Tegnap jött a várt hiányzó fekete gyertya, de a forgalom szerintem túl kevés volt...Még mindig nem lehet kijelenteni, hogy jön a forduló!? Szerintetek?
Látom röpködnek a mínuszok. Aki egyetért a véleményemmel, de nincs kedve írni, tegye meg, hogy nyom egy pluszt, fordított esetben pedig egy mínuszt ehhez a hozzászóláshoz. Köszönöm.
Szerintem 2 út között kell választani:
- stagnálásnak tűnő lassú lemorzsolódás, azaz a további kezelése a kötvénypiacnak és az inflációnak. Lásd Japán.
- visszafordulás a zsákutcából, depresszió, a gazdaság rendbetétele, aztán egy JÓL előkészített new deal-lel a gazdaság beindítása és újbóli növekedési pályára állítása egy fenntartható növekedésre. A Bernanke féle kötvényvásárlási programnak köze nincs a deal-hez.
Persze Bernanke innen már nem fog visszafordulni, mert az 1. út rövidtávon jobb.
Valaki meggyőzhet a gondolatmenetem ellenkezőjéről. Én örülnék a legjobban ha nem lenne igazam.
Az alábbi linken az amerikai GDP-t hasonlíthatjuk össze a kormányzati költekezéssel. Megfigyelhető, hogy a kormányzati költekezés nélkül a GDP 8'240.94 milliárd $ volt 2005-ben. Akkor még javában fújták az ingatlanpiaci lufit, pedig már tudták, hogy baj van. Akkor a kormányzati költekezés a GDP 34.79%-át tette ki. Ez egy normális, fenntartható érték. Ezzel szemben 2010-ben a GDP kormányzati költekezés nélkül 8'211.19 milliárd $ lesz a prognózis alapján, tehát 2005-höz viszonyítva is kevesebb és a kormányzati költekezés a GDP 43.85%-át teszi ki.
Még arra kitérnék, hogy 2009-ben kormányzati költekezés nélkül a GDP 9.03%-kal zsugorodott, amit depressziónak hívnak.
Másik probléma: A 2. linkben lévő ábrán láthatjátok, hogy mennyivel csökkent az ipari alkalmazottak száma az utóbbi 30 évben annak ellenére, hogy a lakosság folyamatosan növekszik. Ez egyre nagyobb terhet jelent az adóbevételek oldalán és a munkanélküli járulékok oldalán. Az amerikai gazdaság egyre jobban torzul és fenntarthatatlan pályán van. Viszont csodát nem várok, 2005-ben sem ismerték be, hogy baj van, inkább csináltak belőle még nagyobbat. Ezért gondolom, hogy a "pénznyomda?" folytatódni fog és nem ismerik be, hogy baj van, inkább a kínaiakra fogják majd.
Elvileg a kötvényvásárlási program következtében (1'500 milliárd $) több mint 10%-kal kellett volna nőni a gazdaságnak. De valahogy a pénz be sem került a rendszerbe. És a kormányzati költekezés is csak 378.11 milliárddal fog nőni 2009-hez képest.
Embereknek nincs pénzük, hiteltől meg rettegnek, ergo kinyalhatja a valagát a sok pénzzel az összes nagy cég, mivel nincs felvásárló erő!
Termelnek termelnek és közben felhalmoznak.
Mégis hová menne a pénz , ha nem a gazdaságba? Igaz volt Amerikának két kemény háborúja (Irak, Afganisztán) de a belső gondok nagyobbak. A részvények elértéktelenedését, és az olcsó hiteleket csak pénznyomda útján tudják megakadályozni. A frissen nyomott pénz megy a nagy cégek részvényfelvásárlásaiba. Ezért nem tud semmi sem esni. gyakorlatilag megveszi az állam, és rajta ül, azaz kiszívja a piacról, ezzel drágulást idéz elő. Ezt kell tennie, mert minden elértéktelenedett, az emberek bizalmát, értékeit vissza kell állítani a korábbi szintekre. Egy út van a felfelé. Mindenkinek ez az érdeke, mert lefelé összeomlik minden. Egyedül azon lehet vitatkozni, mennyi időintervallumban történjen mindez.
Valóban a gazdaságba pumpálják a pénzt? Szerintem nem, mert ha ott lenne a rengeteg pénz, akkor inflációt gerjesztett volna, gerjesztene. Szerintem egész másról van szó. Az amerikai adósság finanszírozásáról. Megpróbálom érthető módon elmagyarázni. Az államnak van 2 egység államadóssága. "Stimulálni?" akarja a gazdaságot, ezért kihirdeti, hogy vásárol 1 egység értékben államkötvényeket. Így lesz neki 3 egység adóssága és 1 egység államkötvénye, amivel tudja manipulálni a kötvénypiacot, azaz lecsökkenteni a hozamokat olyan szintre, hogy olcsóbb legyen az adósságfinanszírozás. És ez egy folyamat, amit a végtelenségig lehetne folytatni. Így eljutunk egy olyan állapothoz, hogy az államadósság felduzzad óriási kezelhetetlen szintekre, viszont egyre nagyobb lesz a saját kézben lévő államkötvény, aminek valljuk be, nem sok értelme van, az egyetlen a piaci manipuláció. Az amerikai állam a saját adósságát vásárolja?! Ez valójában egy zsákutca, amiből egy bizonyos szint után már nincs kiút, lásd Japán példáját. Mert mi lenne a kivezető út ebből a helyzetből? A kamatemelés és a kötvények eladása. A kamatemelés miatt az adósság finanszírozhatatlanná válna és a magas árfolyamon vásárolt kötvényeken is nagyot bukna az állam. Tehát megyünk tovább a zsákutcába befelé. Nem én vagyok az első aki azt feltételezi, hogy a FED valójában nem is növelte a likviditást, olvastam már máshol is, amerikai honlapon grafikonnal illusztrálva. Valójában a FED a deflációs veszély, mert ez az egyetlen út az életben maradáshoz, a kötvénypiac manipulálása. És ezzel teremtik meg a 0% körüli inflációt. Mert a növekvő infláció gondokat okozhatna az államadósság finanszírozásban.
Tehát én a "pénzpumpától" sokat nem várok, inkább arra vagyok kíváncsi, hogy tovább mennek-e a zsákutcába, vagy visszafordulnak. Sajnos a 29-es válság hibáit akarták elkerülni, de ehelyett egy rosszabb utat választottak. Európa és a többi nagyhatalom a fájdalmasabb, de járható utat járják, ahol látja az ember a perspektívát.
Japán sem fog kijönni ebből a csapdából, mert gyakorlatilag már ki kellett volna hirdetni az államcsődöt, de inkább a lassú halált választották. Mert előbb-utóbb az erős Yen miatt az exportáló cégek be fognak dőlni.
Ez nem szentírás amit írtam, csak azért írtam le, mert az általam vélt valóság homlokegyenest eltér többnyire mindenki véleményétől és várnék hozzászólásokat, hogy ti hogy látjátok a világgazdaságot. Vagy esetleg mi az amit rosszul gondolok.
Bocs az offért, de azért írtam ide, mert ez a topik az illikviditása miatt még békés, reméljük az is marad.
Köszönöm.
Törölt felhasználó2010. 10. 28. 13:04
Hűha mi volt itt reggel óta?!
nem láttam tegnap zárás óta a mozgást!
Marc Faber is a QE-röl agyal, erdemes meghallgatni. Nehany napja azt irta, hogy a QE1 nagyja jól Kinába es a többi exportáló országba disszidált. Gondolom Németorszagba is jutott belöle, ezért van a 3.5% GDP növés meg válság elötti szinten a DAX. A pénz egy részét meg félretették a kis sárgák ínségesebb idökre, ezért szárnyalnak az amerikai és német államkötvények.
Jövő héten a FED néhány 100 milliárdos (few: nálam 2-5) QE2-t fog előreláthatólag bejelenteni, amit néhány hónapon belül hajtanak végre. (several: nálam 10-20)
Köszönjük az infót. Tegnap a Goldman már elterjesztette, hogy 2000 milliárdos lesz. Innen már nincs hova süllyedni.(Goldman)
Ezzel ki is lesz vezetve a program, egyébként is világszerte és Amerikában is egyre nagyobb kritika érte őket.
DAX DAX DAX