Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
atikasz 2016. 12. 13. 22:33
Előzmény: #80579  pancserlama.
"Kérdés kik járnak jól? " = kérdés kik várják ki? :-)(
pancserlama.
pancserlama. 2016. 12. 13. 20:25
Előzmény: #80577  Törölt felhasználó
Egy éve csorog az árfolyam.
Örökké nem esik.
Persze minden árfolyamtól van lejjebb de ha idén is hozza a tavalyit akkor telek nélkül is 1500 körül van a stőke.
Ha telket és az osztalékpolitikát lerendezik kb 2 év és megjelenik a kalapácsüzem felújítás hatása…
Szóval újra emelkedő pályára áll a Rába árfolyam.
Kérdés kik járnak jól?
Törölt felhasználó 2016. 12. 13. 19:06
Előzmény: #80577  Törölt felhasználó
Akkor félre értettél! Egyáltalán nem sértődtem meg és szerintem se szar a Rába. Nagyon jó cégnek tartom, bár az ára csak vegetál.
A száz évre visszamenőleg mi volt a legjobb cég viszont beindította a fantáziám.
Törölt felhasználó 2016. 12. 13. 16:06
Előzmény: #80576  Törölt felhasználó
Nem kell ezen megsértődni.Korrekt hozzászólás volt.
Egyébként ha megnyitod a linket és tanulmányozod a táblázatot láthatod,hogy azért szarnak sem szar a Rába.

Egy részvényre jutó nyeresége:
2011 év: 36.Ft
2012 év: 44.Ft
2013 év:206.Ft
2014 év: 65.Ft
2015 év:149.Ft

Törölt felhasználó 2016. 12. 13. 15:52
Előzmény: #80574  Törölt felhasználó
Évszázad vétele? :)
Érdemes volna kigyűjteni az első hármat hogy valóban mi volt az évszázad vétele.Kevés cég akad aki száz éve a piacon létezik és elérhető mind a mai napig a részvénye.
Törölt felhasználó 2016. 12. 13. 15:41
Előzmény: #80574  Törölt felhasználó
Jó ez a link. Mentettem. :)
Törölt felhasználó 2016. 12. 13. 15:26
Hali.
Mint ex-rábás, leírnám a mostani véleményem a részvényől. Csak néhány adatára néztem rá a morningstaron:
link

A tömör véleményem az, hogy középszerű. Jó cég, de nem annyira, hogy ilyen áron az évszázad vétele legyen. Így aztán meg tudom érteni azt, aki most megveszi, de azt is, aki eladja. Viszont megértem azt is, aki csak tartja, és azt is, aki kerüli. :)

Nem tettetek rossz lóra. Kitartást nektek, néha benézek majd. :)
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 18:16
Előzmény: #80572  Törölt felhasználó
...hmm...!

...IGEN...!

...nagyon nagy szerepe volt az árfolyam VISSZAFOGÁSÁBAN...!
...de nem a süllyesztésében...!
...az már más káposzta...!

...amúgy meg, - azt gondolom -, hogy a tavaszi, - opció LESZAVAZÁS okán -, MUSZÁJ LETT, - így eljárni -, mert az opció lehívhatósága forgott veszélyben...!

...IGAZ, maradhatott még idő a lehívhatóságra, - cca. 2 hónap -, ám a menedzsment EDDIG IS VISSZATARTOTTA a lehívásokat, reménykedve a jobb időzítésben...!

...végül is, a LEHÍVÁSOK, - még együttesen is -, nem sok vizet zavartak...!

...ami viszont "földrengést" okozott, az az 1 tételben való, - ALULÉRTÉKELT -, "piacra való borítás" volt, még akkor is, ha megvolt rá a vevő...!

...már csak abban reménykedem, hogy ez az - "új fiú" - talán képes megoldani ezt a "jogi kacifántot", mivel a szakképesítése és tapasztalata, a jogi KODIFIKÁCIÓBAN rejtőzhet, ami biztos hogy szükséges, - az állami szabályozás módosításához -, ami igencsak nem engedélyezi állami vállalatok menedzsmentjei számára, az OPCIÓKAT...!

...csak a türelmem fogy már, - az árfolyam -, indokolhatatlan mozgása okán...!

...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 10:33
Előzmény: #80570  Törölt felhasználó
Ez azért van mert a menedzsment kivágta 1200-on a saját részvényeit.
Habár ezt a jelentős tételt valaki még is vette.
rrrobi
rrrobi 2016. 12. 12. 10:31
Előzmény: #80570  Törölt felhasználó
Kis karbantartással (kb ezer rv) kozel 2 százalékot lehetne húzni az árfolyamon.
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 10:24
Előzmény: #80567  Törölt felhasználó
...IGEN, a lényeg, az 1300 fölötti saját tőke...!

...mégis alászáll az árfolyam, a Góliát okán...!

...és mégsem veszi észre, az üzleti bizalom elvesztését, hogy tenne is érte valamit is...!
...ez már messze nem menedzsmenti feladat...!
...akkor lenne az, ha a menedzsment opció formájában érdekelté lenne téve, az árfolyam "erejében"...!
...ám Góliát, leszavazta a tavaszi kgy.-n (INDOKLÁS NÉLKÜL!)...!

...ez különösen alapos elvárás Szívek úr személye irányában...!

...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 10:09
Előzmény: #80565  Törölt felhasználó
...hmm...!

"...Valóban alulértékelt..."

...nem is kicsit...! ...szerintem, kimondva - kimondatlanul, pontosan ezért nem állt még fejre a Rába...!
...az üzleti alap sem egyszerű, ebben a gépipari szakágban, ahol sokkal nagyobb cégek is simán tudnak fejre állni, lásd a Volvó személykocsi üzletágát, stb..."
...a technológia fejlődésével lépést tartani nagyon nem egyszerű, de ebben - eddig -, szerencséje lehetett a Rábának, amiben Pintérnek nagy szerepe volt, ám a közeljövőben kifog öregedni...!
...több évtizeden át tartó okos stratégia - és a szerencse - következtében, a Rába kezében maradt, Győr új belvárosának jelenlegi és jövőbeli stratégiai fejleszthetőségének horribilis pénzügyi eredményességének a lehetősége is...!
...ez az érték az, amely sokszorosan meghaladja a Rába, - mint gépipari vállalkozás -, jövőbeli potenciális technológiai jövedelemtermelési lehetőségeit...!
...végül is ezért tartjuk a Rába részvényeit, a kezünkben, - már akik -, ám éppen az állami túlsúly okán, rendkívüli kockázatot vállalva...!

...nem "bántásilag" zohorálok, amikor kritikai véleményekkel élek, a tapasztalataim okán...!

...legújabban az is "bánt", hogy olvasom a közgyűlési előterjesztést, oszt a fenébe se tudom kitalálni, mi a jó francért, vált sürgetővé a személycsere a Rába FB-ben...!

...a tavaszi kgy-n sem, ám most sem történik INDOKLÁS, a személycserék ügyében...!

...bocsánat, ám én úgy érzékelem, - mintha egy elítélt lennék (ítélet nélkül) -, holott mint részvényese a Rábának, igencsak illő lenne tudnom, az INDOKLÁSRÓL is...!

...másrészt, a tavaszi kgy-n sem tudták, - még magán beszélgetésben sem -, a kinevezettek, hogy mit is akarnak, illetőleg mi az elvárás a kinevezőtől a személyüket illetően...!

...???...!!!

...stb. stb. stb...!
Bagi
Bagi 2016. 12. 12. 10:05
Előzmény: #80564  atikasz
+1
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 10:01
Előzmény: #80566  atikasz
Szerintem kissé túisztifikálják itt a telek valós értékének a mérlegben történő bevonàsàt. Anélkül is 1300 felett van a saját tõke.
atikasz 2016. 12. 12. 09:34
Előzmény: #80565  Törölt felhasználó
de ha átpasszolja és nem csak a telek miatt az még jó is lehet.
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 09:13
Előzmény: #80563  jofani1
Valóban alulértékelt. Sajnos a kormány tōbbségi tulajdona rizikót jelent ezért kevesen veszik. Szvsz most valamelyik intézményi befektetõ csökkenti a részesedését. Ezért esik az árfolyam.
Bár az is lehet,hogy az àllam öl són át akarja passzolni az 50 százalék feletti részesedését egy havernak.
atikasz 2016. 12. 12. 09:05
Előzmény: #80562  pancserlama.
1100körül lenne egy dupla alj szerüség.

Túl régóta.
mondjuk én vagyok a hülye,hogy bő egy éve 1400 körül nem adtam el,azóta sem értem miből gondoltam,hogy onnan még mehet feljebb.
ugyan ez érvényes idén áprilisra:)(
jofani1 2016. 12. 12. 08:51
Előzmény: #80561  Törölt felhasználó
Csak egy hülye ötlet, a többi részvény túl magas volt.
pancserlama.
pancserlama. 2016. 12. 11. 15:42
Előzmény: #80558  jofani1
Ne idegeskedj
1050-1150 kemény forduló
Nem lepődnék meg ha 1-2 hét és fordul a trend

Nagyon régóta csorog !
Törölt felhasználó 2016. 12. 11. 09:42
Előzmény: #80558  jofani1
Milyen megfontolásból pakoltad be az összes pénzed?
Mire számítottál?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek