Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sigorszky 2013. 06. 15. 19:44
#620
Végre valaki meg akarja építeni, hajrá jobbik!
Törölt felhasználó 2013. 06. 15. 13:51
Előzmény: #617  _pampa
#619
"Ennek semmi értelme."

Minek semmi ertelme? Nem írtam semmi olyat, amit most úgy teszel, mintha írtam volna.
mondoka 2013. 06. 15. 12:01
Előzmény: #617  _pampa
#618
Szlovák királyság nem létezett....

De bármikor kiderülhet hogy mégis ...
link
_pampa 2013. 06. 15. 10:25
Előzmény: #616  Törölt felhasználó
#617
Ennek semmi értelme. Szlovákia,Szlovák királyság nem létezett,1993-ban alakult meg az első Szlovák állam,így arra hivatkozni, hogy "SZLOVÁK" településen született...
Ebben a hírben is inkább az a érdekes,hogy az EU területén egyre több magyarellenes intézkedés születik és az EU hallgat ezeknél az ügyeknél.
Amikor pedig a magyar kormány egy magyar állami alkalmazott fizetését csökkenteni akarja akkor jön az "irgum-burgum".
Hiába, van olyan intézkedés amit már az EU sem tud elfogadni...az ami a határon kívül rekedt magyarokat érinti sajnos nincsen közötte....

Ennyit a EU irányelvekről...

szvsz
Törölt felhasználó 2013. 06. 15. 09:30
Előzmény: #615  _pampa
#616
"A huszár szülőfaluja Szlovákiában van így ő SZLOVÁK."

Nem. Ezt nem mondtam. Ne hazudj.

Azt is leírtam, mégmielőtt az ellenkezőjét hazudnád, hogy NEM ÉRTEK EGYET a szlovák-román lépéssel, én is aggályosnak tartom, hogy a magyarok teljes megkerülésével történt. Azon túl, hogy ez diplomáciailag és egyéb tekintetben sem korrekt lépés, valószínűleg jogi problémákat is felvethet.

Én csak a sarkos hőzöngést árnyaltam némi történelmi ténnyel. Magyarország történtelme ugyanis színes és nem fekete-fehér és nem jó folyton egyoldalúan ítélkezni.
_pampa 2013. 06. 15. 09:26
Előzmény: #613  Törölt felhasználó
#615
penznyelovel kockázatos ilyen vitába keveredned.Hiszen "egyértelmű",hogy neki van igaza. A huszár szülőfaluja Szlovákiában van így ő SZLOVÁK. Pár év múlva pedig ha pl. Lengyelországhoz fogják csatolni akkor meg lengyel lesz...
Ahogyan az öreg kárpátaljai ember mesélte:
Sohasem hagyta el szülőfaluját és mégis volt 4 ország állampolgára....
Az MSZP is "románokkal" riogatta a lakosságot....
Ezért kellene visszaállítani a határokat,hogy elkerüljünk ilyen vagy hasonló eseteket. Valaki írta, hogy az EU megalakulásával már amúgy sincs jelentősége.
Az Angolok a mai napig nem mondnak le a Falkland-szigetekről,mi pedig nem tegyünk lépést az országunk visszaszerzéséért?

szvsz
Törölt felhasználó 2013. 06. 15. 00:51
Előzmény: #613  Törölt felhasználó
#614
*egyetértenék
Törölt felhasználó 2013. 06. 15. 00:50
Előzmény: #611  Törölt felhasználó
#613
Mi a frász köze van az azeri baltás gyilkosnak ehhez az ügyhöz? Semmi. De ha már felhoztad, akkor tájékoztatlak róla, hogy mivel a gyilkosság Magyarországon történt ezért az örményeknek nincs beleszólásuk, hogy kinek adunk ki kicsodát. Ellenben az, hogy a szlovákok a románokkal feltúratnak egy magyar feliratú síremléket az sérti az említett országokkal kötött alapszerződéseket. (Legalábbis egy jogász szerint, aki nálunk csak jobban tudja.)

Ha pedig csak azért hoztad fel a baltás gyilkos dolgot, hogy bűntudatot próbálj kelteni néhány emberben, hogy lám-lám Magyarország is milyen szemét, akkor azt is elmondom neked, hogy Örményország egy 8 civil embert (4 francia, 2 török, 1 amerikai és 1 svéd) megölő örmény terrorista kiadatását érte el Franciaországtól anélkül, hogy erről Törökországot, az USA-t, vagy Svédországot tájékoztatták volna. Az örmény terroristát hazaérkezése után azonnal felmentették és állami állást kapott. Ezzel szemben a baltás gyilkos egy azeri katona volt, aki egy örmény katonát ölt meg.

