Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2007. 09. 14. 12:05
Előzmény: #4239  Törölt felhasználó
Valóban, azt rég meg kellett volna lépni, mi meg egyre távolabb vagyonk tőle...
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 12:03
Előzmény: #4236  tokos.

egyik sem kellett volna, hanem egységes, 20-21%-os adókulcs mindenre (bér- és tőkejövedelmekre).

az EVA is feszültséget okozott bennem.

ha megnézem, az alanyi jogon járó gázártámogatáson kívül mindenből kimaradtam. mióta át kellene jelenteni a nagymamát, azóta abból is. basszus.
tokos. 2007. 09. 14. 12:02
Előzmény: #4237  Törölt felhasználó
Érdekes, mert bennem is közel hasonló nagyságrenddű kép élt róliuk. Aztán mikor pénznyelővel vitatkoztam, akkor azt találtam, hogy több, mint 200 ezren vannak.

Igaz, nem ennyire konkrétan volt leírva a dolog, most nincs időm előkeresni.

Ugyanakkor 2002 év elején Orbánéktól is kaptak béremelést a közalkalmazottak, kb 15-20%-ot.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:55
Előzmény: #4233  Törölt felhasználó
"A költségvetési szférában dolgozók közel 14 %-át képezik a minisztériumokban, központi hivatalokban, dekoncentrált szervekben, polgármesteri hivatalokban, a nem kormányzati irányítású közigazgatási szervekben dolgozó köztisztviselők."

Szóval a közszféra 14%-nak emelte Orbán a bérét 50%-kal, míg ugyanennek az államánynak 86%-ét Medgyessy... Érthető, hogy kaptak még 4 évet!!!

És ez a 14% 114 ezer fő volt 2005-ben.

(Gondolom ez az arány nem változott lényegileg 2002. és 2005. között...)

link
tokos. 2007. 09. 14. 11:36
Előzmény: #4235  tokos.
Egyébként igazából szemlélet kérdése az egész.

Viszonylag pörögtünk, amiazt jelenti, hogy egy-két dolog belefért volna. Pl, a közalkalmazott+ köztiszviselői béremelés, de akkor nincs lakástámogatás, nincs byugdíjemelés, nincs EVA, nincs gázártámogat.

Vagy belfért volna a gázártámogaztás, meg a lakástámogatás, de nincs közalakalmazotti béremelés. Stb.

Egyszerre volt sok.

tokos. 2007. 09. 14. 11:28
Előzmény: #4233  Törölt felhasználó
Mondjuk ebben télleg téved, korábban mondtam, én is elcsodálkoztam, hogy mennyi kiadást jelentett a köztisztviselői béremelés. Azt hittem kevesen vannak, pedig dehogy.

Ezek alapján pedig télleg csökkenteni kellene az önkormányzatok létszámát, akár összevonások útján.

A gázban viszont igaza van, de már ezt is elfelejtettem, a gázárat akkoriban a MOL támogatta, ezt utána vette át az állam.

Kétségtelen nem volt szerencsés a dolog, de szerintem még kevésbé szerencsés az, hogy liberalizáció nélkül (illetve manapság éppen-hogy-csak elkezdődött liberalizáció mellett) a monopól szolgáltató megkap mindent, amit ő kijelent, hogy szüksége van rá.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:22
Előzmény: #4230  Törölt felhasználó
jól beszélt a Horn Gábor a nap tv-ben.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:20
Előzmény: #4228  Törölt felhasználó
LET, óriási vagy:
"- tudod, hogy mennyi többletet jelentett az adott év költségvetési kiadási oldalán a köztisztviselők 50% béremelése?"
Megyó béremelése gáz, az okozta nagymértékben az ÁHT elszabadulását.
Orbán béremelése nemhogy gáz, hanem milyen bevételt hozott. Ez aztán az elfogulatlan álláspont. Ezzel szemben szerintem: mindkettő hozott többletbevételt is, de emellett nagyon megterhelte az ÁHT-t.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:18
Előzmény: #4229  tokos.
Tokos, megnézem majd ha lesz időm, hogyan befolyásolta, mert kíváncsi vagyok tényleg.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:18
Előzmény: #4230  Törölt felhasználó
Aki nem tud rendet tenni saját háza táján, ehelyett a bürokrácia növelésével akarja megoldani a problémákat, az hogy akarja az országot rendbetenni?

link
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:13
Előzmény: #4225  Törölt felhasználó
Érdemben foglalkozok a te hozzászólásoddal.

Az, hogy ilyen messzire ment, az leginkább neked köszönhető.

Feldobsz valamit, ... de ezt már valóban unom!

Ha gondolod továbbmehetünk a kérdésen, átugorva a gyurcsányista magatartást, hiszen tettem fel új kérdéseket, sőt új témát is...

---

Nem várom el, hogy igazat adj nekem, hiszen tudom, hogy gyurcsány sem fogja sohasem elismerni azt amit mond, még akkor sem, ha önmagával szembesítik!!!
De remélem mások látják, hogy milyen jellem...
tokos. 2007. 09. 14. 11:13
Előzmény: #4227  Törölt felhasználó
"sok közalkalmazott is volt/van minimálbéren -> azonnal dupla kiadás lett; "

Ennek azért majd nézz utána, a közalkalmazottak töredékét érintette, a bérfeszültséggel igazad van, erre rá is játszottak a szocik.

Ennek ellenére érdemes lenne megnézned, hogy miképp befolyáspolta az ÁHT-t. Ez nem az a tétel volt, ami a gazdasági csődért felelős, ugyanis inkább bevételt okozott.

Feszültségelket is, de ez egy második kérdés.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:09
Előzmény: #4208  Törölt felhasználó
- tudod, hogy mennyi többletet jelentett az adott év költségvetési kiadási oldalán a köztisztviselők 50% béremelése?

- a minimálbér 2007-ben nincs másfélszerese(!) (~149%-a) az 1989. évinek (reálértéken) - 2001-2002-ben a nominális ért ~100% emelése ebből ~42%, és igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy ennek a hatása semleges, hiszen a minimálbérre bejelentettek(!) befizetési többlete kompenzálta bőven a valóban minimálbéren tengődőket a közszférában!

- a gázártámogatás valóban "gáz", nem kellett volna (eladni a közvagyont), bár tudtommal ez inkább a MOL-nak jelentett veszteséget, mintsem a köznek... ..van adatod arról, hogy a gázártámogatás milyen arányú volt az adott évek költségvetési kiadási között?

- a forint árfolyamát nem a piac határozza meg 2001 óta? Menyivel volt magasabb a kamat az inflációnál 2001-2002-ben? És ma???

Az inflációnál magasabb alapkamat ugyan növelei az adósságterhet, de mi lenne, ha az államadósság a 2002-es GDP-hez viszonyított 50% körül lenne 2007-ben is? Mekkora lenne a "megtakarítás"?

Mi lenne, ha ma reálértéken annyiba kerülne egy euró, mint amennyibe 1989-ben kerülhetett volna???
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 11:02
Előzmény: #4215  tokos.
Tokos: a minimálbér megugrasztása nem önmagában szar, hanem mert:
- sok közalkalmazott is volt/van minimálbéren -> azonnal dupla kiadás lett;
- a minimálbértől függő béreket is megdobta;
- felfelé nyomta a teljes bértáblát, bérfeszültséget okozott;
Ez így együtt már jelentős tétel. Ilyet egyszerre, hirtelen hibás dolog bevezetni.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 10:54
Előzmény: #4224  Törölt felhasználó

Kínában gyártott DVD lejátszót, nyilván
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 10:53
Előzmény: #4223  Törölt felhasználó
LET, mi lenne ha érdemben foglalkoznál a hozzászólásokkal e helyett a fárasztás helyett...
Ezt hagyd már abba.
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 10:52
Előzmény: #4219  Törölt felhasználó

a kormány bénázása ellenére nagy baj nincs a reálgazdaságban. az ország túlélte a 90-es évek elején a piacok jelentős részének elveszítése által okozott válságot, ami nagyságrendekkel komolyabb probléma volt, mint hogy most csak 1,2 %-os a növekedés.

Árnyaltabb lenne a kép, ha tudnánk, hogy ebből mennyit jelent a lakossági fogyasztás illetve a közszféra kibocsátásának csökkenése. Utóbbira példa: ha kevesebbet járnak az emberek orvoshoz, az csökkenti a GDP-t. utóbbi talán nem baj.

persze ez nem magyarázza a teljes lassulást és nem menti a kormányt a bénázása alól.

csak beszéljünk lehetőleg pontosan a problémákról.

(én pl. örülök az export-import dinamikának, ami szerintem részben mutatja, hogy a gazdaság szekezete egészséges. az mindig szopás, ha a GDP a külkerhiánnyal együtt nő. az nem jelent mást, minthogy a család megint vett egy DVD lejátszót)
Törölt felhasználó 2007. 09. 14. 10:49
Előzmény: #4212  Törölt felhasználó
Mert, ha valóban csak egy szót hagytál volna ki és nem a valóban leírtra gondoltál volna leírás közben, akkor a végződés más lett volna!

"Úgy tűnik valóban a kisebbrendűség és irigység az alapja az ilyen aljas gondolatoknak..."

lllesszük csak be azt az "érzés" szót...

"Úgy tűnik valóban a kisebbrendűség ÉRZÉS és irigység az alapja az ilyen aljas gondolatoknak..."

Nem kerek, még egy "i" is hiányzik...

---

Egyébként meg felmenti a bűnöst az, ha tette elkövetése során azért cselekszik úgy mert felsőbbrendűnek ÉRZI magát?

Mind a két (típusú) szocializmus a maga vélt felsőbbrendűségi érzése (vélt tudata) révén ölt meg 10 milliókat.
És számomra nem menti fel őket (a tényleges elkövetőket, a parancsok kiadóit!), az, hogy felsőbbrendűséget éreztek mindeközben...

Szóval, ha valakivel kisebb- vagy felsőbbrendű tudatot (érzést) hitet el valaki, megtestesíti azt a bűnt, ami a későbbi tett megvalósít!

...

Egyébként miért (mi helyett) is alakulhat ki az a bizonyos kisebbrendűség(i érzés)?
tokos. 2007. 09. 14. 10:49
Előzmény: #4218  Törölt felhasználó
"a minimálbér kapcsán lehet vitatkozni, mindannyian egyetértünk a céljával, de a tényleges eredményét a számok ismerete nélkül csak találgatjuk. "

Majd egyszer keresd elő a bevételeket áht bevételeinek alakulását ebben az időszakban.

Nem véletlen, hogy javult az egyensúly.
tokos. 2007. 09. 14. 10:47
Előzmény: #4218  Törölt felhasználó
"a többi, felsorolt gazdaságpolitikai hiba egyébként jogos. kiegészíteném még a Széchenyi tervvel, bár ott olyan sok pénzt nem szórtak el. "

Annak nagyobb része útra ment el. Akkor viszont a szociknál is adjunk erre egy (vagy inkább három" fekete pontot.

Bár szerintem az útépítés volt valszeg az egyetlen, ami hasznavehetőt csináltak, csak egy kicsit drágán.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek