Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2013. 06. 06. 16:55
Előzmény: #39792  Törölt felhasználó
Pont ezért gondolkodom el ilyenkor amikor ez előjön, hogy miért kezdett háborúba. Még senki sem próbálta megmagyarázni.

Nézd, vesztettünk. Így van. De hogy miért kezdtük el egyáltalán, azt sosem fogom megérteni. Azt viszont megértem, hogy a monarchia sokaknak nem tetszett és útjában volt. Azt is megértem, hogy legszívesebben az egész országot feldarabolták volna.

Egy dolgot viszont sosem fogok megérteni. Miért nem hagyták a magyar ajkú lakosságot egy darabban? Saját maguk ellen dolgoztak. Mi a fenét csodálkoznak azon, hogy ezt sosem felejtik el a generációk? :)
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 16:54
Előzmény: #39795  _pampa
Egyébként meg már írtam neked: Németországot kettévágták a második világháború után.

Javaslom, végezd el újra a középiskolát, mert a történelemmel és a matekkal elég hadilábon állsz, ez már jópárszor kiderült itt.

(ja és tornára is járj, hogy megtanuld melyik a te kapud, mert szórod az öngólokat is)
Oszo 2013. 06. 06. 16:54
Tudjátok nem olyan nagy dolog az, hogy az ember belássa: Irgalmatlan kemény büntetést mértek nagyon sok ártatlan emberre nagyobbrészt saját vezetőik hibáiért, bűneiért, de nemtörődömségből, hitványságból is. Nem igaz, hogy van magyar anyanyelvű ember, akinek nem facsarodik el a szíve, ha azokra a magyarokra gondol, akiknek meg kellett élni a szlovák, román stb. fennhatóságot őseik földjén.
De azt gondolom, tudomásul kell venni:
Azok az emberek a vesztesek, akik ott és akkor éltek. Mi maiak itt nem veszítettünk semmit. Nekünk szerintem nincs trianonnal dolgunk! Nekünk az a dolgunk, hogy erős, tekintélyes országot építsünk, olyant, amely tudása, szorgalma, kultúrája, gazdasági erje okán (és nem egy erőszakos törpe hepciáskodása miatt) rendelkezik azzal a ranggal, hogy érdemben tudja segíteni, támogatni azokat a magyarokat akik a jelenlegi határainkon kívül születtek.
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 16:50
Előzmény: #39795  _pampa
"A németek mit veszítettek a II Világháború miatt?"

Arra gondolsz, amit ha a zsidók felől közelíted meg, akkor pont a hozzád hasonlók szerint meg sem történt?
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 16:49
Előzmény: #39794  _pampa
"És az egyik felet "brutálisan" megbüntették..."

A másik felet is. Mert a korábbi nagy habsburg birodalom helyett maradt egy kis Ausztria.
_pampa 2013. 06. 06. 16:48
Előzmény: #39793  Törölt felhasználó
A németek mit veszítettek a II Világháború miatt?
_pampa 2013. 06. 06. 16:47
Előzmény: #39792  Törölt felhasználó
"vesztes fél volt"

És az egyik felet "brutálisan" megbüntették...
Semmi sem igazolja a trianoni döntés jogosságát.Már régen felül kellett volna vizsgálni. Hiába halogatják egyszer úgy is sor kerül rá.

szsvz
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 16:46
Előzmény: #39787  tokos.
"Oda húzták a vonalat, ahol még úgy-ahogy igazolható lehetett a román többség."

Oda húzták a vonalat, ahol egész területi átlagra nézve még indokolható volt a dolog. Az átlagot meg tudjuk milyen, azon belül biztos voltak/vannak kisebb területek, ahol magyar többség volt. Ez így igaz. Tény. Nincs mit vitatni rajta.

Nekünk viszont, vesztes háborús félként sajnos nincs sok számonkérnivalónk a döntéssel kapcsolatban.
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 16:40
Előzmény: #39790  Phylaxa
"meg akarták szüntetni a monarchiát"

Ez meg is történt. De ne feledd, hogy ez a monarchia egy háborút kezdeményezett! És ebben vesztes fél volt.
csendben 2013. 06. 06. 16:23
Előzmény: #39790  Phylaxa
Phylaxa 2013. 06. 06. 16:19
Előzmény: #39788  Törölt felhasználó
Való igaz, hogy nagy ívben tojtunk a kisebbségekre. Tény, hogy semmit sem kezdtünk a problémával és mint ma is, csak ment a szöveg, tettek és változások sehol.

Ráadásul a vezetőink Mohács óta semmit sem értenek. Gondold el, mi a fenét akartunk a háborútól? Egyetlen mondatot sem olvastam még sosem, hogy mi volt a célunk vele? Te tudod? :)

Annyira képtelenség az egész számomra még ma is, hogy logikusan egy dologra tudok gondolni. Egyszerűen fel akarták darabolni az országot, meg akarták szüntetni a monarchiát.
Phylaxa 2013. 06. 06. 16:10
Előzmény: #39787  tokos.
Borzasztó egyszerűen látni lehet, hogy miről is beszélünk. Nagyvárad és környéke. De mivel, ahogy mondod távolabb és délebbre akkora volt a román lakosság, hogy simán belefért az átlagba. Hataloméhség, kapzsiság és szűklátókörűség... hasonló az igazi indok. Sosem magyarázható.

Ugye-ugye már megint az "átlag" problémája? :)
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 15:38
Előzmény: #39784  Phylaxa
Csak azt kapta a magyar, amit megérdemelt! Trianont nem volt képes e nemzet a helyére tenni 100 éve!

Nem beszélünk arról, hogy miért akartuk kényszer magyarosítani a kisebbségeket, nyelvüktől megfosztani, másodrangú polgárrá tenni a saját földjükön. Bármi autonómia törekvést csírában elfojtani,

Megutáltak minket a "keresztény" gőgös magyarokat, alig várták, hogy szabaduljanak a "szentkorona" alól.

Soviniszta, elnyomó, és a kisebbségekre közömbös. Ezeket a szavakat használják a nyugati tankönyvek a korabéli királyi Magyarországra.

100 év telt el közel, de nem tanultunk belőle. Sírunk, ahelyett, hogy a múlttal, hibáikkal szembenézzünk és továbbhaladjuk.

Ehelyett trágyánkban toporgunk, mindenkit hibáztatunk, egymás vállán sírunk.

Még ma ez az álkereszténység fröcsög az országon keresztül, alig változott a fejekben valami.

Ady jut ide eszembe a "királyi" Magyarországról:

"Nekünk forradalmas minden futó óra,
Gőgös, gazdag grófra s gazdagult zsidóra
Haragszunk és vagyunk egyazon haraggal,
Tán ki sem mondható, gyilkos indulattal.
Mert a világ siet s most kerül dűlőre:
Érdemesek vagyunk életre s jövőre?
Büdös úr-szag, pénz-szag sehol így nem kábít,
Minden: változásért és újért kiált itt.
S ha papok tömjénjük gőgösebben rázzák,
Mindezek halálos sorsunk magyarázzák"

tokos. 2013. 06. 06. 15:33
Előzmény: #39786  Törölt felhasználó
Némileg összekavartam a dolgokat, ha kevesebbet vettek volna el, nyilván nagyobb arányban lettek volna románok az elcsatolt területeken, hiszen a határoktól távolabbi területekről lett volna szó.

Ami a probléma, az igazából az, amit phyl feszegetett, rengeteg tisztán, vagy túlnyomórészt magyarok lakta területt csatoltak el.

Oda húzták a vonalat, ahol még úgy-ahogy igazolható lehetett a román többség.
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 15:25
Előzmény: #39783  tokos.
"Az esetleg nem jutott az eszedbe, hogy direkt azért húzták meg a határokat ennyire gátlástalanul, hogy népességi adatokkal igazolható legyen a rablás?"

De. Nagyon szigorú döntés született, aminek a közvetlen kiváltó oka a vesztes háború volt. És még pár tényező vezetett ideág. Az én mondandóm lényege az volt, hogy abban, hogy ez történt velünk, nem vagyunk ártatlanok (szemben azokkal az állításokkal, akik ezt hangoztatják). Ennyi.
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 15:21
Előzmény: #39783  tokos.
"Tudom, szerinted ezzel is minden rendben van."

Nem. Nem ezt mondtam. Olvass is, ne csak írj. Lapozz vissza, nem fogom leírni mégegyszer.
Phylaxa 2013. 06. 06. 15:13
Előzmény: #39770  szivacs
" Sok esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket is elcsatoltak. "

Pontosan ez a problémája az egésznek. Nem is hallottam ezt magyarázni sekit. Az első világháború legnagyobb vesztese a magyar nép volt. Ennyi.
tokos. 2013. 06. 06. 15:04
Előzmény: #39782  Törölt felhasználó
Pénznyelő,

Az esetleg nem jutott az eszedbe, hogy direkt azért húzták meg a határokat ennyire gátlástalanul, hogy népességi adatokkal igazolható legyen a rablás?

Tényleg csak a józan paraszti gondolkodás alapján, ha mondjuk Erdélyből fele ekkora területet raboltak volna el, akkor már garantáltan 50% felett lett volna a magyarok aránya, hiszen többségük a jelenlegi ghatárok mellett élt, ráadásul rajtuk kívül szászok, egyebek is voltak, nem csak románok. Ez remélem elég nyilvánvaló. Ezért aztán a pofátlanok hasítottak belőlünk akkorát, hogy jó messze legyünk a többségtől, és az egyszerű emberek számára igazolható legyen az amit műveltek.

Egyébként nem tudom, hogy tudsz-e róla, de 105 ekm2-et raboltak el tőlünk csak a románok, a megmaradó 93 ekm2-rel szemben...

Tudom, szerinted ezzel is minden rendben van.
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 14:33
Előzmény: #39772  _pampa
"A magyar nemzetiségűek lélekszáma az elcsatolt területeken az 1910-es népszámlálás alapján:

- Felvidéken (ma Szlovákia): 884 000 fő, a helyi lakosság 30%-a
- Erdélyben (ma Románia): 1 662 000 – 32%
- A Vajdaságban (ma Szerbia): 420 000 – 28%
- Kárpátalján (ma Ukrajna): 183 000 – 30%
- Horvátországban: 121 000 – 3,5%
- Muravidéken (ma Szlovénia): 20 800 – 1,6%
- Felsőőrvidéken (Burgenland) (ma Ausztria): 26 200 – 9%"
link
Törölt felhasználó 2013. 06. 06. 14:23
Előzmény: #39771  _pampa
"Én nem látok a térképen kettévágott Németországot."

Én meg nem látok a térképen Nagy-Magyarországot.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek