"Nem tudom, hogy tudna e valami olyan dolog történni amire az ott ülők tömegesen eladással reagálnának?" Szerintem, ha lenne egy befektetési alap, amely biztosan hoz adózás után 20-22 százalékot, akkor sokan átmennének.
https://hold.hu/holdblog/kelet-kozep-europa-lengyel-reszveny-befektetes-tuli-peter/ "egyértelműen a magas (és elsősorban rövid) kamatok által kedvezően
teljesítő rövid kötvény, pénzpiaci kamatok voltak alacsony kockázati
szint mellett a nyerő befektetések. Ahogy a hazai kamatok folyamatosan
csökkennek érdemes lehet ezen pénzeket jövőre inkább egy vegyes alapba,
abszolút hozamú alapba áttenni." Mennyit h*lyéztek itt ezért engem!
" Csakhogy a valóság mást mutat." Amíg a PMÁP-ban ülők boldogok, addig nincs baj. Nem tudom, hogy tudna e valami olyan dolog történni amire az ott ülők tömegesen eladással reagálnának? Most úgy tűnik, hogy fát lehetne vágni a hátukon, az se baj ha a hivatalos infláció alacsonyabb mint a valóságos, most mindenki csak a 24-ben, 25-ben fizetendő relatív magas kamatokra fókuszál, az se baj ha kicsit kevesebb mint amennyi járna.
Alacsonyabb infláció novemberben isA napokban tette közzé a KSH a friss, novemberi inflációs adatot, amely október után ismét egy 10% alatti számot hozott, ezúttal 7,9%-os áremelkedési ütemmel. Mindez fontos a korábbi prémium állampapírok (PMÁP) jövő évi kamata szempontjából is.Arról már korábban is írtunk, hogy az MNB az idei évre 17,9% környékére várja az éves átlagos inflációt. Ha bejönne a várakozás, akkor a minden eddiginél legnépszerűbb, 0,25 százalékpontos kamatprémiumot fizető 2033/I PMÁP (ami már nem vásárolható) jövőre 18% felett ketyegne tovább (a papír január végén vált át a magasabb kamatra). Csakhogy a valóság mást mutat.
Történelmi csúcsra kapaszkodott szerdán a BUX, miután 58 510 pontig emelkedett az index árfolyama – világított rá lapunknak Rácz Balázs. Az MBH Bank részvénypiaci elemzője szerint a BUX a történelmi árfolyamszintek ellenére is alulértékelt, az elmúlt tíz év átlagos értékeltségi szintje alatt kereskednek az indexszel, tehát még erősödhet. A Bitcoin és a német tőzsde is rekordértékeket ért el. A hét első felében jórészt 379 és 381 között oldalazott a forint az euróval szemben, így továbbra is a 380-as kulcsszint körül billeg az árfolyam. A gáz és az olaj ára csökkent. Heti tőzsdei összefoglalónk. https://index.hu/gazdasag/2023/12/10/tozsde-euro-forint-bux-bitcoin/
Vésztartaléknak ott a fizetés és szinte minden hónapban van kamat fizetés. Kb. 3% DKJ maradt, 5 hónap és kimegy nullára. Már az 1 éves állampapír is jobb. És ami az utóbbi napokban kiderült, a kormány tervekről, növekedés mindenáron az nem vetít előre sok jót az inflációról és a forint árfolyamról, de majd meglátjuk.
Ok, akkor innen is elmaradok, nyilván eus cikk nem fér bele a gondolkozásba. Pedig segíteni akartam életbentartani a topikot ne süllyedjen el, de ha nem nem.
Magyar Állampapír Alternatívák.