Ajánlom Fellegi Tamás "Bárki lehet tőzsdés" c. könyvét. Bemutatja a BÉT-et az indulástól kezdve. Aukciós oldalakon elérhető. Nekem az 5. kiadás van meg, ez 2010-es. Elég érdekes olvasmány. A legtöbb aktuális OTP chart (pl. tradingview) 2002 márciustól mutatja az OTP-t, kb. 2100 Ft-tól. Pont azért, mert előtte tizedelték. 2026-ból nézve 2002 nyilván már történelem. A felosztásról info: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_altalanos_reszvenytortenet_HU.pdf
Az utolsó mondat a lényeg, tehát "olcsó lett". 5000-ről a 6000-et lehet hamarabb eléri, mint 37000-ről a 44000-et. Hiába durván 20-20% emelkedés, mind a 2.
https://www.otpgroup.info/investor-relations/shares/ownership-structure Google a barátod: AI-alapú áttekintés Az
OTP Bank 2002-ben hajtott végre 1:10 arányú részvényfelaprózást
(splitet), ahol a 1000 Ft névértékű törzsrészvényeket 10 darab, 100 Ft
névértékű törzsrészvényre osztották, ami jelentősen növelte a
forgalom-képességet és a részvények elérhetőségét.
2002 márciusában volt egy tizedelés, akkor kb. 21.000 Ft-ról lett 2.100 Ft a papír. KSH szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete ekkor 122.00 Ft. volt. Tehát a bruttó átlagkereset hatodán forgott a papír, amikor felosztották. Most közelítjük a 700.000 bruttó átlagot KSH szerint, ezzel a logikával akár 100.000 Ft fölé is mehetne a felosztásig. (Megjegyzem, hogy én is örülnék mondjuk 50.000-nél egy felosztásnak).
USA-ban Apple-t 2-4-7 arányban is Splitelték már. Kb. semmi jelentősége a split mértékének. Így vagy úgy, de idővel drága, ott is "felfedezték már" ezt a titkot.
Lehet, hogy én akkor nem kisbüfiként kezdtem hanem mikrobüfiként de én 30 ezret tettem havonta max részvénybe kezdetben a revoluton és örültem, hogy ott lehet tört részvényt venni mert minden usa részvény 100 ezer forint feletti volt szinte ami megtetszett. Közben sok állampapír alapcímlete 1 ft. Én bizony felosztanám. Amúgy korábban is tizedelték ha jól látom 2002-ben kb 22600->2260 volt? Majd kijavítotok ha nem. Na, 22600 ft jelenértéke (inflációval) kb 70 ezer forint. Szóval ott nem vagyunk, hogy tizedeljék de ötödölni lehetne. Ötödölésre viszont eddig nem volt példa. Az én megfejtésem tehát az, hogy nem lesz egyelőre részvényfelosztás. Lehet, hogy néhányunknak drágának tűnik de ez már egy multi részvény. Külföldi részvények közt sok van 100 ezer felett, de sokmilliós is előfordul.
ktamask
szombat, 14:21
Előzmény:
ktamask
OTP 1D is szépen összehozta: https://kephost.net/p/MjI0Njg3Mw.png 2
emelkedő sávot rajzoltam be rá: narancs és zöld, aminek a tetejéről
talán pattanhatna, HA egyáltalán visszateszteli azokat: számokban: narancs - picit 36000 alá szúrva. zöld: szeretik a 700-asokat, így 35700. ha
mégis visszatér ezekbe a sávokba, akkor a zöld alja: 34300 (korábbi
tp-k egyike) / 33700, vagyis ahol pöccintette a vékony fekete sáv alját,
azzal egy dupla alj 33700-33700. A nagy kérdés, fundamentálisan van
benne erő, kitör egyből 37k fölé? Jön a 38-39k még januárban, vagy
február elején? Érdekes utolsó gyertyákat hagyott. A pénteki záró tekinthető AKÁR dupla aljnak + az egy inverted hammer, amiből AKÁR ki is lőhetne. Ha a zöld sávot jobban megnézem, egy emelkedő vállú inverz fej váll volt. ha ezt a chartot nézem, látod Macus, kitört a fekete vonal fölé. emelkedő ékből északra, extreme bullish.
Te szereted a zászlókat. Mi van akkor, ha az utóbbi 2 napos gyertya egy újabb zászló kezdete? 35000>37000 36600>38600/39000. Még múlthéten írtam: A pénteki nap tekinthető akár egy dupla aljnak is, 36600: + az egy inverted hammer volt, amiből "TA" szerint AKÁR pattanás is jöhetne.
Ma USA infla adat 14:30-kor. Ezt várja a világ. Ha alacsonyabb a vártnál, a hétre 39k-t jósolok. Megnyílik a kapu az MNB csökkentés előtt, előbb, mint várják. Ha viszont rosszabb, az OTP-nek kb. teljesen mindegy, talán kicsit alábbhagy az örömködés. DAX 22900>25460 (elakadt, picit). NQ tötymörög, oldalazik, napos kitörés határán van. Tehát fomo szempontjából egy USA "csökkenő" inflációs adat, olaj a tűzre, GO BABY GO.
OTP részvényesek ide!