Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2014. 06. 02. 08:29
Előzmény: #72499  Törölt felhasználó
vigyáznak hogy ne legyenek "túl nyereségesek" ;) mert megbüntetik őket, mint a Telekom adósokat, az energia adós MOL-okat, meg bankadósokat...

mai hír: "Hétfőn egyéni képviselői indítvány formájában nyújtják be az Országgyűlésnek a reklámadóról szóló törtvényt. A kormány szerint túl nyereségesek a médiumok."
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 22:39
Előzmény: #72497  Törölt felhasználó
Bízzunk benne, hogy elindul végre a reális értékére. Vagy egy kicsit tovább, ha jó napunk lesz. ;)
Jocek 2014. 06. 01. 21:15
Előzmény: #72497  Törölt felhasználó
Kifejezetten jó ilyen hozzászólásokat olvasni.
Remélem valaha megtudjuk mi a mostani megálló "stagnálás" valódi oka.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 20:43
Előzmény: #72494  Törölt felhasználó
A hozzászólásodat két nagyobb tömbre osztottad, az első kapcsán; valóban félreérthettelek. Cégérték és képességek oldalról beláthatóbb a minél rövidebb táv, ebben egyetértünk.

Kostó és Buffet más tészta, ahogy Tibi is fejtegette lent, de hagyjuk is az úriembereket.

Rába kapcsán: rengeteg beláthatatlan, véletlenszerű dolog történik egyszerre, lehívások, eladások, minihype-ok, minidrámák, ukrán válság, stb stb.

Azért mert Tigus reális számai pozitív képet sugároznak előre, semmi nem indokolja, hogy maga az emelkedés lineáris legyen.

Valójában 900 óta emelkedik a papír, ebbe belefér egy 4-6 hónapos stagnálás is, amiből akár a héten ki is törhetett.

Akkor még olyan nyalánkságokról nem is beszéltünk, mint likdividitási diszkont- a kicsiny közkéz miatt csúnya lehet egy esés, és hiába kicsi az esélye, aki már egy 50%-ot realizált, inkább megvédi a pénzét..

Ezekkel te is tisztában vagy, szóval inkább azért írtam le ezeket, mert szerintem TÉNYLEG ezek a valós okok a stagnálás mögött.

Amúgy megfigyeltem magamon és másokon is, hogy minél közelebbről figyelek egy rv-t, annál hajlamosabb vagyok belemagyarázni bizonyos történénesek, szándékokat, a nagy büdös semmibe. Az ember hajlamos megszemélyesíteni minden történést, minden mögött valakiket vagy valami fontosat látni, nem véletlen az isten-hit sem, de ez már nagyon filozofikus, abbahagyom.

Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:55
Előzmény: #72495  Törölt felhasználó
Forrás oe, mol, mtel, plotinus
de van sok más még, pl. a rába is, a következő években a pannergy és az enefi okozhat pozitív meglepetést.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:42
Előzmény: #72493  Törölt felhasználó
mi nálad a jelenlegi árfolyamok mentén a top 3?

nálam valahogy így néz ki:

1. Mol
2. Rába
3. mtel

Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:35
Előzmény: #72488  Törölt felhasználó
Nem szabad hosszú kommenteket írni.. ;)
Én nem szoktam se Grahamet (akit nem is ismerek), se Buffetet (akit viszont igen) olvasni, így nem erre alapozva érvelnék. Annak tükrében, amit írsz kicsit újrafogalmaznám magam, mert látom, hogy az alanyt az állítás mögött kicsit zavarosan kezeljük. Talán sikerül értelmesebben.
Szóval amit a rövid-hosszú távra írtam, azt kifejezetten nem árfolyamcentrikusan írtam, hanem cégérték és képességek oldaláról. És azon nem is szeretnék elmélkedni, hogy milyen színes okok miatt térhet el a kettő mozgása egymástól, mert kismilliót lehetne sorolni.
Épp emiatt nem vitatom, hogy a rövidtávú árfolyam mozgás sem tökéletesen kiszámítható, de szerintem pont emiatt, pont ugyanúgy a hosszútáv még kevésbé.
Amit a hivatkozott úriemberek mondani akarhatnak az valami olyasmi lehet mint a Kosto papa láncos kutyája, ami hol előre szalad, hol lemarad, és hosszú távon nagyobb esélyünk van rá, hogy előreszaladjon, ha most le van maradva.
Értem ennek is a mondanivalóját, de azt gondolom, hogy ez egy lineáris technológiai fejlődést feltételező modellben fogadható el kritika nélkül. Viszont az elmúlt 8-10 év szerintem éppen azzal szembesíti a világot, hogy nem lineáris a technológiai fejlődés, így mindazok a mutatók, amikből a kutya lemaradását, vagy előreszaladását lehet lemérni csak a pillanatnyi sokkokra adható válaszok és a stratégia alkotók által figyelembe vehető finanszírozási döntések szempontjából jelentenek objektív alapot. A cég hosszútávú jövőjére a legkevésbé sem elegendőek. A hosszútávú siker az innovációból és a stabil középtávú operáció együttes keverékének a folyamatos fenntartásából származtatható.
(Ebből az innováció igen nehezen lemérhető, és igen gyakran vétlen pénztemető, vagy szándékos lenyúlása a befektetőknek. Vélhetően utóbbi kizárása az, amiért Buffet is csak olyan cégeket szeret birtokolni, aminek érti a működését, lehetőleg a termékei szintjén is.)
Történetesen én azért vagyok kb. árfolyamtól függetlenül rába részvényes, mivel látni vélem mindkettőt a cégben. Ennyit az általánosság szintjén.

Konkrétan a problémám a rába árfolyamával a következő. A rába szerződés állomány, KP termelő képessége, stb. elég jól ismert _rövid távon_, és elég alapos képünk van a piaci változékonyságtól jobban súlytott középtávú lehetőségekről is. Ha Tigust szépen megkérjük, akkor kb. 10 forint pontossággal tud mondani már most 2014-es végeredményt (EURHUF keresztárfolyam peremfeltétellel). És kb. ugyanazt fogja mondani 2 hónap múlva is, és ugyanazt mondta volna 2 hónapja is, mivel új hírek, megrendelések tipikusan legalább 1 évvel késve jelennek meg a cég pénzügyi adataiban.
Mi jelent tehát, ha ezek tudatában 2 hónapja is kb. ugyanaz az árfolyam volt, mint 2 hónap múlva lesz? Azt, hogy a kutya még jobban lemarad a gazdájától, hiszen az az eredmény 2 hónappal később már érzékelhetően nagyobb részt realizált, mint kettővel ezelőtt. Azaz valami történik, ami visszarontja a papírt, csak még nem tudjuk mi az. Ezt pedig nekem nem válaszolja meg, hogy előtte volt egyetlen megugrás, amikor futólag 1-2 hétre hónapra kicsit reálisabban árazta a papírt a piac.
Sőt. Pont elgondolkodtat, hogy mi volt ami megjelent, és villámgyorsan újra eltűnt.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:26
Előzmény: #72492  Törölt felhasználó
Csak vázlatosan próbálja visszaadni az értékalapú befektetés elveit és tapasztalatait. :) Úgy érzem, a Bét-en (is) kitűnően alkalmazható.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:10
Előzmény: #72489  Törölt felhasználó
off

amúgy ismerem a blogod, ha lesz ma időm, végignyálazom tüzetesen, eleinte néztem, jónak tűnt.

Párszor megégettem magam tőzsdén lufikkal, túl későn akadt a kezembe Graham, és túl sokáig hittem, hogy jós lehetek a jósok között...

szóval ez az elemzős, célárakkal óvatos hozzáállás lehet csak sikeres, szvsz,
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:08
Előzmény: #72490  Törölt felhasználó
Természetesen. Az elmű/émász, illetve az fhb-otp papírokkal magam tapasztaltam meg ezt a kockázatot.
A kosztó féle kivárás a passzív indexkövetéshez hasonló, az a tanács azt mutatja meg, hogyan legyünk átlagosak. Nem rossz, de maradok az egyedi, alulárazott papíroknál.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 19:04
Előzmény: #72489  Törölt felhasználó
A kollégának abban azért igaza van, hogy pl egy vehemensebb kormány kicsinálhat szektorokat 1-2 év alatt, mint nálunk, és utána fájdalmas a kivárás - szóval "rá se nézz" féle Kosztó féle stratégia ugyanúgy zsáktuca. gondolom ebben is egyetértünk.
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 18:37
Előzmény: #72488  Törölt felhasználó
Hasonlóan gondolkodunk :)
Még rövidebben leírva: jó céget olcsón venni: jó döntés. :)
Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 18:30
Előzmény: #72485  Törölt felhasználó
írtam egy féloldalas kommentet, kifejtve, hogy szerintem miért tévedsz. Elszállt, engedd meg, hogy pongyolán, tömören fogalmazzak:)

egyes igen sikeres befektetők (Graham, Buffet) szerint pont hogy az a lényeg, hogy a rövidtáv nem belátható, és a hosszútáv jobban, legalábbis alulértékelt cégeknél.

A rövidtávot belátjuk, írod. Szerintem ez téves. Valójában már holnap jöhet egy negatív vagy pozitív rába hype, amit nem látunk be. A hírek, mire kikerülnek, már nem hírek. egy hétre nem látunk előre.

Viszont azt igenis látjuk, hogy egy cég mutató a szektortársaihoz képest milyenek, hogy milyen az ülzeti a környezete, hogy stagnál-e, vagy fejlődik, hogy innovatív-e, stb. EV/EBITDA, P/E, hiteltartozás mind-mind objektív tényezők.

Rövidtávon bezavarhat a psziché, a tömeghatás=birkaeffektus, a pillangóhatás, hosszabb távon egy cég fair értéke jobban számít.

PErsze a diverzifikáció és a szigorú vizsgálat igen fontos, de én úgy látom, hogy a hosszútáv nem feltétlenül nehezebb, mint a rövid...

Törölt felhasználó 2014. 06. 01. 11:02
Előzmény: #72486  sahara
Értem, amit mondani akarsz, csak nem értek egyet az 5 éves összehasonlítással. LACIKA20 1 éve még csak-csak, de a látótávolság az kb. 6 hónap. Ezen túl már nő a pénzfeldobás komponens a megítélésben, és 5 évnél ez már túlnyomó tényező, semmi köze a cég jelenlegi lehetőségeihez, értékelési szempontjaihoz.
Egyébként én sem gondolom, hogy aki a közelmúltban beleült a papírba az alapvetően hozott rossz döntést, én is igen régen vagyok benne, de hátradőlni igen nagy hiba lenne bárki részéről. Itt ez az új NFM miniszter, kényszerűen új elképzelésekkel, hiszen az előzőt az alkalmatlansága miatt tették lapátra. Nem mondhatja, hogy minden megy tovább változatlanul. (aka: "Folytatjuk.") Most kell kiverekedni a cégnek a lehetőségeket, különben még három év köldöknézés következik a papírban, és akkor ennek is annyi lesz.
sahara
sahara 2014. 05. 31. 16:35
Előzmény: #72485  Törölt felhasználó
az általad leírtak második felével maximálisan egyetértek,az állami szerepvállalást illetően azonban,a rv emelkedését nézve,azt gondolom az előtted szólóknak kell igazat adnom...a hosszabb távot nézve mindenképp RÁBA a nyerő...kiragadott szakaszok nyilvánvalóan vannak,de azokban a szakaszokban nem biztos,hogy megjátszható volt a ki be ugrálás,illetve visszaszállás.Valószínű,lehet ilyet találni nem egyet,mégis azt gondolom aki közelmúltban "beleült" a RABA-ba,nem hiszem,hogy rosszul döntött...
Törölt felhasználó 2014. 05. 31. 09:21
Előzmény: #72484  sokmani
Mindig van olyan távlat, amivel az egyik vagy a másik nézőpont elég jól alátámasztható. Sajnos az olyan hosszú időszakon mint amire hivatkozol nem kiszámíthatóak a mai világban. Pár hónap a látótávolság, és onnantól fej vagy írás. Pont ezért hiányolom a támogató magatartást az államtól, ha már beleült 73.6%-ban. Van 2-3 terület, ahol középtávon is piacot tudnának teremteni a cégnek vagy egyes eszközeiknek, és nem tesznek érte semmit. Így csak közönséges spekulánsok, és abból is a rosszabbik fajtából, mivel saját maguk rombolják szét a piacot, amiből profitálni akarnának. Egyszerűen értelmezhetetlen, amit csinálnak. Mintha egy 3 éves gyerek rohangálna konyhakéssel a kezében, hangosan röhögve.
sokmani
sokmani 2014. 05. 31. 05:47
Előzmény: #72480  Törölt felhasználó
Én 5-éves távlatot néztem és hasonlítottam össze! Én nem hiszek a napi ki-be ugrálásokban sem a heti-havi meggazdagodásban!!
signal2
signal2 2014. 05. 30. 21:43
Előzmény: #72477  Hegyesi2
Lassan vissza kellene tölteni az srv állományt. 100 ezer db meg is felelne.
LACIKA20 2014. 05. 30. 21:38
Tavaly ilyenkor - most
OTP: 5200 - 4853
MOL: 16200 - 12805
RICHTER: 3600 - 4200
MTEL: 360 - 328
FHB: 400 - 900
PARK: 900 - 1450

RÁBA: 900 - 1370
Jocek 2014. 05. 30. 18:32
az osztalékokról ne feledkezzetek meg! Tibi blogja ébresztett rá hogy igen is fontos mely cégek fizetnek.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek