Topiknyitó: Portfolio 2017. 09. 20. 22:45

Megszólalt a bennfentes: nem kell félni, hogy gyors euróbevezetést akar Brüsszel  

Ugrás a cikkhez
Az Európai Bizottság elnöke a múlt heti beszédében nem a következõ év(ek), hanem a következõ évtizedek nagy feladatairól beszélt, így sokan tévesen értelmezték, hogy az eurózóna néhány éven belüli bõvítését akarná -
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
-pny
-pny 2017. 09. 21. 00:19
Előzmény: #1  Portfolio
#6
Szerintem az EU imádkozik azért, nehogy a közös pénz közelébe férkőzzön a felcsúti kiskirály, meg a piros pöttyös fenekű félázsiai. Helyi kimdzsongunok csak maradjanak a helyi tallérnál. És amilyen hülyék, a melldöngetős virtusban észre se veszik, hogy valójában ezzel lesznek kevésbé függetlenek...
szivacs
szivacs 2017. 09. 20. 23:12
Előzmény: #4  szivacs
#5
Viszont egy nagyonis lényegbevágót mondott a nagytekintélyű: "Az az érzésem, hogy túl sokan az apró-cseprő részletekről vitáznak azelőtt, hogy a teljes képről vitatkoznának. A vita valódi tárgya az, hogy centralista, föderalista Európai Uniót akarunk a jövőben, vagy egy jobban decentralizált blokkot, amelyet a tagállami kormányok és parlamentek kontrollálnak. A nagy befolyású német szakember szerint sokkal könnyebb úgy egy 3 éves átalakítási menetrendről megállapodni, ha előtte a tagállamok eldöntik, hogy mit is akarnak valójában az EU-ban." Na ez az! A le nem folytatott vita lefolytatása elengedhetetlen! Minden tagállam népeit a vitába és a döntésbe bevonó érdemi eszmecserét kell indítani és végigvinni, majd demokratikus módon népszavazásokkal döntést hozni a saját jövőjükről Európa népeinek! Jelenleg NINCS felhatalmazása, NINCS mandátuma senkinek sem arra, hogy a konföderáció vs. föderáció kérdését eldöntse és az eu-t egyik vagy másik irányba fejlessze tovább. Ha egyhangú döntésen alapuló legitimáció nélkül ezt mégis megtennék a felhatalmazatlan -sőt sok esetben választatlan- irányítók, az a demokrácia végét és a diktatórikus birodalmi működés nyílt beismerését jelentené.
szivacs
szivacs 2017. 09. 20. 22:50
Előzmény: #3  szivacs
#4
"az Eurócsoport előkészítő testületének nagy befolyású osztrák elnöke. Thomas Wieser" majd "A nagy befolyású német szakember szerint.." K. cikkíró! Akkor most német származású osztrák vagy osztrák származású német? :-)
szivacs
szivacs 2017. 09. 20. 22:46
Előzmény: #2  szivacs
#3
"Az Európai Bizottság elnöke a múlt heti beszédében nem a következő év(ek), hanem a következő évtizedek nagy feladatairól beszélt, így sokan tévesen értelmezték, hogy az eurózóna néhány éven belüli bővítését akarná - hangsúlyozta az Eurócsoport előkészítő testületének nagy befolyású osztrák elnöke. Thomas Wieser egy keddi bécsi konferencián azt mondta a Reuters tudósítása szerint, hogy meglátása szerint Jean-Claude Juncker múlt heti beszéde után sokan elvesznek a technikai részletekben ahelyett, hogy a következő évtizedekben a közösség előtt álló feladatokat, azaz a nagy képet egyben látnák. Wieser szerint Juncker azt akarta elérni, hogy a javaslataival (pl. egyetlen közös EU-s büdzsé, benne eurózónának szóló fejezettel, közös eurózóna pénzügyminiszteri poszttal) közös gondolkodást indítson el, amelyből majd egy közös vízió születik meg a brit kilépés utáni EU működési kereteiről. Amint arra rámutattunk: Juncker a beszédében azt az irreális tervet is megosztotta, hogy a 2019 tavaszára összehívandó speciális EU-csúcsra már minden tagállam bevezeti az eurót. Mivel ez félreérthető volt és egy napon belül a németek is hűtötték a kedélyeket (nem fogják lazítani a gyors pénzcsere érdekében a maastrichti kritériumokat), Juncker pénteken maga is kiadott egy magyarázkodó közleményt. A keddi bécsi konferencián a nagy befolyású, "bennfentes" Wieser azt hangsúlyozta, hogy Juncker a beszédében a következő 20-30 év nagy témáit érintette, de sokan elkövették azt a hibát, hogy a javasolt változásokat már jövő évre várják. Ez tehát azt jelenti, hogy Wieser is igyekezett árnyalni a Juncker által elmondottakat, azaz nem kell attól tartani, hogy néhány év alatt akarná "lezavarni" Brüsszel az eurózóna kibővítését minden tagállam esetén. A pénzcserére tehát több időt adnának, igaz a legfrissebb információk szerint kellően motiváló pénzügyi eszközt is bekészítenek a pénzcserén gondolkodóknak, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Egy 2022 előtti pénzcsere azonban egyik régiós országban sem reális. 2017.09.20 16:17 Csak akkor kapnánk Juncker új pénzeszsákjából, ha komolyan akarjuk az euróbevezetést Wieser az elmúlt közel egy hét vitái alapján úgy fogalmazott: Az az érzésem, hogy túl sokan az apró-cseprő részletekről vitáznak azelőtt, hogy a teljes képről vitatkoznának. A vita valódi tárgya az, hogy centralista, föderalista Európai Uniót akarunk a jövőben, vagy egy jobban decentralizált blokkot, amelyet a tagállami kormányok és parlamentek kontrollálnak. A nagy befolyású német szakember szerint sokkal könnyebb úgy egy 3 éves átalakítási menetrendről megállapodni, ha előtte a tagállamok eldöntik, hogy mit is akarnak valójában az EU-ban. Az EU-integráció kilátásairól és a Juncker-beszédről a volt magyar uniós biztos is kifejtette meglátásait tegnap: 2017.09.20 12:51 Szaporodnak a vészjelek a magyar EU-pénzeknél is - Megfontolandó az euró Címlapkép forrása: RAIGO PAJULA / AFP"
szivacs
szivacs 2017. 09. 20. 22:45
Előzmény: #1  portfolio
#2
.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek