Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 01. 01. 13:49
Előzmény: #62259  pancserlama.
BUÉK minden Rába részvényesnek!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 12. 30. 14:25
Előzmény: #62221  pancserlama.
BUÉK. !
hali
hali 2012. 12. 28. 18:08
Előzmény: #62257  tigus7313
Szia!

Igazad van,mert rosszul írtam,én az ajánlat előtti árfolyamra értettem,hogy lejjebb volt,mint a 810ft.

A részvény ára az előtte lévő 2 évben nagyjából ennyi volt ,mint most vagy az ajánlati ár.

Az szerintem nem baj,ha az állam tulajdonos,de ennél kisebb mértékben.
Mondjuk,mint a Richternél.

Más országokban is vannak állami részesedések a cégekben a tőzsdén.
Pld:Ausztria-Verbund

Üdv:hali

tigus7313 2012. 12. 28. 17:59
Előzmény: #62256  hali
politikát én se szeretnék idekeverni, de azt írtad:
Már az állam megjelenése előtt jóval lejjebb volt az árfolyam."

a kormányváltástól az ajánlatételig esett a Rába árfolyama....
mindenki eldönti, minek mennyi szerepe lehetett ebben. (a cég gazdálkodása a válság miatti összecsuklás után folyamatosan javult ebben az időszakban)

az 1300-1500 a cég értékét képviselte.
a befektetési ingatlan (Városrét) mérlegben szerepeltetése esetén 1200 alatt ajánlatot sem lehetett volna adni (hogy megtörténhetett, az is vitatott, hiszen az érték szerepelt a beszámolóban, de ezt már kiveséztük)

egyetértek, ahogy írtad:"Az állam kihasználta a nagyságát és megvette ezt a JÓ céget olcsón."
főleg magyaroktól!
mellesleg, mit keres az állam a tőzsdén?
hali
hali 2012. 12. 28. 17:33
Előzmény: #62255  tigus7313
Szia!

Először leszögezném,hogy nekem is az lenne ,a legjobb,ha a Rába emelkedne és nem 800-900ftközött,hanem 1500vagy 1600ft közt oldalazna.

Politikát nem szeretném idekeverni,mert nem kell minden fórumba belekeverni.
Persze mindenben van politika ,de azért,ami itt megy az is túlzás már.
Személy szerint nem érdekel a fidesz sem,de,hogy mindenért ő a hibás azért az már túlzás.
Azért a nyugdíjpénztárak is úgy mozgatták az egyes részvényeket,ahogy akarták,ha fel akartak valamit dumálni jöttek a fizetett elemzések ,hogy milyen jó a cég,ha le,akkor fordítva.

Maradva a Rábánál:
Én megnéztem ,hogy 2003.július és 2006.november között a Rába 600-900ft között mozgott és egyszer se érte el a névértékét!
(pedig nem volt fidesz hatalom,az orosz válság már évekkel mögöttünk 2011.szept.11. is több éve ..)

Amit te írtál azt is megnéztem:
2010.április.7.volt az utolsó dátum,ahol a napi átlagár 1000ft felett volt.(és azóta összesen 1 napon érte el az 1000ft-ot!)

Szó sem volt 1300ft-1500ft-okról amit 1702 írt.
1300-1500ft utoljára a 2008-as válság előtti napokban volt.
Szóval nem értem annyira az állammal szembeni vádakat.
Nem volt egy jó befektetés,de ezt az államra kenni...
(Én meg 700ft-ért jegyeztem Phylaxiát lassan 15 éve 1 millió forintért,nem jött be:),de nem is keresem másban a hibát,ez tőzsde,fiatal voltam és hiszékeny..)
Nem csak ez volt persze az egyetlen veszteséges üzletem!:)
Az mnyp-s pakkok meg nem csak ennéla részvénynél voltak jelen.

Az állam kihasználta a nagyságát és megvette ezt a JÓ céget olcsón.
Nem volt kötelező eladni.(ahogy nem is tettétek-szerintem joggal)
Miért nem tettek rá ellen ajánlatot ,akár magyarok,akár külföldiek..
Volt ilyenre példa Magyarországon is.Lásd:Kékkúti Ásványvíz

Nem szaporítva tovább a szót,engem nem érdekel,hogyan és miért és kivel csak emelkedjen az árfolyam.
Én ebben bízom is ,ezért vettem.

További szép napot!

ui.:Bocs mindenkitől az új topic-ért,de már másodszor járok így hogy írás közben kiléptet a rendszer és mikor visszajövők kéri a téma címét..(direkt megnéztem mi a cím,nem tudom mi volt a probléma,mi a különbség a két cím között..)
(kis gyerek mellett nem könnyű gyorsan írni:).)

tigus7313 2012. 12. 28. 16:35
Előzmény: #62254  hali
vannak azért legyszerűsítések:

"Már az állam megjelenése előtt jóval lejjebb volt az árfolyam ,mint jelenleg..szóval nem miattuk esett le a részvény ára."

a részvényárfolyam 2010 áprilisában 1000 Ft felett volt, de még 2010 október végén is 940 Ft,
majd jött az mnypt. államosítás és a többi "kiszámítható" intézkedés.....(szóval nem zárnám ki ilyen egyértelműen, hogy nem miattuk esett)

a korona valóban a Rába felvásárlása volt (nem volt jelentős külföldi hányad malájon kívül, talán 5%, vagyis magyar tulajdonú cég vol., nem is a magyarítás volt a fő cél, de pl. az ingatlant kivenni 1 mrd-ért (ejnye Cree1), az bizony elképzelhető).

Az állam, mint felvásárló erőteljes pszichikai terrorral párosult (ezenkívül ugyan ki akar tulajdonostárs lenni ezzel a hatalommal), ezért is lett ennyire sikeres.
mint látható még kevesebb megakadályozási lehetőség maradt, mint egy másik (árfolyam szempontjából) "ellenséges" felvásárló esetén.
pl. kiesett az IT általi védelem (a Pszáf valszeg más esetben se tett volna semmit).
azért pontosítanálak: nem a menedzsment javasolta elfogadni az ajánlati árat, hanem az IT. Pintér a metszetbe esik, sajnos ezt a lépését soha nem tudja lemosni magáról.

Cree1,
azt, hogy a Volvo egyezséget állami szerepvállalásnak tulajdonítod továbra sem értem.
lehet, hogy alulinformáltak vagyunk, de nehezen tudom elképzelni, hogy Szíjjártó odament a Volvohoz, és nyélbeütötte az ügyet.
ahhoz, hogy a Volvo egyáltalán szóbaálljon velük, kell a Rába, kell a név, a szakértelem, és hogy legalább 4 éve beszállít a cég, egyre nagyobb terjedelemben.
Az állam max. ahhoz kellett, hogy garantálja, hogy vesz ilyen buszokat, ezt viszont nehezen tudom elhinni a busz témában tanúsított hozzáállás alapján......
hali
hali 2012. 12. 28. 10:22
Sziasztok!

Én a vitátokba komolyan nem szeretnék belemenni,mert ilyen mélységekbe nem ismerem a történetet(és a színfalak mögött történő dolgokat főleg nem).

Én magam úgy látom,hogy aki eladta az ajánlati áron,az eldönthette elfogadja-e vagy nem.Nem volt kötelező elfogadni,nem volt kiszorítás nyomott áron!

Más kérdés az ajánlati ár nagysága:
Ezt lehet,perelni,ha nem szerepeltek a mérlegbe az ingatlanok.
Valaki,ha ezt megnyeri az állam ellen,akkor az ajánlatban felajánlott részvényeseknek utólag még ki kellene fizetni a plusz összeget részvényenként(ha jól emlékszem ti plusz 300-400ft/részvényt írtatok erre) és új ajánlat keretében a maradék részvényeseknek is lenne lehetőségük eladni ezen a magasabb értéken a részvényeiket.
Persze ez sem lenne kötelező!

Az ,hogy ki mennyiért vett egy részvényt az a maga dolga szerintem,vannak rossz döntések (nekem is volt jó pár..),de ez nem lehet kiindulási alap egy pernél!

Szerintem még ott lehet esetleg fogást találni a dolgon,hogy a menedzsment 810ft-on eladásra buzdított egy év elteltével meg maguk többért veszik ,mint az ajánlati ár..
Ez azért érdekes.

A másik:Már az állam megjelenése előtt jóval lejjebb volt az árfolyam ,mint jelenleg..szóval nem miattuk esett le a részvény ára.

Mondjuk szerintem se jó ,ekkora állami tulajdon!
Én max 25%-ot tartanék meg a helyükbe,a többit meg egy szakmai befektetőnek próbálnám értékesíteni(mondjuk Volvo:).).

Én így látom jelenleg.

watson
watson 2012. 12. 28. 09:09
Előzmény: #62249  cree1
nem egészen világos ami írsz, lehet keversz valamit...

Aki adás-vételi szerződést kötött az talán tudta a nevét, nem egy ismeretlen részvénykönyvi tulajdonos ;)
Jah, hogy van aki más faxával veri a csalánt... ;) nem kell másra bízni a döntéseket. Egy vagyonkezelő vagy egy alap ugyanúgy tulajdonos, de ezt te is tudod. Nincs itt egy ismeretlen fél sem.

"tőkepiacdilettáns magyar bíróság" :D akár még igazad is lehet, bár itt igen könnyen megítélhető tévedésekről van szó... eleget tett bizonyos törvényi kritériumoknak vagy sem.
Pszáf már leírta már hogy Szász Károly hazudott amikor az ajánlatot jóváhagyta. Leírta hogy megfelel a Tpt-nek, és leírta azt is hogy nem is vizsgálta ;)

"meg lehetne semmisség okán szüntetni egy olyan szerződést, amelyben mind a vevő, mind az eladó önként ment bele, és elégedett."
ha csak a kritériumaidnak akarnék megfelelni, akkor eladom neked a Parlamentet, és ha véletlenül bejegyeznek téged akkor minden rendben lesz, hiszen mindketten elégedettek leszünk, tehát a szerződésünk rendben lesz ;)
Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 08:39
Előzmény: #62249  cree1
A becsléseidet leginkább az teszi hiteltelenné, hogy sorozatban tévedsz nagyságrendeket.
Továbbá a hozzászólásaidat a peres témában pedig az, hogy jogi konstrukciókat is összekeversz. (Bár szerintem ez a része szándékos.)
Nem kártérítési perről beszélek még, csak törvénysértés és erre alapuló semmisség megállapításáról.
A kártérítés ez után jöhet majd attól függően mit tár fel az első per. Ja és nyilván nem csak anyagi kár ér itt jópár embert. Szerinted hiányzik nekem (vagy neked), hogy ezen tipródjunk egy-két évig?
atikasz 2012. 12. 28. 08:35
Előzmény: #62241  hali
hi.

remélem nem...
Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 08:32
Előzmény: #62248  cree1
Pofonegyszerűnek pofonegyszerű, csak éppen értelmetlen, indokolatlan és gyanús. Miért kellene eladásra felajánlani valamit, hogy a végén bekerüljön a mérlegbe??
A hivatalos értékbecslő éppen ezt helyettesíti szabályozott keretek között. És van is ilyen becslés, mint tudod. Szerintem ugorjuk az (ismét csak jó eséllyel törvénysértő) elejét a felvetésednek, és térjünk rá a közgyűlés által elfogadott becsérték mérlegbe rakásra.
cree1 2012. 12. 28. 08:17
Előzmény: #62246  watson
Watson, ez blődség, amit írsz. Ha egyszer is voltál OTP közgyűlésen, akkor pontosan tudhatod, hogy még részvénykönyvből sem derül ki a végső tulajdonos. Amit a letétkezelő tehet az max. best effort...
Még a közismerten tőkepiacdilettáns magyar bíróság sem hozhat végrehajthatatlan ítéletet. Még akkor is, ha az ügyben a felvásárló feleket elmarasztalnák sem hiszem, hogy egy az ügyben veszetséget el nem könyvelő 0.01%-s fél panaszára meg lehetne semmisség okán szüntetni egy olyan szerződést, amelyben mind a vevő, mind az eladó önként ment bele, és elégedett. Azt hiszem komolyan izzadnia kell 1702-nek, hogy bebizonyítsa, miért érte őt kár...

Volvo ügyben csak türelemre van szükséged... :)

Az ingatlant az előbb leírtam pontosabbn, mire gondolok, remélem így a panama már nem merülhet fel...
cree1 2012. 12. 28. 08:02
Előzmény: #62245  Törölt felhasználó
Nem értem, miért beszélsz kényszeráűrvereztetésről. A közgyűlés dönt, hogy elfogadja-e az ajánlatot, vagy nem, de legalább lenne egy valós piaci értéke, és nem handabandázna senki milliárdokról, meg telekpanamáról. És akkor az az érték akár még a mérlegbe is bekerülhetne. Kellene egy nyílt pályázat, minimumár nélkül, 3 hónapos határidővel, megfelelő ajánlati garanciákkal, és ami legjobb ajánlat jönne, azért vagy eladják, vagy beteszik a mérlegbe.
Visszamenőleg semmit sem kell megoldani, aki eladta, örült ennek az árnak, aki nem adta el, az meg attól fél, hogy az ingatlan értéek nem kerül bele a mérlegbe. Ez egy pofonegyszerű megoldás lenne. Persze vsz nem adna 20-30 Mrd-os nanti féle Gellérthegy teteje négyzetméter árat, de legalább igazi piaci megméretés alapján lenne meghatározva. Remélem, a piac bajnokai nemcsak másoktól várják el a transzparenciát...
watson
watson 2012. 12. 27. 23:16
Előzmény: #62246  watson
Egyébként nagyon egyszerűen orvosolható az állam oldaláról a visszaadott részvények ellenértékének behajtásával kapcsolatos kockázatok és kellemetlenségek orvoslása, a semmisség kimondásával egyidőben kell tenni egy jogszerű ajánlatot.
Esetleg az akadékoskodóktól megvenni is ésszerűbb lenne, mint bevállalni egy negatív bírói döntés kockázatát ;)
watson
watson 2012. 12. 27. 23:03
Előzmény: #62244  cree1
cree, egy szerződés vagy semmis, vagy sem, ez nem függ attól hogy a szerződő fél mit álmodott ;))) ebben remélem egyetértünk ;)

Semmis szerződés esetén helyre kell állítani az eredeti állapotot a részvénytulajdonosokkal. Az ajánlatba tulajdonos adhatta be adás-vételivel, nem volt semmilyen láncolat. Az hogy a részvényed hol tartottad, melyik letétkezelőnél az lényegtelen, nem a letétkezelő állt bele az adásvételbe. Ha igen akkor ő gyakorolta a tulajdonosi jogokat azaz ő volt a tulajdonos. Aki szerződött az a magyar jog szerint szerződött, azaz a semmiség jogi következményeit viselnie kell.

Esetleges árfolyam zuhanást (ami akár emelkedés is lehet állam nélkül;) szerintem jól viselné a korcsma, hiszen az állami árfolyamlehúzó faktor szűnne meg, ami nélkül alacsonyabb árfolyamokon még a korcsma is bátrabban növelné a részesedését szerintem ;) /ha jól emlékszem akkor tigus is ezzel érvelt/

"A Volvoval kapcsolatban alulinformált"
Ha nem vagy szégyellős, esetleg van egy kis jó érzés benned, felhomályosíthatnál minket informálisan ;) /mailt adok ha nem mondtam volna még/

Ingatlannal kapcsolatban felvázoltak csak egy állami ingatlanpanamát erősítene meg ahogy 1702 említette, és érdekes kontrasztot jelentene a menedzsment korábbi nyilatkozataival. Kár lenne annyi feljelentést és peres eljárást kiprovokálni amennyit ez az ötlet kiváltana.
Törölt felhasználó 2012. 12. 27. 22:42
Előzmény: #62244  cree1
Akkor legalább a csökkentés kívánatosságában egyetértünk, már csak a módszerben kellene megállapodni.

Furcsa, hogy inkább kényszerárvereztetnéd az ingatlant, ahelyett, hogy berakd a mérlegbe. Ez visszamenőleg mit oldana meg? Maximum igazolná a telekpanamás gyanúkat. Remélem a menedzsment fejében nem fordul meg ilyen blődség!
cree1 2012. 12. 27. 22:29
Előzmény: #62243  Törölt felhasználó
Meg kellene Tigust kérdezni, hogy milyen arányban voltak külföldiek, vagy külföldi tulajdonú hazai bankok. Mert ezek biztosan nem vennék vissza, mert a magyar kereteiket zárolták, valamit el kellene adni helyettük. Szerintem komolytalan az a feltételezés, hogy egy magyar elsőfokú bírósági ítélettel egy külföldi alapot, vagy magánbefektetőt a visszavételre lehetne kényszeríteni. De még magyar magánszemélyt sem. Aki felajánlotta, örömmel szabadult meg, ha perbe menne a semmisséggel kapcsolatosan, akkor biztosan az állam oldalán.
Azért megnézném at a cikket, amikor a ksibefektetők pernyertessége okán kilakoltatnak egy többgyermekes családot...
Tényleg ne is vitázzunk róla, akkora marhaság...

Ha a gondolati kísérletben pernyertes lettél, és valami csoda folytán visszaállítaná az eredeti állapotot, akkor a azonnal 15%nyi részvény megjelenne az eladói oldalon. Pazar kilátás az árfolyamra nézve az elkövetkezendő 2 évre...

A Volvoval kapcsolatban alulinformált vagy...

Szerintem az ingatlant a managementnek meg kellene hirdetnie eladásra, aztán a közgyűlés majd dönt, hogy elfogadja-e az ajánlatot vagy sem. Így lehetne a leggyorsabban lezárni a vitát. Ha 1mrdért, akkor annyiért, ta 3 ért, akkor annyiért, de el kellene adni.

Szerintem semmi esély arra, hogy az állam növelje a részesdését, ha fogadnom kellene, inkább a csökkentésre szavaznék...

Good luck...
Törölt felhasználó 2012. 12. 27. 21:56
Előzmény: #62217  cree1
Természetesen az államnak járhat a kamat a vételárra, az eladóknak meg az esetleg befizetett és ugyanúgy visszajáró adóforintokra. A mindenkori árfolyamnak ehhez semmi köze. Az eredeti állapot sem kötődött árfolyamokhoz.
A nem akarja/nem tudja visszaadni című lemez szerintem a malájok, és a jogutód nélkül megszűnők kivételével értelmetlen. Akarás nem számít, mert bíróság dönt. Fizetésképtelenségre meg megvannak a megfelelő jogszabályok, amiket alkalmazni kell. Akinek nem kell, az meg majd a piacon eladja, ez a legkevésbé szempont egy jogi eljárásban.
A mennyiségre nézve az 50%-ot egyszerűen nevetségesen túlzó becslésnek tartom. Szerintem már az 5% is sokszoros túlzás a malájokon felül. Szóval ebből talán a maláj kérdés a releváns a nemzetközi mellékzöngék miatt, de erős a gyanúm, hogy erre is kell legyen használható záradék az eredeti szerződésben (pl.: sikertelen/érvénytelen ajánlat esete erre tökéletesen ráillik), úgyhogy annak ismerete nélkül szerintem ne is vitázzunk róla. Csak nem voltak olyan arrogánsak a fiúk, hogy B terv nélkül adják be a malájokat az ajánlatba?! De ha igen, akkor is mint írtam már korábban: a malájokkal gond nélkül bármikor megállapodhatnak egyoldalúan bármilyen ajánlat nélkül, mivel csak a tőlük való vásárlás _után_ kerülne az állam abba a pozícióba, mint ahonnan az ajánlatot megfogalmazta. Ezért is számoltam korábban a 28%-al.

"Szerintem a magad érdekét sem szolgálod, csak indulatból cselekszel, persze néha az is jól esik :)"

1) Jogod van azt gondolni, amit szeretnél, és tévedni is, de ettől nekem nem adnak az értékkülönbözetre sem kamatot, sem bankgaranciát, hogy nyugodtan ülhessek, amíg valami csoda nem történik.
2) Komolyan nem értem, hogy szerinted mi az érdekem! Azt gondolnám, hogy az én érdekem elég tiszta, és kellően kommunikált is, de azért leírom újra: a Rába _árfolyama_ a tőzsdén a vagyon és a gazdasági tevékenység által indokolt érték körül mozogjon, és ne korlátozza 40-50%-os diszkonttal semmilyen jogtalanul szerzett tulajdonosi (főként állami!!) önkény lehetősége, vagy jogszabályi bizonytalanság, és/vagy könyvelési trükközés. Ekkor tudom árában eladni, ha kell a pénz a gyereknek cipőre, vagy fedezetnek felhasználni valós értéken. Ez az árfolyam jelenleg 1200-1500 minimum, és nem 800-900. Kérdezz meg erről bárkit Győrben!
Namost látod ennek realitását április elejéig? Én már nem. Mérleg sem lesz addigra. Mire várjak? Tudsz mondani bármit? Komolyan kérlek írd meg mielőbb! Emlékszem, hogy nagylelkűen megszavaztál nekünk évi 10% emelkedést, hogy az majd mindenkinek jó lesz, de bocsánat én ezt a kilátást nagyon kevésnek tartom, mivel ez 2-3-4 évre nézve még csak annyi, hogy visszaadják a saját pénzemet, és esetleg buknak is belőle.
3) Messze nem cselekszem indulatból. Minden számomra elérhető eszközt megragadtam, hogy az állami tevékenységet piacbarát konstrukciók felé tereljem, türelmesen kivárjam a menedzsment által (nyilván alapos megfontolás után) tett nyilatkozatokból leszűrhető akciókat, és azok piaci hatását az utolsó védelmi vonalat még talán jelentő jogszabályi határidőkön belül. Nyilván az én kapacitásaim, hatásom is erősen véges, a javaslatok vitathatóak lennének és az eltérő jog helyzetek (MNV/NFM/stb alkalmazott vs. egyéni megmondóember) szabnak korlátokat már a vitában is, de vannak teljesen objektíven megítélhető pontok, amikkel mérhető az irány, a hajlandóság és talán a szándék is.
A konklúziók a következők:
I) Az állam érdemben nem tárgyal a társtulajdonosokkal. Ismerek párat az MNV után levő 10 legnagyobb rába részvényesből, és egybehangzóan le vagyunk pattintva.
II) Az állam valódi célja nem világos, a különböző területek intézkedései ellentmondóak. Ami kézzelfogható az az, hogy az üzleti lehetőségeknél az adott esetben ellenérdekelt klientúra koncepciója és projektjavaslata győz a budapesti tömegközlekedésnél mondvacsinált érvekkel. Van ugyan egy javuló tendencia a kommunikált célokban, de az informálisan megtudhatóak alapján különböző szinteken és szakterületeken más-más információk keringenek. Az erőviszonyok nem megítélhetőek az állami szerveken belül, de a valós felügyeletet birtokló minisztérium egyértelműen a fidesz mögötti gazdasági lobbi kiszolgáló szerve. Ez összességében nálam már inkább negatív, hiába van egy két üdítő, de naív színfolt eldugva. Azok úgyis lapítani fognak, ha jön egy ellentétes parancs felülről. Láttam, hogy említetted ezzel kapcsolatban a Volvo kooperációt. Ez a legjobb példa: ezt meglátásom szerint a menedzsment intézi, de biztos, hogy csak ők jelentették be (egyoldalúan). Az állam mélyen hallgat arról hogy hogyan is fogják ezt hasznosítani, ha egyáltalán. Egyelőre nincs rá mód! Amit mi informálisan javasoltunk azt lepattintották az MNV-ben, az NFM-ben, az NGM-ben. (Ebben a sorrendben. Utoljára már Orbán egyik jobbkezét kezdtük volna megtalálni, de belefáradtunk. Pedig anno én javasoltam a kollégának, hogy nem Oszkónak vigye be a javaslatát, hanem várjuk meg a fidesz kormányt. Ekkorát nem hibázok mégegyszer.) Nyilván nem csak mi vagyuk marhaokosak, csak éppen az nem látszik, hogy a fideszből lenne bárki akinek van jobb ötlete, és azt használni is fogják. Hogy Széles urat már ne citáljam ide is a Volvo és a Rába által galád módon tönkretett magyar buszgyárával együtt.
III) És a legfontosabb: mindezek mellett az állam a saját jogszerűnek értékelt magatartását is cáfolja azzal, hogy nem ad meg egy olyan értéktelen garanciát sem a társtulajdonosoknak, amivel kockázat és költség nélkül igazolhatná a Rába jövőjére vonatkozó kijelentéseik valóságtartalmát. (Tudod: az ingatlan, a mérleg, és két füstölgő puskacső..)

Ezek alapján nincs mire várni tovább. Az idő meg lassan eltelt. Egyébként szerintem az általam vázolt per csak arra jó, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és a leggyilkosabb bizonytalanságot felszámolja. Az állam ugyanúgy tulajdonos lesz egy "frappáns" 28% erejéig, ha nyerünk. Fogadni mernék rá, hogy ez még Orbán Viktornak is szimpatikusabb lenne, mint a mostani 73,6%, ha valaki előre megkérdezi, hogy mit milyen áron akar elérni. Tényleg, nem kellene megkérdeznetek?
Másrészről nem látom, hogy mit is veszíthetnék vele, ha úgysem nyerhetem meg? ;) Harmadrészt annak is lesz üzenet értéke, hogy mennyire próbálják elhúzni, eltussolni az ügyet, úgyhogy ezt akár tekinthetjük egy egységimpulzus gerjesztéssel elvégzett rendszervizsgálatnak.
Törölt felhasználó 2012. 12. 27. 20:34
Előzmény: #62241  hali
Üdv Hali!

hala
hali
hali 2012. 12. 27. 19:12
Előzmény: #62240  atikasz
Szia!

Érdekelne a véleményed:Szerinted betölti az általad leírt rést?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek