelenleg melyik futball stadion szolgál "jól" az országban?
"az államnak egyébbként sem hiszem, hogy a feladata házakat építeni az embereknek" - vesd össze: Ócsa.
Nagyon mellélőtél!
Nem vagyok Alaptörvény-imádó, már csak azért sem, mert ahogy annak idején is kifejtettem itt, nem tartom legitimnek a létrehozása módját.
Csak hogy képben legyél.
Az nem biztos hogy megoldás. Nem véletlenül állnak üresen.
-lokáció (zéro munkalehetőség, közlekedési nehézség, szomszédság stb.)
-műszaki állapot
-jogi problémák ( pl. 16 örökös civakodik az eladási ár meghatározásán)
A hajléktalanok nem véletlenül preferálják világszerte a nagyvárosokat. Ott ha másból nem, legalább guberálásból jutnak némi bevételhez. Egy kihalófélben lévő, nemzetiségi többségű kistelepülésen semmi esélye egy lepusztult fizikumú, korosodó hajléktalannak.
Még hasznosabb lenne, ha mondjuk egy / egy hónap alatt megöl/ daganatos áttétnél nem két-három hónapot várnának a műtétre. Sorolhatnánk sokáig...
A felcsúti hatalom stadion olyan, mint a fáraóknak a piramis volt.
Önmegörökítő! A miénk mondjuk egy egész icike picike fáraó. Vagy az sem...
Csak még nem szóltak neki...
Sajnos ez igen valószínű, de azért azon is érdemes lenne elgondolkodni, ki tudna tartósan normális emberként létezni az utcán éhezve, fázva, tisztálkodási lehetőség nélkül? Egy ázsiai lakótelepi méretű kuckót talán meg lehetne kockáztatni részükre is. Legalább a normálisabbja kaphatna egy esélyt ilyen módon. A felcsúti stadionnál mindenképp hasznosabb helyen lenne a pénz szerintem.
Mondanám mind a két Kollégának, nehéz ügy.
Legtöbbjük nem képes már emberi közösségben norma követően viselkedni.
Persze ,egy jóléti társadalomban ennek dacára többet gondoskodnak róluk.
Sajnos a miénk ebben a pillanatban egy lecsúszó társadalom, sok egyéb, talán ennél súlyosabb problémát sem tudunk orvosolni.
Orbán Viktor: Én szégyelltem magam
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=186264