Nem mintha egyet értenék a baltás gyilkos kiadatásával, de az örmények csak ne hőzöngjenek és égessenek magyar zászlókat, pláne ne hőzöngjön egy olyan magyar, akinek az előzményekről fingja sincs.
Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 23:27
Előzmény: #609  Törölt felhasználó
#612
Kihagytam egy pontot:
- Anjoukhoz való viszony. Károly Róbert, Nagy Lajos, a Magyar Királyság fénykora, legnagyobb terület, aranyforint... Vs. Árpád-ház kihalása, idegen uralkodók, kiskirályok. Melyik az igaz magyar?

A magyar történelem sokszínű és komplex, tele van ellentmondásokkal, pillanatnyi helyzet által szült kompromisszumokkal, a geopolitikai térben való mozgással és kényszerű alkukkal. És hogy visszakanyarodjak a Trianonos vitára: az Osztrák-Magyar Monarchia és Trianon, meg azt azt követő időszak is éppen ilyen. Nincsenek abszolút igazságok, értelmetlen egy időpillanatot kiragadva egy dimenzióban felosztani magyar- meg magyarellenesre bármilyen hozzáállást, gondolatot.
Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 23:01
Előzmény: #608  mondoka
#611
Hozzáteszem, Skultéty egy olyan, ma Szlovákiában található faluban született, ahol akkor kb. 10% magyar lakott, ma 1%. Tehát a szülőföldje Szlovákia jelenleg.

Ettől még persze nem értek egyet a szlovák-román eljárással, főleg, hogy a magyarok megkerülésével, kihagyásával történt. De ha arra gondolok, hogy mi meg az örmények megkerülésével, kihagyásával adtunk ki az azeriaknak egy JELENKORI örményt gyilkolót, hát...ez nem ugyanaz a kategória.

Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 22:48
Előzmény: #608  mondoka
#610
Első legnagyobb katonai sikere Hardik András császári tábornagy vezényletével Berlin lerohanása és megsarcolása volt. Hát ez tényleg nagy magyar tett:)
Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 22:41
Előzmény: #608  mondoka
#609
1. Nem értem, miről beszélsz.
2. Én csak a "nagyon magyar" mai jobbosnak mondott gondolkodás belső ellentmondásaira próbáltam rávilágítani. Pl.
- Koppány ősmagyar vs. István a nyugat-európai kereszténységet és államformát alapító.
- Osztrákokhoz hozzáállás: árulás vs. Kiegyezés. Elnyomás vs. együttélés vs. monarchia. Ami nem csak 1848-'49-'67 kérdése, hanem a Habsburg Birodalom XVIII. századi lététől az Osztrák Magyar Monarchia végéig terjedő kérdés.
- Legyegyszerűsítve: a konzervatív gondolkodás szereti a "dicső magyar" múltat. De melyiket? Melyik időpontban húzzuk meg a határt? Melyik az "igazi magyar" és a ki a "hazaáruló"? Ugye mennyire nem egyszerű kérdés ez... De bélyegezni egyszerű.
mondoka 2013. 06. 14. 22:20
Előzmény: #607  Törölt felhasználó
#608
Vazzeg akkor mégsem a Tót hadseregben szolgált! Nem vennéd védelmedbe kérlek, hogy de mégis?
Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 22:15
Előzmény: #606  Törölt felhasználó
#607
Pontosabban: 1738-1831-ig élt, de ebből kb. 80 évet szolgált is, hiszen kiskamasz korától katona volt.
Törölt felhasználó 2013. 06. 14. 22:09
Előzmény: #605  _pampa
#606
Csak, hogy árnyaljam a képet, Skultéty a nagy magyar huszár 1738 és 1831 között a Habsburg Birodalom császári hadseregében szolgált.
_pampa 2013. 06. 13. 14:47
#605
"Semjén, Répás: Hagyják abba a szlovákok a történelemhamisítást!
Megosztás: Tetszik:
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár felszólította a szlovák felet, azonnal fejezze be „a történelemhamisító, kegyelet- és jogsértő” magatartást, és Skultéty László huszár zászlótartó hamvait szállíttassa vissza eredeti helyére, Újaradra.

A két politikus – a Miniszterelnöki Sajtóiroda által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben – azt kéri, azonnal állíttassák helyre az Arad egyik városrészében lévő huszársírt a szlovákok, „és a magyar fél rovására elkövetett történelemhamisítási kísérleteket haladéktalanul szüntessék be”.

Úgy fogalmaztak: „mélységesen felháborodva értesültünk arról az egészen elképesztő tényről, miszerint a magyar történelemkönyvekben is tanított, összesen 81 évig katonaként szolgált Skultéty László (születési nevén: Gábris László) magyar huszár zászlótartó újaradi temetőben lévő sírját a román hatóságok május 21-én megnyitották, holtteste maradványait exhumálták, és azt még aznap a szlovák légierő katonai gépe elszállította”.

Mint írták, ez idáig „senkiben nem merült fel, hogy Skultéty László ne magyar lett volna”, ezért értetlenségüknek adtak hangot, miszerint a szlovák és a román hatóságoknak „miért kellett ilyen hirtelen, nagy titokban elrabolni az ő földi maradványait”.

Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna úgy véli, ha a szlovákok a történelmi tényekkel nem voltak is tisztában, figyelmeztethette volna őket a síremlék kizárólag magyar nyelvű felirata. Mivel egy magyar huszárnak állított műemlékről van szó, minden ezzel kapcsolatos történésről, illetve szándékról mind a szlovák, mind a román hatóságoknak értesíteniük kellett volna a magyar felet, amit nem tettek meg – mutattak rá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kegyeletsértő akcióra a magyar fél teljes kizárásával került sor. „A magyar műemléket egyszerűen feltúrták, és onnét a holttest maradványait elvitették, hogy Skultéty Lászlót mint szlovák katonát a Trencsén melletti Hegyesmajtényon újratemessék. Bizonyítja ezt a tényt az is, hogy Skultéty László hamvait a szlovák haderő vezérkarának főnöke és egy díszegység fogadta” – tették hozzá.

Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna sajnálatát fejezte ki a közleményben amiatt, hogy „a szlovák fél nem tanult történelmi hibáiból, és egyszerű emberek annak idején kötelezővé tett reszlovakizációja után most történelmi személyiségekkel próbálja meg ugyanezt megtenni”. A két politikus a fölötti meggyőződésének adott hangot, hogy „a szlovák nemzet nem szűkölködik jeles történelmi személyiségekben, így nincsen rászorulva arra, hogy a magyar vagy más nemzetek hőseit próbálja szlováknak feltüntetni”."
pampa 2013. 01. 23. 15:12
#604
"A magyarországi „kettős állampolgárságról" szóló törvényre adott szlovák válaszlépés miatt 443-an vesztették el szlovák állampolgárságukat. A magyarok közül azonban csak 33-an.

A túlnyomó többség (202 fő) a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el a szlovákot – mondta a Sme szlovák napilapnak Alena Koisová, a belügyminiszteri kabinet kommunikációs osztályának munkatársa. A cseheken és a magyarokon kívül még németek (71), osztrákok (49), britek (31) veszítették el jelentős számban szlovák állampolgárságukat.

A Robert Fico szlovák kormányfő előző kormánya idején, 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény értelmében elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik megszerzik valamely külföldi ország állampolgárságát. A törvényt a magyarországi „kettős állampolgárságról" szóló törvény elfogadása után hozták. Hatályba lépése óta többször is próbálták enyhíteni, de eddig egyetlen erre irányuló kísérlet sem járt sikerrel."

Majd módosítják, hogy csak a magyarra vonatkozzon.....
Törölt felhasználó 2013. 01. 18. 21:56
Törölt hozzászólás
#603
szivacs
szivacs 2013. 01. 18. 19:27
#602
"Bartók Béla szlovák volt, Lisztnek szlovák felmenői voltak, Brahms magyar táncait tévesen hívják magyar táncoknak, mert az a cigányzene hagyományain alapul, és közelebb áll a roma, mint a magyar kultúrához. – mindez Athénban hangzott el, a Szlovákia megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett koncerten." link
szivacs
szivacs 2012. 12. 11. 17:07
Előzmény: #600  mondoka
#601
"a téma a közelmúltban az Európai Parlament petíciós bizottságában napirendre került."

Most meglátjuk majd, hogy az eu komolyan veszi-e saját alapelveit.

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek