Topiknyitó: pomperj 2012. 08. 21. 17:03

CIG Pannonia  

Szia Janos,

remelem jol vagy, reg nem hallottam feloled.



Epp atnezem az egy evvel ezelotti elemzeseimet, megnezni hogy mi a tanulsag beloluk, mert ez regi szokasom. Es talan emlekszel, akkor ajanlottad a CIG Pannoniat, az IPO idejen, megvetelre;

nos, akkor megneztem, hogy erdemes-e venni es megirtam neked ezt a szosszenetet rola, ami alul van bemasolva.



A lenyege annyi volt, hogy nem szabad venni, mert:

- irgalmatlanul tularazott

- 1 ev alatt kb. felere fog esni.

Es az eladok, mint pl. Jaray, okos emberek, es alighanem jol jarnak az eladassal.



Ha nalad informaltabbtol es okosabbtol veszel, akkor az rossz elojel.

(Mint manapsag a hasonlo, Facebook IPO.)



Ma megneztem CIG-et ujra, es igazam lett, sot; a kibocsatasi 900(750)Ft arbol mostanra 250Ft ala esett, tehat a HARMADARA esett. A sok kisbefekteto meg pofara. Igy hat, ma ujra raneztem a CIG mostani szamaira, terveire, ujabb kotveny vagy IPO elkepzeleseire.

.

Konkluziom egy mondatban:

-meg mindig esni fog

-nagyjabol a mostani 270Ft felere;

-es akkor talan, tenyleg er 120-140 Ft-ot a ceg reszvenyenkent.

-1 even belul a fizeteskeptelenseg eselye 50% !



Szoval, nem sokat er, es azt is csak akkor, ha...

Ha a CIG menedzsment a nagyjabol 1Mrd Ft ismetlodo veszteseget a business fejlesztesere jol hasznalja fel. Ami egyebkent nagyon nem egyszeru, inkabb azt mondanam, majdnem lehetetlen a mai gazd. kornyezetben. Ha meg nem jol hasznalja, akkor CIG fizeteskeptelen lesz, becsodol, es kb. 1 ev mulva eladjak a felugyelet utasitasara egy masik biztositonak, hulladek aron bagoert, es kivezetik a tozsderol.



Egyebkent CIG kb. annyit er, amennyit --lasd akkori elemzes alul--- akkoriban kalkulaltam, nagyjabol 130Ft.



De, ha mar biztositot akarnal venni, az Aegon (ticker AEG) sokkal jobb vetel mostanaban; sot, nagyon sokkal jobb vetel; az ara nagyjabol $4/reszveny. A konyvszerinti erteke es nyeresegessege alapjan ennel sokkal tobbet er. Eleg biztosra veszem, hogy 2 ev mulva kozel a duplajan lehet majd eladni. Szoval en ezt ajanlanam neked, ha eppen penzugyi ceget akarnal venni.



++++++++++++++++++++++++++++++

Janos,

ajanlottad, hat atneztem a CIG-et;



ha egymondatos velemenyt akarsz:

Ebbol nem szabad venni. Aki elolvasta az anyagot, nem is vesz.



Tenyek az anyagbol:

-CIG osszesen 2.5 eve van piacon; ez sokkal kevesebb, mint egy normal biztositoi IPO -hoz elvart 5-7 atlag ev. Most igen keves, osszesen 12000 ugyfel van, allitolag osszesen kb. 12 Mrd bevetellel. (am, az se tiszta, lasd alabb)



-Eddig mindegyik ev veszteseges volt. Ez ugyan nem meglepo, egy biztosito pozitivra fordulatahoz 5-7 ev kell; De itt meg 3-6 ev veszteseges idoszak varhato.

Miert is kene megvenni a veszteseges cegben veszteseges idoszakot?



-Eloszor nyeresegesse kene valni; am ok inkabb IPO-t most csinalnak. Miert?

Meg expandalnak Romaniaba, dehat ettol a veszteseg meg tovabb no.

Az expanzio semmikepp nem pozitivum, hanem negativum a jozan befektetonek.

A bukas, a hosszabb “termore fordulas” valoszinuseget noveli.



-Erdemes figyelni a nagyreszvenyeseket. Mit csinalnak?

Eddigi az 5% feletti „nagyreszvenyesek“ birtokoltak kb. 50%-ot, kb. 15 Mdb reszvenyt, es osszes befizetesuk 1.7Mrd volt, termeszetben meg 0.3Mrd, tehat osszesen 2 Mrd a hozzajarulasuk. Am ebbol a fele dolgozoi reszveny volt, amiert joreszt nem is fizettek.

Igyhat ok, a bennfentesek, egy reszvenyt birtokolnak olyan 2000M/15M=133Ft-ert, es dolgozoi figyelembevetelevel ennek kb. feleert, tehat 70-80 Ft-ert.



Ehhez kepest most eladnak 3.3 Mdb reszvenyt, kb. 750Ft-ert, bevetel kb. 2.4-2.5 Mrd lesz. Hozza alig erto kisembereknek, akik 99%-a el se olvassa az anyagot, es ha igen, akkor se erti.

Szoval: a TIZ-szereseert aruljak, mint amibe nekik kerult.



Ez eszmeletlenul ASSZIMETRIKUS.

Sima atveres kifejezes sem tulzas:

ha nyereseg lesz egyszer, ok ugyanannyi befektetesert tizszer annyi osztalekot kapnak, mint a kicsik; ha veszteseg lesz es bebukas, akkor finom nagy fizetes volt az igazgatosagert, felugyelobizottsagert, sok-sok evig, es mar abbol visszajott amit betettek. Viszont a kicsik mindent elbuknak.



Te megvennel olyan dolgot ma a piacon TIZszeresert, mint amennyibe 2-3 eve neki ez belekerult, es meg veszteseget is csinal??? Valsagos idoszakban? En nem.



-Az anyagban vagy hamis vagy teves informaciok vannak; mert nyilt ellentmondas van a legfontosabb uzleti kerdesben: mennyi is a bevetel?

A 65. old: a hazai ossz. eletbiz. bevetel 414 Mrd, a 64.old. ennek 16%-at birtokoltak; hat akkor 66Mrd kene legyen a bevetel.

A 63. oldalon masik szam: 2.9% a piaci reszesedes; akkor meg 12 Mrd.

Akkor melyik igaz? Szoval, a kulonbozo adatokbol nem ugyanaz a BEVETEL jon ki.



-Egy osszehasonlitas;

Uniqua befektetesei kb. 60 Mrd, Merlegfoosszege 100 Mrd, es a piacon 5% korul reszesedik;

CIG befektetesei kb. 12 Mrd, Merlegfoosszeg talan 20 Mrd, es a piacon 3% korul reszesedik. Tehat UNIQUA befektetesei, vagyona 60/12=OTSZOR akkorak, reszesedese 5/3=1.6, szoval UNIQUA vagyona relative jo 3-szoros CIG-hez kepest (bevetelaranyosan).

Lehetseges ez? Normalis? hm....nem. Nem bizony. Ha meg igen, akkor....vilagos?



-Sajat toke aranyrol vegkepp nem erdemes beszelni vagy osszehasonlitani; az CIG-nel tragikus ( 271.oldal) ; (UNIQUA-nal 10 mrd) mert eddigi 3 veszteseges evevel CIG kb. 90%ig ELVESZTETTE a sajat tokejet; amit tehat a nagybefektetok fizettek be eddig, az ELFOGYOTT. Talan ezert kell IPO .....?



-Azt vegkepp furcsallom, hogy a 2010.apr beszamoloban mitol javult olyan latvanyosan elozo evhez kepest minden...amikor az egesz szakmanak szarul ment...tan mar tudtak hogy IPO jon, es egy kis kozmetics...?



(ha a felugyelet is tudja ezt, az igen erdekes, hogy adtak engedelyt IPO-ra ? phuuuu..hatszellel? ..nem?)

++++++++++++++++++++



-Nincs benne egy fedezeti gorbe. Amit minden 3MFt-os Kft-tol elvarnak egy 5 oldalas UzletiTerv anyagban. Szoval....miert is nincs?



-A biztositok az anyag szerint 2007 ota evi 10%-ot vesztettek, tehat 3 eve. Miert kene kontrahalo uzletagba bevasarolni?



-A parlamenti fidesznyikek, mint jo bolsevikok, epp elveszik a „gazdagoktol“, 3 M ifju-kozepkoru dolgozotol, a magan-nyugdij BIZTOSITAS megtakaritast; mar torvenyben van, eloszor 14 havit, aztan az egeszet , ha jol hallom, amit beszelnek.



Ja... es beteszik allami deficit potlaskent, es elkoltik a lukak betomesere.

Vagyis epp eladjak a vagyont, ami van (volt!) a biztositoknak,--ezzel tozsdei zuhanast okozva-, plusz millio addicionalis zavart a BIZTOSITOK eleteben.

Dehogy veszek biztositot, plane most.... vagy...?



Roviden: ha eladtal sok reszvenyt, vagd zsebre a jutalekot;

es amint lehet, szallj ki ebbol.



Vegul ajanlok egy fogadast: CIG bevezetes utan ELSO ev vegere a tozsden az indulo 750 Ft feleert is megveheted; biztosan 400Ft alatt lesz. De inkabb 300 alatt.

Nos, allod?

P
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pFModi-1fsz-bsszakrvaanyjat2 2021. 01. 29. 05:23
Törölt hozzászólás
#13
-bubu-
-bubu- 2021. 01. 07. 12:57
Előzmény: #11  -bubu-
#12
-bubu-
-bubu- 2021. 01. 07. 12:55
#11
Zsimo
Zsimo 2019. 04. 16. 07:38
Előzmény: #9  Sigmund
#10
Valami kezdődik mert egyre több a topik és a troll is! Felkészülten várom az emelkedést és kapaszkodhatok trollok 960 hamarosan!!! :))
Sigmund
Sigmund 2019. 04. 15. 22:55
Előzmény: #8  Jocek
#9
jó hogy elővetted, micsoda topik, élmény olvasni.
Jocek 2019. 04. 15. 22:20
Előzmény: #1  pomperj
#8
.
pomperj
pomperj 2012. 08. 23. 18:00
#7
Kedves Janos,

Koszonom a privat email valaszod. A Bnet kincstari optimizmusat tokeletesen, am a valos helyzetet semmiben nem tukrozo leveled tartalmat termeszetesen nem kozlom, hiszen ezt ketszer is hangsulyozottan kerted.

Ha megengeded, azert bemasolok ide 3 idezetet. Ezeket nem en mondom, barki elolvashatta az elmult 1 honapban a mediakban.

1)“A gyorsjelentés fő pontjai:

- A magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti díjbevétel 4,1 milliárd forint volt, amely az egy évvel korábbitól és a várttól is elmarad, IFRS szerinti viszont némi növekedést mutat.
- Az életbiztosító IFRS szerint 1,321 milliárd forint nettó veszteséget szenvedett el a március végétől június végéig terjedő időszakban. Az eredmény sokkal rosszabb az elemzői várakozásnál.
- Az új értékesítésekből befolyó díjbevételek 45%-kal maradnak el az egy évvel korábbitól.
- Bár az igazgatási költségek negyedével csökkentek egy év alatt, a ráfordítások összességében nőttek, rontva az eredményt.
- A biztosító tőkéje a 2010. év véginek a negyedére apadt.”

Janos, kerlek, olvasd el ezt az idezetet gondosan. Indulj ki abbol, hogy minden szo igaz.
Megismetlem to-mondatokban: A dijbevetel stagnal. A biztosito nem novekszik. Nagyjabol 1.3Mrd Ft a negyedeves veszteseg. Az uj ertekesites a tavalyi felere zuhant. A koltsegek valtozatlanok maradtak. Az alaptoke a negyedere apadt kb. 1.5 ev alatt.

2)”Az elemzői várakozástól elsősorban a jelentős, nem realizált befektetési veszteség miatt maradt el számottevően az életbiztosító második negyedéves eredménye - derül ki a KBC kommentjéből. A befektetési veszteség 1,152 milliárd forint volt (MSZSZ szerint) a társaságnál, ami részben a forint erősödése miatt, részben a viszontbiztosítások miatt következett be. A negatív eredmény nagy része a unit-linked biztosítási tartalékok nem realizált veszteségéhez kötődik.”

Janos, tenyleg azt mondja a CIG menedzsment nekem, hogy az 1.15Mrd veszteseeg a FORINT EROSODESE” es a “VISZONBIZTOSITASOK” miatt kovetkezett be”? Elgondolkodtal-e azon, hogyan lehet ez igaz? Forint erosodes tavaly ota? Viszontbiztositas?
Janos, olvasd ujra az idezetbol utolso mondatot is. Az elozoek alapjan az abban levo allitas lehetseges?

3)” A CIG Pannónia második negyedéves eredménye teljes mértékben összhangban áll a menedzsment várakozásaival; a közeljövőben várható tőkeemelésre pedig változatlanul a nem-életbiztosítási üzletág vártnál nagyobb növekedése és a Szolvencia II. követelményrendszer miatt van szükség - hívták fel a figyelmet a biztosító vezetői.”

Janos, draga baratom, osszevetetted-e ezt a nyilatkozatot az idezett gyorsjelentessel es az IPO dokumentum elorejelzeseivel? Es hozza elolvastad a mult heti kamatozo reszveny kibocsatasi tervet? Tenyleg nem buzlik abban sem semmi?

A regi baratsaggal udvozol
P
Törölt felhasználó 2012. 08. 23. 16:14
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#6
Most komolyan ki az a János, most már engem is érdekel.
Törölt felhasználó 2012. 08. 23. 16:12
Előzmény: #3  pomperj
#5
Kedves Géza,
Érdekes, hogy pont rám találtál, gondolom mert a kutya sem írt vissza neked.
Üdv.: Klotild
Törölt felhasználó 2012. 08. 22. 16:24
Előzmény: #3  pomperj
#4

Jaaa! A kedves János a stacraft2 nevű nick?
Az aki a fórumban mindenkivel összeszólalkozott aki le merte írni,hogy a CIG valójában jóval kevesebbet ér mint amennyi a jelen árfolyama?
Javaslom olvasd el az elmúlt 1 év fórumos hozzászólásait,link és akkor szvsz soha többé nem fogsz szóba állni Jánossal.
pomperj
pomperj 2012. 08. 22. 15:36
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Kedves Janos,
engedd meg, hogy roviden reagaljak,
csakis azert, mert a hozzaszolasodbol az vilaglik ki, hogy egeszen nem ertetted meg, amit mondani akartam.

1.A CIG-el nem az az en bajom, amit irsz, hogy

-"óriási szerepe volt (és van) annak, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések el lettek véve, a folyamatos vevői piacról el is tűntek."

-" Ágazati adók be lettek vezetve, ja és a szerencsétlen CHF adósok miatt szét lett szívatva a Ft és Mo."

-"A banki hitelezés gyakorlatilag teljesen jegelve van, és nem működik rendesen."

-"Nem mellesleg az ország épp recesszióban van, emiatt a külföldi befektetők is menekülnek."

Ezek az ervek ma mar tenyek, es igazak. DE, ezek olyan tenyek, amik az utan kerultek napvilagra, hogy a CIG-et tozsdere vittek. Es valoban, ezek a tenyezok mind nyomjak lefele a CIG, es vele egyutt a tobbi BUX papir arat.

De az en ervelesem arrol szolt, hogy a CIG az IPO idejen FUNDAMENTALISAN kb. az egyharmadat erte az IPO aranak.
Extrem tularazott volt.

Es ezt jovahagyta a biztositoi felugyelet, a Tozsde Tanacsa es mindenfele mas IPO-t engedelyezo allami intezmeny.

Ez sulyos, alapveto BUN volt a reszukrol. Mert a nagy J.-nek nem mertek megmondani, amit kis kalkulacioval hamar megtudtak: ez extrem tularazott, ilyen aron nem szabad tozsdere vinni.

A kisbefektetok vedelme a feladatuk. De ezt elmulasztottak, es ezzel sok embernek kart okoztak.

A CIG ma mar az akkori valos, kb. 270Ft-os ertekenek legfeljebb a felet eri.
Talan er 130Ft-ot, FUNDAMENTALISAN.

De van kb. 50% esely arra, hogy egy even belul fizetekeptelen lesz. Teny, hogy veszit negyedevente kb. 1.0 Mrd Ft-ot, es az uzlete NEM bovul ekozben.
Ez a lenyeg.
Mit josolnal egy ilyen penzugyi helyzetu cegnek, ha az a sarki zoldseges lenne?

A jovore vonatkozoan pedig maris evidens, hogy a tervezett ujabb 1.5Mrd-os reszvenycsomag ara jol kiszamithatoan egeszen rovid ido alatt elfogy.

Ezert en ma azt tippelem, 50% valoszinuseeggel, hogy a CIG egy ev mulva mar nem lesz a tozsden.
A mai reszvenyesek papirjainak ara 1Ft alatt lesz.

Tisztelettel udvozol, es tovabbi munkasikereket kivan baratod,
P
Törölt felhasználó 2012. 08. 21. 20:33
Előzmény: #1  pomperj
#2
Sok mindenben igazad volt, nagyon el vagyok keseredve emiatt a CIG miatt, annyit azért hozzáfűznék, hogy óriási szerepe volt (és van) annak, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések el lettek véve, a folyamatos vevői piacról el is tűntek. Ágazati adók be lettek vezetve, ja és a szerencsétlen CHF adósok miatt szét lett szívatva a Ft és Mo.
A banki hitelezés gyakorlatilag teljesen jegelve van, és nem működik rendesen.
Nem mellesleg az ország épp recesszióban van, emiatt a külföldi befektetők is menekülnek.
Ja és a tőzsde forgalma is ötöde az 5 évvel ezelőttinek. (ez csak tipp, de cáfold ha nem jó)
Ne haragudj meg de szerintem ezek miatt esett ekkorát a biztosító árfolyama.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek