Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:55
Előzmény: #4564  Törölt felhasználó
CASCO esetében sem kell mindig önrészt fizetni
csuloktata 2008. 02. 28. 14:55
Előzmény: #4574  Törölt felhasználó
"Számtalanszor megbeszéltük már, hogy az egészségügy "ingyenességén" mindannyian azt értettük eddig is, hogy az igénybevételkor nem kell hozzájárulnia a betegnek.

Ha még mindig ezen lovagolsz, azt nem tudom másnak vélni, csak szándékos félremagyarázásnak."

Ezzel viszont nem értek egyet. Az az ingyenes, amikor mindenféle ellenérték nélkül kapsz terméket, szolgáltatást. Az, hogy a fizetés és igénybevétel elvállik egyámstól az nem ingyenes. Ennek az ismételgetése véleményem szerint félrevezetés.
Távoli a haonlat, de totálkárossá törik az autómat, s a károkozónak nem volt biztosítása (azonosították az illetőt), akkor is megtérítik a káromat, nem ingyen, hanem a biztosításom fejében. Nem kell önrészt fizetni.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:50
Előzmény: #4572  csuloktata
"Kevesebbet jár valaki kórházba, meg vár fél évet a listán, attól meggyógyul?"
nem, ezt sem állította senki

" Esetleg a zsebébe nyúl ,s fizet (ne nem vizitdíjat!)."
igen, ez így ment idáig, ezt kéne valahogyan megszüntetni
csuloktata 2008. 02. 28. 14:49
Előzmény: #4573  Törölt felhasználó
"Az egyén eü állapota nem olyan fontos cél a társadalom számára, mint a közösségi közlekedés?"
Ez vissza vonva, mert félrértettem amit írtál.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:48
Előzmény: #4551  Törölt felhasználó
akira

értem én, hogy a vizitdíjból doktorálni szeretnél,
de engem az annyira nem fog meg.
lehet, hogy kellene, de nem
"felületes szemlélő"? amíg nem kell fizetni addig
mert azután fizető ill. fizetén

egyébként
jobb egy felületes szemlélő, mint egy felületes szakértő

Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:46
Előzmény: #4571  csuloktata
miért ne kapnál? megvizsgál az orvos. ez egy szolgáltatás, akkor is ha idáig nem kellett egyszeri díjat fizetni érte, mert be volt építve a tb-járulékba és ezért ingyenesnek tűnt
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:45
Előzmény: #4571  csuloktata
csuloktata,

"Nem a szavakon lovagolok.
Az eü nem ingyenes,.."

Íme, ismét a szándékos félremagyarázás.

Számtalanszor megbeszéltük már, hogy az egészségügy "ingyenességén" mindannyian azt értettük eddig is, hogy az igénybevételkor nem kell hozzájárulnia a betegnek.

Ha még mindig ezen lovagolsz, azt nem tudom másnak vélni, csak szándékos félremagyarázásnak.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:38
Előzmény: #4567  csuloktata
csuloktata,

"Az egyén eü állapota nem olyan fontos cél a társadalom számára, mint a közösségi közlekedés?"

Ilyet nem írtam, ne fogd rám!

Azt írtam, hogy a tömegközlekedés használatának elősegítése társadalmi cél (ezért nyomottak az árak itt), viszont nem cél az, hogy minél többen használják az eü rendszert. Sőt, az a cél, hogy minél többen legyenek egészségesek, és minél kevesebb embernek kelljen eü szolgáltatásra szüksége.

Remélem, így már egyértelmű...

Kivéve, ha szándékosan akarod félremagyarázni...

csuloktata 2008. 02. 28. 14:36
Előzmény: #4569  Törölt felhasználó
Kevesebbet jár valaki kórházba, meg vár fél évet a listán, attól meggyógyul? Esetleg a zsebébe nyúl ,s fizet (ne nem vizitdíjat!).
csuloktata 2008. 02. 28. 14:33
Előzmény: #4570  Törölt felhasználó
"mi változik attól hogy adónak nevezed-e vagy díjnak?

"az igazságosság és ingyenesség eltörlése"? idáig szerinted igazságos volt és ingyenes?

nem lehet hogy csak szavakon lovagolsz?:)
mr_apricot "

No

Nem a szavakon lovagolok.
Az eü nem ingyenes, csak a potyautasnak, de ők még ma is vígan vannak.
Semmi nem változik attól minek nevezem ,de akkor is nevezzem a nevén, s ne magyarázzak bele minden mást. Az egy költsgévetési alrendszer bevétele. Egybehangzóan AB, OVB, PM. Becézheted bárminek, de nem szolgáltatás részbeni ellenértékének. Nem kapsz érte szolgáltatást.

Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:24
Előzmény: #4569  Törölt felhasználó
"az egyén eü-állapota fontosabb mint a tömegközlekedés" helyett persze "az egyén eü-állapota kevésébé fontos mint a tömegközlekedés", ezt akartam írni
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:21
Előzmény: #4567  csuloktata
akira sem azt mondta hogy az egyén eü-állapota fontosabb mint a tömegközlekedés, hanem azt hogy a tömegközlekedés minél nagyobb mértékű használata igenis fontos társadalmi cél, míg az egészségügy minél nagyobb mértékű használata nem az.

az egyén ugyanis nem attól lesz egészséges hogy sokat jár kórházba
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 14:18
Előzmény: #4566  csuloktata
csülök, én a vitának ehhez a részéhez szóltam hozzá, nem máshoz

most akkor kezdjek el én is fölényeskedni hogy olvassál figyelmesebben?
csuloktata 2008. 02. 28. 14:11
Előzmény: #4565  Törölt felhasználó
Akira!

Az egyén eü állapota nem olyan fontos cél a társadalom számára, mint a közösségi közlekedés? Nagyon érdekes fogalmaid vannak az államról (nem a kádárira gondolok!!!)
Ezért növelték 3 évre a nők ingyenes méhnyakrák szűrését 1 évről? Nem papolni kellene a t. kormánynak a megeleőzésről, hanem tenni.
Megelőzés irányába tett legfontsoabb lépésük a vizitdíj volt! Kiválóan illeszkedik a címhez: Eü REFORM!
csuloktata 2008. 02. 28. 14:06
Előzmény: #4563  Törölt felhasználó
Megint figyelmetlen vagy, nem onnan indult.
Nézd vissza rendesen.
Szerintem meg nem az számít amit belemagyaráznak, hanem amilyen keretek között létrehozták.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 13:45
Előzmény: #4561  pampa
pampa,

"Akkor a BKV jegy is önrész?"

Ha nagyon akarod...:)

Abból a szempontból, hogy ha valaminek nem fizeted meg a teljes árát, csak egy részét, azaz csupán hozzájárulsz a költségekhez, nevezhető önrésznek is.

De a BKV egészen "különleges állatfajta", ne hasonlítsuk az egészségügyhöz.

Pl. azért sem, mivel társadalmi cél, hogy a BKV-t minél többen használják, részben ezért nem is lehet a teljes árat elkérni érte, míg az egészségügynél ez nyilván nem lehet cél.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 13:20
Előzmény: #4563  Törölt felhasználó
Az egészségbiztosítási hozzájárulás lényegében egy kötelezően fizetendő CASCO, amelynek egy részét a munkavállaló, más részét a munkáltató fizeti. Ha "magaduram" vagy, akkor meg az egészet magaduram.
Ebből az "önrész" a vizitdíj - jelenleg.
Szerintem a fenti analógiából kiindulva egyértelmű, hogy a vizitdíj lényegében zsebpénz. Sokkal magasabnak kellene lennie.
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 12:57
Előzmény: #4559  csuloktata
csülök, tudom honnan indult a vita

arra az állításra hogy a vizitdíj nem adó, hanem a szolgáltatás igénybevételéért fizetett díj, te azzal válaszoltál hogy papíron a TB bevétele, tehát adó

erre mondtam hogy szerintem ez inkább lovaglás a szavakon.
akkor lenne adónak tekinthető közgazdasági értelemben ha mindenkinek fizetnie kéne, függetlenül attól hogy elmegy-e az orvoshoz vagy sem
mint pl. Németországban, ahol negyedévente 10 euró

itt Magyarországon a jelenlegi koncepció szerint az fizeti aki elmegy orvoshoz (tehát igénybe veszi a szolgáltatást), aki nem megy el annak nem kell fizetnie

szerintem ne a nevet nézzük hanem a dolgot magát!
Törölt felhasználó 2008. 02. 28. 12:54
Előzmény: #4557  Törölt felhasználó
fide_L

"Persze, hogy kötelező beszedni, hiszen kötelező juttatás. Az ÁFÁ-t is kötelező beszedni, befizetni, mint ahogyan az SZJA-t is..."

Szerinted attól, hogy valamit kötelező beszedni, attól már adó lesz?

Ezek szerint a KGFB is adó? Nem? Nem hát, mert az biztosítás. Kötelező Felelősségbiztosítás!

Szerinted azért nem adó, mert nem az állam szedi be? Mi lenne, ha lenne állami tulajdonú biztosító és ez szerepelne a KGFB piacon?

Akkor már adó lenne, vagy biztosítás?

Nem a tujajdonviszonyok és nem az dönti el, hogy adóról van-e szó, hogy kinek fizeted, hanem a cél. Mint ahogy az előző kommentben is részleteztem.

"Persze, hogy kötelező beszedni, hiszen kötelező juttatás."

A vizitdíj azonban nem juttatás, itt valamit elírtál....
pampa 2008. 02. 28. 12:45
Előzmény: #4560  Törölt felhasználó
Akkor a BKV jegy is önrész?

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek