Tényleg csak 1 százalék az a Rába pakk. Akkor viszont nincs ötletem. A vételi ajánlat szerint ki akarják vinni a tőzsdéről, tehát nem a tőzsdei jelenlét miatt kell. Akkor viszont elég drága dolog egy 1 milliárdot érő cégért 1,6 milliárdot fizetni. Mennyivel olcsóbb alapítani egyet. Nagyon büdös itt nekem valami....
Nem hiszem, hogy tényleg nem érted. Olyan átkötés, hogy egy nagy tételű részvény adásvételéről megállapodnak az egymást ismerő felek előre, majd technikai okokból átkötik az üzletet a tőzsdén. Például az Agárd Holding pakettja is kerülhetett így a Bankárhoz.
Szakértsük már meg egy kicsit ezt a vételi ajánlatot, mert elég érdekes több szempontból is.
Az ajánlatot, mint kötelező vételi ajánlatot teszik a Tpt. 68. § (1) bekezdésre hivatkozva. Idézem:
68. § (1) A céltársaságban, előzetesen - a Felügyelet által jóváhagyott - nyilvános vételi ajánlatot kell tenni
a) a huszonöt százalékot meghaladó mértékű befolyásszerzéshez, ha a befolyást szerző részvényesen kívül senki sem rendelkezik a szavazati jogok tíz százalékát meghaladó befolyással, vagy
b) a harminchárom százalékot meghaladó mértékű befolyásszerzéshez.
Ezek most a 10 százalékot lépték át. Akkor miért is kötelező ez az ajánlat?
Honnan lett ezeknek hirtelen ennyi részvényük? 5 százalékuk volt az Agárd Holdingon keresztül, de a maradékot nem a piacon vették, mert azt észrevettük volna. Már korábban írogattam arról, hogy az Aegon esetleg strómankodik ebben a történetben. Ők közben lecsökkentek 5 százalék alá, amit ráadásul "elfelejtettek" bejelenteni. Lehet, hogy ők adták át a részvényeiket?
De mindennél érdekesebb kérdés, hogy miért ér ez a részvény nekik 113 forintot, amikor egy részvényre 73 forintos vagyon jut, és lényeges nagyságú elhatárolt veszteség sincsen?
Nagyon kiváncsi vagyok Korányiék álláspontjára, különös tekintettel azokra a nyilatkozatokra, melyek szerint mindenek fölött elkötelezettek a cég tőzsdén tartása iránt. Ez akkor nem is tűnt túl nagy áldozatnak, mert igen nagy pénz van egy ilyen kis tőzsdei céggel bennfentesként való spekulálásban, de azért az 56 forinton jegyzett részvények 113 forintos eladása bő fél év alatt szintén nem rossz üzlet.
A cégben lévő vagyon kb. 70-80 Ft részvényenként, mégis nagy tételben is megveszik. Nem tudok más okot elképzelni, mint hogy újabb tőkeemelés lesz a piaci árfolyam fölött. Jobb híján tartom a minimális pakkomat.
exbus 2008
Az év papirja lesz.
Nemsokára dupla ,aztán hír. ( anno novotrade)
Még megnem erősített infók.