Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ALNiKAAA 2018. 06. 06. 09:13
Törölt hozzászólás
#1320
pampa 2018. 06. 06. 09:09
Előzmény: #1318  gtg
#1319
Amennyiben az "elcsatolást" mint büntetést alkalmazzák akkor amit írsz , az lett volna a jó  megoldás!
Mert a mostani helyzet egy sohasem begyógyuló sebet ütött Európa közepén!
Az idő nem "oldotta" meg hiszen már eltelt 98 év!
.
Ezzel egyszer még foglalkozniuk kell a politikusoknak a "fehér" asztalnál! 
gtg 2018. 06. 06. 09:02
Előzmény: #1315  pampa
#1318
Mondjuk inkább úgy, hogy félig rossz döntést. Az igazságos határ kb. a bécsi döntések szerinti lett volna (Felvidék déli része, Észak-Erdély és Partium, Bácska) és még a Bánát északi fele kellett volna, és akkor kb. igazságosnak lehetett volna nevezni, Kárpátalja meg vagy önálló vagy azt is visszacsatolni.
pitcairn2 2018. 06. 06. 08:52
Előzmény: #1313  Törölt felhasználó
#1317
az alább belinkelt doku szerint 1-3 milliárd márkát nyomott a 80-as években az NSZK - éj feketén, illegálisan, elszámolhatatlanul, nyomon követhetetlenül - a német adófizetők pénzéből a Securitatéba, a távozó németek önerőből még legalább ugyanennyit tejeltek a Securitaténak + hátrahagyták a teljes vagyonukat
azt kell, hogy mondjam, hogy ez a hihetetlenül debil akció valószínűleg komoly szerepet játszott abban, hogy 89-ig kihúzta a kommunista rezsim Romániában...
egyáltalában már az is döbbenetes, hogy ilyen formában lehetett költeni az adófizetők pénzét az NSZK-ban...
sanka 2018. 06. 06. 08:42
Előzmény: #1315  pampa
#1316
Na, pampa állj neki vivd k!:))
pampa 2018. 06. 06. 08:22
Előzmény: #1314  Clint
#1315
Esélyünk sehogyan sem lett volna.
Eldöntötték a fejünk felett és ennyi!.
Ami ellenben azóta sem tisztázódott, hogy miért?
Mert ha a háború kirobbantásáért....akkor azért nem mi lennénk a felelősek....
Amennyiben büntetésért egy vesztes háború után.... akkor az osztrákok miért kaptak egy darabka Magyarországot?
Rosszul bántunk a kisebbségekkel......akkor miért hoztak létre egy a miénknél is rosszabb etnikai arányú új országot? Csehszlovákiát.
.
Sorolhatnák napestig azokat a kérdéseket amire azóta sem érkezett válasz.....
És nem is fog sohasem!
.
Nem kell itt mérlegelni, rossz döntést hozta állítsák vissza az eredeti határokat.
Úgy sincs már jelentősége hiszen az EU-ban vagyunk!
Clint
Clint 2018. 06. 06. 07:31
Előzmény: #1274  BudFox
#1314
Fogalmad sincs a történelmi háttérről. Trianonban már semmit nem tehettünk, bemásolom még egyszer amit ítam neked egyszer már: kedd, 12:37 előzmény: #1157  BudFox #1189 "Az első világháború végén Nagy-Magyarország területén egyetlen idegen katona sem tartózkodott. De Károlyi, valószinűleg naívitásból leépítette a teljes magyar hadsereget, ezért a kis-antant benyomult az ország területére. Majd jött 1919-es proletárdiktatúra (az egyetlen pozítiv tevékenységük, hogy visszaszereztek területeket időlegesen), ennek bukása utána a románok Budapestig jutottak, gyakorlatilag megszállták, itt állomásoztak. Nekünk 1920. június 4-én nem volt olyan opciónk, hogy nem írjuk alá a békeszerződést. Ez volt a feltétele az ország megmaradásának, a konszolídációnak. A törökök teljesen más helyzetben voltak a szintén rájuk erőltetni kívánt, rendkívül kedvezőtlen békeszerződés ellenére , mert egy Károlyi helyett volt egy Atatürk nevű karizmatikus figurájuk. " Akkor lett volna esélyünk, ha a hadsereget nem hagytuk volna szétesni 1918-ban a háború végén.
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 23:13
Előzmény: #1311  pitcairn2
#1313

Nem tudod azt elképzelni, hogy a németek egyszerűen felelősséget éreztek a romániai szászokkal szemben?
Ebben bizonyára szerepe volt a náci időkből eredeztethető kollektív lelkiismeretfurdalásuknak is.
Az, hogy az akciót a Securitate bonyolította semmit nem változtat, csak a román kommunista rezsim aljasságát bizonyítja. Nem éltem abban a rendszerben, de beszéltem néhány emberrel és megértettem miért menekültek el onnan.
Az pedig, hogy Romániában nincs német kisebbség, hát őszintén szólva mindenkinek jó, elsősorban azoknak akik most romániai szászok leszármazottjainak mondják magukat.
pitcairn2 2018. 06. 05. 21:48
Előzmény: #1310  Törölt felhasználó
#1312
a lényeg tömören összefoglalva a következő lenne:
1. a romániai német Németországban automatikusan állampolgárságot kapott és egy rakás szociális segélyt, ingyen lakást, átképzési támogatást, állami nyugdíjat, ingyen oktatást, stb.
2. a német állam illegálisan egy valag pénzt fizetett a Securitatenak
3. a Securitate még emellett is jól megfejte a távozókat
a program eredménye hihetetlen ütemű kivándorlás volt mindössze 10 évvel a Ceaușescu féle rezsim bukása előtt... 
és minél többen mentek el, annál inkább nem volt érdemes maradni, mivel a hátramaradt német közösségek lényegében életképtelenné váltak... 
ide már nem lehet visszatérni...
9. perc - Menni vagy maradni - Az erdélyi szász kultúra nyomában
https://youtu.be/_9_3SsfrCfE?t=510
nincs hová visszatérni
ennek annyi...
köszönhetően a "zseniális" német migrációs politikai stratégáknak... 
pitcairn2 2018. 06. 05. 21:37
Előzmény: #1310  Törölt felhasználó
#1311
a romániai német kisebbség demográfiai összeomlása vitathatatlan tény...
https://en.wikipedia.org/wiki/Germans_of_Romania#Demographics
és azt se lehet vitatni, hogy menet közben az NSZK kormány hihetetlen összegeket nyomott az adófizetők tudta nélkül - éj feketén, számla nélkül, bemondásra!!! - a Securitatéba, akik ezzel párhuzamosan még a helyi németekről is leszedték a sápot...
32. perc - Trading Germans a secret Cold War trade in human beings
https://youtu.be/lCb3GxniDfw?t=1912
nem én "lőttem itt öngólt" hanem a segghülye német bevándorláspolitika
a jelek szerint a német "migrációspolitikai" idiotizmus meglehetősen hosszú múlttal rendelkezik... 
kb. Adolf Hitler nyomdokain járnak még most is, ő gyűjtötte be így a "nemzettársakat" pl. a Baltikumból és Besszarábiából anno 1940 táján... 
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 21:13
Előzmény: #1302  pitcairn2
#1310

Kivételesen végigfutottam amit linkeltél.
https://www.counter-currents.com/2018/05/elado-eletek/
Azt hiszem ekkora öngólt régen lőttél. :)
pitcairn2 2018. 06. 05. 21:10
Előzmény: #1305  BudFox
#1309
a történelem furcsa fintora, de Burgenland járt a legjobban végül
pl. még ma is a magyar arisztokrácia van arrafelé pozícióban...
https://youtu.be/2rlUGZbpsFo?t=2870
a number 1 osztrák földbirtokos az Esterhazy család
sanka 2018. 06. 05. 21:06
Előzmény: #1305  BudFox
#1308
Hehe, nem írtad volna alá, szerinted érdekelte volna ez őket?!!!! Vagy akár benyomtak volna börtönbe.
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 20:55
Előzmény: #1306  Törölt felhasználó
#1307
Mesélj inkább! Fogy a nemzeti fagyi? Uniós pénzek jönnek?
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 20:52
Előzmény: #1305  BudFox
#1306

Te tényleg egy Svejk vagy! :)
"Hé! Ne lőjenek ide! Hát nem látják, hogy itt emberek vannak!!!"
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 20:46
Előzmény: #1289  Rumata
#1305

mindez igaz amit leírtál...
De az volt a legnagyobb disznóság még hogy Ausztriának is adtak területet Magyarországból....
tehát az egyik vesztes egyenlőbb volt mint a másik vesztes ? Na neeee...
Ha én lettem volna akkor a miniszterelnök akkor, nem írtam volna alá a Trianoni szerződést.
pitcairn2 2018. 06. 05. 20:43
Előzmény: #1287  gtg
#1304
Kossuthnak kompenzálni kellett a szlovák és a szász felmenőit, igaz első generációs magyar volt:)
akárcsak Petőfi:)
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 20:40
Előzmény: #1285  gtg
#1303
DE ezt az elképzelést már a legelvakultabb Monarchia széttarabolók is túlzásnak tartották..szerencsére...
pitcairn2 2018. 06. 05. 20:37
Előzmény: #1298  Törölt felhasználó
#1302
áhhh, egyáltalán nem baj, hogy a Securitatét és az elnyomó román rendszert jórészt az NSZK finanszírozta...
ez a sztori egyszerűen hihetetlen... 
akárcsak a végeredmény...
Am Ende ihrer Zeit - Die Siebenbürger Sachsen in Rumänien
https://www.youtube.com/watch?v=hs37j5oYQac
ilyenkor látszik legjobban, hogy milyen mélyen korrupt a német politikai rendszer is...
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 20:35
#1301
link link pitrém2
)))
istenem ezt a fazont
pfffffffffffff

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek