Topiknyitó: forest_30 2007. 04. 03. 10:24

Mtelekom  

Ujra motiváció van a paperban
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Greenbull
Greenbull ma, 21:49
Előzmény: #264467  SBob

Bob, a Starlink Ukrajnában nem sikersztori, hanem kényszermegoldás. A katonai alkalmazása egyértelmű, de a civilek nem azért használják, mert olyan szuper hanem, mert a földi infrastruktúra rommá van lőve, ezért nincs más. 
.
Ami a hozzászólásod utolsó részét illeti, ott szerintem nagyon összekevertél valamit. A fénysebességgel közlekedő rádiójel a Földről a Naphoz kb. 8 és fél perc alatt ér oda. Vagyis ha fel akarnál hívni valakit a napon, akkor a te üzeneted kb. 8 perc 30 másodperc alatt érne oda és a válasz ugyanannyi idő alatt érne vissza. Egy üzenetváltás tehát összesen kb. 17 percig tartana, nem 16-16 percig. Szerintem összekeverted a Föld-Mars távolsággal, de az sem pontos. Oda átlagos távolság esetén 12 perc alatt ér el a rádiójel, de amikor a legmesszebb van akkor több mint húsz perc.       
harding
harding ma, 18:27
Előzmény: #264468  SBob
és tányér-antennával a fejükön és akkupakkal a kezükban fognak rohangálni a boldog kecskepásztorok mobilozás közben a Balkánon... ugyan már.
Ha lesz hagyományos hálózat az elmardott vagy lerombolt területeken, akkor azt fogják használni, vagy újra azt fogják használni. Ukrajnában sem fogja kiszorítani a jelenlegi szolgáltatókat. Majd megjavítják a földi hálózatokat és újra visszaáll a korábbi rend. Esetleg el tud indulni újabb földi szolgáltató is.
Összességében az olcsóbbat fogják venni az emberek, ár/kényelem viszonylatban.
SBob ma, 15:25
Előzmény: #264466  braveman
ahol nincsen földi lefedettség, ott ez óriási lehetőség és nagyon lerontja a hagyományos szolgáltatók jövőbeli terjeszkedésének a lehetőségét ezeken a területeken. Mert, ha eddig sem fedtek le egy területet a kis ügyfélsűrűség miatt, akkor ezután már még kevesebb ellátatlan ügyfél marad ezeken a területeken. Magyarországon nagyon jó a mobil lefedettség, de nincsen mindenhol ez így.
SBob ma, 15:17
Előzmény: #264465  Greenbull
Szerintem már ma is versenyképes. Ezt legjobban ukrán front példája mutatja. Ott jelenleg a Starlink a győztes. Balin sem azt írta, hogy a műholdas internetszolgáltatás lenyomja a földfelszíni, vagy vezetékes technológiát. Jelenleg mindegyiknek megvan a maga helye. A jövőben nyilván még sokat fog fejlődni a tudomány, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ami ma még probléma a műholdas kommunikációban, az később is az marad. Viszont a technika fejlődése ezen idő alatt a hagyományos szolgáltatoknál is meg fog történni. Ezért írtam korábban, hogy a legnagyobb különbség a műholdas kommunikáció illetve a hagyományosan földfelszíni vezeték nélküli és a vezetékes között olyan fizikai ok, ami nem nagyon tud megváltozni  ( két pont közötti távolság, és a jel terjedési sebessége és akkor még az egyéb problémákról nem is beszéltünk, pl időjárás, de fő rendszerként az is probléma lenne, hogy a műholdak kiszámított és ismert pályája miatt nagyon könnyen megsemmisíthető a rendszer ). Ezek olyan lényeges és jelenlegi tudásunk szerint nem változtatható konstansok az egyenletben, ami alapvető hátrányt jelent a műholdas rendszerek számára. Ez a fizikai hátrány mindig jelen lesz. ( az oroszok által kiépített rendszer még nagyobb távolságban fog keringeni, ami ezért kevesebb műholdat igényel, de még nagyobb fizikai hátrányt ). Amikor pedig az új ipari standardok, orvosi technológiák egyik legkritikusabb pontja két pont közötti kommunikációban a minél kisebb válaszidő elérése, akkor még nyilvánvalóbb, hogy a műholdas kommunikáció ebben sosem tud győzni ( illetve elveszik ez az előny, ha a föld két pontja között hasonló a távolság, mint a műholdon keresztüli jelút ). Érdekesség, hogy ha a Napra telepítenénk egy kommunikációs blokkot ( ami szigorúan hőálló lenne :) ), akkor ha felhívnék ezen keresztül valakit, akkor több mint 16 perc elteltével csörögne a telefon a másik oldalon. További 16 perc lenne, mire hallhatnám, hogy "halló". Ismerve magamat, már 10-15 másodperc után letenném.
braveman ma, 09:50
Előzmény: #264439  Greenbull
Pontosan így van ! Önmagában egy műholdas telefon bent a lakásban nem fog működni kiegészítő gsm szolgáltatás nélkül és egyébként egy kis napszél, egy kis vihar, a magas épületek takarása vagy akár interferencia bizony könnyen ronthatja a szolgáltatás minőségét. Ezet tapasztalatból mondom, mert GPS technológiával foglalkozom. Elon Musk tervei teljesen földhöz vágták  a T-Mobil USA-t (tegnap -13,27 %) és annak fő tulajdonosát a Deutsche Telekomot (tegnap -7,94 %), de a pánik szerintem értelmetlen, túlzott reakció volt, nem gondolom, hogy az elkövetkezendő 3-4 évben tényleges konkurenciát jelentene a jelenlegi 3 fő USA szolgáltatónak. Ok, hogy megpróbálja megszerezni a szükséges frekvenciákat, de a fizikát ő sem tudja kiiktatni, azaz tornyok nélkül ez nem ér semmit. A tornyokhoz engedély, hely építői kapacitás szükséges és bizony ez elég hosszadalmas folyamat. Ja és ha vége a Trump őrületnek akkor a hatáságok is másképp fognak reagálni.
Greenbull
Greenbull péntek, 21:53
Előzmény: #264460  Balin2020

Balin, még mielőtt komolyan elhinnéd, hogy a műholdas internet - és telefonszolgáltatás egyszer versenyképes lesz a vezetékessel javaslom nézz utána a következő két dolognak:
.
1.) Kb. mennyi a Föld teljes internetes és telekommunikációs forgalma egy másodperc alatt
2.) Maximálisan mekkora mennyiségű adathalmaz továbbítására képes a Starlink egy másodperc alatt
.
Ha megvan vesd össze a kettőt.
.
Spoiler alert: Kb. mintha két lóval próbálnál elhúzatni egy kamionokkal megpakolt tehervonatot. Elon azt már nem fogja megérni, hogy a Starlinknek annyi műholdja legyen. 
Sasha
Sasha péntek, 21:51
Sokszor fordul elő, hogy gyorsabban közlekedek, és lemarad a jel, de ezért nem fizetek. Ott, ahol nincs más lehetőség kitűnő megoldás. Meglátjuk mennyi idő alatt tízszerezódik meg, nyilvány lesz egy felfutó szakasz, elérik azokat akiknek nincs más lehetősége, aztán beáll a piac.  
Balin2020
Balin2020 péntek, 21:49
Előzmény: #264461  harding
Valószínűleg a jövőben a földi és a műholdas rendszerek ki fogják egymást egészíteni. Nem versenyezni fognak egymással. Azt hiszem ebben egyetértünk. A verseny abban fog megtestesülni, hogy senki nem akar majd kimaradni belőle, hogy neki is legyen ilyen szolgáltatása.
harding
harding péntek, 21:46
Még Afrikát beleszámolva sem lesz ennyi ügyfele. Egyszerűen nincs rá igény, mert ahol sok ember lakik ott ennél olcsóbb megoldások vannak és lesznek. Nice try, de ennyi.
Szerintem jó alkalom DT-t és más telcokat venni, amit ma eladott a sok szegény, beparáztatott kisbüfi, és műszaki ismeretekkel nem rendelkező bróker.
Ja a SpaceX-et meg valszeg shortolni kell, mert szerintem nem fog sokáig tartani az ötletbörze rally...
harding
harding péntek, 21:40
Előzmény: #264454  Balin2020
Nem offoltad a fórumot, csak szerintem egyszerűen rossz a dedukció iránya.
Ahhoz, hogy végtelen számú (több tízezer, de összesen akár százezer, ha versenytársakat is bbeleszámolom) telekommunikációs, meg adatközpont műholdat fellőjenek LEO pályára egy csomó rakéta kell: gigantikus energia, tonnányi metán és folyékony oxigén, speciális hajtóművek és preciziós technológia = mocsok drága és mocskosul környezetszennyező... Mindazért, amit a földön is meg lehet csinálni. Egyszeráen nincs értelme ilyen technológiát választani olyan helyen, ahol a földön olcsó munkaerővel lehet hetente karbantartani földfelszini technológiájú és sokkal környezetbarátabb telekommunikációs hálózatot. A műholdas megoldás sosem lesz olcsó, és sosem lehet olcsóbb, mint a hagyományos vezetékes és vezetékmentes hibrid hálózat. Ezen lehet vitatkozni, de szerintem könnyen belátható
Fenntarthatóségi oldalról sem tud versenyezni és árban sem... soha.
Emiatt egy kiegészítő technológia lesz. Ami különleges esetekben (pl háború, természeti katasztrófák, egyéb vis major esetek) hasznos, és akkor majd kifizetjük érte a drága pénzt, de amúgy szerintem maradunk a gazdaságosés fenntartható megoldásnál.
Az egyszerűség elve mentén soha nem fogunk ilyet használni. Ha meg a Grand kanyonba megyünk túrázni, akkor majd bérlünk egy ilyen készüléket két hétre, és akkor akár minden nap tudunk beszélgetni az otthon maradtakkal a Grand kanyonból..aminek persze ugyanúgy nem sok értelme. Mert a tájékozódáshoz elég egy gps és néhány olcsó akku vagy elem.       
Balin2020
Balin2020 péntek, 21:21
Előzmény: #264459  Sasha
Van GPS-ed?
A műholdak számától függ minden. 
A starlink tömegesen telepít kisméretű műholdakat. 
Az ár meg a költségeken túl attól függ, mennyi előfizetőjük van. De a költségek nagy részét már biztos lefedezték az üzleti partnereikkel. Jelenleg kb. 5 millió/világ privát ügyfelük van. Nem rég kezdték. Szerinted mennyi idő alatt fogják megtízszerezni? Mennyi lesz az ár mikor 50-100 milliós lesz az ügyfelek száma ?
Sasha
Sasha péntek, 21:07
Előzmény: #264454  Balin2020
A belső égésü motor egy zárt stabil környezet, nyilván a tömeggyártással elérhetőbbá vált szélesebb rétegek felé, A műholdak rep magasságáig van néhány szféra ami nyitott és nem egy ISO minőségbiztosítási rendszer.
Balin2020
Balin2020 péntek, 21:03
Előzmény: #264456  Stephan
Még pluszt is adtam. 😉
Balin2020
Balin2020 péntek, 21:02
Előzmény: #264456  Stephan
Egyetértek. 👍
Stephan péntek, 21:01
Ne csak a siker sztorikból induljunk ki, hány sztori volt, amiből semmi nem lett? Abból van több, de ha lesz is belőle valami még jó ideig nem lesz annyira elterjedt, hogy ez hosszabb távon gond legyen a telekom cégeknek, megférnek majd egymás mellett. Emellett a telekom cégek is folyamatosan fejlesztenek, ott is már van streaming meg minden kutyafüle már.
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:57
Előzmény: #264452  Sasha
Sőt, még telefonon is van sokaknál az egész családnak internet előfizetése. Meg otthoni kábeles, és van vezetéknélküli modem is, hogy a Home office biztosan működjön. Biztos ez sem mindenhol, mindenkinél! 😉
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:52
Előzmény: #264452  Sasha
Ne abból indulj ki, hogy most mennyibe kerül! Szerinted mikor elkezdtek gurulni az első belsőégésű motorral szerelt kocsik, hányan engedhették meg maguknak? Most hány embernek van? Az a lényeg, hogy itt van, elérhető. És stabil szolgáltatást ígérnek. Ebből a szempontból az ár másodlagos. Abban is biztos vagyok ugyanakkor, hogy nem kell 100 évet várni rá a mai világban, hogy elterjedjen. Ha jól emlékszem, már a 4ig is műhold flottát akár telepíteni. A starlink az úttörő. Ebben ennyi a lényeg. Nem kell védekezni! 😃
Bocs ha offoltam a topicot!
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:46
Előzmény: #264450  Stephan
Kábeles internetje ma már szinte mindenkinek van, ahol van kábel. És a Gbps sem elérhetetlen árú. Ez igaz. Nekem is van elég régóta. Pont ezért tudom, hogy nem mindig tudja azt a nagy sebeséget. 😉
Sasha
Sasha péntek, 20:45
Előzmény: #264449  Balin2020
Remek, csak kell hozzá még egy előfizetés. Bomba jó! Már az 1000 Mbs sem elég.
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:26
Előzmény: #264438  harding
Figyelj, ez azért a starlinknél biztos nem így lesz! Legalább is ők elég magabiztosak. Mindenesetre GPS-t ma már szinte mindenki használ. Elég megbízható, még egy okos órában is. Az a lényege, hogy nem 1 műholdra csatlakozik, hanem 6-8, vagy akár több mint 10-re. Még a mélygarázsban is működik. Én nem azt írtam, hogy a jövő héten leváltja a mobil szolgáltatókat, sőt pont arra hívtam fel a figyelmet, hogy az egyelőre csak az USA-ban indul. M.o-n a műholdas internetszolgáltatást kezdték el árulni. Biztos, hogy nem lesz rögtön versenyképes a tömeges kábeles rendszerekkel. De azt is látni kell, hogy az 5G internet is terjed. Az sem volt ilyen kiterjedt szolgáltatás még néhány éve. Ma már versenyképes az otthoni csomag, amit kipróbáltam. Lehet hozni-vinni nyaraló és lakóhely között. Nagy sebességű. A technológia terjed. Megállíthatatlan. 
Stephan péntek, 20:17

Fasza. Fele akkora sebesség 2x-3x áron? Már mondom is le az internet előfizetésem.
Biztos van ahol hasznos, de magánszemélyeknek nem hiszem, hogy ez annyira kell. Esetleg a cégekre rá lehet sózni jó drágán.
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:08
Még hordozható verzió is van. 500 mbps körüli csomag is van.
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:06
Előzmény: #264445  Balin2020
Én többször belefutottam az elmúlt hetekben, felugró hírdetések formájában.
Balin2020
Balin2020 péntek, 20:00
Előzmény: #264438  harding
Nézzél már utána a starlink hírdetéseinek itt Magyar oldalakon! 😃
Sasha
Sasha péntek, 17:12
2562
Tujafa péntek, 16:29
Előzmény: #264436  Greenbull
Akkor megnyugodtam. Gyorsan veszek is egy kis Mtelt. A héten még nem vettem.
SBob péntek, 14:58
Előzmény: #264439  Greenbull
A két technológia jelenleg valóban nem konkurense egymásnak és kérdéses, hogy a jövőben valaha azzá válik e. Szerintem nem, mert a két rendszer nem teljesen ugyanarra képes. Nyilvánvaló, hogy a tudomány és a technika nagyot fog még fejlődni ezen a téren is, de a fizikát alapvetően a közeljövőben nem fogja egyetlen tudós sem felborítani. Márpedig a fény, illetve a rádióhullámok terjedési sebessége nem fog változni, így nem teljesen mindegy, hogy az út amit két eszköz között meg kell tenni mekkora. Néhány km, vagy ennek tízszerese, százszorosa. A legtöbb esetben a megtett út hossza és az ebből adódó eltérő jelkésleltetés teljesen lényegtelen. A fejlesztések egyik iránya pedig éppen a minél kisebb késleltetés, illetve kisebb válaszidő elérése. A másik nagy különbség , hogy a távolság a jelszintet csökkenti. Ráadásul a jelszint távolság négyzetével arányosan csökken, azaz ugyanakkora teljesítménnyel kisugárzott jel 500km-en 10 000-szer lesz gyengébb mintha csak  5km-re továbbítanánk. Mivel jelenleg a műhold és a földi vevő között erősítőt nem lehet beépíteni, így vagy az antenna érzékenységét kell növelni, de még inkább a leadott teljesítményt kell növelni (és vele az energiaforrást) , mert ha ez a teljesítmény egy bizonyos szint alatt kerül kisugárzásra, akkor a vételi helyen már annyira lecsökkenve jelenik meg, hogy a környező alapzajban "elmerül". Bizonyos szintig a még erre is van orvosság (és ezt ki is használják) digitális jel esetében, de az sem korlátlan. Egy szintig 100%-ban helyreállítható az ilyen jel, de alatta 0%. Viszont a műholdas technológia a lényeget tekintve ugyanolyan infokommunikációs szolgáltatás, mint a földi vezetékes, vagy a földfelszíni vezeték nélküli és már jó régen velünk él ( műholdas TV, vagy nagy távolságokba küldött adatszolgáltatás stb ). Ezért csak az a kérdés, hogy lesz e egy új, önálló infokommunikációs szolgáltató az eddigiek mellett (szerintem nem), a jelenlegi szolgáltatók építenek ki saját műholdas rendszert (szerintem nem). A műholdas cégek pedig eldöntik, hogy meg tudnak e élni az általuk nyújtott szolgáltatásból önállóan, vagy inkább eladják ezt a plusz szolgáltatást a jelenlegi szolgáltatóknak, akik azt beépítik a termékpalettájukba. Szerint ez a legutóbbi a legvalószínűbb forgatókönyv, ahogyan a 4IG-vel már meg is kötöttek egy ilyen szerződést. 
Sasha
Sasha péntek, 14:37
A MTel árfolyamában tapasztalható esetleges enyhébb ingadozás, inkább a globális szektorális átárazódás következménye, semmint a hazai működési eredmények vagy a magyarországi piacvesztés kockázata. 
A magyar piaci alapfolyamatokat és az MTel osztaléktermelő képességét ez a bejelentés érdemben nem befolyásolja.

Topik gazda

forest_30
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek