Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 16:37
Előzmény: #1278  pitcairn2
#1280

kicsesztek sajnos itt sok mindenkivel a Kárpát Medencében, meg Közép Európában....
Most is ez megy ám...csak most már modern világban élünk :
- Külföldiek kizsákmányolnak minket az olcsó munkaerővel, és a munkaerő külfödre szívásával.
- Migránsok szétterítésével - már amit akarnak legalábbis - hogy errefelé szétterítik a "szemetet". (de ezt ugye nem hagyjuk..)
Persze azért most már modern világ van....sok jó dolog is történik Magyarországgal hogy az EU -ban vagyunk..ezt nem lehet elvitatni..
pampa 2018. 06. 05. 16:17
Előzmény: #1278  pitcairn2
#1279
Már olyan részletre ki se térjünk, hogy az érintett országok HAZUGSÁGGAL indokolták a kérésüket az új  határ megállapítására!
pitcairn2 2018. 06. 05. 16:12
Előzmény: #1277  BudFox
#1278
a "béketárgyalás" kb. semmit sem számított...
az eredmény már korábban kialakult...
különben a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel, a ruténekkel és a svábokkal/szászokkal is jól kicsesztek, nem véletlenül esett szét bő 20 év múlva Csehszlovákia és Jugoszlávia...
népszavazást meg jóformán sehol se mertek tartani, mivel nagyon féltek a helyi lakosság önrendelkezésétől...
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 16:03
Előzmény: #1269  pitcairn2
#1277

Orbán Viktor lemosta volna a nyugati küldötteket mint ahogy az Európa Parlamentben :D
- Nem vehettek rész a magyarok a diktátum megvitatásában.
- Nem volt népszavazás , hogy az emberek mit akarnak, hol szeretnének élni...
Bár Apponyi  Albert elismert ember volt és nagy tekintélyű...semmibe vették sajnos..."
„...Ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene ennek a békének elfogadása vagy visszautasítása között, úgy tulajdonképpen arra a kérdésre adna választ: helyes-e öngyilkosnak lenni, nehogy megöljék...."  Apponyi Albert az 1920. január 16-án elmondott híres felszólalásában, amit joggal tekinthetünk Magyarország védőbeszédének, egyebek közt az alábbiakkal érvelt az ország területi egységének fenntartása mellett."
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:58
Előzmény: #1274  BudFox
#1276
45-ben akkor is odaajándékozták volna Közép-Európát a moszkvai kommunistáknak...
https://en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2018. 06. 05. 15:55
Előzmény: #1271  bigyula
#1275
Pedig a kis pohos milyen jó pénzért el tudna adni itt mindent!
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 15:54
Előzmény: #1268  bigyula
#1274

Szerintem annál rosszabbul nem járhattunk volna , mit ahogy lett valójában Trianonban...
Nem is kellett volna aláírni.....csak hát elhúzták a mézesmadzagot az ország vezetői előtt hogy : Igy legalább tiszta lehet a lelkiismeretünk és felveszek minket a NÉpszövetségbe.
Nem kellett volna aláírni..persze haderőnk, országunk romokban volt....Aláírás nélkül, névlegesen kellett volna csak beleegyezni a Trianoni diktátumba...és akkor a 2. világháború után, vagy alatt visszaszerezhettünk volna mindet...
Ha az 1920-as, 30 -as , 40 -es években erős kormányunk lett volna...
CSak hát a történelemben nincsen : HA
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2018. 06. 05. 15:54
Előzmény: #1268  bigyula
#1273
Ezekkel az emberekkel nem egy történelem könyvből tanultunk szerintem , azért nem látjuk egyformán a dolgokat.
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:50
Előzmény: #1268  bigyula
#1272
pl. a vérfürdővel hatalomra került szerb banditák kapták a legnagyobb koncot...
Historical Notes: Brutal murder in Serbia: 1903
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/historical-notes-brutal-murder-in-serbia-1903-1103132.html
bigyula 2018. 06. 05. 15:49
Előzmény: #1269  pitcairn2
#1271

Ma is így megy ez: "Kína a németekkel egyezkedik Közép-Európáról"
.
https://index.hu/gazdasag/2018/06/05/kina_nemetorszag_kozep-kelt-europa_selyemut_egy_ovezet_egy_ut_heiko_maas_magyar_kulpolitika/
.
Kiváncsi vagyok a hívek reakciójára: Kína, rólunk a németekkel egyeztet, nem Orbánnal...
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:48
Előzmény: #1268  bigyula
#1270
kb. lényegtelen volt, hogy ki volt ott...
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:47
Előzmény: #1265  BudFox
#1269
27 év múlva meg nagyságrendekkel nagyobb katasztrófa gyütt...
https://en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal
szintén Németország meggyengítésének a jegyében...
a geopolitika sajnos "járulékos veszteségekkel" jár a "magasabb célok" érdekében...
bigyula 2018. 06. 05. 15:46
Előzmény: #1265  BudFox
#1268

"Ha akkor egy Orbán Viktorhoz hasonló erőteljes vezető állt volna az ország élén...akkor ez a Trianoni diktátum - katasztrófa nem fordulhatott volna elő..."
.
Akkor valószínűleg egy még nagyobb katasztrófa történt volna... Így is jól kibasztak az országgal, hátha még egy mitugrász hangos törpe is pattogott volna, a mellét veregetve...
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:44
Előzmény: #1265  BudFox
#1267
légy nyugodt a kisantant "érdekei" sem számítottak semmit, a brit stratégák szeme előtt csak Németország "körbekerítése" lebegett:)
kb ezért kellett felszámolni a monarchiát
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:42
Előzmény: törölt hozzászólás
#1266
a Németország körbekerítését célzó, number 1 német stratégiai szövetségest (K und K) felszámoló geopolitikai interpretáció vhogy logikusabbnak tűnik:)
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 15:42
Előzmény: #1245  pitcairn2
#1265
Ez azért égbekiáltó disznóság volt :Origo cikk-ből részlet :
"
A magyarok nem vehettek részt az ország sorsát megvitató plénumokon, nem vonták be őket a szerződéstervezet előkészítésébe sem, csupán akkor engedték meg nagy kegyesen Apponyi Albert grófnak és a magyar delegáció tagjainak a felszólalás lehetőségét, miután a történelmi Magyarországot kivégző diktátum már elkészült."
Ha akkor egy Orbán Viktorhoz hasonló erőteljes vezető állt volna az ország élén...akkor ez a Trianoni diktátum - katasztrófa nem fordulhatott volna elő...
X9Z5 2018. 06. 05. 15:36
Törölt hozzászólás
#1264
Clint
Clint 2018. 06. 05. 15:23
Előzmény: #1258  bigyula
#1263
Természetesen tudom,  de a gondolatait idézted szó szerint. 
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:19
Előzmény: törölt hozzászólás
#1262
a Föld nagy f, egyébként meg hagyjátok sötétződ rizsát:)
pitcairn2 2018. 06. 05. 15:18
Előzmény: #1255  pampa
#1261
akkor nem tök mindegy hogy hol mennek azok a "határok"?:)

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek