Kulcsszavakban: backtest, indikátorok, adatok, algoritmusok, programozás, matematika és persze a kapott eredmények…, valamint minden más, ami érdekli az erre járókat.
Túl sokat gondolkozol. :) Akik meg ebben az őrületben tolják tovább a hülyeséget, azok nem ennyire szofisztikáltak. Két dolgot hallanak: kapok pénzt, de a másik oldalon meg lehet elveszik. Akkor most mi van? De valószínűleg a kapzsiság győz, jó játék a rulett.
Gumicsont ez az új csomag. 10 (!) év alatt vár belőle 2100 mrd-ot. Ez gyakorlatilag semmi...arról nem is beszélve, hogy ez nem a hiány lefaragására menne, hanem az infrastruktúra fejlesztésére, ami a nyersanyag szektornak kifejezetten kedvező...
Jönnek azok, de úgy látszik az eladók is arra várnak. Talán némileg növeli az is a bizonytalanságot, hogy ezzel párhuzamosan egyre többet beszélnek az új adóügyi csomagról is.
Még egy indok a certifikátok elfelejtésére (legalább is az e betűs bankéira). Nem nőtt a spread, hanem teljesen kiszámíthatatlan lett. Akár 1,5% lenne, de az fixen, akkor lehetne vele tervezni. De most az van, hogy össze-vissza változik. Az látszódik, hogy amikor "szétesik" a könyv, ami persze az illikvid Béten elég gyakori jelenség, akkor a spread is nagyon megnő. Figyelgettem egy darabig, és azért mondom, hogy össze-vissza, mert pl. van olyan szituáció, pl Ricsi certinél, hogy a világon semmi változás a könyvben (mondjuk én most csak 10-eset látok) és mégis 10-15 ft-ot is ugrál az árjegyző, de csak az egyik oldalon. Tehát nem volt kötés, sőt még új tétel sem került a könyvbe, a legjobb ajánlatok és az összmennyiség sem változott. Akkor mégis miért? Olyan, mintha csupán az eltelt idő is befolyásolná az árjegyző által adott árat. "Normál" körülmények között- bár nem tudom ez mit is jelent - mondjuk 20 ft a spread, de ez felmegy akár 60-80 forintra is, láttam többször. Ez meg mondjuk egy 1400ft körüli certinál bizony 5% körül is van. El tudnám fogadni, hogy ilyen, ha egyértelműek lennének a szabályok, de így nagyon furcsa, olyan mint ha mondjuk egy kosármeccs közben változtathatnám a pontozást, hogy melyik dobás hány pontot is ér, persze attól függően, hogy én hogy állok... Cserébe viszont azt látom, hogy folyamatosabb az árjegyzés, ritkábban ugrál ki, nagy elmozdulásoknál is csak sokkal ritkábban, mint ezelőtt.
Backtest és ami mögötte van